Politika : Uprava/Samouprava

25.4.2022. u 14:00
Prikaza: 3345
|
Autor: Željka Gavranović

Veliko istraživanje portala SBplus

Rade li svoj posao, za koju plaću i koliko 'zarade' Gradu?

Slavonski Brod : Rade li svoj posao, za koju plaću i koliko 'zarade' Gradu?Ilustracija (fotografija nije izravno povezana s događajem opisanim u članku)(Foto: Roberto Matković/istarski.hr)

Usporedimo li hrvatske gradove, neki od njih imaju značajan broj komunalnih redara, dok ih je u nekim sredinama zabrinjavajuće malo. Najviše u gradsku blagajnu 'donesu' oni osječki.

ŽELEĆI saznati više o tomu kako gradovi diljem hrvatske rukovode sektorom komunalnog redarstva, jednake smo upite poslali na različite e-adrese gradova. Zanimalo nas je moraju li gradovi imati komunalne redare isključivo visoke stručne spreme; moraju li svi zaposleni komunalni redari provoditi tzv. 'upravne postupke'; koliko komunalnih redara ima pojedini grad; koliko ih je s VSS, VS, SSS ili KV stručnom spremom; kolika je njihova prosječna bruto plaća te koliko su prihoda u jednoj godini naplatili zahvaljujući radu Komunalne službe?

Na prva su dva pitanja, manje-više, svi odgovorili jednako ili slično. Složni su u razumijevanju da je Zakon o komunalnom gospodarstvu temeljni zakon koji uređuje svrhu, organizaciju i način rada komunalnog redarstva. Njime je propisano da komunalni redari moraju imati najmanje gimnazijsko srednjoškolsko obrazovanje ili četverogodišnje strukovno srednjoškolsko obrazovanje.

Suglasni su i u tomu da svi komunalni redari moraju provoditi upravne postupke. Navode nam kako je Zakon o općem upravnom postupku temeljni postupovni propis kojim se uređuje postupanje komunalnog redarstva kao upravnog tijela jedinice lokalne samouprave, kad odlučuje o pravima i obvezama pravnih te fizičkih osoba.

- Dakle, komunalni redari u svom radu moraju provoditi upravne postupke, jer odlučuju o nečijem pravu ili obvezi. Oni nalažu uklanjanje pokretne naprave, uklanjanje ruševnog objekta, nalažu otklanjanje oštećenja pročelja ili pokrova, uklanjanje neregistriranih vozila i slično. - za SBplus odgovorili su iz Grada Osijeka.

- Da,  upravne postupke moraju provoditi svi komunalni redari. Zakoni koji ovlašćuju komunalne redare za pojedina postupanja podrazumijevaju da oni izdaju Rješenja, što je imanentno upravnom postupku. - pojasnili su dodatno iz Grada Varaždina.

Na ostala ćemo pitanja upućena gradovima u nastavku odgovoriti odvojeno kako bismo istaknuli neke posebnosti - kao i to koliko komunalnih redara 'dolazi' na koju gradsku površinu i broj stanovnika.

Grad Rijeka

Prema najnovijem popisu stanovništva iz 2021. godine, na području grada Rijeke danas žive 108.622 osobe. Rijeka se prostire površinom od 44 kvadratna kilometra.

O redu na riječkim ulicama danas brine čak 17 komunalnih redara - od toga njih devetero sa SSS, petero s VŠS i troje s VSS.

Mjesečna bruto plaća za njihov rad kreće se između 6.200 i 6.700 kuna.

Kako su nam potvrdili iz riječkog Odjela za komunalni sustav, točnije, Direkcije za komunalno redarstvo, u protekloj 2021. godini, zahvaljujući radu komunalnih redara, Grad je naplatio samo 50 tisuća kuna.

Grad Osijek

U gradu Osijeku koji se proteže na 169 kilometara kvadratnih, danas živi 96.848 osoba.

Grad Osijek sada zapošljava 13 redara, ali je bitno naglasiti kako je sve do listopada 2021. godine imao njih samo petero.

Svi komunalni redari Grada Osijeka imaju ili gimnazijsko ili četverogodišnje strukovno obrazovanje - dakle, minimalno propisanu razinu obrazovanja.

Bruto plaća osječkog komunalnog redara je 5.998,23 kuna uz 'minuli rad', odnosno, pojedinačno povećanje plaće za radnikov ostvareni radni staž.

Da su osječki redari itekako učinkoviti pokazuje činjenica da je Grad Osijek njihovim radom u 2021. godini prihodovao čak 2,4 milijuna kuna.

- Do 10. mjeseca 2021. izdano je oko 600 kazni, a do kraja godine još 1600 kazni. Ukupno je izdano oko 2200 kazni u 2021.godini. - za SBplus odgovorila je Anita Martinović iz Ureda gradonačelnika.

Grad Slavonski Brod

Grad Slavonski Brod ima sistematizirana samo četiri radna mjesta komunalnih redara i svi oni imaju VSS. 

Prosječna mjesečna bruto plaća komunalnih redara u 2021. godini iznosila je 10.622,99 kuna - što je najviše u odnosu na druge analizirane gradove.

Prihodi od rada komunalnih redara, odnosno, kazne koje naplaćuju, u 2021. godini iznose 43.185 kuna pri čemu treba napomenuti da je tu riječ o iznosu koji je naplaćen, ali zaduženja su mnogo veća.

- Treba napomenuti da komunalni redari nisu prvenstveno u funkciji ostvarivanja prihoda u proračunu, nego je njihova funkcija provođenje mjera za održavanje komunalnog reda temeljem Odluke o komunalnom redu, Zakona o komunalnom gospodarstvu te ostalih Zakona i propisa iz njihove nadležnosti. - naglasili su iz Grada Slavonskog Broda. 

