Politika : Uprava/Samouprava

19.2.2020. u 21:00
Prikaza: 3683
|
Autor: Željka Gavranović

Neumorni mladi Brođani

Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

Slavonski Brod : Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšatiMarta Zečević(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

'Među mladima u Slavonskom Brodu vlada svojevrsna apatija zbog koje ne koriste dovoljno sve što im grad pruža u kulturnom i društvenom životu'

SLAVONSKI BROD - Aktivnosti slavonskobrodskog Savjeta mladih već su nekoliko puta 'odjeknule' medijskim prostorom zbog inovativnih ideja i prijedloga koje mladi Brođani guraju kako bi svima - a ne samo njima - bilo bolje. Jučer su u Gradskoj upravi javnosti predstavili rezultate provedenog projekta „Grad za mlade" te najavili kako će i ove godine, za sve slavonskobrodske maturante, organizirati besplatne pripreme za ispite državne mature.

- I sama sam svojedobno bila članica Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda, ali ovim se sastavom svi ponosimo. Već 2015. godine, Savjet mladih počeo je organizirati pripreme za maturu koje su za sve naše maturante besplatne, baš zato da bi svi imali jednake uvjete prilikom polaganja mature. Pripreme su organizirane za tri osnovna predmeta; hrvatski, matematiku i engleski. - kazala je Vesna Zlatarević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Dobru tradiciju Savjet mladih nastavit će i ove godine. Interesa ne nedostaje, a upite o pohađanju 'instrukcija' za maturu u Slavonskom Brodu, šalju i bosanskohercegovački maturanti s kojima slavonskobrodske kolege rado dijele mjesto u pripremnim klupama.

- Nastavili smo dobru praksu, tako da je ovo već šesta godina godina zaredom da se održavaju pripreme za državnu maturu. Sve maturante pozivamo neka s nama ponove ili nauče ono što nisu usvojili. Pripreme vode uvijek isti profesori koji su uhodani. Sati će započeti ovaj tjedan. Pripreme će biti održavane subotama - 22. veljače, 29. veljače, 7. ožujka. Tada će biti hrvatski, matematika i engleski za B razinu. Nakon toga - 14. ožujka, 28. ožujka, 4. travnja - održavat će se pripreme za iste te predmete, ali za A razinu. Svaku subotu, redoslijed predmeta bit će jednak; od 9 sati do 10.30 bit će engleski jezik, od 10.45 do 12.15 hrvatski jezik te od 12.30 do 14 sati matematika. Predavači su Nikolina Pranjić (engleski), Martina Lukić Đaković (hrvatski) i Marijana Zarožinski (matematika). Pripreme će se održavati u maloj dvorani Centra mladih u Starčevićevoj 11. - kazala je Marta Zečević, predsjednica Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda.

No, pomaganje budućim brucošima nije jedina misija Savjeta mladih. Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prepoznalo je 2018. godine njihov jedinstveni projekt „Grad za mlade" kojim su pokušali detektirati što slavonskobrodskoj sredini nedostaje, a da bi bila još primamljivija za mlade ljude. Ono što su kroz ankete saznali, bilo je zanimljivo.

- Rezultate projekta i odgovor na pitanje o tomu što mladima nedostaje u gradu teško je ukratko prenijeti jer je sve rezultiralo raznovrsnim pokazateljima, no neki opći zaključak koji se nameće je taj da i među mladima u Slavonskom Brodu vlada svojevrsna apatija zbog koje ne koriste dovoljno sve što im grad pruža u kulturnom i društvenom životu. Ponekad nisu informirani o događanjima jer je, primjerice, s programom različitih brodskih udruga, radom SKAC-a i svim gostovanjima u KKD-u, teško reći kako se u gradu ništa ne događa. Kao Brođanin koji sada živi u Požegi, moram naglasiti kako često ne znamo cijeniti sve ono što nam se pruža. Grad Slavonski Brod, krenemo li samo od sporta, mladima uistinu pruža brojne mogućnosti. - kazao je Tihomir Kovač iz tvrtke Vallis za poslovno savjetovanje koja je surađivala u izradi i provođenju projekta.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, uz nositelja projekta Grad Slavonski Brod, bio je partner Savjetu mladih u svim provedenim aktivnostima.

- Ovakvu strategiju imaju rijetki, a možda čak i nitko. Žao mi je što se o tome nije više govorilo u državnim medijima. Rado se piše o negativnom, ali o kulturi, istraživanjima i dobrim stvarima - rijetko. Imamo nešto vrijedno što su mladi uspjeli provesti i realizirati. To je njihova ideja koja je rezultirala dokumentom kojeg, prema mojim spoznajama, nema nitko u ovakvom obliku. No, o tome se nije govorilo. - kazala je Emina Berbić Kolar, prodekanica za razvojno-stručni rad Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, naglasivši kako mladi Brođani iz Savjeta mogu iznjedriti još „puno plemenitih i dobrih aktivnosti" za svoju sredinu.

I vanjski suradnici za mlade Brođane imaju samo riječi hvale.

