Politika : Uprava/Samouprava

16.2.2021. u 12:15
Prikaza: 1797
|
Autor: A. Primorac

Nakon uočenog propusta

Stožer danas mijenja mjere posjeta u domovima za stare?

Slavonski Brod : Stožer danas mijenja mjere posjeta u domovima za stare?(Foto: AP/SBplus)

- Prošla je oba kruga cijepljenja i od toga je proteklo 14 dana. Ako ne može otići prošetati sa mnom na dulje od 15 minuta onda koja je funkcija cijepljenja. O tome da ju doma mogu odvesti samo na pet dana, što mi je zbog poslovnih obveza gotovo neizvedivo, ne znam ni što bi rekla. Sve mi je to toliko nelogično, posebice kada vidim na TV-u priloge iz drugih gradova gdje cijepljene osobe bez problema iz domova mogu izaći van. - pita čitateljica SBplus portala.

SLAVONSKI BROD - Odmah nakon sjednice Županijske skupštine sazvat ću elektronsku sjednicu Stožera Civilne zaštite na kojoj ćemo mjere vezane uz posjete štićenicima Domova za stare i nemoćne usuglasiti s mjerama Nacionalnog Stožera. - za SBplus najavio je načelnik Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, dožupan Stjepan Bošnjaković.

A sve je počelo kada se SBplus portalu obratila čitateljica čija je majka štićenica Doma za stare i nemoćne u Slavonskom Brodu. - Prošli tjedan pratila sam obavijesti Županijskog stožera i rečeno je da od ponedjeljka kreću posjete. tijekom cijelog vikenda pratila sam stranicu slavonskobrodskog Doma no tamo nisam uspjela pronaći informacija kako i pod kojim uvjetima će posjete biti moguće. Kada sam došla ostala sam iznenađena. Majku, koja je inače srčani bolesnik, mogla sam izvesti na 15 minuta u dvorište. Kada znamo da je u ponedjeljak ujutro temperatura zraka bila debelo ispod minusa, jasno je koliko je to opasno po nju. Doduše osoblje Doma, koje mi je kazalo kako samo provode mjere propisane od strane Županijskog stožera Civilne zaštite, dozvolilo mi je da majku odvedem do automobila gdje smo provele nekih 15-ak minuta nakon čega se ona morala vratiti unutar Doma. - ispričala nam je čitateljica, pitajući se čemu sve to ako je majka cijepljena.

- Prošla je oba kruga cijepljenja i od toga je proteklo 14 dana. Ako ne može otići prošetati sa mnom na dulje od 15 minuta onda koja je funkcija cijepljenja. O tome da ju doma mogu odvesti samo na pet dana, što mi je zbog poslovnih obveza gotovo neizvedivo, ne znam ni što bi rekla. Nevjerojatno je da preko vikenda, kada bi ju mogli posjetiti i unuci i ada bi joj se i ja mogla posvetiti ne možemo doći jer je to manje od propisanih pet dana, nakon kojih se, kako mi je rečeno, po povratku u Dom ponovno biti testirana. Sve mi je to toliko nelogično, posebice kada vidim na TV-u priloge iz drugih gradova gdje cijepljene osobe bez problema iz domova mogu izaći van. - pita se naša čitateljica temeljem čije smo priče i navoda upite proslijedili Županijskom Stožeru Civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Cijepljeni, a ograničeni

Odgovor je stigao žurno.

"Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije u petak (12.02.) donio Odluku o ukidanju mjere privremene zabrane posjeta u ustanovama socijalne skrbi na području BPŽ (prilog 1), a koja je u primjeni od 15.02.. Posjete su za sada dozvoljene samo u vanjskim prostorima pružatelja socijalne usluge smještaja (u zatvorenim prostorima posjete još uvijek nisu dozvoljene). Također, Odlukom je omogućen i odlazak izvan prostora domova, ali samo u obitelji korisnika u minimalnom trajanju od 5 dana. Posjete u vanjskim prostorima i odlasci izvan domova mogući su samo za korisnike koji su u zadnjih 90 dana preboljeli COVID-19 i koji su cijepljeni drugom dozom s tim da je od drugog cijepljenja proteklo najmanje 14 dana. Podrazumijeva se da je Odluka Stožera CZ obvezujuća za sve pružatelje socijalne usluge smještaja (domove za starije i nemoćne osobe) te da ih se moraju pridržavati. Kod donošenja Odluke Stožer se vodio trenutnom epidemiološkom situacijom na području BPŽ, podacima o procijepljenosti unutar socijalnih ustanova/domova te aktualnim Uputama HZJZ-a od 30.01.2021.. Primjerice, u najvećem (županijskom) Domu za starije i nemoćne osobe procijepljenost korisnika drugom dozom iznosi oko 80 %, a zaposlenika oko 50 % te kod popuštanja mjera za ovakve ustanove postoji još uvijek određeni rizik širenja virusa. Potrebno je također naglasiti da odluke i mjere županijskih stožera CZ mogu biti samo strože od mjera koje se donose na nacionalnoj razini, a nikako blaže.", piše u odgovoru SBplus portalu koji je potpisao načelnik brodsko-posavskog Stožera Civilne zaštite, dožupan Stjepan Bošnjaković, navodeći kako je Dom za stare i nemoćne upozoren da redovito ažurira svoje Internet stranice s najnovijim podatcima (što su danas tijekom podneva i učinili), te da informacija o tome da će nakon petodnevnog boravka izvan ustanove štićenici biti ponovno podvrgnuti testiranjem netočna.

Pa iako lokalni Stožeri, sukladno epidemiološkoj situaciji mogu uvesti, temeljem dopuštenja, i strože mjere nego li su one koje je uveo Nacionalni Stožer čini se da je u ovom slučaju ipak došlo do pogreške ili nerazumijevanja. Jer teško je objasniti činjenicu zbog čega netko tko je cijepljen, ako tvrdimo da je cijepivo učinkovito, ne bi mogao u obitelji provesti jedan ili dva umjesto pet dana. Uostalom i na stranici sedam preporuka koje je izdao Nacionalni Stožer Civilne zaštite (preporuke se nalaze u prilogu članka) stoji kako se, kod mjera navedenih kroz šest točaka u dijelu koji se odnosi na izlazak izvan prostora pružatelja usluga i odlazaka u obitelj, ograničenja i uvjeti izlazaka ne odnose na osobe kojima je prošlo 14 dana od druge doze cjepiva i osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 90 dana od početka bolesti.

Upravo s tim naputkom trebale bi na današnjoj najavljenoj elektronskoj sjednici stožera biti usklađene županijske mjere, koje ću, usvoje li ih članovi Stožera, u primjeni biti od četvrtka nakon što bude usvojena i dostavljena svim ustanovama i domovima. A o čemu će, vjerujemo, svoje korisnike i obitelji štićenika, pravovremeno i valjano obavijestiti ne samo Stožer, nego i Uprava Doma koristeći prednosti koje im u ovom slučaju pružaju njihove Internet stranice, na kojima je još jučer zadnja obavijest koja se odnosila na COVID-19 bila iz listopada prošle godine.

I na kraju, ostaje pitanje bi li, da nije bilo čitateljice koja je o svemu obavijestila SBplus portal, Stožer uočio nelogičnosti svojih u odnosu na nacionalne mjere te pokrenuo njihovu izmjenu. Želimo vjerovati da bi, jer štićenici Domova za stare i nemoćne, koji su i u prvom lockdownu živjeli zatvoreni u četiri zida, imaju, bez obzira na svoje godine i eventualne bolesti, potrebu živjeti i uživati u životu. Zbog toga su i pristupili cijepljenju kako bi stvorili zaštitu koja će im omogućiti da se, poštujući sve epidemiološke mjere, mogu ponašati što normalnije u okvirima 'novog normalnog', a ne da i dalje ostanu sputani, zatvoreni i vremenski ograničeni.

Upute HZJZ

PDF Dokument(.pdf)

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
panonac

panonac

Komentirano: 17.2.2021. | 12:49

1

KAZNENA DJELA PROTIV OSOBNE SLOBODE Protupravno oduzimanje slobode Članak 136. (1) Tko drugoga protupravno zatvori, drži zatvorena ili mu na drugi način oduzme ili ograniči slobodu kretanja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
Stijena01

