Politika : Uprava/Samouprava

18.9.2020. u 9:00
Prikaza: 4193
|
Autor: Željka Gavranović

Očajna mama iz Slavonskog Broda:

'Gradonačelniče, pomozite nam i ne povećavajte cijenu'

Slavonski Brod : 'Gradonačelniče, pomozite nam i ne povećavajte cijenu'Ilustracija(Foto: Ž.G./SBplus)

Grad Slavonski Brod upitali smo što se dogodilo s cijenama programa produženog boravka u osnovnim školama kojima je osnivač. Odgovor donosimo u nastavku.

SLAVONSKI BROD - Nova školska 2020./2021. godina počela je sedmog rujna, a osim problema vezanih za epidemiju koronavirusa, sa sobom je donijela i brojne druge.

Jedan od njih posebno se tiče cijene programa produženog boravka u gradskim osnovnim školama u Slavonskom Brodu, namijenjen učenicima nižih razreda koji nakon nastave, a do povratka roditelja s radnog mjesta, ostaju u školskom objektu - uz adekvatnu skrb, brigu, prehranu i program . Prilično realno problem je opisala jedna brodska majka.

- Zašto ne objavite članak o poskupljenju produženog boravka za djecu osnovnih škola? O tome kako će roditelji izdvajati i do 2000 kuna za troje djece ako idu i u vrtić i u produženi boravak? Ima li itko u Gradskoj upravi sluha i razumijevanja za te roditelje? Što vrijedi veća plaća kada nam je Grad uzme jer plaćanje ide prema primanjima? Nama je boravak jedini izbor jer moramo raditi, a moramo biti sigurni da su nam djeca zbrinuta dok smo na poslu. Korona je pogodila sve segmente društva, ali vjerujemo i nadamo se da Gradska uprava može naći načina kako nam ostaviti cijenu boravka od prošle godine. Molim Vas, Gradonačelniče, ako ovo čitate da nam pomogne i ne povećavate cijenu produženog boravaka! Kada se raspisivao natječaj ove godine za boravak nitko nijednom iz Grada nije obavijestio roditelje da će biti poskupljenja i da će to biti u tom iznosu. Pa je li Vama normalno da vrtić plaćate 630 kuna gdje dijete bude devet sati, a za četiri sata boravka trebate platiti 850 kuna? Da ne govorim da nemate nikakvo umanjenje što jedno ili dvoje djece ide u vrtić, a treće u školu? Još jednom molim Grad da proba naći neko rješenje i da nam ne povećava cijenu boravka. Ovo Vam govorim kao očajna mama koja nema drugog izbora osim boravka. - poručila je čitateljica portala SBplus.

Od Gradske uprave dobili smo potvrdu kako je cijena produženog boravka u novoj školskoj godini 2020./2021. porasla ovisno o prihodu po članu kućanstva. Prema novom prosjeku, roditelji ili skrbnici podijeljeni su u četiri skupine sukladno kojima je, kako je u nastavku u tablici prikazano, rasla i cijena usluge 'boravka' u školi nakon nastave kako učenici ne bi bili prepušteni samima sebi do dolaska roditelja s radnog mjesta.

Za SBplus iz Grada Slavonskog Broda odgovorili su i zašto je do poskupljenja moralo doći.

- Jednom od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo onemogućeno je iznajmljivanje školskog prostora (dvorana) čiji se prihod koristio za organiziranje programa produženog boravka. Isto tako, uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preporučeno je smanjenje broja upisane djece na samo 1. i 2. razrede radi prostornog ograničenja i ispunjavanja svih higijenskih uvjeta koje zahtijeva Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Tako je u produženi boravak u novoj školskoj godini 2020./2021. upisano ukupno 307 djece čiji roditelji traže poseban status i financiranje od strane Grada jer se radi o usluzi koja je izvan standarda. Ističemo kako je broj upisane djece puno manji u odnosu na ukupan broj djece koji je pohađao produženi boravak u prošloj školskoj godini (ukupno 460 djece). Grad Slavonski Brod i dalje sufinancira program produženog boravka, ali pokušava staviti svu djecu u isti položaj (ukupno je 5051 dijete upisano u osnovne škole) te ne smije dovesti jednu skupinu roditelja u daleko povoljniji položaj u odnosu na ostale roditelje. S obzirom na to da se u ovoj situaciji radi o nadstandardu, a isto tako produženi boravak nije sufinanciran s državne razine i nije obavezan, teret koronavirusa morao se raspodijeliti te se time i cijena produženog boravka povećala. Grad Slavonski Brod očekuje da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro odobriti korištenje školskih prostora, nakon čega će se napraviti novi izračun cijene koji će za roditelje biti povoljniji. - odgovorili su iz Grada Slavonskog Broda.

