Politika : Uprava/Samouprava

20.6.2020. u 23:35
Prikaza: 1716
|
Autor: D.Z./SBplus

Gospodarska zona Bjeliš-zapad

Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. kn

Slavonski Brod : Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. knLokacija inkubatora InnoBrod i tlocrt 1. kata zgrade inkubatora (Foto: SBplus)

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije projekt će financirati ukupnim iznosom od 13.696.350,51 kuna, što iznosi 85 posto ukupne investicije. Najviši je to iznos kojeg je moguće dobiti Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava.

SLAVONSKI BROD – U studenom 2019. najavili smo izgradnju i opremanje poslovne građevine veličine 2.000 m² na području Gospodarske-proizvodne zona „Bjeliš-zapad" u Slavonskom Brodu, u sklopu projekta Inovacijski inkubator InnoBrod.

Dejan Vuksanović, direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, za SBplus je tada rekao kako je Inovacijski inkubator InnoBrod usmjeren na rješavanje problema nedostatka poduzetničke i inovacijske infrastrukture, poduzetničkih vještina i podkapacitiranosti poduzetničkih potpornih institucija za pružanje usluge visoke kvalitete i suvremenog modernog pristupa u rješavanju problema mikro, malih i srednjih poduzeća.

Gradu Slavonskom Brodu odobreno je 30 milijuna eura kroz ITU mehanizam, a jedan od projekta koji se financira od tih sredstava je i Inovacijski inkubator.

Još u prosincu 2016. godine Slavonski Brod je službeno potvrđen kao jedan od sedam hrvatskih gradova koji su dobili na raspolaganje dio od 345 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava kroz ITU mehanizam. Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija" u financijskom razdoblju 2014.-2020., između Ministarstva regionalnog razvoja te gradova Slavonskog Broda, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita, Zadra i Zagreb, kao središta urbanih područja u kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja, potpisan je 2018. godine. Prema navedenom sporazumu, Gradu Slavonskom Brodu odobreno je 30 milijuna eura kroz ITU mehanizam, a jedan od projekta koji se financira od tih sredstava je i Inovacijski inkubator.

InnoBrod je projekt Grada Slavonskog Broda vrijedan više od 16 milijuna kuna

Na službenoj gradskoj stranici stoji kako je InnoBrod strateški razvojni projekt Grada Slavonskog Broda čijom realizacijom se stvaraju uvjeti za intenzivni razvoj postojećih i osnivanje novih tvrtki utemeljenih na znanju, inovacijama i novim tehnologijama te privlačenje investicija u sektore visoke tehnologije.

Potreba za projektom utvrđena je u procesu analize poslovnog okruženja šireg područja Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Projekt je zasnovan i usklađen s ključnim potrebama ovog područja za ulaganjima u uspostavu kvalitetne poduzetničko-poslovne i inovacijske infrastrukture, umrežavanje ključnih razvojnih dionika i internacionalizaciju poslovanja te je u potpunosti usklađen sa smjernicama EU koje naglašavaju pametan, uključiv i održiv razvoj, odnosno razvoj zasnovan na znanju, inovacijama i novim tehnologijama i Strategijom regionalnog razvoja RH.– navodi se u opisu projekta na stranici Grada.

Realizacijom projekta Inovacijski inkubator InnoBrod uspostavlja se prostorna i tehnička infrastruktura, razvijaju visokospecijalizirane usluge poslovne podrške te razvijaju i provode programi razvoja ljudskih potencijala u području poslovnog upravljanja, upravljanja inovacijama, razvoja novih proizvoda i usluga.

Ukupna vrijednost projekta je 16.315.238,55 kn te se provodi u dva dijela koji uključuju izgradnju poslovne građevine i njeno kasnije opremanje. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije projekt će financirati ukupnim iznosom od  13.696.350,51 kn, što iznosi 85 posto ukupne investicije. Najviši je to iznos kojeg je moguće dobiti Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava.

