Politika : Uprava/Samouprava

12.6.2019. u 14:00
Prikaza: 1980
|
Autor: Željka Gavranović

Najava novih radnih mjesta u Slav. Brodu

'Škole smo zamolili neka krenu u izobrazbu kadrova'

Slavonski Brod : 'Škole smo zamolili neka krenu u izobrazbu kadrova'(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Na svoj osamnaesti rođendan, Projekt vrijedan gotovo 110 milijuna kuna naočigled napreduje, Danas smo obišli gradilište Luke Brod. U velikoj galeriji fotografija pogledajte kako izgleda to područje smješteno četiri kilometra od središta grada.

SLAVONSKI BROD - Javno predstavljanje projekta „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod" održano je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore, a novinari su imali priliku i obići gradilište

Spomenuti je Projekt u svojoj punoljetnosti dočekao konačne veće pomake pa bi do lipnja 2019. trebala biti dovršena izgradnja raznih komponenata buduće riječne luke, čime će u cijelosti biti iskorištena pozicija Slavonskog Broda na plovnom putu. Luka se, naime, nalazi na granici Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, na željezničkom prometnom koridoru deset te u neposrednoj blizini njegova čvorišta sa cestovnim koridorom 5C te predstavlja međunarodnu ulaznu ruku Europske unije. Samim time, Luka Brod spaja riječni, cestovni i željeznički promet što otvara brojne mogućnosti.

- Taj je dio bio i miniran i devastiran, nije bio održavan preko tri desetljeća, na tom je području bilo puno otpada. No, sve se riješilo i sada je pripremljena cijela infrastruktura. Ministar treba dati suglasnost na Ugovor o koncesiji i mislim da će to biti za par dana. Time počinje izgradnja skladišta za pretovar naftnih derivata u lučkom području, vrijednosti preko sto milijuna tona, odnosno preko milijun tona godišnje. Lučka uprava samo na pretovaru će godišnje uprihodovati preko tri milijuna kuna, a da ne govorimo o novim radnim mjestima koja će time biti otvorena. Pozvali smo ravnatelje srednjih škola i Strojarskog fakulteta da krenu u izobrazbu kadrova koji će trebati Luci. - kazao je Marijan Jurić, ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod.

Projekt je to vrijedan gotovo 110 milijuna kuna što trenutno gradilište smješteno četiri kilometra jugoistočno od grada Slavonskog Broda, na lijevoj obali rijeke Save u Industrijskoj zoni Bjeliš, čini jednim od najskupljih i najvećih u ovom dijelu Hrvatske.

- Kada su u pitanju unutarnji plovni putevi, u zadnje je dvije godine napravljen značajan pomak. Pokrenuli smo obnovu i izgradnju Luke Osijek, radimo na plovnom putu Dunava s produžetcima na rijeke Savu i Dravu. No, posebno veseli projekt Slavonskog Broda. Danas slavimo osamnaesti rođendan ovog projekta i on konačno ide pravim tijekom. Željeznički koridor deset naslanja se na ovu Luku, tako da radimo i na razvoju te vrste prometa. Želja je da do 2030. dovršimo glavnu mrežu. Imajući u vidu da je teretni promet rijekama i željeznicama ekonomičniji od cestovnog, učinci planiranih projekata značajno će doprinijeti ukupnom gospodarskom razvoju. Modernizacija svih spomenutih prometnih puteva omogućit će značajno preusmjeravanje teretnog prometa s ceste ka ovim novim mogućnostima. - kazao je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver.

Predstavljanju su Projekta danas podršku svojim dolaskom iskazali i zamjenici gradonačelnika te župana, Hrvoje Andrić i Stjepan Bošnjaković.

