Politika : Uprava/Samouprava

19.2.2020. u 21:00
Prikaza: 4219
|
Autor: Željka Gavranović

Neumorni mladi Brođani

Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

Slavonski Brod : Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšatiMarta Zečević(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

'Među mladima u Slavonskom Brodu vlada svojevrsna apatija zbog koje ne koriste dovoljno sve što im grad pruža u kulturnom i društvenom životu'

SLAVONSKI BROD - Aktivnosti slavonskobrodskog Savjeta mladih već su nekoliko puta 'odjeknule' medijskim prostorom zbog inovativnih ideja i prijedloga koje mladi Brođani guraju kako bi svima - a ne samo njima - bilo bolje. Jučer su u Gradskoj upravi javnosti predstavili rezultate provedenog projekta „Grad za mlade" te najavili kako će i ove godine, za sve slavonskobrodske maturante, organizirati besplatne pripreme za ispite državne mature.

- I sama sam svojedobno bila članica Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda, ali ovim se sastavom svi ponosimo. Već 2015. godine, Savjet mladih počeo je organizirati pripreme za maturu koje su za sve naše maturante besplatne, baš zato da bi svi imali jednake uvjete prilikom polaganja mature. Pripreme su organizirane za tri osnovna predmeta; hrvatski, matematiku i engleski. - kazala je Vesna Zlatarević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Dobru tradiciju Savjet mladih nastavit će i ove godine. Interesa ne nedostaje, a upite o pohađanju 'instrukcija' za maturu u Slavonskom Brodu, šalju i bosanskohercegovački maturanti s kojima slavonskobrodske kolege rado dijele mjesto u pripremnim klupama.

- Nastavili smo dobru praksu, tako da je ovo već šesta godina godina zaredom da se održavaju pripreme za državnu maturu. Sve maturante pozivamo neka s nama ponove ili nauče ono što nisu usvojili. Pripreme vode uvijek isti profesori koji su uhodani. Sati će započeti ovaj tjedan. Pripreme će biti održavane subotama - 22. veljače, 29. veljače, 7. ožujka. Tada će biti hrvatski, matematika i engleski za B razinu. Nakon toga - 14. ožujka, 28. ožujka, 4. travnja - održavat će se pripreme za iste te predmete, ali za A razinu. Svaku subotu, redoslijed predmeta bit će jednak; od 9 sati do 10.30 bit će engleski jezik, od 10.45 do 12.15 hrvatski jezik te od 12.30 do 14 sati matematika. Predavači su Nikolina Pranjić (engleski), Martina Lukić Đaković (hrvatski) i Marijana Zarožinski (matematika). Pripreme će se održavati u maloj dvorani Centra mladih u Starčevićevoj 11. - kazala je Marta Zečević, predsjednica Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda.

No, pomaganje budućim brucošima nije jedina misija Savjeta mladih. Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prepoznalo je 2018. godine njihov jedinstveni projekt „Grad za mlade" kojim su pokušali detektirati što slavonskobrodskoj sredini nedostaje, a da bi bila još primamljivija za mlade ljude. Ono što su kroz ankete saznali, bilo je zanimljivo.

- Rezultate projekta i odgovor na pitanje o tomu što mladima nedostaje u gradu teško je ukratko prenijeti jer je sve rezultiralo raznovrsnim pokazateljima, no neki opći zaključak koji se nameće je taj da i među mladima u Slavonskom Brodu vlada svojevrsna apatija zbog koje ne koriste dovoljno sve što im grad pruža u kulturnom i društvenom životu. Ponekad nisu informirani o događanjima jer je, primjerice, s programom različitih brodskih udruga, radom SKAC-a i svim gostovanjima u KKD-u, teško reći kako se u gradu ništa ne događa. Kao Brođanin koji sada živi u Požegi, moram naglasiti kako često ne znamo cijeniti sve ono što nam se pruža. Grad Slavonski Brod, krenemo li samo od sporta, mladima uistinu pruža brojne mogućnosti. - kazao je Tihomir Kovač iz tvrtke Vallis za poslovno savjetovanje koja je surađivala u izradi i provođenju projekta.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, uz nositelja projekta Grad Slavonski Brod, bio je partner Savjetu mladih u svim provedenim aktivnostima.

