Politika : Uprava/Samouprava

12.6.2019. u 14:00
Prikaza: 2102
|
Autor: Željka Gavranović

Najava novih radnih mjesta u Slav. Brodu

'Škole smo zamolili neka krenu u izobrazbu kadrova'

Slavonski Brod : 'Škole smo zamolili neka krenu u izobrazbu kadrova'(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Na svoj osamnaesti rođendan, Projekt vrijedan gotovo 110 milijuna kuna naočigled napreduje, Danas smo obišli gradilište Luke Brod. U velikoj galeriji fotografija pogledajte kako izgleda to područje smješteno četiri kilometra od središta grada.

SLAVONSKI BROD - Javno predstavljanje projekta „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod" održano je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore, a novinari su imali priliku i obići gradilište

Spomenuti je Projekt u svojoj punoljetnosti dočekao konačne veće pomake pa bi do lipnja 2019. trebala biti dovršena izgradnja raznih komponenata buduće riječne luke, čime će u cijelosti biti iskorištena pozicija Slavonskog Broda na plovnom putu. Luka se, naime, nalazi na granici Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, na željezničkom prometnom koridoru deset te u neposrednoj blizini njegova čvorišta sa cestovnim koridorom 5C te predstavlja međunarodnu ulaznu ruku Europske unije. Samim time, Luka Brod spaja riječni, cestovni i željeznički promet što otvara brojne mogućnosti.

- Taj je dio bio i miniran i devastiran, nije bio održavan preko tri desetljeća, na tom je području bilo puno otpada. No, sve se riješilo i sada je pripremljena cijela infrastruktura. Ministar treba dati suglasnost na Ugovor o koncesiji i mislim da će to biti za par dana. Time počinje izgradnja skladišta za pretovar naftnih derivata u lučkom području, vrijednosti preko sto milijuna tona, odnosno preko milijun tona godišnje. Lučka uprava samo na pretovaru će godišnje uprihodovati preko tri milijuna kuna, a da ne govorimo o novim radnim mjestima koja će time biti otvorena. Pozvali smo ravnatelje srednjih škola i Strojarskog fakulteta da krenu u izobrazbu kadrova koji će trebati Luci. - kazao je Marijan Jurić, ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod.

Projekt je to vrijedan gotovo 110 milijuna kuna što trenutno gradilište smješteno četiri kilometra jugoistočno od grada Slavonskog Broda, na lijevoj obali rijeke Save u Industrijskoj zoni Bjeliš, čini jednim od najskupljih i najvećih u ovom dijelu Hrvatske.

- Kada su u pitanju unutarnji plovni putevi, u zadnje je dvije godine napravljen značajan pomak. Pokrenuli smo obnovu i izgradnju Luke Osijek, radimo na plovnom putu Dunava s produžetcima na rijeke Savu i Dravu. No, posebno veseli projekt Slavonskog Broda. Danas slavimo osamnaesti rođendan ovog projekta i on konačno ide pravim tijekom. Željeznički koridor deset naslanja se na ovu Luku, tako da radimo i na razvoju te vrste prometa. Želja je da do 2030. dovršimo glavnu mrežu. Imajući u vidu da je teretni promet rijekama i željeznicama ekonomičniji od cestovnog, učinci planiranih projekata značajno će doprinijeti ukupnom gospodarskom razvoju. Modernizacija svih spomenutih prometnih puteva omogućit će značajno preusmjeravanje teretnog prometa s ceste ka ovim novim mogućnostima. - kazao je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver.

Predstavljanju su Projekta danas podršku svojim dolaskom iskazali i zamjenici gradonačelnika te župana, Hrvoje Andrić i Stjepan Bošnjaković.