- Nakon dugog niza godina, ovaj iznimno značajan projekt, u svojoj je izvedbenoj fazi. Mnogi projekti koji su posljednje desetljeće spominjani kao važni za razvoj Brodsko-posavske županije, zadnjih godina ipak oživljavaju. To je, primjerice, Projekt navodnjavanja Orubica, ali i ovaj projekt izgradnje Luke. Puno je tu truda trebalo uložiti i veliki broj dozvola i dokumentacije pripremiti kako bi projekt bio realiziran. Sad je to najveće gradilište u Brodsko-posavskoj županiji i svakako se radi o jednom od strateških projekata za razvoj Županije. - kazao je zamjenik župana, Stjepan Bošnjaković.

Lučko područje proteže se na 900 tisuća metara kvadratnih i podijeljeno je u dvije zone - operativni i gospodarski dio Luke. Prvi pokriva površinu od 50 tisuća kvadratnih metara, što je i predmet Projekta izgradnje i unapređenja infrastrukture Luke Brod, a dosad je već izgrađen jedan dio Luke - vez broj tri odnosno vertikalna obala dužine 120 metara i tu je prvi puta omogućena prava povezanost riječnog prometa sa željeznicom i cestom jer do tog dijela Luke vodi i pruga. Kako izgleda to veliko gradilište, saznajte u galeriji fotografija.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 13.6.2019. | 22:02

1

Uvijek sam držao kako je dr. Samardžić jedan umjeren I pošten čovjek, no okružen je pobočnicima koje nije htio I koje sam nikada ne bi odabrao. Okružen je I korumpiranim stranačkim kolegama I nadri stručnjacima koji ga krivo informiraju o gospodarstvu o kojemu on sam previše ne zna. Dr. Samardžiću, vrijeme je da reagirate i raskrinkate tu bagru. Luka Brod je idealan primjer na kojemu možete pokazati da niste samo figura na koncima koje povlače ljudi iz sjene- 18 godina se bjesomučno baca novac poreznih obveznika na projekt koji uz dosadašnju ekipu nikada neće postati profitabilan i financijski održiv. Na stranu ekološke dvojbe koje nosi sa sobom. Nesposobni Jurić će dočekati mirovinu, a od svega toga neće biti ništa. kao bačen novac treba uračunati i novac iz europskih fondova koji je također uzet od hrvatskih poreznih obveznika za uplatu EU članarine. Nadam se da vi ne znate sve detalje i ne sudjelujete u ovoj beskonačnoj pljački, goroj od svojedobnih Obrovaca. Dr. Samardžiću, vrijeme je da reagirate u ime građana Slavonskog Broda!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 13.6.2019. | 14:33

2

Nema mjesta čuđenju. Luka Brod je projekt osmišljen isključivo za uhljebljivanje i pranje novca i to proradidti neće još 100g. a i kad i ako proradi nekako imam osječaj da više neće biti u našim rukama. Koliko je tamo love ulupano bolje da ne znamo.
europa

europa

Komentirano: 13.6.2019. | 10:20

3

Jel to opet neka sjednica nadzornog ili nekog sličnog odbora najavljena, pa odmah u medije sa planoima, zapošljavanjima, milijunima eura ulaganja, itd?
Apokalipso

Apokalipso

Komentirano: 13.6.2019. | 6:43

4

Koliko HDZnjara je zaposleno u Luci Brod x bruto placa x mjeseci nerada = bolje da se novac dao glavnome da zavrti na ruletu ili kladionici....gubitak bi bio manji
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 12.6.2019. | 23:41

5

18 godina smo čekali ovaj trenutak, e pa sramite se sve vas treba u zatvor jer ste nesposobni
mrki55

mrki55

Komentirano: 12.6.2019. | 23:32

6

Koji su promet imali u proteklih 10 godina? U kilogramima bi mogli navesti podatke. Gospodin direktor će taman mirovinu zaraditi dok krene s radom.
brodno2

brodno2

Komentirano: 12.6.2019. | 22:33

7

Samo jedno podsjećanje "u Spačvi je napravljen veliki željeznički terminal za utovar kamiona na željezničke vagone" broj kamiona koji je utovaren na vagone je smiješan vjerojatno se može nabrojati na prste obje ruke i sada ekipa gradi pretovarni terminal 100 km u unutrašnjosti! Još jedno podsjećanje u Sisku je postojala državna tvrtka koja se zvala Hidroput sa jakim brodovima koji nisu mogli urediti plovni put i ova ekipa misli da će to napraviti par privatnika sa čamcima! Koliki je pretovar Luke Brod, ali bez šljunka koji se uvozi iz BiH, ali koji se kopa u Savi ?
borat

