Politika : Uprava/Samouprava

14.7.2021. u 21:00
Prikaza: 1932
|
Autor: D.Z./SBplus

Nova dvorana „Klasije“ je nepotrebna

Slavonski Brod ima čak 18 školsko-sportskih dvorana

Slavonski Brod : Slavonski Brod ima čak 18 školsko-sportskih dvoranaSportske dvorane u Slavonskom Brodu(Foto: SBplus)

Izgradnjom otvorenih terena, dostupnih korisnicima cijeli dan, Grad Slavonski Brod će dobiti izvrstan sportski centar u središtu grada kakav ima malo koji grad u Hrvatskoj.

SLAVONSKI BROD – U rujnu 2013. godine održan je prvi sastanak inicijativnog odbora za izgradnju nove Sportske dvorane „Klasije" u Slavonskom Brodu, na mjestu na kojem se nalazila najstarija dvorana u bivšoj Jugoslaviji. Naime, 1960. godine je u Slavonskom Brodu, na mjestu sadašnjeg ŠRC „Klasije", izgrađena prva sportska dvorana na području nekadašnje države. U toj dvorani  su brojne uspjehe doživjeli slavonskobrodski košarkaši, rukometaši, boksači itd., a ona je i povremeno služila nekim osnovnim i srednjim školama za izvođenje nastave tjelesnog odgoja. Dvorana „Klasije" je nažalost u Domovinskom ratu (u rujnu 1992. godine) pogođena granatom ispaljenom sa neprijateljskih srpskih položaja u BiH, zbog čega je poslije bila neupotrebljiva. Potpuno rušenje stare dvorane „Klasije" je izvršeno je u mandatu (2001.-2005.) gradonačelnika Joze Metera, dr. med.

Na prvom sastanku (2013.) inicijative za gradnju dvorane „Klasije" sudjelovao je i Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda i tada je gradska uprava načelno dala podršku tom projektu, pa se čak spominjala i mogućnost da se ovaj projekt sufinancira iz EU fondova.

Od 2013. godine, kada je krenula inicijativa za izgradnju dvorane "Klasije", u Slavonskom Brodu izgrađene tri dvodjelne gradske školsko-sportske dvorane (OŠ "Đuro Pilar"-matična škola, OŠ "Hugo Badalić"-područna škola "Jelas", OŠ "Bogoslav Šulek"-matična škola).

Zadnjih pola godine je ponovno aktualizirana priča oko izgradnje nove sportske dvorane „Klasije", a posebice tijekom izborne kampanje za lokalne izbore tijekom koje su neke političke opcije navedenu izgradnju navodile i kao dio svoga programa. Tako je npr. u programu HDZ-a (iz travnja 2021.) i kandidata Dragana Jelića za funkciju gradonačelnika Slavonskog Broda, pod nazivom „Daj glas za promjenu", u rubrici „Sportske aktivnosti", stajalo kako je potrebno rekonstruirati sportsko-rekreacijski centar Klasije „uz izgradnju sportske dvorane na mjestu najstarije sportske dvorane na ovim prostorima".

Odlukom o izgradnji otvorenih terena, Grad je odustao od izgradnje sportske dvorane „Klasije"!?

Oko mjesec dana prije nego što je slavonskobrodski HDZ izašao sa svojim izbornim programom Grad Slavonski Brod je 10. ožujka 2021., objavom javnog natječaja u Narodnim novinama za nabavu radova, krenuo u projekt uređenja dijela Športsko rekreacijskog centra „Klasije" u Slavonskom Brodu. Pod uređenjem se podrazumijeva rekonstrukcija malonogometnog igrališta (sa umjetnom travom), rekonstrukcija istočnog gledališta i rekonstrukcija rasvjete.

Ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosila je 3,5 milijuna kuna (bez PDV-a). Nakon odabira izvođača, ubrzo su uslijedili i radovi, koji su sada već dobrano odmakli. Završetkom 1. faze uređenja SRC „Klasije", Grad Slavonski Brod planira izgradnju dodatnih sportskih sadržaja (košarkaških igrališta, malonogometnih igrališta, odbojkaških igrališta, atletske staze itd.) i pratećih objekata, o čemu smo već pisali.

