Politika : Uprava/Samouprava

11.4.2019. u 12:35
Prikaza: 6954
|
Autor: A. Primorac

Mirko Duspara:

'Ja sam svoj doprinos demografskoj obnovi dao'

Slavonski Brod : 'Ja sam svoj doprinos demografskoj obnovi dao'(Foto: AP/SBplus)

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se i o demografskoj obnovi i ulozi gradonačelnika i grada Slavonskog Broda kada je u pitanju iseljavanje mladih.

12.30 sati:

Prilično burna rasprava na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda vodila se oko izvješća o radu gradonačelnika Mirka Dusapre u drugoj polovini prošle godine. Gradonačelniku su vijećnici, uz ostalo, prigovarali nedovoljno aktivnosti u smislu razvoja gospodarstva i privlačenja investitora te mu spočitavali lošu demografsku sliku grada kojemu je na čelu.

- Politika koju gradonačelnik zastupa i provodi zasniva se na ulaganju u infrastrukturu što je dobro i pohvalno, no ono što ne valja je da nam nedostaje razvojna klima kojom bi smo privukli investitore i poduzetnike. Nedostaju projekti kojima bi se privukla daleko veća sredstva EU koja su nam na rspolaganju - kazala je vijećnica Slavica Lemaić (Kandidacijska lista grupe biralča), dok je Silvia Maduna (HDZ), govoreći u ime kluba vijećnika HDZ-a, istaknula kako 'kao grad nismo atraktivni investitorima'.

Govoreći o demografskoj politici gradonačelnik Slavonskog Broda istaknuo je da ono osobno, ali i kao gradonačelnik poduzima ve što je u njegovoj moći da se popravi demografska slika i spriječi odlazak mladih. - Ja imam petero djece i moj doprinos u tom dijelu demografskoj obnovi je vidljiv. Što se tiče grada kao rijetko koji grad mi smo osigurali zemljišta i stanove za mlade. Nije točno da ne koristimo sredstva EU kad evo samo u Tvrđavi imamo projekt koji je u tijeku a u kojem je 27 milijuna kuna EU sredstava, kroz ITU mehanizam tu je 31 milijun eura, kroz projekt Helping i druge dovukli smo još desetke milijuna kuna. S druge strane vi govorite da ne privlačimo poduzetnike, ali evo dobili smo pismo iz WV da ne nasjedamo na medijske napise o njihovom odustajanju od Broda. Uputili smo pismo premijeru, no ništa nije poduzeo, dok su iz Ureda predsjednice poduzeli određene korake po tom pitanju. Znači radimo kako i koliko možemo, ali ako nemate podrške iz vrha, ako vas država ne prati kroz poreze i davanja onda teško možete učiniti više - kazao je gradonačelnik čiji dio izlaganja po ovoj točki dnevnog reda možete pogledati u videozapisu u prilogu članka.

Kako je rasprava po ovoj točki dnevnog reda, kada je u pitanju njen dio koji se odnosi na demografsku obnovu u pojedinim trenutcima bio na osobnoj razini, Tomislav Tekić (HDZ) zamolio je gradonačelnika ispriku vijećnicama. - Vama svaka čast na tome što imate petero djece, ali svojom izjavom u jednom trenutku ste možda uvrijedili one žene i vijećnice koje možda ne mogu imati djece pa bi im se trebali ispričati - kazao je Tekić, a Duspara, uz ispriku, kazao da mu to nikako nije bila namjera.

Na kraju je, većinom glasova, izvješće o njegovu radu u drugoj polovini prošle godine, usvojeno. Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojene su i sve ostale točke Dnevnog reda

12.00 sati: 

Nakon što je jednoglasno prihvaćen prijedlog o dodjeli Javnih_priznanja_nagrade_2019.pdf u nastavku sjednice raspravljalo se o Prijedlogu Odluke o komunalnoj naknadi - 33 - kom_naknada.pdf i Prijedlogu Odluke o komunalnom doprinosu - 34 - Komunalni_doprinos.pdf. U oba slučaja, prema onome što je kazao gradonačelnik Slavonskog Broda radilo se o usklađivanju sa zakonom bez povećavanja cijena. 

Odluku o komunalnoj nakadi vijećnici su prihvatili s 13 glasova ZA i 11 PROTIV. U pojedinačnoj raspravi vezanoj uz komunalni doprinos vijećnik Boro Grubišić kazao je kako smatra da je cijena od 35,60 kuna po metru kubnom za prvu i 30 kuna za drugu gradsku zone previsoka i demotivirajuća za mlade obitelji te je predložio da ona za obe zone bude smanjena za pet kuna. - Kako njegov prijedlog nije prihvaćen odlučeno je da će vijećnici HDZ-HSP i Nezavisni glasati suzdržano po ovoj točki Dnevnog reda koja je na kraju prihvaćena sa 13 glasova ZA, 9 SUZDRŽANIH i 2 glasa PROTIV.

