Politika : Političke stranke

11.2.2021. u 14:20
Prikaza: 2967
|
Autor: A. Primorac

HDZ s press konferencije poručio:

'Primarni onečišćivač brodskog zraka više nije Rafinerija'

Slavonski Brod : 'Primarni onečišćivač brodskog zraka više nije Rafinerija'Josip Samardžić(Foto: AP/SBplus)

- Prema službenim informacijama vidljivim iz Rafinerije, kotlovi su navodno plinoficirani te se čeka spajanje na plinovod. Pogoni rafinerije ne rade, osim jednog koji je u upotrebi za potrebe grijanja te on ne može biti razlogom ovog onečišćenja. - kazao je dr. Samardžić, apostrofirajući kako je ovaj, nekada primarni izbor onečišćenja, sada u mirovanju te da uzroke posljednjih visokih koncentracija treba tražiti u ložištima i prometu.

SLAVONSKI BROD - Zagađenje zraka u Slavonskom Brodu je bolest koja ima višestruku etiologiju i kao takvu je treba tretirati i liječiti. - s današnje medijske konferencije posvećene problemu zagađenja zraka poručio je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Slavonskog Broda, dr.sc. Josip Samardžić.

Presica je organizirana povodom visokih koncentracija lebdećih čestica koje su posljednjih desetak dana višestruko premašile dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom. Pri tome je i dr. Samardžić istaknuo ono, o čemu je SBplus već izvijestio, a to je da u ovom trenutku Rafinerija nije primarni onečišćivač zraka.

- Od ekoloških udruga, pojedinaca, preko lokalne i državne vlasti svi smo bili uključeni u proces rješavanja problema primarnog zagađivača zraka, A to je bila Rafinerija koja je, kao rezultat tog zajedničkog djelovanja, ušla u remont sukladno okolišnoj dozvoli. Prema službenim informacijama vidljivim iz Rafinerije, kotlovi su navodno plinoficirani te se čeka spajanje na plinovod. Pogoni rafinerije ne rade, osim jednog koji je u upotrebi za potrebe grijanja te on ne može biti razlogom ovog onečišćenja. - kazao je dr. Samardžić, apostrofirajući kako je ovaj, nekada primarni izbor onečišćenja, sada u mirovanju te da uzroke posljednjih visokih koncentracija treba tražiti u ložištima i prometu. Naglasio je kako nije dovoljno samo pisati dopise, nego da svi zajedno, bez obzira na poziciju u vlasti, ili stranačku pripadnost, trebaju zajednički djelovati kako bi se postigao konačni cilj, a to je čist zrak.  

 - Svima nama koji ovdje živimo u interesu je da udišemo čist zrak i u tom smjeru trebamo donositi rješenja, ali ona koja će biti utemeljena na zakonu, struci i dobroj volji svih nas, prvenstveno kao građana ovoga grada - kazala je Anita Holub, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, dodavši kako vijećnici HDZ-a unutar vijeća čine ono što jedino i mogu, a to je aktivno sudjelovanje u raspravama.

- Osnovni kriterij za poboljšanje kvalitete zraka je donošenje kvalitetnog i zakonski utemeljenog akcijskog plana kojeg Grad Slavonski Brod, čija je to obveza, nije donio još od prosinca 2018. godine. - dodala je. 

Na medijskoj konferenciji govorio je i dr. Ante Cvitković (HDZ), najavljen kao zdravstveni ekolog, koji je ovom prilikom utvrdio kako posljednjih dana, kada je u pitanju sumporovodik, bilježimo tek četiri manja prekoračenja od dozvoljenih koncentracija.