Na natječaj je pristiglo šest ponuda koje se kreću od 11 do 15 milijuna kuna (bez PDV-a)

U utorak, 16. lipnja 2020. godine, u prostoru gradske uprave Grada Slavonskoga Broda otvoreno je šest pristiglih ponuda na natječaj za izgradnju poslovne građevine inovacijskog inkubatora InnoBrod. Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 10.146.000,00 kn bez PDV-a.

Najpovoljniju ponudu dala je tvrtka Hidromont-SB d.o.o. iz Slavonskog Broda i to u iznosu od 11.097.528,27 kn (bez PDV-a).

Najpovoljniju ponudu dala je tvrtka Hidromont-SB d.o.o. iz Slavonskog Broda i to u iznosu od 11.097.528,27 kn. Potom slijede ponude tvrtki: Šprajc THD d.o.o. Slavonski Brod (11.831.873,73 kn), Gradnja-Slavonska d.o.o. Slavonski Brod (12.401.630,46 kn), Promet građenje d.o.o. Požega (12.579.400,58 kn) i Tehno-Elektro d.o.o. Đakovo (15.009.346,20 kn). Svi su iznosi prikazani bez PDV-a.

Nakon provjere priložene dokumentacije, naručitelj Grad Slavonski Brod će donijeti odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača. Rok završetka radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Inkubator će imati uredske prostore, proizvodno-servisne prostore, konferencijsku dvoranu, multimedijalnu dvoranu...

Poslovna građevina bi trebala imati 507,35 m2 uredskog prostora, uključujući i coworking prostor, 743 m2 proizvodno servisnog prostora, konferencijsku dvoranu od 126,16 m2, multimedijalnu dvoranu od 67,32 m2 te ostale prostore zajedničke namjene od 373,67 m2. Projekt podrazumijeva i nabavu informatičke opreme i namještaja, uspostavu i organizaciju rada Inovacijskog inkubatora te razvoj specijaliziranih usluga poslovne podrške sektoru malom i srednjem poduzetništvu.

Prema podacima iz arhitektonskog projekta u koji smo izvršili uvid, sama građevina je namijenjena za odvijanje radnih procesa uslužne i proizvodne zanatske djelatnosti (osim radionica za popravak i servisiranje vozila te praonice vozila) te ostale djelatnosti koje ne podliježu sanitarnom nadzoru. Ne predviđaju se djelatnosti vezane za proizvodnju, preradu i trgovinu životinjama i prehrambenim proizvodima. U građevini su predviđeni radni prostori, prostor uprave, velika dvorana, prostor za informatiku te prateći sadržaji (sanitarije, čajna kuhinja spremište, prostor za server).

Upravo jedno od zemljišta u zoni je namijenjeno za izgradnju poduzetničkog inkubatora, a čija izgradnja će se financirati iz aktivnosti ITU mehanizma.

Radni prostori u prizemlju predviđeni su za proizvodne djelatnosti, dok su radni prostori na katu predviđeni za urede. U prizemlju se nalazi 10 radnih prostora veličine od 43,15 m2 do 121,60 m2. Neto površina prizemlja iznosi ukupno 912,93 m2.

Na katu se nalazi 10 radnih uredskih prostora veličine od 28,56 m2 do 121,60 m2. Također, na 1. katu nalaze se i dva ureda za upravu, prostorija za informatiku i velika dvorana (126,16 m2). Neto površina 1. kata iznosi 909,23 m2. Građevinska bruto površina (prizemlje i kat) iznosi ukupno 2.007,46 m2, a veličina čestice za gradnju je 5.820 m2.

InnoBrod će biti prva poslovna građevina u Gospodarskoj zoni Bjeliš-zapad 

Inovacijski inkubator InnoBrod biti će prvi objekt izgrađen u sklopu nove gradske Gospodarske zone Bjeliš-zapad koja se nalazi u blizini rijeke Save i Luke Brod te stare industrijske zone Bjeliš.