- Nakon dugog niza godina, ovaj iznimno značajan projekt, u svojoj je izvedbenoj fazi. Mnogi projekti koji su posljednje desetljeće spominjani kao važni za razvoj Brodsko-posavske županije, zadnjih godina ipak oživljavaju. To je, primjerice, Projekt navodnjavanja Orubica, ali i ovaj projekt izgradnje Luke. Puno je tu truda trebalo uložiti i veliki broj dozvola i dokumentacije pripremiti kako bi projekt bio realiziran. Sad je to najveće gradilište u Brodsko-posavskoj županiji i svakako se radi o jednom od strateških projekata za razvoj Županije. - kazao je zamjenik župana, Stjepan Bošnjaković.

Lučko područje proteže se na 900 tisuća metara kvadratnih i podijeljeno je u dvije zone - operativni i gospodarski dio Luke. Prvi pokriva površinu od 50 tisuća kvadratnih metara, što je i predmet Projekta izgradnje i unapređenja infrastrukture Luke Brod, a dosad je već izgrađen jedan dio Luke - vez broj tri odnosno vertikalna obala dužine 120 metara i tu je prvi puta omogućena prava povezanost riječnog prometa sa željeznicom i cestom jer do tog dijela Luke vodi i pruga. Kako izgleda to veliko gradilište, saznajte u galeriji fotografija.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 13.6.2019. | 22:02

1

Uvijek sam držao kako je dr. Samardžić jedan umjeren I pošten čovjek, no okružen je pobočnicima koje nije htio I koje sam nikada ne bi odabrao. Okružen je I korumpiranim stranačkim kolegama I nadri stručnjacima koji ga krivo informiraju o gospodarstvu o kojemu on sam previše ne zna. Dr. Samardžiću, vrijeme je da reagirate i raskrinkate tu bagru. Luka Brod je idealan primjer na kojemu možete pokazati da niste samo figura na koncima koje povlače ljudi iz sjene- 18 godina se bjesomučno baca novac poreznih obveznika na projekt koji uz dosadašnju ekipu nikada neće postati profitabilan i financijski održiv. Na stranu ekološke dvojbe koje nosi sa sobom. Nesposobni Jurić će dočekati mirovinu, a od svega toga neće biti ništa. kao bačen novac treba uračunati i novac iz europskih fondova koji je također uzet od hrvatskih poreznih obveznika za uplatu EU članarine. Nadam se da vi ne znate sve detalje i ne sudjelujete u ovoj beskonačnoj pljački, goroj od svojedobnih Obrovaca. Dr. Samardžiću, vrijeme je da reagirate u ime građana Slavonskog Broda!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 13.6.2019. | 14:33

2

Nema mjesta čuđenju. Luka Brod je projekt osmišljen isključivo za uhljebljivanje i pranje novca i to proradidti neće još 100g. a i kad i ako proradi nekako imam osječaj da više neće biti u našim rukama. Koliko je tamo love ulupano bolje da ne znamo.
europa

europa

Komentirano: 13.6.2019. | 10:20

3

Jel to opet neka sjednica nadzornog ili nekog sličnog odbora najavljena, pa odmah u medije sa planoima, zapošljavanjima, milijunima eura ulaganja, itd?
Apokalipso

Apokalipso

Komentirano: 13.6.2019. | 6:43

4

Koliko HDZnjara je zaposleno u Luci Brod x bruto placa x mjeseci nerada = bolje da se novac dao glavnome da zavrti na ruletu ili kladionici....gubitak bi bio manji
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 12.6.2019. | 23:41