- Zrelost i proaktivnost odlike su ovog saziva Savjeta mladih. Budući da radim na području cijele Slavonije i šire, pozitivno me šokirao njihov pristup bavljenja problematikom mladih jer su brojni savjeti mladih u Slavoniji ograničeni u svom djelovanju, a sama njihova aktivnost ima drukčije temelje. Zajedno smo iznjedrili ideju izrade dokumenta koji bi sažeo svu problematiku mladih, odnosno, stanje u svim područjima života vezanim za mlade. Taj dokument daje i tridesetak prijedloga za poboljšanje života za mlade u Slavonskom Brodu. - pojasnio je Tihomir Kovač.

Projekt je trajao deset mjeseci, a volonteri-članovi Savjeta mladih odrađivali su sve aktivnosti. Ključne faze izrade dokumenta bile su - utvrđivanje stanja područja za život mladih u Slavonskom Brodu, utvrđivanje potreba i problema s obzirom na to zatečeno stanje i pružanje odgovora na potrebe i probleme u vidu formuliranja prioriteta i mjera, a onda i konkretnih projektnih prijedloga koji doprinose njihovu rješavanju.

- Prikupljanje službene baze podataka bila je prva faza projekta. Služili smo se statističkim podatcima Državnog zavoda za statistisku (broj upisanih učenika i slično). Drugi dio bila je provedba opsežne ankete kakvu osobno nisam vidio u svom radu jer je obuhvatila širok raspon područja i uzoraka. Preko tisuću odgovora mladih smo dobili u jako kratkom roku. Veliku ulogu je odigrao Učiteljski fakultet koji je anketu izradio i distribuirao. Treća metoda prikupljanja stavova, mišljenja i podataka je bila kroz pokus-grupe. Pozivali smo dionike iz različitih područja bitnih za život mladih i radili smo SWOT analizu kako bismo imali kompletnu sliku. - zaključio je Kovač.

Samo neka od pitanja o životu mladih kojima se Savjet mladih bavio u anketi, moguće je pročitati OVDJE.

Možda jedni od rijetkih mladih Brođana koji pokazuju (pro)aktivnost te neumorno rade kako bi njima i njihovim vršnjacima bilo ljepše, ugodnije i ispunjenije živjeti u Slavonskom Brodu, svojim primjerom uspiju trgnuti i druge kako bi pokazali da ono što je oko nas samo trebamo (znati) iskoristiti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od jučer 36 novooboljelih od koronavirusa

'Presica' Nacionalnog stožera CZ:

Od jučer 36 novooboljelih od koronavirusa

25.3.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ime Brođana, Duspara Zagrebu ponudio solidarnu pomoć

Pokažimo suosjećanje i razumijevanje

U ime Brođana, Duspara Zagrebu ponudio solidarnu pomoć

22.3.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad postao vlasnikom još jednog električnog automobila

Uz pomoć europskih sredstava

Grad postao vlasnikom još jednog električnog automobila

20.3.2020. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izgradnju novog autobusnog kolodvora stiglo 6 ponuda

Od danas je sve ozbiljnije

Za izgradnju novog autobusnog kolodvora stiglo 6 ponuda

17.3.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik predao ključeve u ruke 12 mladih obitelji

Nasmijana lica dovoljno govore

Gradonačelnik predao ključeve u ruke 12 mladih obitelji

12.3.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do jučer je to bila prazna livada'

Gradska mjera pomladila brodsko naselje

'Do jučer je to bila prazna livada'

11.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad netko 'na vrhu' ne sluša ljude na terenu

Nejasnoće oko podjele vatrogasnih vozila

Kad netko 'na vrhu' ne sluša ljude na terenu

11.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, tko je taj čiko u haljini?'

(Ne)nasilan blagoslov javnih ustanova

'Mama, tko je taj čiko u haljini?'

9.3.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo tko su novi županijski vijećnici

Neki su svoje mandate 'umirovili'

Donosimo tko su novi županijski vijećnici

9.3.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto, nakon toliko godina, Grad ide s ovrhom Veleučilišta?

Dožupan, u ime Županije, javno pita:

Zašto, nakon toliko godina, Grad ide s ovrhom Veleučilišta?

9.3.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato je kada će otvoriti svoja vrata najmlađima

Nakon manjih poteškoća

Poznato je kada će otvoriti svoja vrata najmlađima

6.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani najpovoljniji ponuditelji za gradske stanove

STANOVI ZA MLADE OBITELJI

Izabrani najpovoljniji ponuditelji za gradske stanove

4.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako će osobe u kolicima sada moći u zgradu Suda

Nakon što je srušena stara rampa

Evo kako će osobe u kolicima sada moći u zgradu Suda

28.2.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju nove radnike

Gradska uprava raspisala nove oglase

Primaju nove radnike

27.2.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

Raspisan javni poziv

Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

24.2.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno je sadržaj bio važniji od forme

Gradsko vijeće bez primitivizma

Konačno je sadržaj bio važniji od forme

21.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

Brodska gradska uprava ima stav:

Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

21.2.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

Neizvjesnost na javnom otvaranju ponuda

Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

20.2.2020. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

Koji je trenutni status projekta Brod2?

Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

17.2.2020. | 22:00