- Kada je u pitanju benzen tu valja napomenuti da se njegove koncentracije promatraju na godišnjoj razini te nikako satne koncentracije benzena ne možemo uspoređivati s onima koje se, kao dozvoljene, promatraju na propisanoj godišnjoj koncentraciji. Mi smo zadnjih dana imali, dakle, uglavnom prekoračenja lebdećih čestica i to onih PM10 do 300 mikrograma po metru kubnom, a dozvoljeno je 50 mikrograma. Izvor za lebdeće čestice su dominantno kućna ložišta, promet, industrija, ali i prirodni fenomeni koji su se dešavali zadnje vrijeme, a što je vidljivo i u drugim dijelovima zemlje gdje su u istom razdoblju zabilježena značajnija onečišćenja zraka - naglasio je dr. Cvitković, poručivši kako je preporuka svjetske i europske, ali i hrvatske zdravstvene organizacije, težiti tomu da se svim mogućim mjerama pokušaju smanjiti koncentracija lebdećih čestica u zraku koje utječu na povišen kardiovaskularni morbiditet i mortalitet.

U slučaju Slavonskog Broda, mišljenja su u HDZ-u, to bi značilo pomoći građanima i industriji pri prelasku na ekološki prihvatljiviji energent, ubrzanju postupka plinofikacije u pojedinačnim slučajevima, pomoći pri subvencioniranju energetske obnove kuća i stambenih zgrada. Pri tome, dodali su danas, nije dovoljno samo slati dopise, nego je nužno djelovati. No, naglasili su, na to djelovanje pozvani su svi, ne samo lokalna vlast, stranke, saborski zastupnici, koji zajednički trebaju utvrditi ciljeve i boriti za rješavanje problema koji mogu pridonijeti čišćem zraku, nego i sami građani koji u svakodnevnom životu trebaju činiti sve kako bi što manje zagađivali zrak.

Budući da je u utorak, 9. veljače, nezavisna gradska vijećnica, Slavica Lemaić, pokrenula inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na temu: Čistoća zraka u Slavonskom Bordu, zamolili smo predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, dr.sc. Josipa Samardžića, neka za SBplus kažu hoće li oni kao stranka i njihovi gradski vijećnici aktivno podržati tu inicijativu.
- U pravilu, ne referiram se na inicijative pokrenute medijskim putem jer bih tad samo to mogao raditi. Mada držim potpuno legitimnom svaku inicijativu svakog gradskog vijećnika, pa tako i kolegice Lemaić, ne smatram korektnim način na koji se traži naša potpora. Naime, gospođi Lemaić je potpuno jasno da njezina inicijativa, bez potpore HDZ-a, nema politički nego politikantski učinak i to par mjeseci prije izbora. Ozbiljan predlagač bi moguće partnere pozvao na prethodno usaglašavanje sadržaja jedinstvenog političkog stava, a potom bi svi zainteresirani uputili zajedničku inicijativu u proceduru. Neozbiljan predlagač bi postupio upravo na način na koji je postupila kolegica Lemaić. Znajući da sama ne može ishoditi sazivanje izvanredne sjednice, a ne želeći s drugima 'dijeliti predizborni efekt' inicijative, učinila je to na način da je prijedlog podnijela sama, a potom nas, putem medija, pozvala da je podržimo. To je neozbiljno, a mi smo i ozbiljna stranka i ozbiljni ljudi. U slučaju da sjednica bude sazvana, vijećnici HDZ-a će sudjelovati u njezinu radu i dati svoj konstruktivan doprinos za poboljšanje kakvoće zraka u Slavonskom Bordu. Sami, pak, tri mjeseca prije izbora, nećemo sudjelovati u sazivanju izvanredne sjednice o bilo čemu, jer bi to bilo isključivo u funkciji predizborne kampanje, a ne u funkciji ozbiljnog pristupa rješavanju nekog od problema. Tijekom kampanje, ponudit ćemo konkretna rješenja i o načinu poboljšanja zraka u Slavonskom Bordu, a ako nam građani na izborima daju povjerenje da vodimo gradsku upravu, probleme ćemo i rješavati sukladno najavljenim programima i projektima.