Dakle, Grad Slavonski Brod odlučio je potpuno rekonstruirati ŠRC „Klasije" i izgraditi brojna otvorena igrališta, što za posljedicu ima nedostatak prostora za izgradnju dvorane kakva je bila nekada na toj lokaciji. No, izgradnjom otvorenih terena, dostupnih cijeli dan korisnicima, Grad Slavonski Brod će dobiti izvrstan sportski centar u središtu grada kakav ima malo koji grad u Hrvatskoj

Prema neslužbenim informacijama, stara dvorana „Klasije" i nije imala baš najuredniju dokumentaciju za gradnju, a  danas je potrebno paziti na posebne uvjete izgradnje koji vladaju u obuhvatu Tvrđave Brod, a za što su zaduženi konzervatori. Teoretski, ako se konzervatori s tim slože, moguće je izgraditi sportsku dvoranu i u prostoru Tvrđave Brod.

Bez obzira na to je li Grad Slavonski Brod odustao od izgradnje dvorane „Klasije" na staroj lokaciji ili ne, mišljenje potpisnika ovih redaka je da je izgradnja nove sportske dvorane na mjestu ŠRC „Klasije" potpuno nepotrebna. Stoga ako je Grad odustao od izgradnje, držimo kako se radi o dobroj odluci. Posebice, ako se uzme u obzir činjenica da su od 2013. godine, kada je krenula inicijativa za izgradnju dvorane "Klasije", u Slavonskom Brodu izgrađene tri dvodjelne gradske školsko-sportske dvorane (OŠ "Đuro Pilar"-matična škola, OŠ "Hugo Badalić"-područna škola "Jelas", OŠ "Bogoslav Šulek"-matična škola). Radi se o gradskim ulaganjima vrijednim više od 35 milijuna kuna.

Usporedbe radi, Slavonski Brod je 1961. godine imao 30.093 stanovnika i jednu sportsku dvoranu, a  2011. godine je imao 59.141 stanovnika i 15 sportskih dvorana. Danas je stanovnika manje, ali je dvorana više. Grad ih ima čak 18.

Otvoreni tereni SRC Klasije su znatno dostupniji od potencijalne dvorane

Bez obzira na to je li Grad Slavonski Brod odustao od izgradnje dvorane „Klasije" na staroj lokaciji ili ne, mišljenje potpisnika ovih redaka je da je izgradnja nove sportske dvorane na mjestu ŠRC „Klasije" potpuno nepotrebna.

Prvi sportski koraci se ostvaruju na otvorenim borilištima, a ne u dvoranama, jer su igrališta na otvorenom puno dostupnija, pa se mogu praktički koristiti cijeli dan. Nasuprot tome, dvorane imaju određena ograničenja jer iziskuju angažman osoblja koje će brinuti o njenom korištenju te imaju puno veće troškove održavanja. U svjetlu aktualnih epidemioloških mjera potrebnih u borbi protiv novoga koronavirusa, otvoreni tereni su pogodni za sportske aktivnosti, posebice mlađih kategorija. Naravno, za vrijeme loših vremenskih prilika dvorana je nezamjenjiva.

Razgovorali smo sa nekoliko stručnjaka koji se dugi niz godina bave organizacijom sportskih aktivnosti u Slavonskom Brodu i koji su upućeni u rad brojnih gradskih sportskih udruga. Jedan od njih, koji je kineziolog po struci, smatra da je projekt izgradnje novih otvorenih sadržaja na ŠRC "Klasije" puno bolje rješenje za razvoj sportskih aktivnosti kod djece jer su im ti tereni puno praktičniji i dostupniji dok je rad u dvorani, u pravilu, predviđen za naprednije sportaše, ne računajući nužnost korištenja dvorana i kod najmlađih sportaša tijekom zimskog perioda. On smatra da u Slavonskom Brodu ima sasvim dovoljno dvoranskog prostora za sve sportaše.

Drugi stručnjak s kojim smo razgovarali smatra da postoji određena potražnja za dodatnim terminima u dvoranama, posebice u Dvorani "Vijuš" jer je za većinu gradskih sportskih udruga povoljnije iznajmiti Dvoranu "Vijuš" ili Dvoranu "Brod" nego neku od sportskih dvorana u sastavu gradskih osnovnih škola. Iako su dvorane "Vijuš" i "Brod" te sve dvorane pri gradskim osnovnim školama u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, cijene korištenja tih prostora su različite. Tu postoji prostor za ujednačavanje cijena te za relaksaciju uvjeta korištenja brojnh gradskih dvorana, s ciljem veće iskorištenosti od strane gradskih sportskih klubova. 