Grad Varaždin

Varaždin je danas grad sa 44 tisuće stanovnika, a površine je 59 kvadratnih kilometara.

Ima četiri komunalna redara i voditelja njihova odsjeka. Od toga su dva redara VŠS, a dva SSS.

Iz Grada Varaždina nisu nam željeli otkriti koliko uprihode njihovim radom.

- Ako mislite na naplatu kazni od strane komunalnog redarstva, to nije javni podatak. Kazne se naplaćuju na više načina, a izvjestan broj ih ostaje nenaplaćen. - za SBplus odgovorio je Krešimir Sever dipl.ing.agr., voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo Grada Varaždina.

Grad Požega

Požega se prostire na 134 kvadratna kilometra i u njoj danas žive 22.364 osobe.

U vrijeme zaprimanja odgovora na naš upit (početkom veljače 2022. godine), Požega je imala jednog komunalnog redara, dok je u tijeku bio natječaj za popunjavanje drugog radnog mjesta - oslobođenog odlaskom radnika u mirovinu.

Bruto plaća požeških komunalnih redara je 6.693,75 kuna, a u 2021. godini radom Komunalne službe Grad Požega ostvario je prihod od 396.800,40 kuna (podatak se odnosi isključivo na rad komunalnog redarstva).

Grad Poreč

Poreč ima 16.666 stanovnika i površine je 139 kvadratnih kilometara.

Grad ima tri komunalna redara i voditelja Odsjeka. Svi komunalni redari imaju SSS, a koeficijent za obračun plaće je 1.9 na osnovicu koja iznosi 3.387,17. 

- Ukupno je iz poslova u nadležnosti komunalnih redara naplaćeno 359.969,72 prihoda u 2021. godini, neovisno od kada je kazna, s obzirom na to da su postupci dugotrajni, neki predmeti se po prigovoru rješavaju kroz dvije-tri godine na Prekršajnom sudu pa se tek onda izvrši uplata. - za SBplus pojasnila je Vedrana Valić, viša stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol.

Grad Pleternica

Najmanja od sedam gradova koje smo analizirali je Pleternica. Ima 9243 stanovnika, ali se proteže na površini od 198 kvadratnih kilometara.

U trenutku slanja upita, Pleternica je u tijeku imala javni natječaj za zapošljavanje jednog komunalnog redara. Za navedeno je mjesto bila predviđena bruto plaća u iznosu od 6300 kuna.

- Ovo tijelo nema Komunalnu službu, već komunalni redar djeluje u okviru Jedinstvenog upravnog odjela Grada Pleternice. - za SBplus pojasnio je službenik za informiranje, Daniel Stipić, spec.publ.adm.

*  *  *

Koliko je na godišnjoj razini pojedina gradska blagajna profitirala od revnosti komunalnih redara te iste godine, teško je zaključiti. Tim više što u istoj godini ne bude naplaćeno sve što je tijekom njezinih dvanaest mjeseci izrečeno u vidu kazni. Ipak, vidljivo je kako neki gradski sustavi funkcioniraju bolje od drugih. Pa tako Rijeka s petnaestak ljudi više uprihodi oko sedam puta manje no mjesta poput Poreča i Požege. S druge, pak, strane, trinaestero osječkih redara brojem kazni i naplaćenim prekršajima u svakom slučaju opravdavaju svoje radno mjesto. No, možda su kriteriji svega onoga što gradovi pritom 'ubrajaju' u zaradu od rada komunalnih redara drukčiji pa je teško donositi i opću ocjenu tko je najuspješniji, a tko najlošiji. No, usporedimo li Grad Slavonski Brod s većim sredinama, jasno je kako je on u deficitu po pitanju komunalnih redara. Trebalo bi ih biti više - dakako, ako planiraju biti jednako učinkoviti kao oni osječki.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 30.4.2022. | 9:56

1

Gdje su u Slav.Brodu ? Na radnom mjestu nisu.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kroz vlastito dvorište moram prolaziti sa šljemom na glavi'

Tko će riješiti problem? Vlasnici ne!

'Kroz vlastito dvorište moram prolaziti sa šljemom na glavi'

28.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogriješili smo. Ispričavamo se čitateljima.

Objavili smo netočnu informaciju

Pogriješili smo. Ispričavamo se čitateljima.

28.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obje pritužbe su samo nesporazumi?

'Opterećen je zdravstveni sustav'

Obje pritužbe su samo nesporazumi?

27.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Odbio sam dignuti ruke od onoga što pripada Gradu'

Zemljište na jednom od najljepših otoka

'Odbio sam dignuti ruke od onoga što pripada Gradu'

26.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

Donosimo popis potrebnih dokumenata

Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

23.5.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

Našli rješenje za besmislenu stazu

Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

18.5.2022. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

Vrhunski sportaši grada Slavonskog Broda

Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

17.5.2022. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

Nakon 80 godina, vratio se u Slav. Brod

On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

17.5.2022. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

Nagrada koju nije stigao primiti osobno

Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

17.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

Povodom Dana grada Slavonskog Broda

Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

16.5.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

Čestitka gradonačelnika Duspare:

'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

16.5.2022. | 7:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

Gradonačelnik zapalio ivanjski krijes

'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

15.5.2022. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

Dan grada Slavonskog Broda

Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

15.5.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

Projekt vrijedan 29 milijuna kuna

Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

12.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

Dobra prilika za EU sufinanciranje

Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

12.5.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

Kvar semafora ubrzao projekt

Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

11.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malenoj Brođanki pripala velika čast

Svečano otvoren Mjesni dom

Malenoj Brođanki pripala velika čast

10.5.2022. | 19:10