Politika : Uprava/Samouprava

18.6.2021. u 10:20
Prikaza: 4028
|
Autor: Jerko Zovak

Neuspjelo konstituiranje Gradskog vijeća

O kome će ovisiti uspješnost brodske gradske uprave?

Slavonski Brod : O kome će ovisiti uspješnost brodske gradske uprave?U prvom krugu pobijedili podzemni radnici(Foto: SBplus)

Budući da joj, nakon toga, ništa drugo nije preostalo voditeljica procesa, gospođa Štivić, objavila je kako prekida konstituiranje Vijeća te novu sjednicu zakazuje u zakonom predviđenom roku od 30 dana.

SLAVONSKI BROD - Mada je 'angažirana' lokalna javnost s posebnim nestrpljenjem očekivala rezultate netom završenih izbora u Slavonskom Brodu, a potom i konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća, ništa spektakularno dočekali nisu. Mirko Duspara je, ničim opterećen, relaksirano započeo obnašati svoj peti gradonačelnički mandat.

Ono što bismo mogli označiti kao iznenađujućim i neočekivanim iskorakom u 16-godišnim međusobnim odnosima HDZ-a i aktualnog gradonačelnika jeste činjenica da je Duspara, odmah po objavi izbornih rezultata, deklarativno i javno, a potom i osobno izravno pozvao predstavnike svih izabranih vijećnika na dijalog i suradnju.

Međutim, već na samom početku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, koju je profesionalno i nenametljivo vodila privremena pročelnica za lokalnu samoupravu Grada Slavonskog Broda, Snježana Štivić, bilo je vidljivo u kojoj mjeri su sve 'strane' neusklađenih stavova pristupili tom 'rutinskom' poslu.

Naime, već kod prvog i manje bitnog glasanja, tijekom izbora Mandatne komisije (a ne 'povjerenstva' što već 23 godine promiče ispod radara jezičnih čistunaca) niti jedan od dva prijedlog nije prošao. Dusparini kandidati, u čijem tročlanom sastavu se nalazio i HDZ-ovo dr.sc. Josipa Samardžića, dobili su devet Dusparinih glasova, dok je HDZ-ov prijedlog, u kojem je također bio dr. Samardžić, podržalo osam vijećnika izabranih s liste HDZ-a. Dakle, niti jedan prijedlog nije prošao jer Vijeće čini 21 vijećnik.

Budući da joj, nakon toga, ništa drugo nije preostalo voditeljica procesa, gospođa Štivić, objavila je kako prekida konstituiranje Vijeća te novu sjednicu zakazuje u Zakonom predviđenom roku od 30 dana.

Kako glavni akteri događaja – Duspara Mirko Nezavisna lista i HDZ – u intermecu između objave izbornih rezultata i početka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, nisu niti pokrenuli postupak usuglašavanja svih mjera i radnji nužnih za početak rada Gradskog vijeća, za očekivati je da će dobivenih 30 dana kvalitetnije iskoristiti i usuglasiti stavove oko minimuma nužnog za početak rada.

U protivnom, građane bi prinudili na ponovne izbore vijećnika Gradskog vijeća što nikome ne odgovara. Posebno ne politički bezbojnom čovjeku koji je na konstituirajuću sjednicu stigao napadno ističući dva dijametralno suprotna simbola: radnički crvene 'tene' i buržujski crni Jaguar.    

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 20.6.2021. | 18:41

1

Gile@ u krajnjem slučaju, ne zanima me Valenta. Mogao je to biti bilo tko na vagi koja je odlučivala svojom rukom u gradskom vijeću. Ovdje se radi o čovjeku (MatoArt) koji je komentirao, špotao Dusparu, kao, uzeo je komunjaru na svoju stranu. Kada se proanalizira suradnja SDP-a s državne razine i Duspare u mandatu Milanovića, mora se priznati da se puno toga napravilo u gradu. U prošlom mandatu, koliko smo pratili rad gradskog vijeća, ne može se reći da je Valenta bio problematičan (osim na zadnjoj sjednici na kojoj se nije pojavio, navodno zbog bolesti). Ako je već tada imao neke planove o trgovini s bilo kime...prevario se. Navodno, sada kada je izbačen iz SDP-a, želi se priključiti ekipi MOŽEMO. Nisam siguran da će ga tamo primiti zbog njegovih poteza koje je činio u zadnje vrijeme...U Brodu bi bili nepoželjni s takvom osobom u svojim redovima. A što se tiče koalicija, HDZ u Saboru ovisi o Pupovčevim rukama, to MatoArt ne komentira, al' smeta mu koalicija SDP-a i nezavisne liste DM...Dvoličnost na djelu!
Gile