Grad Slavonski Brod je vlasnik 14, a Brodsko-posavska županija 4 školsko-sportske dvorane u Slavonskom Brodu

Danas u Slavonskom Brodu postoji 18 školsko-sportskih dvorana (što je vdljivo u priloženoj tablici), među koje smo uključili i najveću sportsku dvoranu „Vijuš" koja ima 2.500 sjedećih mjesta, kao i dvoranu „Brod" koja ima puno skromnije kapacitete za gledatelje. Od ukupno deset osnovnih škola (uključujući  OŠ „Milan Amruš" za djecu za posebnim potrebama), devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Slavonski Brod ima ukupno 12 školskih dvorana. Pored devet matičnih škola i dvije područne škole imaju svoje dvorane (PŠ „Jelas" i PŠ „Kolonija"). Najveća gradska škola (OŠ „B. Šulek") ima čak dvije dvorane, jer je ove godine u proljeće otvorena nova dvodijelna školska-sportska dvorana, sa preko 250 sjedećih mjesta.

O vrlo skromnim, ili nepostojećim, ulaganjima Brodsko-posavske županije, zadnjih 25 godina, u poboljšanje sportske dvoranske infrastrukture kod srednjih škola u Slavonskom Brodu pisati ćemo u posebnom članku.

Od sedam srednjih škola u Slavonskom Brodu, kojima je osnivač Brodsko-posavska županija, njih četiri imaju svoje dvorane, a najfunkcionalnija je dvorana Gimnazije „Matija Mesić". Učenici Tehničke škole koriste gradsku dvoranu „Brod", a učenici Srednje medicinske škole koriste kapacitete Obrtničko-tehničke škole. Ekonomsko-birotehnička škola nema svoju dvoranu i tjelesni odgoj se uglavnom izvodi na vanjskom igralištu. O vrlo skromnim, ili nepostojećim, ulaganjima Brodsko-posavske županije, zadnjih 25 godina, u poboljšanje sportske dvoranske infrastrukture kod srednjih škola u Slavonskom Brodu pisati ćemo u posebnom članku.

U Tvrđavi Brod je smještena Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovićam s pravom javnosti, kojoj je osnivač Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, te ona također nema svoju dvoranu za izvođenje nastave tjelesnog odgoja.

Zbog jednosmjenske nastave oslobađaju se termini za poslijepodnevne treninge

Od deset osnovnih škola, kojima je osnivač Grad Slavonski Brod, do sada su njih tri prešle na jednosmjensku nastavu. Predviđenim ulaganjem Grada Slavonskog Broda u dogradnju četiri osnovne škole, do kraja školske godine 2021./2022. sedam od deset slavonskobrodskih škola će imati uvjete za provedbu jednosmjenske nastave.

Uspostavom jednosmjenske nastave i u OŠ "Dragutin Tadijanović" i OŠ "Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu, povećava se mogućnost korištenja njihovih školsko-sportskih dvorana, od strane brodskih sportskih udruga, za potrebe treninga u poslijepodnevnim satima, a ne samo u večernjem terminu (kada završi nastava). To se posebice odnosi na mlađe kategorije sportaša. Također se povećava i broj termina koje bi mogli koristiti rekreativci.

U slučaju uvođenja nastave u jednoj smjeni, školsko-sportsku dvoranu OŠ "Dragutin Tadijanović" u Naselju Andrije Hebranga u Slavonskom Brodu mogla bi koristiti i Ekonomsko-birotehnička škola, koja se nalazi u neposrednoj blizini navedene osnovne škole. Naime, ova slavonskobrodska srednja škola nema sportsku dvoranu za izvođenje nastave tjelesno-zdravstvene kulture, pa se nastava izvodi u jednoj učionici i u školskom dvorištu. 

Trebalo bi razmisliti o izgradnji nove dvorane za OŠ "Hugo Badalić" u centru grada

Umjesto o izgradnji košarkaške sportske dvorane "Klasije", treba razmisliti o izgradnji veće dvorane za potrebe matične škole OŠ "Hugo Badalić" jer je stara dvorana tijekom zimskog perioda tijesna za potrebe učenika koji pohađaju nastavu u jednoj smjeni. 