5

18 godina smo čekali ovaj trenutak, e pa sramite se sve vas treba u zatvor jer ste nesposobni
mrki55

mrki55

Komentirano: 12.6.2019. | 23:32

6

Koji su promet imali u proteklih 10 godina? U kilogramima bi mogli navesti podatke. Gospodin direktor će taman mirovinu zaraditi dok krene s radom.
brodno2

brodno2

Komentirano: 12.6.2019. | 22:33

7

Samo jedno podsjećanje "u Spačvi je napravljen veliki željeznički terminal za utovar kamiona na željezničke vagone" broj kamiona koji je utovaren na vagone je smiješan vjerojatno se može nabrojati na prste obje ruke i sada ekipa gradi pretovarni terminal 100 km u unutrašnjosti! Još jedno podsjećanje u Sisku je postojala državna tvrtka koja se zvala Hidroput sa jakim brodovima koji nisu mogli urediti plovni put i ova ekipa misli da će to napraviti par privatnika sa čamcima! Koliki je pretovar Luke Brod, ali bez šljunka koji se uvozi iz BiH, ali koji se kopa u Savi ?
borat

borat

Komentirano: 12.6.2019. | 21:45

8

Gospodine Hedl, ovo je tema za vas kao vrsnog istraživačkog novinara. Godinama se građanima Slavonskog Broda i županije prodaje priča o luci brod, krkaju se ogromni novci u taj projekt, a da građani nikada nisu saznali kakav je omjer uloženog i zarađenog te ako je išta zarađeno (a svi u to sumnjaju), gdje taj zarađeni novac odlazi. Zanimljivo je da projekt podržavaju i HDZ i SDP i Duspara pa čak i „oporbena“ Slavica Lemaić što znači da je to ili jedna od najgenijalnijih projekata u RH, kad se baš svi političari oko toga slažu ili je to pak jedna od najgorih poslijeratnih pljački hrvatskog naroda, gdje se namiruju politički uhljebi, nesposobni direktori i rukovoditelji, političke stranke, privatne tvrtke povezane s politikom. Sada direktor javne ustanove spominje i privatne investitore, valjda nakon što su građani dali ogromne novce i sanirali njegove gubitke, sad će doći „investitori“ pa sve preuzeti za male novce. Gospodine Hedl, građani Slavonskog Broda apeliraju na vas da učinite sve kako bi raskrinkali sumnjive rabote koje se odvijaju oko ove ustanove, a ako sumnjičavci griješe i ako je sve čisto i perspektivno, umirite građane i prezentirajte im svijetlu budućnost koju će im donijeti ovaj projekt. Vrijedi onda i popularizirati savjestan rad sviju koji su uključeni u tako genijalan posao.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 21:34

9

Očito ne misle ništa konkretno raditi sljedećih 3-5 godina ako čekaju da srednje i fakulteti školuju kadar za njih. Vjerojatno je izuzetno jednostavno na brzaka oformiti smjer u srednjoj tehničar za pretovar ili na fakultetu smjer inženjer za kontejnere. Kakve budaletine. I nije ih ni malo sram bubetati takve gluposti.
12345

12345

Komentirano: 12.6.2019. | 21:12

10

Da, kao i mirkovi u gradu i sdp- ovi u đuri...a vidim da ni ovima iz živog zida uljebljivanje nije stran pojam...

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Savjesni platiše na izvršavanje obveza moraju čekati vani

Redovi na sve strane

Savjesni platiše na izvršavanje obveza moraju čekati vani

19.8.2019. | 8:00
Pred uredima gradskih blagajni zagužva se posebice oko petnaestog u mjesecu kada mnogima 'sjedaju' plaće i mirovine, ali i kada je period dospijeća većine računa.
Pred uredima gradskih blagajni zagužva se posebice oko petnaestog u mjesecu kada mnogima 'sjedaju' plaće i mirovine, ali i kada je period dospijeća većine računa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 11 godina staža u Gradu - stavljen 'na raspolaganje'

Proučili smo zanimljiv slučaj

Nakon 11 godina staža u Gradu - stavljen 'na raspolaganje'

17.8.2019. | 19:00
Za dva mjeseca i dva tjedna koje će dosadašnji zaposlenik slavonskobrodske Gradske uprave provesti kod kuće, 'na raspolaganju', uredno će primiti plaću i ostvarivati sva prava koja mu uz to pripadaju.
Za dva mjeseca i dva tjedna koje će dosadašnji zaposlenik slavonskobrodske Gradske uprave provesti kod kuće, 'na raspolaganju', uredno će primiti plaću i ostvarivati sva prava koja mu uz to pripadaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Snimili smo udomljenje u slavonskobrodskom Azilu