borat

Komentirano: 12.6.2019. | 21:45

8

Gospodine Hedl, ovo je tema za vas kao vrsnog istraživačkog novinara. Godinama se građanima Slavonskog Broda i županije prodaje priča o luci brod, krkaju se ogromni novci u taj projekt, a da građani nikada nisu saznali kakav je omjer uloženog i zarađenog te ako je išta zarađeno (a svi u to sumnjaju), gdje taj zarađeni novac odlazi. Zanimljivo je da projekt podržavaju i HDZ i SDP i Duspara pa čak i „oporbena“ Slavica Lemaić što znači da je to ili jedna od najgenijalnijih projekata u RH, kad se baš svi političari oko toga slažu ili je to pak jedna od najgorih poslijeratnih pljački hrvatskog naroda, gdje se namiruju politički uhljebi, nesposobni direktori i rukovoditelji, političke stranke, privatne tvrtke povezane s politikom. Sada direktor javne ustanove spominje i privatne investitore, valjda nakon što su građani dali ogromne novce i sanirali njegove gubitke, sad će doći „investitori“ pa sve preuzeti za male novce. Gospodine Hedl, građani Slavonskog Broda apeliraju na vas da učinite sve kako bi raskrinkali sumnjive rabote koje se odvijaju oko ove ustanove, a ako sumnjičavci griješe i ako je sve čisto i perspektivno, umirite građane i prezentirajte im svijetlu budućnost koju će im donijeti ovaj projekt. Vrijedi onda i popularizirati savjestan rad sviju koji su uključeni u tako genijalan posao.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 21:34

9

Očito ne misle ništa konkretno raditi sljedećih 3-5 godina ako čekaju da srednje i fakulteti školuju kadar za njih. Vjerojatno je izuzetno jednostavno na brzaka oformiti smjer u srednjoj tehničar za pretovar ili na fakultetu smjer inženjer za kontejnere. Kakve budaletine. I nije ih ni malo sram bubetati takve gluposti.
12345

12345

Komentirano: 12.6.2019. | 21:12

10

Da, kao i mirkovi u gradu i sdp- ovi u đuri...a vidim da ni ovima iz živog zida uljebljivanje nije stran pojam...

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove ceste nisu izgrađene na pet lokacija, evo i zašto

Za izgradnju cesta u utrošeno 4 mil kn

Nove ceste nisu izgrađene na pet lokacija, evo i zašto

19.6.2019. | 11:15
Kada je u pitanju modernizacija i izgradnja javnih površina i nerazvrstanih cesta valja napomenuti da je od ukupno za 2018. godinu planiranih 5.165.000,00 kuna s PDV za izgradnju cesta u izvedene radove utrošeno 4,012.777,43 kune s PDV-om. Iako su planirane nove ceste nisu izgrađ
Kada je u pitanju modernizacija i izgradnja javnih površina i nerazvrstanih cesta valja napomenuti da je od ukupno za 2018. godinu planiranih 5.165.000,00 kuna s PDV za izgradnju cesta u izvedene radove utrošeno 4,012.777,43 kune s PDV-om. Iako su planirane nove ceste nisu izgrađ
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija će ipak pomoći zmijaru Darku Karamazanu

U vrijeme najezde zmija

Županija će ipak pomoći zmijaru Darku Karamazanu

19.6.2019. | 9:30
O njegovoj situaciji jučer je bilo riječi i u županijskoj vijećnici Brodsko-posavske županije, kada je vijećnica Marina Opačak-Bilić pitala župana može li i kako pomoći ovom zmijaru koji radi na opće dobro svih građana.
O njegovoj situaciji jučer je bilo riječi i u županijskoj vijećnici Brodsko-posavske županije, kada je vijećnica Marina Opačak-Bilić pitala župana može li i kako pomoći ovom zmijaru koji radi na opće dobro svih građana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : MUP će ipak koristiti prostor nekadašnjeg kampa na Bjelišu?