Stijena01

Komentirano: 17.2.2021. | 1:16

2

Situacija u domu je takva da se " ne zna ni tko pije ni tko placa " ravnateljica doma je tamo samo " fikus " dok glavnu rijec vodi glavna sestra bez cijeg blagosova se nista ne desava...i kojoj se zbog straha malo tko obraca.Sticenici su prepusteni sami sebi pogotovo od kad su zakljucani, ali ti isti zaboravljaju da sticenici nisu sami da imaju nekog tko ce se borit za njih i na visim distancama ako je potrebno, a bit ce. Koja je logika pustit ih u obitelj na pet dana i za to vrijeme mogu obici cijeli grad, a ne mogu otic na 10min u trgovinu i vratit se u dom...otici kupit si hrane jer ono sto dobiju u domu ne moze se nazvat hranom...stednjak u kuhinji zamjenili su sa dva kola resoa na kojem su pojedini svaki dan si spremali hranu al sad im je to zabranjeno od osobe koja bi trebala imat potpuno drugu ulogu od glumljenja sefa. Cijelu godinu ni jednom ih nije obisao soc.radnik sto im je bilo potrebno, dogadalo se da danima nema spremacice, da ne smiju otici lijecniku koji je u istoj zgradi....mnogo toga ne stima u domu osim ovih suludih nazovimo "popusranja mjera". Pitam se da li netko iz stozera ima nekog svog u domu? ili za njega vrijede druga pravila? Bez obzira na epidemiolosku situaciju ovim domom trebao bi se netko pozabavit.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi obrazovanje moraju startati sa iste pozicije

Profitirat će i pojedinac i društvo

Svi obrazovanje moraju startati sa iste pozicije

12.4.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koronavirus 'prodro' u Policijsku upravu brodsko-posavsku

Izmjene u načinu rada sa strankama

Koronavirus 'prodro' u Policijsku upravu brodsko-posavsku

12.4.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za što Grad izdvaja najviše - sport, kulturu ili 'socijalu'?

Iz gradskih proračuna od 1993. do 2020.

Za što Grad izdvaja najviše - sport, kulturu ili 'socijalu'?

12.4.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je od medija dobio najveću financijsku potporu Županije?

Hoće li biti povrata sredstava?

Tko je od medija dobio najveću financijsku potporu Županije?

11.4.2021. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo dovršena nadstrešnica površine 3200 'kvadrata'

Još nekoliko mjeseci do završetka radova

Gotovo dovršena nadstrešnica površine 3200 'kvadrata'

10.4.2021. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova je sredstva Grad uložio u sport tijekom 27 godina

Dovoljno, premalo, previše?

Ova je sredstva Grad uložio u sport tijekom 27 godina

9.4.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nije ostavila negativan trag na tržištu nekretnina

Na području Brodsko-posavske županije

Korona nije ostavila negativan trag na tržištu nekretnina

9.4.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uklonjene tribine s kojih su navijale generacije Brođana

Pripremni radovi za obnovu gledališta

Uklonjene tribine s kojih su navijale generacije Brođana

8.4.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Resorno Ministarstvo odgodilo projekt Brod 2. Nema novaca.

Grad Brod izvijestio javnost:

Resorno Ministarstvo odgodilo projekt Brod 2. Nema novaca.

8.4.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugodno iznenađenje za roditelje brodskih osnovnoškolaca

Nenajavljeno smanjenje računa

Ugodno iznenađenje za roditelje brodskih osnovnoškolaca

7.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kreće u izgradnju pomoćnih igrališta s umjetnom travom

Natječaj otvoren još jedan dan

Grad kreće u izgradnju pomoćnih igrališta s umjetnom travom

7.4.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je iz proračuna izdvojeno za mnogima nebitnu stavku?

U posljednja tri desetljeća

Koliko je iz proračuna izdvojeno za mnogima nebitnu stavku?

6.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Financirat će obnovu Dječjeg vrtića

Slavonski Brod za Petrinju

Financirat će obnovu Dječjeg vrtića

6.4.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi stanovi riješit će stambeno pitanje još 10 obitelji

Dovršetak radova u srpnju

Ovi stanovi riješit će stambeno pitanje još 10 obitelji

5.4.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U neizvjesnim vremenima Uskrs donosi nadu u novi početak'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'U neizvjesnim vremenima Uskrs donosi nadu u novi početak'

4.4.2021. | 7:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je njihov prvi radni dan

Prilika za 58 nezaposlenih žena

Danas je njihov prvi radni dan

2.4.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Atraktivno gradilište početne cijene od 108 tisuća kuna

Grad prodaje osam svojih zemljišta

Atraktivno gradilište početne cijene od 108 tisuća kuna

2.4.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako će ubuduće izgledati kultne Klasije

Izabrani su izvođači za I. fazu projekta

Ovako će ubuduće izgledati kultne Klasije

2.4.2021. | 10:00