Gile

Komentirano: 20.6.2021. | 17:09

2

@marketing- i pored svega toga što si nabrojao stoji sve što je @mato napisao. Svaka čast Duspari, puno toga je učinio za grad ali treba priznati I pogreške. Jedna takva je i Stribor. Nešto što si nije smio i trebao dopustiti. On bi bio direktor Vodovoda?! Hahahaha
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 20.6.2021. | 11:51

3

MatoArt@ tvoji crveni komunistički konvertiti koji su se mimikrijski i kameleonski prebacili u HDZ tebe postaviše visoko na hijerhijskoj ljestvici u Brodu...Sjećaš se hajke JNA na Špegelja u siječnju 1991.? Pošto si bio hadezenjara s članskom iskaznicom, usrao si se tada od straha i vratio člansku iskaznicu svojoj stranci...Ne meteš pred svojim vratima. Plenković s kupljenim glasovima, naročito s Pupovčevim rukicama, drži nas u okovima, a Hrvatsku tjera na prosjački štap...Duspara, kojeg spominješ, bio je hrvatski branitelj, spašavao je ranjene na prvoj crti, dok si ti uživao u memljivom zraku podruma u kojima si se skrivao...Kada je preuzeo Brod nakon prvih izbora 2005., svojim je zalaganjem, uz pomoć suradnika sanirao trgovačka društva. Od gubitnika, i gubitaka koje su napravili tvoji HDZ-ovci, doveo ih je do pozitive...I sad ti melješ gluposti...
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 20.6.2021. | 9:01

4

Budimo realni, tko je dotičnom omogućio da ima uopće crvene tene, a o jaguaru da i ne govorimo? Pa jasno je tko mu je zadnjih gotovo 20 godina poslodavac i politički sponzor. Gradonačelnik Duspara i uprava vodovoda, čiji direktor sad želi postati, novcem su građana doveli čovjeka od gologuzije do tipa koji se razbacuje statusnim simbolima. Ne sdp, ne politika, već oni koji su si kupovali njegovu i ručice njegovih "crvenih" kolega teško stečenim novcem građana Broda.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko nas je manje

Prema zadnjim podatcima

Evo koliko nas je manje

24.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Produžen rok za upis osnovnoškolaca u dnevni boravak

Grad Slavonski Brod

Produžen rok za upis osnovnoškolaca u dnevni boravak

23.7.2021. | 15:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod među rijetkim gradovima u kojima se rodilo više djece

Pozitivni demografski trendovi

Brod među rijetkim gradovima u kojima se rodilo više djece

22.7.2021. | 12:37
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio je ovo poseban projekt, s puno nesvakidašnjih detalja'

Brojni izazovi u izgradnji

'Bio je ovo poseban projekt, s puno nesvakidašnjih detalja'

22.7.2021. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Povišice' za gradske vijećnike

Povećanje naknada za rad

'Povišice' za gradske vijećnike

21.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradit će osnovnu Katoličku školu u Slavonskom Brodu?

Koristeći poticajne gradske mjere

Gradit će osnovnu Katoličku školu u Slavonskom Brodu?

21.7.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad planira kreditno zaduženje od 40 milijuna kuna

Za četiri velika projekta

Grad planira kreditno zaduženje od 40 milijuna kuna

20.7.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod uređuju za bolji promet biciklima

Grad prijatelj biciklista (1)

Slavonski Brod uređuju za bolji promet biciklima

19.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za rad na neodređeno vrijeme

Natječaj je u tijeku

Prilika za rad na neodređeno vrijeme

19.7.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoćnike će osigurati za 73 učenika u 29 škola

„S osmijehom u školu 4“

Pomoćnike će osigurati za 73 učenika u 29 škola

16.7.2021. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Slavonski Brod nije među ovih devet gradova?

Da utvrdimo gradivo...

Zašto Slavonski Brod nije među ovih devet gradova?

16.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brdo' pijeska rašireno duž cijele plaže

Nakon SBplus-ovog članka

'Brdo' pijeska rašireno duž cijele plaže

16.7.2021. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grad i Ministarstvo se nemaju što dogovarati'

Sudbina nove zgrade škole M. Amruš:

'Grad i Ministarstvo se nemaju što dogovarati'

15.7.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slav. Brodu formirali vlast: 'Tresla se brda rodio se miš'

Nagovijestili bolje odnose u Vijeću

U Slav. Brodu formirali vlast: 'Tresla se brda rodio se miš'

15.7.2021. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima čak 18 školsko-sportskih dvorana

Nova dvorana „Klasije“ je nepotrebna

Slavonski Brod ima čak 18 školsko-sportskih dvorana

14.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bile smo dio populacije koji nikomu ne treba'

Projekt koji je to promijenio

'Bile smo dio populacije koji nikomu ne treba'

14.7.2021. | 16:00