Razmatraju određene opcije

MUP će ipak koristiti prostor nekadašnjeg kampa na Bjelišu?

19.6.2019. | 8:00
Pitanje hoće li MUP na Bjelišu napraviti hot spot za migrante uputili smo resornom Ministarstvu. Evo što su odgovorili.
Pitanje hoće li MUP na Bjelišu napraviti hot spot za migrante uputili smo resornom Ministarstvu. Evo što su odgovorili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će za Brođane značiti promjena toplovoda?

Dugoočekivani projekt

Što će za Brođane značiti promjena toplovoda?

18.6.2019. | 20:00
Povodom početka velikog projekta Brod Plina - zamjene dotrajalih toplovoda u slavonskobrodskim naseljima - razgovarali smo o tom dugoočekivanom projektu.
Povodom početka velikog projekta Brod Plina - zamjene dotrajalih toplovoda u slavonskobrodskim naseljima - razgovarali smo o tom dugoočekivanom projektu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Članovi političkih stranaka više neće moći biti porotnici

Poduzete su određene aktivnosti

Članovi političkih stranaka više neće moći biti porotnici

18.6.2019. | 12:05
- Do sada se nije izrijekom tražilo očitovanje o tome da predloženi kandidati nisu članovi političkih stranaka i vjerojatno ima još onih koji su porotnici, a aktivni su u politici, no sada će to, kroz izjave koje su u pripremi, biti riješeno - poručio je Ćosić.
- Do sada se nije izrijekom tražilo očitovanje o tome da predloženi kandidati nisu članovi političkih stranaka i vjerojatno ima još onih koji su porotnici, a aktivni su u politici, no sada će to, kroz izjave koje su u pripremi, biti riješeno - poručio je Ćosić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šmit: Migranti nam hodaju po selima, a o tome se šuti

Sjednica Županijske skupštine

Šmit: Migranti nam hodaju po selima, a o tome se šuti

18.6.2019. | 9:05
Zbog (pre)velikog broja tema i materijala, odlučeno je da se sve podijeli u dva dnevna reda, pa je danas u 9 sati započela 14. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, na čijem dnevnom redu se nalazi 15 točaka.
Zbog (pre)velikog broja tema i materijala, odlučeno je da se sve podijeli u dva dnevna reda, pa je danas u 9 sati započela 14. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, na čijem dnevnom redu se nalazi 15 točaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike promjene u slavonskobrodskoj Knjižnici

Dobrodošle novosti

Velike promjene u slavonskobrodskoj Knjižnici

17.6.2019. | 22:00
Nove vrste članarina, smanjena cijena za pojedine kategorije korisnika, čitač za slabovidne i druge uvedene novine za SBplus predstavila je ravnateljica Knjižnice. Saznajte o čemu se radi.
Nove vrste članarina, smanjena cijena za pojedine kategorije korisnika, čitač za slabovidne i druge uvedene novine za SBplus predstavila je ravnateljica Knjižnice. Saznajte o čemu se radi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova rasvjeta na još tri gradske lokacije u Slavonskom Brodu

Za novu rasvjetu u 2019. 724.000 kuna

Nova rasvjeta na još tri gradske lokacije u Slavonskom Brodu

17.6.2019. | 12:30
Evo na kojim lokacijama u gradu uskoro trebaju početi radovi na postavljanju nove javne rasvjete koja će uvelike doprinijeti prije svega sigurnosti u prometu kako vozača tako i pješaka.
Evo na kojim lokacijama u gradu uskoro trebaju početi radovi na postavljanju nove javne rasvjete koja će uvelike doprinijeti prije svega sigurnosti u prometu kako vozača tako i pješaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razvijen je intenzivan dijalog s lokalnom samoupravom

Šesti sastanak Vlade RH i župana:

