Politika : Uprava/Samouprava

22.4.2022. u 14:00
Prikaza: 1740
|
Autor: D.Z./SBplus

Dobra vijest u Slavonskom Brodu

Osobe s invaliditetom sada imaju veći broj parkirnih mjesta

Slavonski Brod : Osobe s invaliditetom sada imaju veći broj parkirnih mjestaDio novih parkirnih mjesta u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom (Foto: D.Z./SBplus)

Ispunjavajući predložene mjere iz Plana održive urbane mobilnosti, uvođenjem nove tarifne politike, Grad Slavonski Brod destimulirajuće djeluje na osobna vozila u gradskom centru što posljedično dovodi do manjeg broja automobila u užem središtu grada (kao i smanjenju onečišćenja), ali i povećavanju broja slobodnih parkirnih mjesta za Brođane (stanare) koji žive u tom dijelu grada.

SLAVONSKI BROD – Početkom 2022. godine došlo je do značajnih promjena u politici naplate parkiranja u Slavonskom Brodu. Naime, nakon što je 20 godina naplatu parkiranja obavljao privatni koncesionar (Zajednički obrt Brod-parking), temeljem prošlogodišnje odluke Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, od 3. siječnja 2022. javnim parkiralištima (koja su u naplati) upravlja gradska Ustanova za gospodarenje športskim objektima.

Druga promjena je povećanje cijene parkiranja po zonama (u 0. zoni sa 3 kn/h na 5 kn/h; u 1. zoni sa 3 kn/2h na 4 kn/h) te smanjenje povlaštene karte za stanare (sa 100 kn/mjesečno na 50 kn/mjesečno). Nadalje, Grad je i proširio zone naplate parkiranja na ulice u kojima se ranije nije vršilo plaćanje, ali u kojima su vozači redovno parkirali automobile na neoznačenim mjestima na kolniku.

Prije malo više od godinu dana, Grad je izvijestio javnost da su izradom strateškog dokumenta budućeg razvoja prometa (Plan održive urbane mobilnosti urbanog područja Slavonski Brod), a koji je Gradsko vijeće usvojilo u prosincu 2020., stvoreni uvjeti za kandidiranje projekata iz područja prometa na pozive za EU sufinanciranje. U istoj obavijesti je navedeno kako, zbog postupnog uvođenja koncepta Smart City, Grad Slavonski Brod planira izraditi projektno rješenje za modernizaciju sustava naplate parkiranja na području grada. A da bi se mogli izvršiti ciljevi i provesti projekti predloženi Planom održive urbane mobilnosti Grad je odlučio preuzeti upravljanje parkirališnom infrastrukturom kako bi mogao projekte s područja prometa kandidirati na javne pozive za sufinanciranje sredstvima Europske unije.

U navedenom Planu urbane mobilnosti, u dijelu koji govori o definiranje tarifne politike, stoji kako je "funkcija naplate i ograničenja parkiranja u gradovima, pogotovo u užim gradskim središtima, zapravo regulacija odnosa ponude i potražnje za parkirališnim mjestima (uličnim i izvanuličnim)". U Planu se navodi i kako se mjere naplate parkiranja uvode na parkiralištima koja su ograničena kapacitetom, a potražnja za njima je visoka. U Planu stoji i kako ova mjera također pomaže u destimuliranju parkiranja osobnih vozila u užem gradskom središtu čime se paralelno regulira broj vozila koji ulaze u zonu naplate.

Dakle, ispunjavajući predložene mjere iz Plana, uvođenjem nove tarifne politike, Grad Slavonski Brod destimulirajuće djeluje na  osobna vozila u gradskom centru što posljedično dovodi do manjeg broja automobila u užem središtu grada (kao i smanjenju onečišćenja), ali i povećavanju broja slobodnih parkirnih mjesta za Brođane (stanare) koji žive u tom dijelu grada.

