Politika : Uprava/Samouprava

22.9.2021. u 14:00
Prikaza: 3371
|
Autor: A. Primorac

Na zadovoljstvo mnogih

Oni nisu čekali svečano otvorenje kako bi počeli s radom

Slavonski Brod : Oni nisu čekali svečano otvorenje kako bi počeli s radom(Foto: AP/SBplus)

"Ovdje je sada daleko ugodnije i lakše raditi. Ne samo zbog prostornih poboljšanja, nego i zbog činjenice da imamo i veće mogućnosti preventivnog djelovanja."

SLAVONSKI BROD - Početkom ožujka ove godine premijer Andrej Plenković posjetio je novoizgrađeno krilo pedijatrije slavonskobrodskog Doma zdravlja. Iako se u početku činilo kako je riječ o službenom otvorenju, radilo se tek o predizbornoj kampanji uoči svibanjskih izbora.

- Ovo je predviđeno kao jedan obilazak, još Ministarstvo treba dati dozvolu da bi objekt uopće bio otvoren. Na svečano otvorenje bit će pozvan i gradonačelnik Mirko Duspara, a potrudit ćemo se i da svi mediji dobiju pozive - odgovarajući na pitanja SBplus portala kazao je tada brodsko-posavski župan Danijel Marušić, kojeg je u 'vatru' novinarskih pitanja bacio sam premijer 'skidajući' odgovornost sa sebe.

Mada se tada činilo kako će vrlo brzo uslijediti otvorenje zgrade, koja je uporabnu dozvolu dobila 4. studenog 2020. godine, to se nije dogodilo.

- Projekt Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu još nije završen pa stoga nije održana završna tiskovna konferencija kao ni službeno otvorenje novog krila pedijatrije koje je samo jedan dio navedenog Projekta. - na upit SBplus portala odgovorio je pročelnik Županijskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Branko Sabo.

I dok se svečanost otvorenja još iščekuje, nova Pedijatrija u sklopu Doma zdravlja Slavonski Brod radi od druge polovice srpnja ove godine.

- S malim pacijentima smo počeli raditi u srpnju. U zgradu se, doduše, ne može ući na glavni ulaz. Naime, radi lakše kontrole dezinficiranja i provođenja epidemioloških mjera u pedijatrijsko krilo dolazi se od starog ulaza u Dom zdravlja - pojasnila je ravnateljica Doma zdravlja Lidija Grčić, provevši nas čekaonicama u kojima su danas bili mali pacijenti s roditeljima - za razliku od ožujka kada su se u ovim prostorima naslikavali političari.

- Sve ove šarene slike po zidovima i didaktičke igračke stvaraju posebnu atmosferu koja je ugodna i za djecu i za nas roditelje. Prvi put sam došla na pregled sa svojom djevojčicom i moram priznati da sam oduševljena - kazala nam je gospođa Ivana dok je s Tenom sjedila u čekaonici koja više nalikuje igraonici.

- Za razliku od starog pedijatrijskog krila, ovdje ima daleko više prostora. O atmosferi koja je stvorena načinom na koji je prostor uređen da i ne govorim. Jednostavno djeluje opuštajuće na djecu koju je lakše smiriti i prirediti na pregled kod liječnika. Ovdje je i daleko više prostora. Doduše, sada vlada epidemija korone, ali neće uvijek biti tako, a onda će ovaj prostor uistinu biti mjesto gdje djeca neće imati straha doći - kazala je gospođa Sandra koja je također prvi put sa sinom stigla na Pedijatrijski odjel slavonskobrodskog Doma zdravlja.

Prostor je već sada oku ugodan. Ima posebne čekaonice za bolesnu djecu, a posebne za onu koja dolaze na cijepljenje i sistematske preglede. Osigurani su dva posebna kutka za dojilje, kako bi mlade majke u miru i daleko od pogleda ostatka pacijenata mogle nahraniti svoje bebe. - U čekaonicama se nalaze televizori za puštanje sadržaja namijenjenog najmanjima. Tu je i razglas za ugodnu glazbu, a i prozivanje pacijenata bit će glasovno. - najavila je ravnateljica Grčić finese koje će biti aktualizirane s poboljšanjem epidemioloških mjera.

Koliko su zbog novog prostora i onoga što nudi mališanima sretni roditelji malih pacijenata, toliko su uvjetima rada zadovoljni i sami liječnici. Dva su pedijatrijska tima Doma zdravlja, dok se u četiri ambulante nalaze koncesionari. - Ovdje je sada daleko ugodnije i lakše raditi. Ne samo zbog prostornih poboljšanja, nego i zbog činjenice da imamo i veće mogućnosti preventivnog djelovanja. Tako smo dobili ultrazvučni aparat za preglede mozga i kukova. Kolegica i ja obavile smo obuku za UZV kukova, dok je kolega prošao i obuku za UZV mozga. Sve su to stvari koje nam omogućavaju pružanje kvalitetnije zdravstvene usluge našim malim pacijentima gdje je rana dijagnostika presudna. - za SBplus kazala je Andrea Pejić, dr. med. spec. pedijatar.