Umjesto o izgradnji košarkaške sportske dvorane "Klasije", treba razmisliti o izgradnji veće dvorane za potrebe matične škole OŠ "Hugo Badalić" jer je stara dvorana tijekom zimskog perioda tijesna za potrebe učenika koji pohađaju nastavu u jednoj smjeni. 

U Tvrđavi Brod smještena je Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića i to na udaljenosti od oko 500 m od OŠ "H. Hadalić". Ta škola nema dvoranu za održavanje tjelesnog odgoja, već koriste potkrovlje veličine 220 m2, a izgradnjom nove dvodijelne dvorane OŠ "Hugo Badalić" otvara se mogućnost za korištenje te dvorane i od strane učenika Klasične gimnazije. Iako je ta mogućnost malo nategnuta jer i Klasična gimnazija ima nastavu organiziranu u jednoj smjeni, ipak bi se izgradnjom veće dvorane OŠ "Hugo Badalić" otvorile određene opcije suradnje tih dviju škola.

Naravno, izgradnjom nove dvodijelne školske dvorane otvorila bi se mogućnost dodatnog korištenja tih kapaciteta za potrebe treninga slavonskobrodskih sportskih klubova te svih zainteresiranih rekreativaca.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik Duspara 'iskliznuo' iz ruku Povjerenstva

Nema sukoba interesa

Gradonačelnik Duspara 'iskliznuo' iz ruku Povjerenstva

19.9.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi koji radimo, ne možemo posjetiti naše najmilije'

Čudno vrijeme posjeta u Domu za stare

'Mi koji radimo, ne možemo posjetiti naše najmilije'

16.9.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje treća faza uređenja posebnog mjesta u gradu

Brodska slagalica - prepoznatljiv simbol

Počinje treća faza uređenja posebnog mjesta u gradu

15.9.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi smo ušli u nove gradske stanove za mlade obitelji

Ekskluzivne fotografije i snimka

Prvi smo ušli u nove gradske stanove za mlade obitelji

14.9.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 1. rujna skuplji boravak u Domu za stare i nemoćne

Na mjesto se čeka od 4 do 6 godina

Od 1. rujna skuplji boravak u Domu za stare i nemoćne

14.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li za dvjesto besplatnih minuta?

Poklon Grada Brođanima

Jeste li za dvjesto besplatnih minuta?

13.9.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pomoć poduzetnicima osigurano 250 tisuća kuna

Evo kako do sredstava

Za pomoć poduzetnicima osigurano 250 tisuća kuna

10.9.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ponedjeljak kreće elektronički popis stanovništva

Državni zavod za statistiku

U ponedjeljak kreće elektronički popis stanovništva

10.9.2021. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li graditi kružni tok iza Doma zdravlja u Slav. Brodu?

Najveće parkiralište je neiskorišteno

Treba li graditi kružni tok iza Doma zdravlja u Slav. Brodu?

10.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svoj posao sada ćemo moći bolje i zadovoljnije obavljati'

Završen 2,5 mil kn vrijedan projekt

'Svoj posao sada ćemo moći bolje i zadovoljnije obavljati'

9.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatno plivanje za učenike osnovnih škola

Od idućeg tjedna edukacija

Besplatno plivanje za učenike osnovnih škola

6.9.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan nastave uz poštivanje epidemioloških mjera

Policija poziva na oprez

Prvi dan nastave uz poštivanje epidemioloških mjera

6.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođane zabavljali Lile, Urban, Atomsko sklonište...

Velika foto galerija

Brođane zabavljali Lile, Urban, Atomsko sklonište...

5.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je potrebno u Slavonskom Brodu

Za „Grad prijatelj biciklista“ (5)

Ovo je potrebno u Slavonskom Brodu

4.9.2021. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprostili se od akademika Stjepana Babića

Održan komemorativni skup

Oprostili se od akademika Stjepana Babića

3.9.2021. | 16:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su mogući članovi Nadzornih odbora u gradskim Društvima

Danas izvanredna sjednica Vijeća

Ovo su mogući članovi Nadzornih odbora u gradskim Društvima

3.9.2021. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo zatvaranje prometa u Slavonskom Brodu

Važna obavijest

Novo zatvaranje prometa u Slavonskom Brodu

2.9.2021. | 13:34