 09.45 sati:

Gradski vijećnici Slavonskog Broda trenutno raspravljaju o 5. Prijedlozima odluka o zaduženjima Grada Slavonskog Broda:

Jednoglasno vijećnici Gradskog vijeća usvojili su sve podtočke 5. točke Dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda. 

 

Naime, rebalansom je predloženo povećanje Proračuna Grada kroz kreditno zaduživanje u visini od oko 35 milijuna kuna u razdoblju od iduće dvije godine. Riječ je o sredstvima koja su predviđena energetsku obnovu gradskih osnovnih škola u Slavonskom Brodu i to u visini od 20,6 milijuna kuna, dok je 14,3 milijuna kuna predviđeno za energetsku obnovu sustava javne rasvjete. Naime, iako su u posljednjih sedam godina na području Slavonskog Broda obavljeni radovi na modernizaciji javne rasvjete u 87 gradskih ulica u ukupnoj duljini mreže od 60,8 kilometara, 1. travnja na snagu je stupio novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji donosi nove velike troškove po pitanju modernizacije javne rasvjete za sve gradove u Hrvatskoj. Iako je novi zakon donesen s dobrom namjerom, sadrži niz radikalnih mjera te donosi brojne promjene koje će se reflektirati na život u urbanim sredinama te javnim prostorima u cjelini. Ovako definiran, novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja ne donosi smanjenje potrošnje električne energije, značajno povećava troškove lokalnih zajednica te je, općenito gledajući, u suprotnosti s ekonomskim, kulturološkim te sigurnosnim normama i standardima društva u kojem živimo.

Hrvatski gradovi i općine imaju ugrađeno oko 770.000 svjetiljki, a procjenjuje se da je do sada zamijenjeno oko 150.000 postojećih natrijevih svjetiljki s LED svjetiljkama temperature boje 4.000 K. No unatoč činjenici da su određeni gradovi bili klimatski odgovorni te su već ugradili učinkovite sustave, prema novom Zakonu bit će kažnjeni ako kroz period od 12 godina ne usklade postojeću rasvjetu s odredbama ovog Zakona u kojem se uvjetuje primjena LED svjetiljki temperature boje niže od 3.000 K. Tako će po nalogu inspektora ili komunalnog redara morati ili ugasiti javnu rasvjetu ili ući u investiciju za zamjenu postojećih LED svjetiljki 4.000 K s novim LED svjetiljkama 3.000 K.

S druge strane, iznosom od 20,6 milijuna kuna planirano je financiranje projekata energetske obnove gradskih osnovnih škola, za koje su potpisani ugovori o bespovratnim sredstvima u okviru programa Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. To su OŠ „Antun Mihanović", OŠ „ Blaž Tadijanović" u Podvinju, OŠ „Hugo Badalić" Jelas te OŠ „Vladimir Nazor". Ukupna vrijednost ovih projekata, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva, iznosi 31.7 milijuna kuna. Međutim, u nekoliko ranije provedenih postupaka javne nabave pristigle ponude su značajno premašivale procijenjene i prihvaćene vrijednosti projekata iz već potpisanih ugovora. Upravo iz tog razloga Grad mora osigurati dodatna vlastita sredstva.

Svakako treba istaknuti da se ovdje riječ o HBOR-ovim kreditima koji nude iznimno povoljne uvjete i nisku kamatnu stopu od 0,25% godišnje. Ministarstvo regionalnog razvoja i HBOR ponudili su ovu kreditnu liniju nakon što je izostao javni poziv Fonda za zaštitu okoliša pomoću kojeg su gradovi trebali financirati vlastiti udio troška u projektima energetske obnove. Također, pravo na ovakve kredite ostvaruju isključivo gradovi koji su već dobili Odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o sufinanciranju projekta. Također, pravo na kredit ostvaruje se isključivo na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU - poručili su iz Gradske uprave.

 

09.15 sati:

U tijeku je točka dnevnog reda: Izmjena i dopuna Proračuna Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu

  Sa 15 glasova ZA i 9 suzdržanih ova odluka usvojena.

09.10 sati:

Na dnevnom redu sjednice našle su se točka Izvješće Mandatne komisije o ostavci člana Gradskog vijeća i određivanje zamjenika člana - 18 - Izvjesce_man_komisije.pdf te 25 - Kadrovska_pitanja.pdf u sklopu kojih su na mjesto Vatroslava Stojanovića, koji je podnio ostavku imenovana Lidija Mioč, dok je, iz osobnih razloga, svoj mandat u mirovanje stavila Romana Mišić, a na njeno mjesto došla je Ksenija Vargić.

08.25 sati:

 Aktualni sat:

Slavica Lemaić, vijećnica: - Upozoreni ste na mobing od strane pročelnikaDamira Klaića. Gradonačelniče što ste konkretno poduzeli nakon što ste upozoreni na kriminalne radnje i mobing od strane pročelnika? Drugo pitanje zašto ne podnesete ostavku zbog izgubljene zone na Jelasu?

