Politika : Uprava/Samouprava

12.4.2022. u 20:00
Prikaza: 4048
|
Autor: A. Primorac

Najavljena gradnja i uređenje više njih

Hoće li na mjestu parka u Strossmayerovoj biti novi parking?

Slavonski Brod : Hoće li na mjestu parka u Strossmayerovoj biti novi parking?(Foto: SBplus/arhiva)

"Izvođač radova je izabran i prema informacijama s kojima ja raspolažem sada bi u tom dijelu trebali započeti konzervatorski radovi s obzirom na to da se prostor za parking nalazi u užoj jezgri grada."

SLAVONSKI BROD - Urbani park izgrađen u nastavku nedavno uređenog parkirališta u Strossmayerovoj ulici nalazi se na građevinskoj parceli. Upravo zbog tog položaja, a i činjenice kako se u središtu grada uređuju nova parkirališna mjesta, pitanje njegove budućnosti potaknuto je na, jučer održanoj, sjednici gradskog Vijeća Slavonskog Broda.

'Zemljište na kojem je postavljen privremeni park je atraktivna građevinska parcela. U ovome trenutku ne mogu reći što će tamo biti i kada će biti. Tim više što se nalazimo u nimalo laganim vremenima. Ali ne sumnjam kako će ova parcela postati upotrebljiva kada prođe ovo vrijeme i dođu bolji dani. Onaj tko bude najpovoljniji tamo će graditi, a park ćemo preseliti na drugu lokaciju.'

Vijećnicu Ivanu Penić (HDZ) zanimalo je što se na lokaciji tog parka u budućnosti kani graditi te ima li šanse da tamo 'osvanu' nova parkirna mjesta.

- Prošle godine osmišljen park u Strossmayerovoj ulici zaista je osvježavajuće i zanimljivo krajobrazno rješenje. No, prema informacijama može se zaključiti kako je riječ tek o parku koji je na toj lokaciji postavljen privremeno. Naime, nalazi se na građevnoj lokaciji i tamo bi, doznajemo, trebao ostati dok se ne pojavi određeni investitor koji će započeti gradnju. Zanima me kakve se točno investicije planiraju na toj atraktivnoj lokaciji i ima li Grad već sada u planu neke investitore. - pitala je Penić, zatraživši odgovor i na to hoće li, u slučaju potrebe, Grad na tom mjestu širiti postojeći parking.

Prema riječima gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare za sada nema potrebe za širenjem postojećeg parkinga na ovoj lokaciji s obzirom na to da je na postojećem dobiven isti broj parkirnih mjesta koliko ih je bilo i ranije na neuređenoj makadamskoj površini koja je korištena kao parkiralište. Naime, sada tamo ima 95 parkirnih mjesta, dva za punionicu električnih vozila te šest za osobe s invaliditetom. 

- Zemljište na kojem je postavljen privremeni park je atraktivna građevinska parcela. U ovome trenutku ne mogu reći što će tamo biti i kada će biti. Tim više što se nalazimo u nimalo laganim vremenima. Ali ne sumnjam kako će ova parcela postati upotrebljiva kada prođe ovo vrijeme i dođu bolji dani. - istaknuo je gradonačelnik Duspara dodajući kako će, u tim boljim vremenima za koje se nada da će brzo stići, spomenutu parcelu ponuditi na tržištu.

- Onaj tko bude najpovoljniji tamo će graditi, a park ćemo preseliti na drugu lokaciju. Naime, cvjetne gredice su prenosive, pa ćemo ih u tom slučaju prenijeti, a drveće smo planski sadili uz sami rub parcele kako budućim graditeljima ne bi smetalo - pojasnio je Duspara dodajući kako se već kod izgradnje vodilo računa o svemu.

Uređenja postojećih i najava izgradnje novog parkirališta

Ono što je sasvim sigurno je, naglasio je još jednom, kako se na mjestu postojećeg parka neće raditi parkirališna mjesta. - Ako bude potrebe možemo širiti parkiralište u Gundulićevoj. Uz to moramo u red dovesti i parkiralište preko puta Pastoralnog centra, kod ulaza u Tržnicu - pojasnio je gradonačelnik.

I dok će se u ovim slučajevima uređivati postojeća, na jednoj drugoj lokaciji u gradu radit će se novo parkiralište. Riječ je o parkiralištu koje će Grad dati graditi na lokaciji između Pučke kuhinje u Preradovićevoj ulici i Starčevićeve ulice.

