Politika : Uprava/Samouprava

15.7.2021. u 12:35
Prikaza: 3804
|
Autor: Jerko Zovak

Nagovijestili bolje odnose u Vijeću

U Slav. Brodu formirali vlast: 'Tresla se brda rodio se miš'

Slavonski Brod : U Slav. Brodu formirali vlast: 'Tresla se brda rodio se miš'Stribor Valenta

Nakon formiranja Mandatne komisije, sve drugo bila je proceduralna rutina s tek pokojom iskricom zatomljenog bijesa. Tijekom izbora parlamentarnog kapitalca, za predsjednika Gradskog vijeća, zahvaljujući Striboru Valenti, Mateju Pudiću i devetero vijećnika i vijećnica stranke Duspara Mirko Nezavisna lista, s 11 glasova ZA, izabran je Stribor Valenta.

SLAVONSKI BROD - U drugom pokušaju, 45 dana nakon objavljenih rezultata lokalnih izbora, 15. srpnja, u Slavonskom Brodu 21 izabrani vijećnik i vijećnica konstituirali su Gradsko vijeće izborom Stribora Valente (postizborno nezavisni) za predsjednika te Anitu Holub, prof. (HDZ) i Hrvoja Andrića, prof. (MDNL) za njegove zamjenike. 

Mada tih mjesec i pol dana u Slavonskom Brodu (i šire) nije nedostajalo selektora za formiranje većine u Gradskom vijeću, svi oni mogli su izvoditi tek tri kombinacije. Jedni su željeli vidjeti početak aktivne miroljubive koegzistencije osam vijećnika HDZ-a i devet vijećnika stranke Duspara Mirko - Nezavisna lista, s ciljem formiranja stabilnog predstavničkog tijela koje bi donosilo kvalitetne, većini prihvatljive i dugoročno održive političke odluke. Drugi su poticali HDZ neka sa Slavicom Lemaić na čelu Vijeća i 'Škorinim' Matejem Pudićem formiraju većinu, s ciljem izravnijeg nadzora gradske izvršne vlasti. Treći, pak, poticali su gradonačelnika Mirka Dusparu neka Vijeće formira bez HDZ-a i tako zadrži ekvidistancu između dvije najveće hrvatske stranke: HDZ-a i SDP-a.

Još od izborne noći, slavonskobrodskoj javnosti bilo je poznato kako gradonačelnik Duspara priželjkuje formiranje stabilne većine u Gradskom vijeću, „i s HDZ-om", kako bi njegova Uprava mogla raditi mirnije, a time i učinkovitije. Iako su mu na početku konstituirajuće sjednice u očima bile vidljive suze, prema izvoru bliskom gradskoj upravi, one nisu bile posljedica činjenice da nije došlo do neke vrste 'velike koalicije', nego zbog kronične alergije. Čovjek naprosto ne podnosi korove.

Već tijekom prvog glasanja, onog za izbor Mandatne komisije (a ne povjerenstva), bilo je vidljivo u kom pravcu puše vjetar. Na iznenađenje manje upućenih, Slavica Lemaić i njezina kolegica Anica Radman 'također', tijekom glasanja nisu bile suzdržane nego su javno demonstrirale otklon od HDZ-a, jer ju je „izdao". Glasale su za „Dusparinu" komisiju koja je, s Valentom i Pudićem dobila 14 glasova te postala prvo „njegovo" radno tijelo u Gradskom vijeću.

Nakon formiranja Mandatne komisije, sve drugo bila je proceduralna rutina s tek pokojom iskricom zatomljenog bijesa. Tijekom izbora parlamentarnog kapitalca, predsjednika Gradskog vijeća, zahvaljujući Striboru Valenti, Mateju Pudiću i devetero vijećnika i vijećnica stranke Duspara Mirko Nezavisna lista, s 11 glasova ZA, izabran je Stribor Valenta.

Za Valentine zamjenike izabrani su Anita Holub, prof. (HDZ) s 18 glasova ZA i tri SUZDRŽANA (Lemaić i kolegica joj te Stribor Valenta), dok je za Hrvoja Andrića (DMNL) glasalo 19 vijećnica i vijećnika, a Lemaić i kolegica joj također, bili su suzdržani.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 15.7.2021. | 16:42