Od kolike je važnosti novi UZV aparat dovoljno govori podatak da su do sada na pregled kukova mali pacijenti upućivani u bolnicu, a sada sve to mogu obaviti na jednom mjestu. U ugodnom prostoru za koji uostalom i nije bitno hoće li i kada biti svečano otvoren. Tim više što svečana otvorenja i služe samo za naslikavanja i ine promidžbe političara. Puno je bitnije da je ovo krilo Doma zdravlja otvorilo svoja vrata malim pacijentima s kojima rade stručni ljudi. Isti oni kojima nije do samopromocije i svečanih otvorenja nego do pružanja pomoći i adekvatne skrbi mališanima Slavonskog Broda.

Dogradnja zgrade Pedijatrije Doma zdravlja u Slavonskom Brodu dio je projekta "Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu". Cijeli projekt vrijedan je11.850.101,88 kuna, od čega je 10.067.231,58 kuna bespovratnih kuna, dok je preostalih 1.421.256,24 kuna osigurano iz Fonda za sufinanciranje. Sama dogradnja objekta vrijedna je više od 9,2 milijuna kuna, od čega je gotovo 3,7 'došlo' upravo iz Projekta „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu" kroz Europski fond za regionalni razvoj. Jedan dio - 2,1 milijun kuna - osiguran je iz decentraliziranih sredstava Brodsko-posavske županije, dok je ostatak od 3,4 milijuna kuna uložio Dom zdravlja iz vlastitih sredstava. Zgrada je dobila Uporabnu dozvolu 4.11.2020., izvršno 5.11.2020.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Priznanje je znak da idemo pravim putem'

Nagrađeni poslodavci i volonteri

'Priznanje je znak da idemo pravim putem'

3.12.2021. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrtke plaćaju radnicima lažna cijepljenja i covid-potvrde?

Kuloarske priče ili...

Tvrtke plaćaju radnicima lažna cijepljenja i covid-potvrde?

2.12.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada možete obići stanove

Želite unajmiti gradski stan

Evo kada možete obići stanove

2.12.2021. | 12:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuroković: 'Projekt Brod 2 ide.'

Radni sastanak u Županiji

Đuroković: 'Projekt Brod 2 ide.'

1.12.2021. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija im daje ukupno 120 tisuća kuna

Oni doprinose razvoju poljoprivrede

Županija im daje ukupno 120 tisuća kuna

1.12.2021. | 12:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slijedi opremanje Kuće Brlić

Završeni infrastrukturni radovi

Slijedi opremanje Kuće Brlić

30.11.2021. | 13:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgođen večerašnji nastup grupe Electric Corn

Iz Grada Obavijestili:

Odgođen večerašnji nastup grupe Electric Corn

28.11.2021. | 14:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko želi obavljati te omražene poslove?

Kako god okrenu, sugrađani ih ne lajkaju

Tko želi obavljati te omražene poslove?

27.11.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska olimpijka upalila prvu adventsku svijeću na korzu

Počelo odbrojavanje do Božića

Brodska olimpijka upalila prvu adventsku svijeću na korzu

27.11.2021. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo gdje 'po novom' trebate čekati autobus

Nakon promjena u brodskoj ulici

Saznali smo gdje 'po novom' trebate čekati autobus

26.11.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Punionica će privući 'lokalce', ali i klijente iz regije

Investicija koja prati današnje trendove

Punionica će privući 'lokalce', ali i klijente iz regije

26.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Brod pomaže biskupiji kupnju skladišta za Caritas

Uz druge gradove i županije

Grad Brod pomaže biskupiji kupnju skladišta za Caritas

26.11.2021. | 9:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : O aktualnostima u obrazovanju, zdravstvu i javnom prijevozu

Župani u Slavonskom Brodu

O aktualnostima u obrazovanju, zdravstvu i javnom prijevozu

26.11.2021. | 8:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo cijeli program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

Večernji koncerti i na sam Božić

Donosimo cijeli program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

25.11.2021. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po ovomu je grad 16 puta iznad državnog prosjeka

Dug put do poboljšanja

Po ovomu je grad 16 puta iznad državnog prosjeka

24.11.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavili mogućnosti financiranja

Za neprofitni i javni sketor

Predstavili mogućnosti financiranja

23.11.2021. | 13:21