- Ovakvu strategiju imaju rijetki, a možda čak i nitko. Žao mi je što se o tome nije više govorilo u državnim medijima. Rado se piše o negativnom, ali o kulturi, istraživanjima i dobrim stvarima - rijetko. Imamo nešto vrijedno što su mladi uspjeli provesti i realizirati. To je njihova ideja koja je rezultirala dokumentom kojeg, prema mojim spoznajama, nema nitko u ovakvom obliku. No, o tome se nije govorilo. - kazala je Emina Berbić Kolar, prodekanica za razvojno-stručni rad Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, naglasivši kako mladi Brođani iz Savjeta mogu iznjedriti još „puno plemenitih i dobrih aktivnosti" za svoju sredinu.

I vanjski suradnici za mlade Brođane imaju samo riječi hvale.

- Zrelost i proaktivnost odlike su ovog saziva Savjeta mladih. Budući da radim na području cijele Slavonije i šire, pozitivno me šokirao njihov pristup bavljenja problematikom mladih jer su brojni savjeti mladih u Slavoniji ograničeni u svom djelovanju, a sama njihova aktivnost ima drukčije temelje. Zajedno smo iznjedrili ideju izrade dokumenta koji bi sažeo svu problematiku mladih, odnosno, stanje u svim područjima života vezanim za mlade. Taj dokument daje i tridesetak prijedloga za poboljšanje života za mlade u Slavonskom Brodu. - pojasnio je Tihomir Kovač.

Projekt je trajao deset mjeseci, a volonteri-članovi Savjeta mladih odrađivali su sve aktivnosti. Ključne faze izrade dokumenta bile su - utvrđivanje stanja područja za život mladih u Slavonskom Brodu, utvrđivanje potreba i problema s obzirom na to zatečeno stanje i pružanje odgovora na potrebe i probleme u vidu formuliranja prioriteta i mjera, a onda i konkretnih projektnih prijedloga koji doprinose njihovu rješavanju.

- Prikupljanje službene baze podataka bila je prva faza projekta. Služili smo se statističkim podatcima Državnog zavoda za statistisku (broj upisanih učenika i slično). Drugi dio bila je provedba opsežne ankete kakvu osobno nisam vidio u svom radu jer je obuhvatila širok raspon područja i uzoraka. Preko tisuću odgovora mladih smo dobili u jako kratkom roku. Veliku ulogu je odigrao Učiteljski fakultet koji je anketu izradio i distribuirao. Treća metoda prikupljanja stavova, mišljenja i podataka je bila kroz pokus-grupe. Pozivali smo dionike iz različitih područja bitnih za život mladih i radili smo SWOT analizu kako bismo imali kompletnu sliku. - zaključio je Kovač.

Samo neka od pitanja o životu mladih kojima se Savjet mladih bavio u anketi, moguće je pročitati OVDJE.

Možda jedni od rijetkih mladih Brođana koji pokazuju (pro)aktivnost te neumorno rade kako bi njima i njihovim vršnjacima bilo ljepše, ugodnije i ispunjenije živjeti u Slavonskom Brodu, svojim primjerom uspiju trgnuti i druge kako bi pokazali da ono što je oko nas samo trebamo (znati) iskoristiti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

Natječaj za obogaćivanje ponude

Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

1.6.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

Za razvoj visokog obrazovanja

Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

31.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

Grad Brod raspisao Natječaj

Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

30.5.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

Dan državnosti Republike Hrvatske

'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

30.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

28.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

28.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

27.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

Uvode skraćeni radni tjedan?

26.5.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

Grad Brod nastavlja pomagati mladima

Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

26.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

25.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

Sezona se opasno bliži

Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

23.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

Održana i treća elektronička sjednica

Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

22.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

Ostali projekti idu dalje

Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

22.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

Održana komemoracija

Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

21.5.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

21.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

20.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

Prema posljednjim podatcima

Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

20.5.2020. | 12:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

20.5.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

Zbog ljubavi prema Titovu liku i djelu

Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

19.5.2020. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

Nakon izletišta otvoreni i bazeni

Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

18.5.2020. | 13:30