1

Vijećnica Holob se pokušava vaditi i spašavati HDZ od potopa...a nisu prihvatili niti jedan projekt koji je predlagao gradonačelnik, cilj im je bio srušit ga i instalirati svoje snage. Gradonačelnik je uvijek bio za projekte koji su primjereni realnom vremenu, koji su potrebni za sadašnje i buduće vrijeme a to je i danas ponovio. Uvijek je bio za suradnju sa svima, no nakon podmetanja, nakon njihovih pokušaja omalovažavanja gradonačelnika bez argumenata, bez njihovog sluha za probleme grada, morao je kao i svaki dobar domaćin zahvaliti za takvu "suradnju". HDZ je svojevremeno, opetovano obećavao podvožnjak u Osječkoj, nisu ostvarili projekt, Duspara je predlagao izgradnju nove tržnice, bili su protiv, kritizirali su izgradnju kružnih tokova, čak su HDZ-ovi "stručnjaci" pisali peticiju protiv kružnog toka kod sadašnjeg Pevexa, bili su protiv završetka dvorane na Vijušu, kao i protiv izgradnje bazena, bili su protiv kajak kanu doma...HDZ je uvijek protiv. Danas, Brođani, koji žive u Australiji, Americi, Njemačkoj, koji dugo nisu dolazili u Brod, ne mogu ga prepoznati. Strani građani nam priznaju da se Brod promijenio nabolje, ali priznanja od HDZ-a nismo čuli. Štoviše, prije izbora su u Zagrebu (HDZ-ov premijer) odložili odobreni projekt od strane EU, BROD 2, na nepoznat rok i ostavili 26 sela naše županije bez kanalizacije i vodovoda..."Živio" nam takav HDZ! Već jednom pokažite da vam je stalo do grada u kojem živite. I na kraju, zanimljivo je, gradonačelnih je ponudio koaliciju svima pa i HDZ-u...Nismo ništa čuli iz usta HDZ-ovaca o tom Dusparinom prijedlogu...Nisu se očitovali. Sada je sasvim jasno tko ne želi suradnju! Car je gol!
raport

raport

Komentirano: 15.7.2021. | 15:30

2

Ako gđ.-a Holub smatra da su toliko bile neophodne promjene radi napretka Sl. Broda sama bi trebala pod hitno odstupiti s mjesta Ravnateljice, a dolazak HDZ-a ne bi bila promjena nego povratak u mračnu prošlost Sl.Broda , kada su sva gradska poduzeća bila u stečaju. Također ona nije za promjene u Brodsko-posavskoj Županiji, koja stagnira a g. Marušić i HDZ vladaju evo već treći mandat. Znači bitno joj je samo da njena stranka vleda .
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 15.7.2021. | 14:12

3

Sad se pokazuje koje su mogučnosti i dometi gospođe Slavice, koliki ste se kleli u njezinu pobijedu, priznajem je jedino moralnu osobinu sve ostalo loše
Sinkopa

Sinkopa

Komentirano: 15.7.2021. | 13:02

4

Za novog starog predsjednik i njegove bivše drugove u sdpeju https://youtu.be/BudvCadi5YA

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko nas je manje

Prema zadnjim podatcima

Evo koliko nas je manje

24.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Produžen rok za upis osnovnoškolaca u dnevni boravak

Grad Slavonski Brod

Produžen rok za upis osnovnoškolaca u dnevni boravak

23.7.2021. | 15:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod među rijetkim gradovima u kojima se rodilo više djece

Pozitivni demografski trendovi

Brod među rijetkim gradovima u kojima se rodilo više djece

22.7.2021. | 12:37
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio je ovo poseban projekt, s puno nesvakidašnjih detalja'

Brojni izazovi u izgradnji

'Bio je ovo poseban projekt, s puno nesvakidašnjih detalja'

22.7.2021. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Povišice' za gradske vijećnike

Povećanje naknada za rad

'Povišice' za gradske vijećnike

21.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradit će osnovnu Katoličku školu u Slavonskom Brodu?

Koristeći poticajne gradske mjere

Gradit će osnovnu Katoličku školu u Slavonskom Brodu?

21.7.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad planira kreditno zaduženje od 40 milijuna kuna

Za četiri velika projekta

Grad planira kreditno zaduženje od 40 milijuna kuna

20.7.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod uređuju za bolji promet biciklima

Grad prijatelj biciklista (1)

Slavonski Brod uređuju za bolji promet biciklima

19.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za rad na neodređeno vrijeme

Natječaj je u tijeku

Prilika za rad na neodređeno vrijeme

19.7.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoćnike će osigurati za 73 učenika u 29 škola

„S osmijehom u školu 4“

Pomoćnike će osigurati za 73 učenika u 29 škola

16.7.2021. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Slavonski Brod nije među ovih devet gradova?

Da utvrdimo gradivo...

Zašto Slavonski Brod nije među ovih devet gradova?

16.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brdo' pijeska rašireno duž cijele plaže

Nakon SBplus-ovog članka

'Brdo' pijeska rašireno duž cijele plaže

16.7.2021. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grad i Ministarstvo se nemaju što dogovarati'

Sudbina nove zgrade škole M. Amruš:

'Grad i Ministarstvo se nemaju što dogovarati'

15.7.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima čak 18 školsko-sportskih dvorana

Nova dvorana „Klasije“ je nepotrebna

Slavonski Brod ima čak 18 školsko-sportskih dvorana

14.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bile smo dio populacije koji nikomu ne treba'

Projekt koji je to promijenio

'Bile smo dio populacije koji nikomu ne treba'

14.7.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko je i koliki iznos potpora dobio

Doznali smo

Evo tko je i koliki iznos potpora dobio

14.7.2021. | 10:00