Duspara Mirko, gradonačelnik: Primili smo prijavu za mobing ali taj koji ga je prijavio on čini mobing. Što se tiče zone Jelas to zemljište još nije prodana. Ali ako projekt zaživi nebitno je tko je vlasnik.

Slavica Lemaić: Kažete da ste slučaj prijavili nadležnim institucijama i nadam se da to jeste tako. Što se tiče drugog pitanja i poduzetničke zone šutite kao zaliveni o gubitku te zone i gubitku od 36,6 milijuna kuna. Vi niste žrtva Vlade RH-a nego su Brođani žrtva vaše politike. Vama Vlada nije mogla darovati zemljište jer niste ispunili zakonom propisane uvjete.

Gradonačelnik Mirko Duspara: Što se tiče prve točke vi ste spomenuli teški kriminal i teški mobing. Na Vama je da to dokažete. Što se tiče Zone daj Bože da popunimo Đuru, a što se tiče velikog zemljišta koje ne bismo navodno imali ponuditi da se pojavi neki investitor to nije točno pa mi sada imamo takvog zemljišta na Bjelišu.

Anita Holub (HDZ): Što planirate konkretno poduzeti za Ulicu Dudinjak i u kojem roku? Što se i u kojem roku planira poduzeti da svi građani Slavonskog Broda budu zdravstveno sigurni i da imamo kanalizaciju? Što se događa sa Domom u Podivnju koji je sada postao ruglo?

Mirko Duspara: Staze rješavamo ne samo u Podvinju nego u cijelom gradu. Što se tiče samog Doma tamo je novo krovište, a sve ostalo ide na adresu predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora. Što se tiče kanalizacije da je nema u 21 stoljeću. Tu je projekt Brod 2 koji ovisi o ministarstvu koja ne povlače sredstva. Projekt Brod 2 gdje je rješavanje pitanje kanalizacije i opskrbe vodom u brdskom dijelu grada – stoji i ne ovisi o nama. Projektna dokumentacija je u Hrvatskim vodama.

Ante Cvitković (HDZ):  Akcijski plan za pobojšanje zraka. U nekoliko navrata je istaknuto kako plan ima određene manjkavosti jer nije dovoljno akceptirano onečišćenje zraka. Hoće li se postupiti prema preporukama. Što je s prijavama građana na natječaj Fonda za energetsku obnovu.

Mirko Duspara, gradonačelnik: U izradi je izrada dopune Akcijskog plana. Da se subvencija za građane Broda digne na nekih 80 posto vjerujem da bi broj građana koji se prijavljuju bio daleko veći. Mi smo to tražili od Vlade. Ako već ne može država riješiti pitanje rafinerije, onda može djelovati ovdje.

 Emina Berbić Kolar, vijećnica: Može li se asistenti za rad s djecom s poteškoćama predvidjeti i za Dječje vrtiće? Mislim da bi bilo dobro provjeriti diplome u vrtićima, ali i ostalim ustanovama u kojima je Grad osnivač.

Mirko Duspara: Mislim da se ispituju te mogućnosti i nemam ništa protiv asistenata u Dječjim vrtićima. Što se tiče provjere diploma mislim da su provjeravane u Gradskoj upravi a nemam ništa protiv i mislim da bi se trebale provjeravati i u ustanovama.

 Karmen Dizdar Grgurević, vijećnica: Na predstavljanju Kajak kanu kluba rekli ste da je riječ o projektu vrijednom oko 3,5 milijuna kuna, a u konačnici cijena se utrostručila, odnosno na više od deset milijuna kuna. O čemu se tu radi o lošem poslovanju ili krađi građana?

Zašto se gradski vijećnici i drugi članovi vaše političke stranke, vaše obitelji i obitelji vaših članova uhlljebljuju, a vi Brođane objavljenim oglasom na službenoj stranici Grada pozivate na posao u Boxmark?

Mirko Duspara, gradonačelnik: Što se tiče travnja 2016. kada sam obećao izgradnju kajak kanu doma imali smo tek ideju za koju su postojale procjene kakve sam iznio. Moja je greška što sam izašao s tim podatkom prije nego li smo dobili konkretne podatke. Ja s ovog mjesta mogu pozvati ljude iz krim policije i odvjetništva pa neka utvrde kolika je kad je u pitanju zgrada Kajak kanu kluba pljačke bila.

Što se tiče Boxmarka kružila je priča da on odlazi. Zamoljeni smo da im stavimo oglas i pomognemo da nađu radnike. Glede uhljebljavanja ne znam šta na to i da li uopće odgovarati. Vi ako imate bilo kakvih saznanja da je bilo što napravljeno izvan zakona vi ste kao građanin dužni to prijaviti nadležnim službama.

 08.11 sati:

Na samom početku sjednice utvrđeno je da su od 25 nazočna 24 vijećnika koji su jednoglasno usvojili zapisnik od prethodne redovne i izvanredne sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda. Uslijedila je rasprava o predloženom Dnevnom redu.

