Politika : Uprava/Samouprava

11.4.2021. u 9:00
Prikaza: 1687
|
Autor: A. Primorac

I po kojim kriterijima

'Tko je donosio odluku o tome koji će DVD-i dobiti vozila?'

Slavonski Brod : 'Tko je donosio odluku o tome koji će DVD-i dobiti vozila?'Ilustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: icv)

"Prijedlog raspodjele vatrogasnih vozila Županijske vatrogasne zajednice trebale su, na priloženom obrascu, dostaviti u najkraćem mogućem roku." No, njihov prijedlog nije u cijelosti ispoštovan, a za promjene je 'krivac' viša instanca.

SLAVONSKI BROD - Uloga dragovoljnih vatrogasnih društava u lokalnim sredinama od velikog je značaja za građane, ali isto tako, nimalo zanemariva nije ispomoć koju pri intervencijama pružaju javnim vatrogasnim postrojbama, bilo kroz samostalne izlaske na teren bilo kroz zajedničke intervencije za većih požara.

Nažalost opremljenost DVD-a ne odgovara ulozi koju imaju na terenu što se zadnjih godina pokušava popraviti, kako kroz ulaganja lokalne uprave i samouprave tako i kroz korištenje sredstava iz raznih fondova i projekata EU. . Jedan od takvih je i 'Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH"a čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Kroz projekt realiziran u sklopu Operativnog programa "Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020." nabavljena su 94 nova vatrogasna vozila koja su raspodijeljena vatrogasnim postrojbama (DVD i NP) i to na način da su po četiri vozila išla vatrogasnim postrojbama u kontinentalnim županijama (dugo i kratko navalno vozilolako šumsko vozilo i autocisterna) te po pet vozila vatrogasnim postrojbama u primorskim županijama (dugo i kratko navalno vozilo, dva laka šumska vozila i autocisterna). Vatrogasna vozila u vlasništvu MUP-a dodijeljena su na korištenje vatrogasnim postrojbama s tima da oni imaju obaveze redovnog održavanja i servisiranja vozila, pokrivanja troškova registracije vozila i ostalih obaveze koje su regulirane međusobnim Sporazumom o suradnji koji su za svako vatrogasno vozilo zaključili MUP, Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) te krajnji korisnik (DVD ili NP).

 Obvezu dostavljanja prijedloga DVD koji će dobiti vozila trebale su učiniti županijske Vatrogasne zajednice. Rok za dostavu prijedloga bio je 18. siječnja 2019.,, a ugovori su potpisani 6. veljače prošle godine. No, iako je od taka do danas prošlo više od godinu dana. čini se da raspodjela vozila izaziva nedoumice kod mnogih, pa i županijskih vijećnika, koji su na posljednjoj sjednici Županijske skupštine tražili odgovor na pitanje "tko je i po kojim kriterijima donosio odluku za nabavku vozila za DVD i temeljem kojih su kriterija vozila dodijeljena DVD Okučana, Bebrine, Slavonskog Šamca i Brodskog Stupnika?'.

Podsjetimo, četiri vozila trebala su biti raspoređena na DVD-e Slavonski Šamac, Stari Perkovci, Nova Kapela i Okučani. U konačnoj varijanti su ostali Slavonski Šamac i Okučani, a umjesto Nove Kapele i Starih Perkovaca ubačeni su DVD Brodski Stupnik i Bebrina.

Odmah po završetku sjednice Skupštine Brodsko-posavske županije i SBplus je od Županije zatražio odgovor na ovaj upit.

"Prijedlog raspodjele vatrogasnih vozila Županijske vatrogasne zajednice trebale su, na priloženom obrascu, dostaviti u najkraćem mogućem roku. Nakon provedenih konzultacija čelnika Vatrogasne zajednice s čelništvom Brodsko-posavske županije, a sukladno modelu po kojemu su zbog žurnosti prijedlog utvrdile i druge županijske vatrogasne zajednice u RHutvrđen je prijedlog raspodjele vozila za područje Brodsko-posavske županije, pri čijoj se izradi brodskoposavska Vatrogasna zajednica vodila specifičnim potrebama na terenu kao sto su naselja uz granične prijelaze, naselja pod izravnom prijetnjom od poplava, naselja u brdskim područjima s visokim udjelom površina pod šumama i slično. Budući da se radilo o hitnom postupku za dostavu prijedloga raspodjele vatrogasnih vozila, o istome su na prvoj sljedećoj sjednici županijskog Zapovjedništva upoznati njegovi članovi, odnosno predstavnici vatrogasnih društava i postrojbi s područja Brodsko-posavske županije.", pipe u odgovoru koji su, u ime brodsko-posavske Vatrogasne zajednice potpisali, njeni predsjednik i zapovjednik, Milan Šulter i Stjepan Županić, od kojih su, nakon postavljenog vijećničkog, ali i novinarskog upita, očitovanje zatražili iz Brodsko-posavske županije. 