Konačno jedna sretna priča iz Sl. Broda

Snimili smo udomljenje u slavonskobrodskom Azilu

16.8.2019. | 14:00
Do jučer beskućnik, Čoki je već danas na sigurnom u svom 'zauvijek-domu', nakon što su ga prije mjesec dana vlasnici bezdušno, preko ograde, prebacili u slavonskobrodski Azil za napuštene životinje.
Do jučer beskućnik, Čoki je već danas na sigurnom u svom 'zauvijek-domu', nakon što su ga prije mjesec dana vlasnici bezdušno, preko ograde, prebacili u slavonskobrodski Azil za napuštene životinje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodskim bebama i danas je stizala oprema

Mjera koja ima veliki odjek

Slavonskobrodskim bebama i danas je stizala oprema

16.8.2019. | 13:00
Kvalitetna oprema vrijedna pet tisuća kuna, uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode za djecu - sve potrebno za bezbrižan 'start' u skrbi i njezi beba, a u domove roditelja stiže oko mjesec dana prije očekivanog termina poroda.
Kvalitetna oprema vrijedna pet tisuća kuna, uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode za djecu - sve potrebno za bezbrižan 'start' u skrbi i njezi beba, a u domove roditelja stiže oko mjesec dana prije očekivanog termina poroda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolji uvjeti (i) za policijske službenike te stanare Doma

I ove dvije zgrade čekaju veliki radovi

Bolji uvjeti (i) za policijske službenike te stanare Doma

14.8.2019. | 9:15
Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a rezultat je prosječna ušteda energije koja prelazi 60 posto. Donosimo koje sve slavonskobrodske zgrade idu u obnovu.
Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a rezultat je prosječna ušteda energije koja prelazi 60 posto. Donosimo koje sve slavonskobrodske zgrade idu u obnovu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uslijedili unutrašnji radovi na 'Palači pravde'

Pristigao novi namještaj

Uslijedili unutrašnji radovi na 'Palači pravde'

11.8.2019. | 12:30
Kako je osim pristiglog novog namještaja predviđeno ličenje zidova te brušenje i lakiranje uredskih parketa, najveći je dio tih radova rezerviran u periodu godišnjih odmora. Također, zgrada stara gotovo pola stoljeća će napokon dobiti i klimatizacijske uređaje - njih čak 84, što
Kako je osim pristiglog novog namještaja predviđeno ličenje zidova te brušenje i lakiranje uredskih parketa, najveći je dio tih radova rezerviran u periodu godišnjih odmora. Također, zgrada stara gotovo pola stoljeća će napokon dobiti i klimatizacijske uređaje - njih čak 84, što
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske škole trebaju 50 pomoćnih djelatnika

Za učenike s teškoćama

Brodske škole trebaju 50 pomoćnih djelatnika

9.8.2019. | 14:00
Pripreme za nadolazeću 2019./2020. školsku godinu već su počele. Danas je Grad Slavonski Brod raspisao natječaje za 48 pomoćnika u nastavi te dva komunikacijska posrednika koji će pomagati djeci s teškoćama u slavonskobrodskim osnovnim školama.
Pripreme za nadolazeću 2019./2020. školsku godinu već su počele. Danas je Grad Slavonski Brod raspisao natječaje za 48 pomoćnika u nastavi te dva komunikacijska posrednika koji će pomagati djeci s teškoćama u slavonskobrodskim osnovnim školama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je Grad platio ovogodišnju borbu protiv komaraca?

Tretmana nikad dosta

Koliko je Grad platio ovogodišnju borbu protiv komaraca?