Duspara Mirko Nezavisna lista dala je prijedlog da se točka 24. Prijedlog o dodjeli priznanja sa zadnje prebaci na petu točku današnjeg dnevnog red. Slavica Lemaić dala je prigovor na Dnevni red. - Po poslovniku rada GV sjednicu saziva predsjednik, a ova današnja sazvana je suprotno Poslovnika. Mi smo poziv s pripadajućim materijalima dobili pet i pol dana prije početka Sjednice, umjesto propisanih deset. Ukoliko nema opravdanog razloga za to onda bi održavanje ove sjednice bilo grubo kršenje poslovnika – kazala je vijećnica Slavica Lemaić.

Stribor Valenta (SDP) je kazao da je sjednica sazvana prema Poslovniku. – Ja tvrdim da je sjednica sazvana prema zakonu i prema roku – istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta. Prijedlog DM NL je usvojen, a vijećnici su sa većinom glasova usvojili predloženi dnevni red.

SLAVONSKI BROD - Ovaj puta sat vremena ranije, nego li je uobičajeno, započet će 11. sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda. Iako, službeno nema obrazloženja zašto ovaj puta sjednica počinje u 8, a ne u 9 sati, jedan od razloga možda leži i u opsežnom dnevnom redu. Naime, vijećnici će danas, usvoje li predloženi Dnevni red, raspravljati o ukupno 24. točke, među kojima su i one o izmjenama i izvršenju gradskog proračuna te radu Gradonačelnika u drugoj polovici prošle godine.

Valja napomenuti kako će današnju sjednicu Gradskog vijeća vijećnici po prvi puta pratiti na laptopima. Koliko će to ubrzati i olakšati rad tek ćemo vidjeti. 

Dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda

8. Izvješće o radu Gradonačelnika Grada Slavonskog Broda za razdoblje od srpnja do prosinca 2018. godine

9. Prijedlog Odluke o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice Slavonski Brod

10. Prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva na području grada Slavonskog Broda u 2019. godini

11. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Plana mreže dječjih vrtića na području grada Slavonskog Brod

12. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na pravilnik o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga u dječjim vrtićima

13. Prijedlog Odluke o imenovanju članova Kulturnog vijeća Grada Slavonskoga Broda

14. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na odluke Školskog odbora Glazbene škole Slavonski Brod

  • a. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Prijedlog Odluke o iznosu ekonomske cijene sata drugog temeljnog predmeta na osnovnoškolskoj razini, odnosno drugog programa na srednjoškolskoj razini za školsku godinu 2019./2020. Školskog odbora Glazbene škole Slavonski Brod
  • b. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Prijedlog Odluke o iznosu participacije roditelja/skrbnika učenika Glazbene škole Slavonski Brod za školsku godinu 2019./2020. Školskog odbora Glazbene škole Slavonski Brod

15. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na prijedloge Odluka o izmjenama i dopunama statuta osnovnih škola kojima je osnivač Grad Slavonski Brod

16. Izvješće o radu i financijsko izvješće ustanova u vlasništvu Grada Slavonskog Broda za 2018. godinu:

17. Izvješće o radu i financijsko izvješće Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda u 2018. godini

18. Izvješće o radu i financijsko izvješće Turističke zajednice Grada Slavonskog Broda u 2018. godini

19. Izvješće o ostvarenim programima javnih potreba u području društvenih djelatnosti Grada Slavonskog Broda u 2018. godini

20. Izvješće decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Slavonskog Broda u 2018. godini

21. Izvješće o stanju sigurnosti na području grada Slavonskog Broda u 2018. godini

22. Izvješće o stanju u prostoru grada Slavonskog Broda za razdoblje od 2013. do 2017. godine

23. Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje od 2019. do 2022. godine

05.04.2019., 11.00 sati:
Promjene u 'sastavu'
Dva Dusparina vijećnika napuštaju Gradsko vijeće

SLAVONSKI BRODJedanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, zakazana je za 11. travnja. Kroz 24 točke dnevnog reda, vijećnici će raspravljati o mnogim aktualnim temama. Jedna od novina je i to da Gradsko vijeće napuštaju dva člana s kandidacijske liste Duspara Mirko - nezavisna lista. Ostavku je podnio Vatroslav Stojanović kojega će zamijeniti Lidija Mioč, dok je, iz osobnih razloga, svoj mandat u mirovanje stavila Romana Mišić, na čije mjesto dolazi Ksenija Vargić.

Nakon Aktualnog sata i Kadrovskih pitanja, raspravljat će se o Izmjeni i Izvršavanju Proračuna, a na red će doći i odluke o zaduženju za već ranije najavljene i dugoočekivane energetske obnove zgrada gradskih škola - Blaž Tadijanović, Antun Mihanović, Vladimir Nazor i Hugo Badalić.

Kao i u drugim gradovima, potrebno je unijeti promjene u Odluke o komunalnoj naknadi i doprinosu - što je, također, manje ili više poznata tema.

U materijalima za sjednicu koja slijedi, objavljeni su i ovogodišnji prijedlozi za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda. Tko je sve nominirani tko su predlagači, moguće je saznati u nastavku pod točkom broj 24.

