Politika : Uprava/Samouprava

11.1.2022. u 15:30
Prikaza: 2843
|
Autor: Željka Gavranović

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara:

'Građani trebaju znati kad, kako i koliko doniramo državi'

Slavonski Brod : 'Građani trebaju znati kad, kako i koliko doniramo državi'Gradonačelnik Mirko Duspara(Foto: Ž.G./SBplus)

Samo kroz oslobađanje države od zakupnine za tri gradske zgrade - brodski je proračun kroz dva desetljeća izgubio više od 23 milijuna kuna.

SLAVONSKI BROD - Kao što je obećano nakon upita portala SBonline i SBplus, umjesto pojedinačnih odgovora, Grad Slavonski Brod je, točno u podne, za sve medije sazvao izvanrednu konferenciju na kojoj se gradonačelnik Mirko Duspara očitovao o Odluci Grada da otkaže ugovore o besplatnom korištenju gradskih poslovnih prostora. Naime, sastavnice Sveučilišta - najprije osječkog, a sada slavonskobrodskog - prethodnih godina nisu plaćale zakupninu za zgradu na korzu te one u Gupčevoj i Gundulićevoj ulici.

- Grad Slavonski Brod godinama pomaže i bio je najaktivniji u osnivanju našeg Sveučilišta. Dokaza je bezbroj. Između ostalog, pokazuje to i osnivanje Veleučilišta 2006. godine, kada smo već vodili žestoke borbe da postanemo sveučilišni grad. Grad je pokrenuo izradu elaborata i aktivno pregovarao sa sadašnjim predsjednikom, tadašnjim premijerom, Zoranom Milanovićem te lobirao za donošenje iznimno važnog Zakona o Sveučilištu u Slavonskom Brodu koji je i donesen 2015. godine. Ovdje se radi o razgovoru i dogovoru Ministarstva obrazovanja i Vlade Republike Hrvatske koji se vode kao osnivači Sveučilišta i financiraju sva sveučilišta te Grada Slavonskog Broda, u vidu međusobnih potraživanja i razrješenja pojedinih pitanja. U Ministarstvo obrazovanja pozvani smo kako bi bila riješena pitanja objekta nekadašnjeg Dječjeg doma u Kumičićevoj te komunalnog doprinosa za zgradu koja je trebala biti izgrađena za Veleučilište na Hebrangu. Vrijednost je tri milijuna kuna, a mi smo tada rekli kako to možemo rješavati na način da riješimo pitanje slučaja Bille, gdje je Ministarstvo obrane pokrenulo spor 2000. godine i Grad ga je izgubio. U rujnu prošle godine bili smo u Ministarstvu i načelno dogovorili kako bismo mogli ići u prijeboj, odnosno, kompenzaciju. Nakon toga, stvari su sporo tekle. U Proračun Grada za 2021. smo za Sveučilište osigurali osamsto i nešto tisuća kuna koje bi, ustvari, bile prijeboj za prostore u kojima boravi naše Sveučilište. Sveučilište taj ugovor nije potpisalo. Ni uz požurnice nisu stizali odgovori Ministarstva obrazovanja i Ministarstva financija. Logično, slijedilo je to da smo poslali Ugovore o raskidanju zakupa poslovnih prostora. Prema prosječnoj cijeni zakupa navedenoj na e-nekretninama, vrijednost kvadratnog metra određena je na 40 kuna. - pojasnio je gradonačelnik Duspara.

Želeći građanima približiti odnos grad-država te razmjere gradskih donacija državi, u svom se izlaganju gradonačelnik okrenuo brojkama.