 No, njihov prijedlog nije u cijelosti ispoštovan, a za promjenu je 'krivac' više instance. "Nakon gotovo godinu dana od dostavljenog prijedloga od strane VZ Brodsko-posavske županije, Hrvatska vatrogasna zajednica je 06. veljače 2020. godine brodsko-posavskom uredu VZ dostavila poziv na potpisivanje Sporazuma o preuzimanju vozila za 4 DVD-a s područja BPZ. No, u odnosu na prijedlog s lokalne razine, konačnu odluku o raspodjeli vatrogasnih vozila donijela je krovna organizacija - HVZ koja je promijenila dva predložena korisnika programa te su u konačnici vozila na korištenje dodijeljena DVD-ima iz Okučana, Bebrine, Brodskog Stupnika i Slavonskog Šamca, a djelomično je promijenjena i vrsta vozila po DVD-ima.", piše u odgovoru koji su potpisali Šulter i Županić, a u kojem nema odgovora na pitanje zbog čega je 'krovna institucija' urgirala i izmijenila njihov prijedlog. Ostaje pitanje znaju li i jesu li se s lokalne razine interesirali zbog čega se intervenirao u njihov prijedlog. Ako nisu, riječ je o njihovom propustu, ako jesu ostaje upitno zbog čega onda u odgovoru na novinarsko i vijećničko pitanje nije naveden točan razlog takvog postupka. Odgovor na to pitanje potražit ćemo i od Hrvatske vatrogasne zajednice. On svakako neće promijeniti donesenu odluku temeljem koje su ugovori potpisani, ali će potvrditi ili odbaciti sumnje o mogućim 'urgiranjima' i 'lobiranjima' podobnijih međi jednakima. Mada, svaki DVD je jedanko važan i bitan i svakome od njih potrebna je oprema kako bi mogli na terenu dati maksimum te pomoći pri gašenju požara ali i kod tehničkih intervencija što bez opreme i vozila nije moguće.

Donesena odluka o županijskim potporama

I dok je pitanje raspodjele vozila rezultat programa i projekata koji se provode na razini države, svjesni teškog položaja lokalnih DVD-a u Brodsko-posavskoj županiji i ove su godine raspisali javni natječaj za financiranje jednokratnih aktivnosti udruga iz područja vatrogastva u 2021. godini.

Financijska sredstva za jednokratne aktivnosti odobrena su:

- DVD-u Donji Andrijevci za jednokratnu aktivnost izrade nadogradnje vatrogasnog vozila za tehničke intervencije - 40.000 kuna;

- DVD-u Podcrkavlje za jednokratnu aktivnost nabavke nove vatrogasne opreme za članove DVD-a Podcrkavlje  - 40.000 kuna;

- DVD-u Bili Brig za jednokratnu aktivnost nabavke nove vatrogasne opreme - 40.000 kuna;

- DVD-u Slavonski Šamac - Kruševica za jednokratnu aktivnost kupovine vatrogasne opreme - 40.000 kuna;

- DVD-u Oriovac za jednokratnu aktivnost nabavke vatrogasne opreme - 40.000 kuna;

- DVD-u Sikirevci za jednokratnu aktivnost nabavke vatrogasne opreme - 40.000 kuna;

- DVD-u Ljupina za jednokratnu aktivnost kupnje opreme za sudjelovanje u sustavu zaštite i spašavanja od požara - 32.583,50 kuna;

- DVD-u Nova Kapela - Batrina za jednokratnu aktivnost kupnje vatrogasne opreme - 40.000 kuna;

- DVD-u Magić Mala za jednokratnu aktivnost opremanja vatrogasaca (kupnja intervencijskih odijela, čizama, rukavica, kaciga) - 40.000 kuna;

- DVD-u Godinjak za jednokratnu aktivnost nabave opreme za DVD Godinjak - 39.995,25 kuna, kao i

- DVD-u Garčin za kupnju opreme - 7.400 kuna.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sidh

sidh

Komentirano: 13.4.2021. | 15:04

1

a gdje je dvd iz donje debrine i njihovo čudnovato vozilo koje im je Josip kupio? bit će bolje kad šofer iz donje bebrine postane načelnik
Masema

Masema

Komentirano: 13.4.2021. | 14:02

2

Toliki novac za lukcuzni auto a dvd nema opreme,prodati auto i kupiti opremu za dvd Brod.
Hotti

Hotti

Komentirano: 11.4.2021. | 20:57

3

A šta je s DVD Slavonski Brod? Zašto je on u ovakvom stanju s opremom i ljudstvom,možda vuleta zna?
Vozklis

Vozklis

Komentirano: 11.4.2021. | 12:20

4

Gospodin Županić je glavni vatrogasac u Županiji a ne vuleta. Tko je vuleti kupio i zašto osobni automobil od cca 200.000kuna? Koliko se vatrogasne opreme moglo kupiti za dvd-e.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

Vježbališta 'niču kao gljive nakon kiše'

'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

8.5.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

Oglasilo se Gradsko izborno povjerenstvo

Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

7.5.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

U naselju Andrije Hebranga

Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

5.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

Grad osigurao sredstva za 66 programa

'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

4.5.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

Pozvali OPG-ove da se prijave

Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

4.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

U Naselju Slavonija I

Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

3.5.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo sve liste kandidata za Županijsku skupštinu

Lokalni izbori 2021. godine

Donosimo sve liste kandidata za Županijsku skupštinu

1.5.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zajednički osigurajmo sigurniju budućnost našoj djeci'

26. obljetnica Bljeska i Dan rada

'Zajednički osigurajmo sigurniju budućnost našoj djeci'

1.5.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ulaže 2 milijuna kuna u 13 dječjih igrališta

Pogledajte gdje dolazi nova oprema

Slavonski Brod ulaže 2 milijuna kuna u 13 dječjih igrališta

30.4.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko su novaca dobile 'poljoprivredne' udruge

Potpisani ugovori

Evo koliko su novaca dobile 'poljoprivredne' udruge

30.4.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će moći vidjeti sve isplate iz gradskog proračuna

Grad otvoren prema svima

Brođani će moći vidjeti sve isplate iz gradskog proračuna

28.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod jedini u županiji dobio sredstva Ministarstva

Za igrališta u SRC Klasije

Slavonski Brod jedini u županiji dobio sredstva Ministarstva

27.4.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će moći glasovati na 66 lokacija

Donosimo popis biračkih mjesta

Brođani će moći glasovati na 66 lokacija

27.4.2021. | 9:20