Broj komentara: 39

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Klima

Klima

Komentirano: 15.4.2019. | 9:54

1

Ivooooo da li si WI FI našao?
novinarsb

novinarsb

Komentirano: 14.4.2019. | 9:48

2

Javit ce se sutra, sad je izvan uredovnog vremena. ☺️
Klima

Klima

Komentirano: 14.4.2019. | 9:08

3

Ivo javi se
Klima

Klima

Komentirano: 13.4.2019. | 20:54

4

Ivo bez komentara
Klima

Klima

Komentirano: 13.4.2019. | 13:11

5

Ivo daj ti nama objasni kako se zapošljava ekipa u vatrogascima ili vodovodu ? Nogometaši, brat od nogometaša, momak s liste MD itd. Priča se za Stoju, u vodovod. Ako je istina pa kako? U tim firmama Babo je gazda. Za ove znam sigurno da je posao naštiman kao nekad u INI što se trpalo. Transparentno ?????
Stipe

Stipe

Komentirano: 13.4.2019. | 12:46

6

Ono što politika može napravit je unapređenje infrastrukture, ali ni to im baš ne ide. Ceste i nogostupi se rade izrazito nekvalitetno i jedva odolijevaju par godina do nužnih rekonstrukcija. Možda su se pobrkali prioriteti (sportski i društveni objekti prije svega). Ono što bi mogli malo bolje je poraditi još na podršci poduzetništvu i bar početku kretanja prema onome što se zove Smart Cities, no i to treba biti oprezan: treba li ulagati u Pametan Grad kad nam je dobar dio populacije ne-pametan, odnosno ostario ili nedovoljno školovan za nove tehnologije i novi način urbanog življenja. Jednostavno, ne možeš preskakati razrede, a naše je stanovništvo na razini pučkoškolaca. Strašno nam nedostaju sposobni poduzetnici koji su u stanju smisliti održv posao koji će zaposliti bar desetak, ako ne stotinu ljudi. Takvih pedesetak bi preporodilo grad, ali gdje ih naći. U Brodu ih nema. Odakle ih uvesti i kako ih dovesti, posebno kada im je potencijalna radna snaga informatički i tehnološki nepismena ili polupismena? Ni Mirko ni bilo koji drugi ih ne može naštancati, iako je kako vidimo Mirko probao i dobro se pet puta potrudio :) Ostaju nam potencijalni poslodavci za razinu stručnosti stanovništva tipa boxmark i slični, a vidimo da se to raji ne sviđa. Oni bi puno više za slabo stručan rad.
Stipe

Stipe

Komentirano: 13.4.2019. | 12:37

7

Tko želi biti bar malo objektivan i tko pozna situaciju, priznat će da je u ĐĐ kriza počela već krajem 70-tih i trajala tijekom 80-tih. Treba se sjetiti samo brojnih prijetnji štrajkovima pa političkih doznaka kako bi se sve pomelo pod tepih. Već je tada trebalo činiti oštre rezove (čitaj: sa 17000 radnika svesti to na ne više od deset) te osmisliti nekakvu rentabilnu proizvodnju i smislenu strategiju za budućnost. Kako to nije napravljeno, sve je eskaliralo krajem osamdesetih, a totalni raspad je počeo tijekom devedesetih čemu rat i sve ovo što ivomarkic spominje nije nikako pomoglo. Ne treba zaboraviti niti da se ogroman broj kvalificiranih ljudi uključio u borbu protiv velikosrpskog jugočetničkog agresora, a takav odljev kadrova teško može preživjeti bbilo koja firma. I Bosch bi propao uz takav odljev kadrova.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 13.4.2019. | 1:54