- Sve ove godine kako sam gradonačelnik, Grad Slavonski Brod je državi, odnosno, raznim ministarstvima dodijelio, donirao ili mu je - pak - oduzeto ukupno oko 165 tisuća kvadratnih metara. Godine 2009. poklonili smo zgradu i zemljište od 4500 kvadrata u Gundulićevoj ulici, gdje je Strojarski fakultet trebao graditi laboratorij koji nikad nije izgrađen. Kao Grad smo donirali i 47 tisuća kvadrata za Ekonomsko-birotehničku školu koja je poslije polovicu zemljišta predala Veleučilištu, a mi smo na sve to dodali još 7000 kvadrata. Sve sastavnice nekad osječkog Sveučilišta su u svim gradskim prostorijama godinama bile bez plaćanja jedne kune najma. Podsjetio bih vas da je dislocirani Učiteljski fakultet 1999. godine došao u Slavonski Brod i u narednih pet godina se trebao osamostaliti. Uz prostor kojeg smo dali bez naknade, osam godina smo financirali boravak tog fakulteta u gradu. Osnivač Sveučilišta su Vlada i Ministarstvo. Vrijeme je da se odnosi dovedu u red. To su značajni prihodi Slavonskog Broda koje mi možemo donirati, ali ne na ovakav način kako se to radilo prethodnih godina. - odlučno je kazao gradonačelnik.

Analiziramo li koliki je uistinu iznos Grad Slavonski Brod ustupanjem prostora poklonio državi, dolazimo do podatka da je - samo kroz oslobađanje od zakupnine za tri gradske zgrade - brodski proračun kroz dva desetljeća izgubio više od 23 milijuna kuna.

- Sve to donirano je Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu obrazovanja. Istovremeno, država sve te godine u Slavonskom Brodu nije izgradila niti jednu zgradu za visoko obrazovanje, au Osijeku je zadnje desetljeće uloženo milijardu i pol. - usporedio je Duspara.

Umjesto razgovora, dogovora i postizanja kompromisa s Gradom, rektor Ivan Samardžić odlučio se na drugačiji put - slanjem dopisa saborskim zastupnicima s područja Slavonskog Broda. Danas je ipak pojašnjeno kako se ne radi o tako bezizlaznoj i dramatičnoj situaciji, ali je za njezino rješenje potrebna suradnja obiju strana.

- Važno je napomenuti kako ovo nije tako bezizlazna situacija. Postoji potraživanje Grada i postoji ova obveza ako se Sveučilište odluči sklopiti nove ugovore. I, naprosto, ta zakupnina se vrlo jednostavno može međusobno prebiti. - pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Slavonskog Broda, Ankica Majetić.

Gradonačelnik, pak, inzistira na transparentnom vođenju računice o tomu tko što komu i zašto poklanja. Ponajprije radi transparentnosti prema građanima. Svemu tomu, dakako, treba dodati i dojam da je Slavonski Brod nerijetko zadnji na listi državnih prioriteta te 'zadnja rupa na svirali'.

- Nigdje drugdje nema ovakvih oslobađanja za sveučilišta. I nigdje nema toliko malo ulaganja države u jedan grad. Ako sedam gradova oslobodite 250 milijuna kuna duga, a jednom Slavonskom Brodu koji je izgubio 400 branitelja i najviše djece u Domovinskom ratu, ne opraštate 7 milijuna kuna zateznih kamata koje ionako nisu trebale biti presuđene - ne vidim što tu trebamo dalje reći. Mi od 2006. nismo obeštećeni za zonu u Slobodnici, gdje smo dobili 120 tisuća kvadrata, kao i ostale općine. Svi su to iskoristili, nama su to oduzeli i dali Općini Sibinj. Stoga je ovdje sve čisto i jasno. - zaključio je oštro gradonačelnik današnju medijsku konferenciju.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 12.1.2022. | 22:17

1

Koliko znam isti ti saborski zastupnici kojima je pisao pismo u saboru su digli ruke protiv sveucilista Brod. Kako on misli da ce mu ti zastupnici pomoci?
shony

shony

Komentirano: 12.1.2022. | 20:01

2

Nije problem Sveučilišta SB gradonačelnik i gradska uprava, bego kriva uprava koja ga vodi. Kakav to moraš biti čovjek koji ne ode razgovarati s gradonačelnikom u čijim se prostorima šepuri, nego šalje pisma saborskim zastupnicima?!? Brodsko sveučilište je žrtva politike i politikanstva od samog početka rada..
pravicazanas

pravicazanas

Komentirano: 12.1.2022. | 18:39

3

Sveučilište Sjever ima punu podršku svoje gradske uprave. Zato i napreduje. U Brodu to na žalost nije slučaj. U tome i jest problem.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 12.1.2022. | 12:37