Ipak, ostale olakšice vezane za produženi boravak Grad Slavonski Brod nije ukinuo čak ni zbog posljedica koronavirusa. Iz gradskog proračuna nastavljeno je sufinanciranje troška učitelja za obitelji s više djece koja su uključena u program produženog boravka. Osim toga, cijena se za drugo dijete cijena umanjuje za 30 posto, za treće dijete za 70 posto, dok se za četvrto i svako sljedeće dijete umanjuje za sto posto, odnosno, roditelji su u tom slučaju oslobođeni plaćanja.

Tračak nade ipak daje najava Gradske uprave o mogućoj ponovnoj izmjeni cijene u slučaju promjene stavki koje utječu na nju - poput broja učenika, broja učiteljica i prihoda od iznajmljivanja školskih prostora.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 19.9.2020. | 17:05

1

sblivada@ mora se reći da si ograničen tip...Kada se barata s novce iz proračuna grada, opće je poznato, to je novac svih građana grada. U tu zajedničku kasu neki daju više, a neki manje...Volio bih vidjeti koliki je tvoj doprinos gradskom proračunu? Građani bi trebali biti solidarni i pomagati one sa slabijim financijskim stanjem. To moraju dokazati. Gradonačelnik je tu, ma tko to bio, da vodi brigu o novcu građana, da novac ulaže u programe koje je građanima predložio u predizborno vrijeme i za koje je dobio glasove na demokratskim izborima. Gradonačelnik je dužan putem svojih službi pratiti da li se novac troši transparentno i racionalno! Tebi najviše smeta što je trenutni gradonačelnik na čelu grada i ne dozvoli prismrditi hdzenjarama da se dočepaju tog proračuna. Obzirom na afere koje bujaju već godinama u mnogim gradovima s gradonačelnicima koje je postavio HDZ, moramo moliti Boga da nam na čelu grada ostane i dalje čovjek za kojim se ne vuku repovi kriminalnih radnji! Gradonačelnik ma tko to bio ne može se kititi tuđim perjem, tu se slažem s tobom, no ne vidjeh da tako i čini. On jednostavo ima zadatak čvrsto držati ključeve gradske kase u svom džepu i ne dozvoliti trošenje novca na nešto što nije u programu i što nije odobreno na sjednici Gradskog vijeća...
TinaKupina

TinaKupina

Komentirano: 18.9.2020. | 21:31

2

@mercysb, odakle Vam ideja da gospođa želi Grad ocrniti? Zar sve što je izrečeno s njene strane nije istina? Ta gospodja je takodjer dobro upućena koliko Grad sufinancira vrtić, a koliko roditelji. Zar se iz priložene tablice ne vidi da opet roditelji koji imaju veća primanja kod poskupljenja opet daju više? Kao što i roditelji s većim primanjima više plaćaju vrtić? Da li se ikada itko od roditelja pobunio zašto plaćaju vise vrtic ako imaju veća primanja? Nije! Da li se itko od roditelja pobunio što boravak plaćaju više oni s većim primanjima? Nije! Jel Vama nije jasno da je to molba, apel nje kao roditelja da Grad izadje svima u susret i ne poveća naknadu u odnosu na prošlu godinu? I kako Vas nije sram napisati ovu zadnju rečenicu? I još nešto, nije mi jasno kako su djeca u produzenom boravku stavljena u povlašteni položaj? To što roditelji mole da ne poskupi boravak koji svakako plaćaju po primanjima? Grad daje djeci božićnice, opreme za bebu, povecao je naknade za djecu, mladima zemljišta i stanove po povoljnijim cijenama, itd, itd.. I sve što radi za mlade i djecu da ih zadrži u gradu je pohvalno, ali da li se to sve što sam nabrojala ne može nazvati "stavljanjem u povoljniji polozaj"? Hvala Vam Zeljka što uvazili molbu jedne mame i objavili ovaj članak.
strider