8

oklopnjak@ . . Prije svega moram se složiti s komentarima Stipe. Pokušao je biti objektivan i uspio je u tome u velikoj mjeri. A što se tiče mojeg mišljenje o ĐĐ mogu reći slijedeće. Kraj ĐĐ je počeo 1990. a završio u kasnijim godinama. Prije svega OKLOPNJAK, u ona teška vremena, još rat nije ni počeo, sve su jugoslavenske republike donijele zakon koji govori kako NEMA ISPITIVANJA PORIJEKLA IMOVINE. Time je otvoren put za pljačku. Sjećam se, između ostaloga, naloga jednog od premijera koji je naložio da se tenkovi iz ĐĐ, a rat je već počeo, pošalju željeznicom ka Sarajevu...nekoliko puta je tadašnja ekipa kriznog štaba opstruirala taj naputak, minirajući prugu između Vrpolja i Slavonskog Šamca. No, dio tenkova je ipak morao otići preko Rijeke...Kamo, to nikada nismo saznali? Poslije toga stiže nalog ĐĐ da se tvornica tramvaja preseli u zagreb, zajedno s dokumentacijom. Pojedinci iz ĐĐ, počeli su, pod pokroviteljstvom Zagreba, postajati vlasnici dijelova ĐĐ. To su mogli činiti samo podobni. Postavljani su direktori na čelo firmi sa zadatkom otpuštati radnike u što većem broju. Znam jednoga koji je tu ponudu odbio. Dok se krčmilo u ĐĐ Duspara je bio liječnik na prvoj crti bojišnice. U ta vremena, pa sve do današnjih dana bila je prisutna jagma za dijelovima Đure. I sada kada je ĐĐ na izdisaju, pojavljuju se neki tipovi, face i prozivaju Dusparu za stanje u ĐĐ. To nije korektno i zato ga branim i na njegovoj sam strani. Branio bi bilo koga da se optuži za nešto što nije učinio. Naša vlada je pod dirigentskom palicom Plenkovića, prije izvjesnog vremena, bez imalo savjesti poručila, odustajemo od potpore ĐĐ-u dok je u isto vrijeme upumpavala lovu u Uljanik i slične projekte. Moć (novac) je u Zagrebu i odande se odlučuje o životu i smrti hrvatskih građana. Što su naši predstavnici u Saboru, pa i ministar Marić učinili za naš kraj. Kalmeta je odvukao ogromnu lovu u Zadar...a moraš znati da i naša županija puni državni proračun. Dobivamo sredstva nazad poput mrvica...Da nije bilo SDP-a još bi nas dan danas štekala rampa preko pruge u Osječkoj ulici. No unatoč svemu tome, u Brodu je sve više automobila, sve više vrtića, traže se novi vrtići, a govori se kako mladi odlaze. Nije vrag da stare bake rađaju djecu...Do kada će to trajati nitko u ovoj državi ne zna. Nažalost! Inače, moraš znati da postoje ljudi s idejama, koji svoje ideje žele, trude se svim silama, pretočiti u djelo. Za ostvarenje ideje, ako nemaš svoje love, odlaziš u banku koja nakon ocjene tvoje ideje...daje ili ne daje novac, odnosno, kredit. Grad smo svi mi, punimo gradski proračun, nismo banka da bi nekome davali kredite. Koji je grad u svijetu kreditirao poduzetnike? Pronađi ga. Bio bih ti zahvalan. Inače, moraš znati da je državna uprava dala zadatke lokalnoj samoupravi pa tako izlazi da su županije zadužene za razvoj privrede...a grad ima zadatak pripremiti infrastrukturu u poduzetničkim zonama. Kada bi se popunile naše zone (ĐĐ je naša najveća zona) Brod ne bi imao problema oko zapošljavanja onih koji žele raditi. Žalosno je da ima i onih koji to ne žele...kao, mala je plaća. Možemo vidjeti da u drugim gradovima, za istu plaću, njihovi nezaposleni prihvaćaju takve plaće...Znam firmu koja je tražila radnike u Brodu, a došli su im radnici iz Međimurja...naši nisu željeli raditi uz ponuđene uvjete...
oklopnjak

oklopnjak

Komentirano: 12.4.2019. | 20:05

9

Ma Stipe Vaš komentar je na mjestu, ali mene zanima komentar ivomarkić? On uvijek brani gdin. Dusparu.. Jako je upoznat sa situacijom oko gdin. Duspare. Što misli o Đuri Đaković, njegovoj budućnosti i njegovim radnicima? Ima li perspektive
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.4.2019. | 19:50

10

(Naši) Političari su nikakvi gospodarstvenici. Navedite jednog koji je negdje osigurao rentabilnu, profitabilnu proizvodnju. Od 1945 do danas takvog nije bilo na ovim prostorima, a ni prije. ĐĐ je dijelom privatna, a dijelom državna tvrtka. Državni političari upravljaju tom firmom, a da upravljaju i lokalni, ne bi bilo ništa od toga. Zbog toga što se političari ne trebaju baviti poduzetništvom i gospodarstvom, jer tamo nikad anisu ostvarili nikakave rezultate, sve firme treba pod hitno privatizirati. Tako i ĐĐ. Duspara se nema što petljati u ĐĐ između ostalog i zbog toga što nema nikakvu polugu - dakle, može samo laprdati, kao i Slavica, kao i Ćosić. Osim jedino ako potonji nemaju jakl utjecaj (a nemaju) kod Plenkovića pa da iznude da se nešto konstruktivno napravi. A što konstruktivno napraviti? Dati ĐĐ-u novaca tako da se prvenstveno srednji i viši menadžment nafutra, a i radnici će onda dobiti možda neke mrvice.

Broj komentara: 39

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123...

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrde kako je uz pomoć EU fondova zaposleno tisuće osoba

Projekt Slavonija u brojkama

Tvrde kako je uz pomoć EU fondova zaposleno tisuće osoba

24.4.2019. | 13:05
"Zahvaljujući Projektu 18 778 građana i 8 417 mladih do 29 godina obuhvaćeno je mjerama zapošljavanja, 2 903 su novozaposlena i primaju potporu iz EU fondova, a 10 371 građana sudjeluje u programima osposobljavanja, stjecanja vještina i izobrazbe."
"Zahvaljujući Projektu 18 778 građana i 8 417 mladih do 29 godina obuhvaćeno je mjerama zapošljavanja, 2 903 su novozaposlena i primaju potporu iz EU fondova, a 10 371 građana sudjeluje u programima osposobljavanja, stjecanja vještina i izobrazbe."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do zakupa javne površine u Tvrđavi?