4

Zasto nije dobra odluka? Jel grad kao vlasnik nekretnina isao na kompenzaciju? Jel Ministarstvo odgovorilo? Dobro je i rekao, grad u visini 34 mil financira sveuciliste a nisu se udostojili izgraditi ni jedan objekat, sve su kroz darivanje nesto stekli i jos žicaju neke dodatne zgrade. Pogledajte Sveuciliste Sjever, čudesa rade, imaju najmoderniji kampus u RH i jos ga prosiruju, drzava im daruje zgrade bivse vojarne, oni ih obnavljaju i samo odite i pogledajte tu ljepotu. Da li je Sveuciliste Osijek nesto izgradio u SB? Nije.
pravicazanas

pravicazanas

Komentirano: 11.1.2022. | 20:21

5

Inače podržavam gradonačelnika, ali ovo nije dobra odluka. Iz svega proizilazi kako je grad do sada pomogao s 0 Kuna, ali to što nije naplaćivao prostore (koji se nikada nisu naplaćivali) želi prikazati kao ulaganje. Takve izjave su tragikomične. No, svi u Brodu znaju da je gradonačelnik želio nekog drugog za rektora, ali se to nije ostvarilo. I sada zbog toga izgleda želi što više naštetiti Sveučilištu. To nije dobro. Grad bi trebao pomoći Sveučilištu a ne oduzimati potrebna sredstva. U drugom tekstu Jerko Zovak je potpuno u pravu kada kaže da bi odgovorni trebali nadići osobne netrpeljivosti i djelovati u zajedničkom interesu. Upravo zbog tih netrpeljivosti i osobnog inaćenja Brod stagnira i propada. Nadajmo se da će svi akteri nadvladati svoj ego i doći do rješenja koje je dobro za Sveučilište a ne za osobne sitne interese i prizemno politikantstvo.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 11.1.2022. | 19:32

6

Bravo Mirko, sve si lijepo objasnio, sad cekamo Lemajicku i njezinu koju pametnu.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

Našli rješenje za besmislenu stazu

Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

18.5.2022. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

Vrhunski sportaši grada Slavonskog Broda

Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

17.5.2022. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

Nakon 80 godina, vratio se u Slav. Brod

On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

17.5.2022. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

Nagrada koju nije stigao primiti osobno

Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

17.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

Povodom Dana grada Slavonskog Broda

Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

16.5.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

Čestitka gradonačelnika Duspare:

'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

16.5.2022. | 7:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

Gradonačelnik zapalio ivanjski krijes

'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

15.5.2022. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

Dan grada Slavonskog Broda

Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

15.5.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

Projekt vrijedan 29 milijuna kuna

Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

12.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

Dobra prilika za EU sufinanciranje

Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

12.5.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

Kvar semafora ubrzao projekt

Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

11.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malenoj Brođanki pripala velika čast

Svečano otvoren Mjesni dom

Malenoj Brođanki pripala velika čast

10.5.2022. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete kroz sustav, idite pored njega'

Inspirativan govornik u Slavonskom Brodu

'Ako ne možete kroz sustav, idite pored njega'

9.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se posjetitelji iznova vraćaju brodskom Florafestu?

Kvaliteta i raznovrsnost izlagača govore

Zašto se posjetitelji iznova vraćaju brodskom Florafestu?

7.5.2022. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Ukrajinci oduševili Brođane svojim nastupom

Pjesmom i plesom 'rascvjetali' Tvrđavu

Mladi Ukrajinci oduševili Brođane svojim nastupom

7.5.2022. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Igrališta s umjetnom travom dobila su uporabnu dozvolu

SBplus je saznao datum otvaranja

Igrališta s umjetnom travom dobila su uporabnu dozvolu

7.5.2022. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo će u budućnosti definirati slobodu

Zanimljiva prilika za sve Brođane

Ovo će u budućnosti definirati slobodu

6.5.2022. | 15:00