Pored ranije označenih mjesta u ulicama koje su i prije bile u naplati, obilježavanjem novih mjesta za parking Grad je označio i 22 potpuno nova parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom.

Uz povećavanje broja klasičnih parkirnih mjesta u naplati u centru Slavonskog Broda, Grad je povećao i broj parkirnih mjesta za osobe sa invaliditetom. Pored ranije označenih mjesta u ulicama koje su i prije bile u naplati, obilježavanjem novih mjesta za parking Grad je, prema informaciji koju smo dobili iz gradske uprave, označio i 22 potpuno nova parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom. Ta su mjesta najvećim dijelom označena na lokacijama koja su predložili sam građani (osobe sa invaliditetom) što je značajan napredak u odnosu na prethodno stanje kada je u tim ulicama mogao parkirati bilo tko (jer mjesta nisu bila označena) i posljedično zauzeti mjesto osobama smanjene pokretljvosti koja žive u toj ulici ili samo dolaze nekome u posjet.

Sukladno svim zakonskim i podzakonskim aktima koji reguliraju stanje u prometu, uključujući i Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (NN 92/19), za sva nova parkirna mjesta Grad Slavonski Brod je izradio prometne elaborate. Na sve prometne elaborate Grad je dobio suglasnost Policijske uprave Brodsko-posavske, a temeljem koje je, od strane odabranog izvođača, potom izvršeno označavanje horizontalne signalizacije u gradskom središtu.

Sukladno Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (NN 92/19) Grad Slavnski Brod je obilježio i parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom pa su okomita parkirna mjesta označena prema oznaci H57, a uzdužna parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom prema oznaci H57-2.

Iako je  povećavanje parkirališnih kapaciteta za osobe sa invaliditetom u Slavonskom Brodu dobra vijest, moramo primjetiti da u gradu, a posebice u njegovom središtu, ima dosta starih parkirnih mjesta čije su oznake već podosta izblijedile pa bi ih trebalo ponovo obojati i time učiniti vidljivijima za građane koji imaju smanjenu pokretljivost. A uzurpaciju parkirnih mjesta predviđenih za osobe sa invaliditetom ovdje nećemo opservirati iako kažu da je „ponavljanje majka znanja" (lat. Repetitio est mater studiorum).

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kroz vlastito dvorište moram prolaziti sa šljemom na glavi'

Tko će riješiti problem? Vlasnici ne!

'Kroz vlastito dvorište moram prolaziti sa šljemom na glavi'

28.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogriješili smo. Ispričavamo se čitateljima.

Objavili smo netočnu informaciju

Pogriješili smo. Ispričavamo se čitateljima.

28.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obje pritužbe su samo nesporazumi?

'Opterećen je zdravstveni sustav'

Obje pritužbe su samo nesporazumi?

27.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Odbio sam dignuti ruke od onoga što pripada Gradu'

Zemljište na jednom od najljepših otoka

'Odbio sam dignuti ruke od onoga što pripada Gradu'

26.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

Donosimo popis potrebnih dokumenata

Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

23.5.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

Našli rješenje za besmislenu stazu

Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

18.5.2022. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

Vrhunski sportaši grada Slavonskog Broda

Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

17.5.2022. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

Nakon 80 godina, vratio se u Slav. Brod

On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

17.5.2022. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

Nagrada koju nije stigao primiti osobno

Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

17.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

Povodom Dana grada Slavonskog Broda

Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

16.5.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

Čestitka gradonačelnika Duspare:

'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

16.5.2022. | 7:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

Gradonačelnik zapalio ivanjski krijes

'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

15.5.2022. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

Dan grada Slavonskog Broda

Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

15.5.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

Projekt vrijedan 29 milijuna kuna

Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

12.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

Dobra prilika za EU sufinanciranje

Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

12.5.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

Kvar semafora ubrzao projekt

Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

11.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malenoj Brođanki pripala velika čast

Svečano otvoren Mjesni dom

Malenoj Brođanki pripala velika čast

10.5.2022. | 19:10