Slavonski Brod

Kako do zakupa javne površine u Tvrđavi?

23.4.2019. | 13:00
Kriterij za odabir onih koji će dobiti površine u zakup je najveći ponuđeni iznos zakupnine. Ukoliko dva ili više ponuditelja ponude isti novčani iznos za isto mjesto, prednost ima ponuditelj čija je ponuda ranije prispjela na natječaj i ukoliko udovoljava uvjetima iz natječaja
Kriterij za odabir onih koji će dobiti površine u zakup je najveći ponuđeni iznos zakupnine. Ukoliko dva ili više ponuditelja ponude isti novčani iznos za isto mjesto, prednost ima ponuditelj čija je ponuda ranije prispjela na natječaj i ukoliko udovoljava uvjetima iz natječaja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik odlučio prihvatiti ponudu od 7,78 mil. kn

Za obnovu podvinjske škole

Gradonačelnik odlučio prihvatiti ponudu od 7,78 mil. kn

22.4.2019. | 8:40
Na ponovljenom natječaju procijenjena vrijednost je povećana na 5.500.0000,00 kn (bez PDV-a) te su 9. travnja 2019. otvorene pristigle četiri ponude, a najpovoljnija je bila od tvrtke Gradnja slavonska d.o.o. iz Slavonskog Broda.
Na ponovljenom natječaju procijenjena vrijednost je povećana na 5.500.0000,00 kn (bez PDV-a) te su 9. travnja 2019. otvorene pristigle četiri ponude, a najpovoljnija je bila od tvrtke Gradnja slavonska d.o.o. iz Slavonskog Broda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka nam Uskrs bude poticaj da činimo dobro

Čestitke političkih lidera

Neka nam Uskrs bude poticaj da činimo dobro

21.4.2019. | 10:15
Blagdan vjere, nade, mira i radosti čestitali su i lideri Brodsko-posavske županije. Evo što su poželjeli.
Blagdan vjere, nade, mira i radosti čestitali su i lideri Brodsko-posavske županije. Evo što su poželjeli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U školu u Ruščicu ipak će djeca iz Bebrine, Klakara i Vrbe?

Najavljeno opremanje

U školu u Ruščicu ipak će djeca iz Bebrine, Klakara i Vrbe?

20.4.2019. | 21:30
Od školske 2014./2015. godine do danas svi čekaju da se stvore uvjeti kako bi u ovu školu mogli krenuti i učenici od petog do osmog razreda. Za sada, od mogućih 480, u nju ide tek 50-ak učenika nižih razreda.
Od školske 2014./2015. godine do danas svi čekaju da se stvore uvjeti kako bi u ovu školu mogli krenuti i učenici od petog do osmog razreda. Za sada, od mogućih 480, u nju ide tek 50-ak učenika nižih razreda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Očekuju od mene odgovor hoće li Brod dobiti Sveučilište?'

Rektor Vlado Guberac:

'Očekuju od mene odgovor hoće li Brod dobiti Sveučilište?'

19.4.2019. | 21:00
"Suci Ustavnog suda su trebali dvije godine da donesu pravorijek vezano za ovaj predmet i on nije bio jednoglasan, ali nije naše da tumačimo odluke Ustavnog suda.", kazao je rektor Guberac, podsjetivši kako u Hrvatskoj trenutno postoji osam sveučilišta i to, kako je istaknuo, čet
"Suci Ustavnog suda su trebali dvije godine da donesu pravorijek vezano za ovaj predmet i on nije bio jednoglasan, ali nije naše da tumačimo odluke Ustavnog suda.", kazao je rektor Guberac, podsjetivši kako u Hrvatskoj trenutno postoji osam sveučilišta i to, kako je istaknuo, čet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moderan način poslovanja

RaSB Coworking Akademija

Moderan način poslovanja

19.4.2019. | 16:30
Potreba za organizacijom Coworking Akademije proizlazi iz skorašnjeg otvaranje prvog coworking prostora u Slavonskom Brodu namijenjenom nezavisnim profesionalcima, studentima, poduzetnicima, članovima dislociranih ili virtualnih timova, startupovima te putnicima, digitalnim nomad
Potreba za organizacijom Coworking Akademije proizlazi iz skorašnjeg otvaranje prvog coworking prostora u Slavonskom Brodu namijenjenom nezavisnim profesionalcima, studentima, poduzetnicima, članovima dislociranih ili virtualnih timova, startupovima te putnicima, digitalnim nomad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad se vlasniku obratio za kupnju ljetnikovca 'Brlićevac'