Predsjednika Gradskog vijeća, Stribora Valentu, upitali smo hoće li sazvati izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća koju je inicirala vijećnica Slavica Lemaić u roku od 15 dana kako to nalaže Poslovnik o radu Gradskog vijeća.
- Ja sam zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice zaprimio tijekom jučerašnjeg dana 10. veljače op.a.). Prema poslovniku, takav zahtjev mora biti popraćen potpisima trećine vijećnika. Zahtjev Slavice Lemaić za izvanrednom sjednicom nije imao  potrebnih devet potpisa te je poslovnički neispravan tako da nemam što razmatrati. Ako bi dobio poslovnički ispravan zahtjev ja bih odluku o sazivanju sjednice donio u roku od 15 dana kako je određeno Poslovnikom. - za SBplus kazao je Stribor Valenta.

Očito, umjesto višegodišnjeg kontinuiranog rada svih političkih subjekata na rješavanju ključnih problema u Slavonskom Bordu, 30-godišnja frakcijska borba za pojedinačnom i/ili grupnom afirmacijom ovdašnjih političkih aktera ostala je jedna od snažnijih političkih agendi. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je najjača lista. Nema varalica koji privlače glasove.'

Nova i stara lica za uspjeh na izborima

'Ovo je najjača lista. Nema varalica koji privlače glasove.'

7.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je kapitalni projekt kojeg sam osmislila za županiju'

Kandidatkinja za županicu Tea Tomas:

'Ovo je kapitalni projekt kojeg sam osmislila za županiju'

6.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upoznajte kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika

Marina Martić Puača

Upoznajte kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika

5.5.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta odgovorio 'klevetnicima i lažljivcima'

SDP-ovi unutarnji problemi

Stribor Valenta odgovorio 'klevetnicima i lažljivcima'

1.5.2021. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni žele iduće četiri godine voditi Slavonski Brod

Nominirani kandidati za gradonačelnika

Oni žele iduće četiri godine voditi Slavonski Brod

1.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz program, Duspara predstavio i kandidatkinju za zamjenicu

Novo lice na brodskoj političkoj sceni

Uz program, Duspara predstavio i kandidatkinju za zamjenicu

27.4.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjit će cijenu plina, pomagati obiteljima s više djece...

Za bolji grad moraju zajedno na izbore

Smanjit će cijenu plina, pomagati obiteljima s više djece...

26.4.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li znali koliko potpisa moraju sakupiti kandidati?

Radni vikend i poslijepodnevna dežurstva

Jeste li znali koliko potpisa moraju sakupiti kandidati?

25.4.2021. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlado Prskalo predstavio Slavicu Lemaić za gradonačelnicu

Na znakovitoj lokaciji

Vlado Prskalo predstavio Slavicu Lemaić za gradonačelnicu

21.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zajednički ćemo brinuti o očuvanju života u Slavoniji'

HSS i SU zajedno idu na Lokalne izbore:

'Zajednički ćemo brinuti o očuvanju života u Slavoniji'

20.4.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara je štetočina kojeg treba eliminirati iz politike

Slavica Lemaić, ustvari, tvrdi:

Duspara je štetočina kojeg treba eliminirati iz politike

18.4.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za svoj grad suprotstavio sam se 'velikim' facama'

Želi potvrdu dosadašnjeg rada

'Za svoj grad suprotstavio sam se 'velikim' facama'

8.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Temeljiti u programu, ali bez kandidata za lokalne izbore

Precizno definirali sve točke programa

Temeljiti u programu, ali bez kandidata za lokalne izbore

7.4.2021. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povodom Uskrsa obišla Gradsku tržnicu

SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu

Povodom Uskrsa obišla Gradsku tržnicu

3.4.2021. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je komad zemlje, gruda za koju ja dišem.'

Domovinski pokret predstavio kandidate

'Ovo je komad zemlje, gruda za koju ja dišem.'

29.3.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i Brođane uoči Uskrsa dočekati poskupljenje?

Promjene cijena od 1. travnja

Hoće li i Brođane uoči Uskrsa dočekati poskupljenje?

25.3.2021. | 22:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zaboravit ćemo na okus pravog povrća'

Opačak Bilić o spornom Zakonu:

'Zaboravit ćemo na okus pravog povrća'

25.3.2021. | 13:30