8.8.2019. | 8:00
Provjerili smo koliki se dio gradskih proračunskih sredstava otopio u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca te je li država priskočila u pomoć.
Provjerili smo koliki se dio gradskih proračunskih sredstava otopio u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca te je li država priskočila u pomoć.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građanima je sumnjivo novo zapošljavanje u Gradskoj upravi

Jesu li zlobni ili, tek, u pravu?

Građanima je sumnjivo novo zapošljavanje u Gradskoj upravi

7.8.2019. | 8:00
Provjerili smo postoji li povezanost dvoje prezimenjaka koja bi mogla ukazati na protuzakonito postupanje pri zapošljavanju.
Provjerili smo postoji li povezanost dvoje prezimenjaka koja bi mogla ukazati na protuzakonito postupanje pri zapošljavanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nadam se da ćemo do Božića 2021. biti u svom toplom domu'

Potpisani novi ugovori

'Nadam se da ćemo do Božića 2021. biti u svom toplom domu'

2.8.2019. | 14:00
- Ako nas posluži zdravlje i sve bude išlo svojim tijekom vjerujem kako ćemo za Božić 2021. godine biti u svom toplom domu - ne krijući zadovoljstvo kazala je ova mlada žena.
- Ako nas posluži zdravlje i sve bude išlo svojim tijekom vjerujem kako ćemo za Božić 2021. godine biti u svom toplom domu - ne krijući zadovoljstvo kazala je ova mlada žena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz čega su neki gradovi i općine, zapravo, dobili 'petice'?

Što sve ulazi u 'transparentnost'

Iz čega su neki gradovi i općine, zapravo, dobili 'petice'?

1.8.2019. | 17:45
Tijekom srpnja, neka su se mjesta Brodsko-posavske županije hvalila peticom iz 'proračunske transparentnosti'. No, koliko bi građana uopće znalo objasniti o čemu se tu zapravo radi i što je pritom ocjenjivano.
Tijekom srpnja, neka su se mjesta Brodsko-posavske županije hvalila peticom iz 'proračunske transparentnosti'. No, koliko bi građana uopće znalo objasniti o čemu se tu zapravo radi i što je pritom ocjenjivano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će tu biti parkiran još jedan električni automobil

Grad se okreće vozilima novog doba

Uskoro će tu biti parkiran još jedan električni automobil

1.8.2019. | 16:30
U vlasništvu slavonskobrodske Gradske uprave već je nekoliko mjeseci i električni automobil BMW i3.
U vlasništvu slavonskobrodske Gradske uprave već je nekoliko mjeseci i električni automobil BMW i3.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muškarac, unatoč pruženoj pomoći, nije preživio

Tijekom vježbe pozvani na intervneciju

Muškarac, unatoč pruženoj pomoći, nije preživio

1.8.2019. | 13:00
HGSS-ovci su za vrijeme trajanja vježbe dobili poziv za pružanje pomoći unesrećenoj osobi. Nažalost, ovaj puta ishod nije bio sretan.
HGSS-ovci su za vrijeme trajanja vježbe dobili poziv za pružanje pomoći unesrećenoj osobi. Nažalost, ovaj puta ishod nije bio sretan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izuzetno veliko zanimanje roditelja i djece

Dodatna dva tjedna Brodskog kampa

Izuzetno veliko zanimanje roditelja i djece

31.7.2019. | 15:35
Brodski ljetni kamp održavao se od 17. lipnja do 22. srpnja 2019. godine, a zbog velikog interesa otvorila su se dodatna dva tjedna kampa u kolovozu prvenstveno za djecu koja do sada nisu sudjelovala ili koja su sudjelovala u samo jednom tjednu kampa.
Brodski ljetni kamp održavao se od 17. lipnja do 22. srpnja 2019. godine, a zbog velikog interesa otvorila su se dodatna dva tjedna kampa u kolovozu prvenstveno za djecu koja do sada nisu sudjelovala ili koja su sudjelovala u samo jednom tjednu kampa.