- Izvođač je izabran i prema informacijama s kojima ja raspolažem sada bi u tom dijelu trebali započeti konzervatorski radovi s obzirom na to da se prostor nalazi u užoj jezgri grada. Ulaz na parkiralište će biti iz Starčevićeve ulice, odnosno onog njenog dijela koji i sada koriste stanari obližnje zgrade za ulaz u svoj parking. - rekao je gradonačelnik Duspara koji je ovom prilikom najavio i rekonstrukciju Starčevićeve, Mesićeve i Zajčeve ulice, a za koju je projektna dokumentacija već u izradi. Kompletan posao uređenja ove tri ulice, prema najavama čelnog čovjeka Grada, trebao bi biti gotov do kraja godine, a na taj način, nadaju se, bit će riješeno i prometovanje ovim ulicama koje će biti strogo ograničeno te će se urediti način prometovanja dostavnih vozila.

Inače, na mjestu budućeg parkirališta vozači još uvijek ne bi trebali parkirati svoja vozila, jer u tom se slučaju radi o parkiranju na zelenoj površini zbog čega im, temeljem naloga komunalnog gradskog redara, 'pauk' može odvesti vozilo čime riskiraju novčanu kaznu. Dakle, valja se strpjeti još malo, pa će parkiranje u samom središtu grada biti dostupno na još jednoj lokaciji .

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 13.4.2022. | 15:21

1

Problem s parkirnim mjestima je da je dobar dio njih nelegalan ili su se prometni zakoni promijenili od kada sam ja polagao. Dakle, postoje ocrtana parkirna mjesta koja su manje od 5 metara udaljena od raskrižja, a još puno onih koja su u možda zakonskim okvirima, ali ometaju preglednost prometnica i uključivanja u promet na nekim točkama. Još kad se na mjesto najbliže rakrižju parkira nekakav kombi, uopće nema preglednosti. Moraš ući automobilom u raskrižje da bi vidio ide li tko. Suludo. Napraviti velika parkirališta na vijušu i jelasu, a središte grada osloboditi tolikih automobila. Neka ljudi hodaju, bit će im to dobro i za zdravlje.
Chidori

Chidori

Komentirano: 13.4.2022. | 8:44

2

Parking u srcu pješačke zone?
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 12.4.2022. | 20:42

3

Jel postoje kakvi zakonski okviri da se ide na hitni opoziv očigledno pomahnitalog gradonačelnika dok još nije kasno za grad? Uz to što baca pare na "umjetnički dizajnirani" park s namjerom da tu bude samo privremeno premda novci odoše za stalno sad pomahnitalo iscrtava parkirna mjesta gdje stigne i nagrđuje grad a kruna svega biti će uništavanje zelene površine na uglu Preradovićeva-Starčevićeva što treba pod obavezno svim zakonskim sredstvima spriječiti. Inače hoće li barem dio sredstava od naplate parkinga otići za crkvu u Rio de Žeravcu?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kroz vlastito dvorište moram prolaziti sa šljemom na glavi'

Tko će riješiti problem? Vlasnici ne!

'Kroz vlastito dvorište moram prolaziti sa šljemom na glavi'

28.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogriješili smo. Ispričavamo se čitateljima.

Objavili smo netočnu informaciju

Pogriješili smo. Ispričavamo se čitateljima.

28.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obje pritužbe su samo nesporazumi?

'Opterećen je zdravstveni sustav'

Obje pritužbe su samo nesporazumi?

27.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Odbio sam dignuti ruke od onoga što pripada Gradu'

Zemljište na jednom od najljepših otoka

'Odbio sam dignuti ruke od onoga što pripada Gradu'

26.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

Donosimo popis potrebnih dokumenata

Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

23.5.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

Našli rješenje za besmislenu stazu

Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

18.5.2022. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

Vrhunski sportaši grada Slavonskog Broda

Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

17.5.2022. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

Nakon 80 godina, vratio se u Slav. Brod

On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

17.5.2022. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

Nagrada koju nije stigao primiti osobno

Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

17.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

Povodom Dana grada Slavonskog Broda

Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

16.5.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

Čestitka gradonačelnika Duspare:

'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

16.5.2022. | 7:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

Gradonačelnik zapalio ivanjski krijes

'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

15.5.2022. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

Dan grada Slavonskog Broda

Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

15.5.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

Projekt vrijedan 29 milijuna kuna

Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

12.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

Dobra prilika za EU sufinanciranje

Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

12.5.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

Kvar semafora ubrzao projekt

Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

11.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malenoj Brođanki pripala velika čast

Svečano otvoren Mjesni dom

Malenoj Brođanki pripala velika čast

10.5.2022. | 19:10