Gospodarska zona Bjeliš-Zapad, veličine 282.000 m2, izgrađena je na gradskim zemljištima koja se nalaze na arheološkom području te je prije raspolaganja istima bilo potrebno izvršiti istražne radove. Radovi su izvršeni na sjevernom dijelu zone (sjeverno od ceste) te na južnoj strani. Upravo jedno od zemljišta u zoni je namijenjeno za izgradnju poduzetničkog inkubatora, a čija izgradnja će se financirati iz aktivnosti ITU mehanizma. Oko 50 posto zemljišta u zoni je spremno za prodaju jer su završeni istražni radovi, financirani od strane Grada. 

Inače, Grad Slavonski Brod, u svome vlasništvu, pored Gospodarske zone Bjeliš-zapad ima i Zonu malog gospodarstva Kolonija (veličine 33.800 m2).

Više o problematici gospodarskih zona u Slavonskom Brodu smo pisali OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postavili šator za one koji čekaju u redu

Ublažili nesnosne vrućine

Postavili šator za one koji čekaju u redu

2.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obustavljene prijave obrtnika za financijsku pomoć

Brodsko-posavska županija izvijestila:

Obustavljene prijave obrtnika za financijsku pomoć

31.7.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među primateljima potpore čak 28 poreznih dužnika

Zajedno državi dužni 106 milijuna kuna

Među primateljima potpore čak 28 poreznih dužnika

31.7.2020. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za besplatno korištenje gradskih bicikla

Javni Gradski bicikli

Prilika za besplatno korištenje gradskih bicikla

31.7.2020. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisan natječaj za izgradnju najvećeg parkirališta u gradu

Trideset dana po našem zadnjem osvrtu

Raspisan natječaj za izgradnju najvećeg parkirališta u gradu

30.7.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vrućina utječe na zdravlje i kako si pomoći

Stručnjaci upozoravaju

Kako vrućina utječe na zdravlje i kako si pomoći

30.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osmijeh na licu žena

Među prvima nastavili s projektom

Osmijeh na licu žena

30.7.2020. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li gledatelji na županijske nogometne utakmice?

Stožer odgovorio:

Mogu li gledatelji na županijske nogometne utakmice?

30.7.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan v.d. ravnatelj brodske Ustanove za športske objekte

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća

Imenovan v.d. ravnatelj brodske Ustanove za športske objekte

28.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najam javne površine već od 50 kn/m2 dnevno

Raspisan natječaj

Najam javne površine već od 50 kn/m2 dnevno

27.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slav. Brod ulaže 20 mil. kn u ponajveću hrvatsku školu

Nova dvorana i novih osam učionica

Grad Slav. Brod ulaže 20 mil. kn u ponajveću hrvatsku školu

25.7.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoć i posao u jednom

Otvoreno sedam radnih mjesta

Pomoć i posao u jednom

25.7.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 49 tisuća kuna za udruge iz rata, HVIDR-i idu 33 tisuće

Sufinanciranje programa/projekata udruga

Od 49 tisuća kuna za udruge iz rata, HVIDR-i idu 33 tisuće

24.7.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na listi prioriteta za najam gradskih stanova su 22 osobe

Nakon obrađenih prijava

Na listi prioriteta za najam gradskih stanova su 22 osobe

23.7.2020. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Produžen rok za upis djece u programe dnevnog boravka

Nova školska godina ipak u klupama?

Produžen rok za upis djece u programe dnevnog boravka

23.7.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četrnaest novih lokacija za kuće mladih obitelji

U slavonskobrodskim naseljima

Četrnaest novih lokacija za kuće mladih obitelji

23.7.2020. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznata kakvoća vode na Gradskom kupalištu Poloj

Može li se kupati na Poloju?

Poznata kakvoća vode na Gradskom kupalištu Poloj

22.7.2020. | 15:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : U cijelosti ograđen ogroman prostor za uživanje

Sadržaji za male i velike

U cijelosti ograđen ogroman prostor za uživanje

22.7.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uklonjen 'kamen spoticanja' u dobrosusjedskim odnosima

Pitanje je kakvo riješenje slijedi

Uklonjen 'kamen spoticanja' u dobrosusjedskim odnosima

21.7.2020. | 21:00