Politika : Uprava/Samouprava

8.4.2021. u 10:00
Prikaza: 1928
|
Autor: A. Primorac

Grad Brod izvijestio javnost:

Resorno Ministarstvo odgodilo projekt Brod 2. Nema novaca.

Slavonski Brod : Resorno Ministarstvo odgodilo projekt Brod 2. Nema novaca.Ilustracija(Foto: SBplus/arhiva)

"Vrijednost do sada odobrenih vodnokomunalnih projekata u okviru spomenutog programa prešle su 200% dostupnih sredstava pa sukladno tomu trenutna situacija ne omogućava financiranje projekta „Brod 2“."

SLAVONSKI BROD - Projekt Brod 2, vrijedan pola milijarde kuna, jedan je od najiščekivanijih projekata na području Slavonskog Broda i dijela Brodsko-posavske županije. Njime je obuhvaćena izgradnja 4.227 novih priključaka na vodovod i 10.491 priključaka na kanalizaciju čime bi se 30.873 stanovnika priključilo na sustave odvodnje, a njih 11.534 na sustav vodoopskrbe. Kada je u pitanju Slavonski Brod značio bi ovaj projekt, uz ostalo, i konačno rješavanje pitanja vodoopskrbe i kanalizacije u brdskim naseljima Brodskom Vinogorju i Podvinju, no donio bi rješenje muke stanovnicima još osam općina: Brodski Stupnik, Sibinj,  Podcrkavlje, Bukovlje, Garčin, Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Klakar. Značio bi ovaj projekt konačno za stanovnike Brodsko-posavske županije s ovih područja stvaranje uvjeta dostojnih života u 21. stoljeću.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta kojim je obuhvaćena izgradnja, sanacija i opremanje sustava odvodnje i vodoopskrbe, je 486.586.247,40 kuna plus PDV. Od toga je predviđeno da ga EU sufinancira s nešto viši od 336 milijuna kuna, na jedinice lokalne samouprave otpada 30,1 milijun kn dok bi Hrvatske vode i državni proračun RH-a trebao sudjelovati sa po 60,2 milijuna kuna. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za ovaj projekt potpisan je 6. veljače 2015. godine. No od tada do danas prošlo je više od šest godina, a umjesto da je sve zaživjelo ovih je dana iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stigla vijest kako se sve odgađa.

No ovoj vijesti pristigloj iz resornog Ministarstva  prethodio je zajednički zahtjev jedinica lokalne uprave i samouprave, koje su obuhvaćene infrastrukturnim vodno-komunalnim projektom „Brod 2", kojim su od ministra gospodarstva i održivog razvoja, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije te generalnog direktora Hrvatskih voda zatražili žurno donošenje Odluke i potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojim bi se krenulo u realizaciju izgradnje vodno-komunalne infrastrukture.

Umjesto pozitivne vijest iz Zagreba je stigao 'hladan tuš'. U dopisu resornog Ministarstva (koji u cijelosti možete pročitati u prilogu članka), datiranom s 23. ožujka 2021. godine (dakle isti dan kada su zaprimili dopis predstavnika jedinica lokalne uprave i samouprave), ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne proslove Marko Markić, obavijestio ih je kako se sve odgađa.

"...Zbog krize izazvane COVID epidemijom i potresima, došloj e do toga da je alokacije namijenjena za vodno komunalne projekte u okviru Operativnih programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2020. smanjena, odnosno preraspodijeljena za financiranje mjera koje imaju za cilj ublažiti pad gospodarstva. S obzirom da vrijednost odobrenih vodno komunalnih projekata u okviru OPKK 2014.-2020. prelazi 200 % dostupnih sredstava te da je zaustavljen daljnji overbooking od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kao Upravljačkog tijela (UT), predmetni program neće biti moguće financirati iz aktualnog programskog razdoblja. Unatoč tome što trenutna situacija ne dozvoljava financiranje projekta "Slavonski Brod 2", kroz aktualno programsko razdoblje, s obzirom na važnost projekta i njegov visok stupanj spremnosti pozvali smo prijavitelja da dostavi projektni prijedlog kako bi pregledali i usuglasili sadržaj aplikacijskog paketa dokumenata te kako bi projekt bio spreman kada se otvore nove mogućnosti financiranja. U novom Programskom razdoblju 2021.-2027. financirat će se slične aktivnosti kao i u aktualnom programskom razdoblju, međutim regulativa još nije usvojena, a programski dokumenti na nivou RH-a su u izradi.", piše u dopisu koji je potpisao Markić.