Razvijen je intenzivan dijalog s lokalnom samoupravom

15.6.2019. | 12:00
Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikas
Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikas
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konstituirana vijeća dvije nacionalne manjine

Evo tko su predstavnici

Konstituirana vijeća dvije nacionalne manjine

14.6.2019. | 21:00
Predsjednici i dopredsjednici oba vijeća, čije su konstituirajuće sjednice održane danas, izabrani su jednoglasno. Evo tko su čelnici.
Predsjednici i dopredsjednici oba vijeća, čije su konstituirajuće sjednice održane danas, izabrani su jednoglasno. Evo tko su čelnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobili 13.437.811,03 kuna bespovratnih sredstava

Komunalna infrastruktura Tvrđave

Dobili 13.437.811,03 kuna bespovratnih sredstava

14.6.2019. | 17:35
Potpisan je ugovor za projekt „Komunalna infrastruktura u Tvrđavi Brod“, kojim će biti stvoreni temeljni preduvjeti za njenu revitalizaciju, odnosno razvoj usluga i sadržaja usmjerenih zajednici.
Potpisan je ugovor za projekt „Komunalna infrastruktura u Tvrđavi Brod“, kojim će biti stvoreni temeljni preduvjeti za njenu revitalizaciju, odnosno razvoj usluga i sadržaja usmjerenih zajednici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji: 'Nema nam tko čuvati djecu tijekom ljeta'

Danas počinje ljetni odmor učenika

Roditelji: 'Nema nam tko čuvati djecu tijekom ljeta'

14.6.2019. | 8:15
Od sutra za mnoge roditelje počinju problemi s organizacijom vremena i čuvanja njihovih mališana - školaraca nižih razreda osnovne škole koji tijekom gotovo tri slobodna ljetna mjeseca moraju biti pod nadzorom dok su roditelji na poslu.
Od sutra za mnoge roditelje počinju problemi s organizacijom vremena i čuvanja njihovih mališana - školaraca nižih razreda osnovne škole koji tijekom gotovo tri slobodna ljetna mjeseca moraju biti pod nadzorom dok su roditelji na poslu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavila da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke

Evo što kažu u Gradu

Objavila da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke

13.6.2019. | 23:05
Građani bijesni zbog objave da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke. Oglasio se i Grad Slavonski Brod. Evo što kažu.
Građani bijesni zbog objave da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke. Oglasio se i Grad Slavonski Brod. Evo što kažu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim radnikom

Još jedan natječaj Grada

U potrazi za novim radnikom

13.6.2019. | 20:00
U Gradskoj upravi ponovno je raspisan natječaj za prijem u radni odnos. Ovaj puta riječ je o radu na neodređeno vrijeme, što će, sasvim sigurno, privući veliki broj zainteresiranih, koji udovoljavaju uvjetima natječaja, da podnesu zamolbe.
U Gradskoj upravi ponovno je raspisan natječaj za prijem u radni odnos. Ovaj puta riječ je o radu na neodređeno vrijeme, što će, sasvim sigurno, privući veliki broj zainteresiranih, koji udovoljavaju uvjetima natječaja, da podnesu zamolbe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada i gdje 'policija' seli iz Milovićke

MUP odgovorio SBplus-u

Evo kada i gdje 'policija' seli iz Milovićke

11.6.2019. | 22:00
Spominjalo se preseljenje u Đurinu ambulantu, zatim u stambeno-poslovni objekt "Brod Tower", a potom i poslovni prostor u sklopu dvorane Vijuš. Na kraju niti jedna od spomenutih lokacija neće biti ta u kojoj ćemo u buduće produžavati i 'dizati' svoje dokumente.
Spominjalo se preseljenje u Đurinu ambulantu, zatim u stambeno-poslovni objekt "Brod Tower", a potom i poslovni prostor u sklopu dvorane Vijuš. Na kraju niti jedna od spomenutih lokacija neće biti ta u kojoj ćemo u buduće produžavati i 'dizati' svoje dokumente.