strider

Komentirano: 18.9.2020. | 14:28

3

Opet površnost (slučajno ili namjerno): na ovu cijenu koja je navedena u članku dodajte još i cca 150-160 kn za (vrlo skroman) ručak. Dakle ukupna cijena ide i do 850 kn!
sblivada

sblivada

Komentirano: 18.9.2020. | 12:25

4

Da se razumijemo, grad i gradonačelnik nikome ništa ne plaćaju! Prvo uzmu novac od nas, a onda ga prosljeđuju. Gradonačelnik nije kune dao iz svoga đepa za bilo šta u ovome gradu, naprotiv uzima iz proračuna. Građani sve financiraju, tako da bi bilo dosta kićenja sa tuđim perijem.
MercySB

MercySB

Komentirano: 18.9.2020. | 10:17

5

Pitanje : kako ta gospođa ne zna da taj isti Grad (kojeg želi ocrniti) snosi pola troškova vrtića? Ako gospođa nije upućena, Grad joj snosi razliku do cca 1200 kn ( ako ona plaća 630 kn za 9 h boravka vrtiću, resto plaća Grad). Očito su svi troškovi djece briga Grada, a ne roditelja.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavska županija u samom hrvatskom vrhu

Najbolji EU projekti 2020.

Brodsko-posavska županija u samom hrvatskom vrhu

23.10.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisani natječaji za zdravstvene djelatnike

Nedostatak stručnog kadra

Raspisani natječaji za zdravstvene djelatnike

22.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkazali održavanje tradicionalnog sajma

Iz Gradske uprave obavijestili:

Otkazali održavanje tradicionalnog sajma

21.10.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedino brodska i riječka bolnica plaćaju svoje obveze

Josip Samardžić i Alen Ružić

Jedino brodska i riječka bolnica plaćaju svoje obveze

21.10.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnice ostaju bez lijekova. Je li među njima i brodska?

Situacija je sve ozbiljnija

Bolnice ostaju bez lijekova. Je li među njima i brodska?

21.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije sve na njima, nešto je i do nas

Hoćemo li imati sajmove i doček Nove?

Nije sve na njima, nešto je i do nas

20.10.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je nova vijećnica Grada Slavonskog Broda

Danas prisegnula

Ovo je nova vijećnica Grada Slavonskog Broda

20.10.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva sjednica Gradskog vijeća putem videokonferencije

Danas, 20. listopada 2020.

Prva sjednica Gradskog vijeća putem videokonferencije

20.10.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani su imali trideset dana za sugestije i primjedbe

Jeste li sudjelovali u raspravi?

Brođani su imali trideset dana za sugestije i primjedbe

17.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduje izgradnja deset novih stanova

Na gradilištu svaki dan živo

Napreduje izgradnja deset novih stanova

17.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine izbor za brodske naj poslodavce i volontere

Povjerenstva za osobe s invaliditetom

I ove godine izbor za brodske naj poslodavce i volontere

16.10.2020. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko znači ova gradska mjera? Bez nje ne bismo ni startali

'Ostalo nam je sto tisuća eura u džepu'

Koliko znači ova gradska mjera? Bez nje ne bismo ni startali

15.10.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiglo cjepivo, raspodjela obavljena danas

Nastavni zavod obznanio:

Stiglo cjepivo, raspodjela obavljena danas

14.10.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros otvorene ponude za opremanje 12 dječjih igrališta

Izbor izvođača radova pri kraju

Jutros otvorene ponude za opremanje 12 dječjih igrališta

13.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako studenti mogu do besplatne karte za vlak

U tijeku je javni poziv

Evo kako studenti mogu do besplatne karte za vlak

13.10.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izjednačene plaće u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu

Sastanak u Gradskoj upravi

Izjednačene plaće u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu

13.10.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : TD Komunalac traži suglasnost za financijsko zaduženje

Od gradskih vijećnika brodskog Vijeća

TD Komunalac traži suglasnost za financijsko zaduženje

12.10.2020. | 19:30