O pristiglom odgovoru iz resornog Ministarstva iz Gradske uprave Slavonskog Broda su o njemu građane izvijestili na svojim službenim stranicama, gdje su uz ostalo naveli: "Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u dopisu je zatražilo i dostavljanje aplikacijskog paketa dokumenata kako bi „Brod 2" bio spreman za realizaciju kada se otvore nove mogućnosti financiranja, a zatraženi korigirani aplikacijski paket dokumenata poslan im je 26. ožujka ove godine. Nadležno Ministarstvo u svom je dopisu potvrdilo i visok stupanj spremnosti projekta „Brod 2" koji je, istaknimo, već u svibnju 2019. godine imao dovršenu dokumentaciju za nabavu, izrađene sve glavne projekte, ishođene građevinske dozvole te riješene imovinsko pravne odnose čime su ispunjeni svi uvjeti za njegovu realizaciju i odobrenje.

U odgovoru također stoji kako Ministarstvo u ovome trenutku ne može dati detaljnije informacije te da će pravovremeno obavijestiti Grad Slavonski Brod o daljnjim mogućnostima financiranja. Drugim riječima, preostaje čekati sljedeće Programsko razdoblje 2021.-2027. koje će također financirati slične aktivnosti kao i u aktualnom programskom razdoblju."

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Juro

Juro

Komentirano: 8.4.2021. | 13:15

1

Trenutno je razumljivo što nema novaca u državnoj blagajni. Ali, što je Država čekala od 2019. godine, kada je već tada sve bilo spremno za realizaciju. Ovime je Država "uhvaćena" u laži, odnosno Vlada koja ju predstavlja, kada se zaklinje u važnost "Projekta Slavonija" i u to koliko joj je stalo do oporavka ovog zapuštenog, a nekad razvijenog područja. Čista isprazna i lažna propaganda!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

Vježbališta 'niču kao gljive nakon kiše'

'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

8.5.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

Oglasilo se Gradsko izborno povjerenstvo

Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

7.5.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

U naselju Andrije Hebranga

Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

5.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

Grad osigurao sredstva za 66 programa

'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

4.5.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

Pozvali OPG-ove da se prijave

Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

4.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

U Naselju Slavonija I

Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

3.5.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo sve liste kandidata za Županijsku skupštinu

Lokalni izbori 2021. godine

Donosimo sve liste kandidata za Županijsku skupštinu

1.5.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zajednički osigurajmo sigurniju budućnost našoj djeci'

26. obljetnica Bljeska i Dan rada

'Zajednički osigurajmo sigurniju budućnost našoj djeci'

1.5.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ulaže 2 milijuna kuna u 13 dječjih igrališta

Pogledajte gdje dolazi nova oprema

Slavonski Brod ulaže 2 milijuna kuna u 13 dječjih igrališta

30.4.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko su novaca dobile 'poljoprivredne' udruge

Potpisani ugovori

Evo koliko su novaca dobile 'poljoprivredne' udruge

30.4.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će moći vidjeti sve isplate iz gradskog proračuna

Grad otvoren prema svima

Brođani će moći vidjeti sve isplate iz gradskog proračuna

28.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod jedini u županiji dobio sredstva Ministarstva

Za igrališta u SRC Klasije

Slavonski Brod jedini u županiji dobio sredstva Ministarstva

27.4.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će moći glasovati na 66 lokacija

Donosimo popis biračkih mjesta

Brođani će moći glasovati na 66 lokacija

27.4.2021. | 9:20