Ta je kuća spomenik Ivanina stvaralaštva

Grad se vlasniku obratio za kupnju ljetnikovca 'Brlićevac'

19.4.2019. | 15:00
Brlićevac je nastao između 1878. i 1880. i u početku je bio zamišljen kao „Lustschloss“, dakle kao lovački dvorac za jednodnevne zabave društva. Sastojao se od dvije veće stambene prostorije – ljetne lovačke sobe na katu i iste u prizemlju. Danas je ta zgrada simbol Ivanina stvar
Brlićevac je nastao između 1878. i 1880. i u početku je bio zamišljen kao „Lustschloss“, dakle kao lovački dvorac za jednodnevne zabave društva. Sastojao se od dvije veće stambene prostorije – ljetne lovačke sobe na katu i iste u prizemlju. Danas je ta zgrada simbol Ivanina stvar
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pero Ćosić kažnjen je za sukob interesa

Povjerenstvo donijelo Odluku

Pero Ćosić kažnjen je za sukob interesa

18.4.2019. | 18:20
Pero Ćosić kažnjen je jer je na utakmice išao na račun HNS iako, u trenutku kada su mu podmireni troškovi odlaska na nogometne utakmice, u Savezu nije obnašao nikakvu funkciju.
Pero Ćosić kažnjen je jer je na utakmice išao na račun HNS iako, u trenutku kada su mu podmireni troškovi odlaska na nogometne utakmice, u Savezu nije obnašao nikakvu funkciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni će dobiti 'širokopojasni internet'

Potpisani su ugovori

I oni će dobiti 'širokopojasni internet'

18.4.2019. | 17:30
Projekt provode u okviru Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP), sukladno kojem će se prijaviti na natječaj za sufinanciranje od strane fondova Europske unije.
Projekt provode u okviru Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP), sukladno kojem će se prijaviti na natječaj za sufinanciranje od strane fondova Europske unije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mališani su i ove godine uživali u njenim bajkama

Rođendan je Ivane Brlić Mažuranić

Mališani su i ove godine uživali u njenim bajkama

18.4.2019. | 16:55
Djelić atmosfere bajkovitog druženja pogledajte u priloženom videu.
Djelić atmosfere bajkovitog druženja pogledajte u priloženom videu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Tvrđavu dobili gotovo 13,5 milijuna kuna

Bespovratna sredstva

Za Tvrđavu dobili gotovo 13,5 milijuna kuna

17.4.2019. | 18:30
Dobivena sredstva predstavljaju najviši iznos koji se može dodijeliti Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, a bit će uložena u urbanu preobrazbu Tvrđave.
Dobivena sredstva predstavljaju najviši iznos koji se može dodijeliti Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, a bit će uložena u urbanu preobrazbu Tvrđave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju šest radnika

Vrijedi pokušati

Primaju šest radnika

17.4.2019. | 18:15
Oni kandidati koji ostvare 50 postotnu riješenost pismenog testa, sat vremena nakon njegova završetka, imat će priliku obaviti usmeni razgovor, nakon kojeg će biti donesena konačna odluka o tome kojih pet osoba će posao i dobiti.
Oni kandidati koji ostvare 50 postotnu riješenost pismenog testa, sat vremena nakon njegova završetka, imat će priliku obaviti usmeni razgovor, nakon kojeg će biti donesena konačna odluka o tome kojih pet osoba će posao i dobiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U samo nekoliko tjedana 'niknule' nove zgrade za mlade

Pogledajte kako će izgledati stanovi

U samo nekoliko tjedana 'niknule' nove zgrade za mlade

17.4.2019. | 9:15
Punom parom teku radovi na izgradnji nove dvije gradske stambene zgrade za mlade obitelji, vrijedne 5,7 milijuna kuna. Kooperanti i radnici tvrtke Hidromont industrijska montaža vrijedno rade, neovisno o vremenskim uvjetima pa su svi katovi nove građevine niknuli u samo nekoliko
Punom parom teku radovi na izgradnji nove dvije gradske stambene zgrade za mlade obitelji, vrijedne 5,7 milijuna kuna. Kooperanti i radnici tvrtke Hidromont industrijska montaža vrijedno rade, neovisno o vremenskim uvjetima pa su svi katovi nove građevine niknuli u samo nekoliko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Rafinerija najveći zagađivač kad je u pitanju H2S?

Što kažu brojčani podatci

Je li Rafinerija najveći zagađivač kad je u pitanju H2S?

16.4.2019. | 21:00
Brođani, prema prošlogodišnjim podatcima DHMZ-a udišu zrak druge kategorije kad su u pitanju sumporovodik i lebdeće čestice. No je li za sumporovodik, kako se do sada tvrdilo, glavni krivac 'beha' Rafinerija? Evo što kažu brojke.
Brođani, prema prošlogodišnjim podatcima DHMZ-a udišu zrak druge kategorije kad su u pitanju sumporovodik i lebdeće čestice. No je li za sumporovodik, kako se do sada tvrdilo, glavni krivac 'beha' Rafinerija? Evo što kažu brojke.