Politika : Uprava/Samouprava

30.6.2020. u 10:00
Prikaza: 647
|
Autor: A. P./SBplus

Izmjene u održavanju sjednice Gr. vijeća

U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

Slavonski Brod : U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobiGradski vijećnici ni 17. sjednicu Gradskog vijeća neće odraditi u vijećnici(Foto: SBplus/arhiva)

Još jedna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda bit će održana elektronskim putem, jer "uzimajući u obzir uobičajen broj osoba na sjednicama Gradskog vijeća, nije moguće osigurati propisana 4m2 po osobi, a Grad trenutno ne raspolaže drugim odgovarajućim prostorom koji zadovoljava tehničke i organizacijske uvjete u kojem bi bilo moguće na zadovoljavajući način održati sjednicu Gradskog vijeća uz pridržavanje protuepidemijskih preporuka."

SLAVONSKI BROD - Nakon što je u travnju ove godine održana prva elektronička sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda, i to zbog epidemije koronavirusa, na isti način održane su i dvije izvanredne sjednice u svibnju. Za četvrtak, 2. srpnja, zakazana 17. sjednica Gradskog vijeća trebala je, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, biti održana u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

No, pogoršanjem epidemiološke situacije donesena je odluka kako će i ova sjednica biti održana elektroničkim putem. U nastavku Vam u cijelosti prenosimo zaključak predsjednika Gradskog vijeća Slavonskog Broda, Stribora Valente. 

"Mijenja se način održavanja 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvane za četvrtak, 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, na način da će se ista održati istoga dana putem elektroničke pošte u vremenu od 9:00 do 13:00 sati.

II. Upute vijećnicima o načinu održavanja sjednice sastavnim su dijelom ovog Zaključka.

III. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a dostavit će se svim članovima Gradskog vijeća putem elektroničke pošte te javno objaviti na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda.

Obrazloženje

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda uputio je vijećnicima Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda dana 23.lipnja 2020. poziv na 17. sjednicu Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvanu za četvrtak, 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, koja se trebala održati u zgradi Gradske uprave u Časničkom paviljonu – Tvrđava Brod, Vukovarska 1, Slavonski Brod. Materijali za sjednicu Gradskog vijeća javno su objavljeni na službenim mrežnim stranicama Grada Slavonskog Broda istoga dana, a vijećnicima su dodatno dostavljeni i na USB prijenosnicima zajedno s pozivima.

Nakon upućivanja poziva na sjednicu, nastupilo je opće pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji praćeno naglim povećanjem broja oboljelih od COVID-19 te je s današnjim danom trenutno oboljelih ( aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 463, što je utvrđeno uvidom u javno dostupne podatke na službenoj web-stranici https://www.koronavirus.hr/. Preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događaja i okupljanja preporučeno je poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima zatvorenog prostora uz raspodjelu površine zatvorenog prostora od po 4 m2 po osobi. Izmjerom prostora gradske vijećnice Grada Slavonskoga Broda utvrđeno je da je ista dimenzija 5,80 m x 15,70 m, što daje ukupnu površinu od 91,06 m2. Uzimajući u obzir uobičajen broj osoba na sjednicama Gradskog vijeća, nije moguće osigurati pridržavanje mjere preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra između sudionika uz raspodjelu površine zatvorenog prostora od po 4 m2 po osobi. Nadalje, Grad trenutno ne raspolaže drugim odgovarajućim prostorom koji zadovoljava tehničke i organizacijske uvjete u kojem bi bilo moguće na zadovoljavajući način održati sjednicu Gradskog vijeća uz pridržavanje protuepidemijskih preporuka.

U uputi Ministarstva uprave Republike Hrvatske KLASA: 023-01/20-01/114 URBROJ:515-05-02-01/1-20-1 od 13.ožujka 2020. navodi se da se zbog trenutne i promjenjive epidemiološke situacije u zemlji, a posebno uzimajući u obzir odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, rad predstavničkih tijela mora prilagoditi trenutnoj situaciji s ciljem umanjivanja rizika širenja virusa. U uputi se, dalje navodi da se u ovom trenutku i danim okolnostima održavanje sjednice predstavničkog tijela putem tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu smatra prihvatljivim.

Odredbama 34. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi , članka 38. Statuta Grada Slavonskog Broda i članka 14. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda propisano je ovlaštenje predsjednika predstavničkog tijela da saziva i organizira sjednice Gradskog vijeća, što uključuje i ovlaštenje određivanja načina i mjesta održavanja sjednica.

U odgovoru Ministarstva uprave KLASA: 023-01/20-01/202 URBROJ:515-05-02-02/1-20-2 od 7. svibnja 2020.godine navodi se: „Stoga je o pitanju načina održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, odnosno održavanju sjednice u fizičkom obliku, putem videoveze, elektronički ili na neki drugi način, uz osiguravanje provođenja protuepidemijskih mjera, odnosno mjera Stožera civilne zaštite, ovlašten odlučiti predsjednik predstavničkog tijela koji saziva sjednice toga predstavničkog tijela i predsjedava sjednicama, a u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj ( regionalnoj) samoupravi, Statuta Grada Slavonskog Broda i Poslovnika Gradskog vijeća."

Odredbom članka 70. Ustava Republike Hrvatske propisano je da svatko ima pravo na zdrav život te da je svatko dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi. Odredbom članka 7. st.1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ( „Narodne novine" br.79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18, 47/20 ) propisano je da je svaka pravna i fizička osoba obvezna postupati sukladno mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti određenim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju njega. Odredbom članka 5.stavka 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ( „Narodne novine" br. 100/18, 125/19) propisano je da nitko ne smije ugroziti zdravlje drugih.

Stoga se radi zaštite zdravlja i sigurnosti vijećnika te ostalih sudionika, kao mjera sprječavanja rizika širenja epidemije COVID-19, mijenja način održavanja 17.sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvane za 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, na način da će se ista održati istoga dana putem elektroničke pošte u vremenu od 9:00 do 13:00 sati, umjesto fizičkog održavanja sjednice. Upute vijećnicima o načinu održavanja sjednice sastavnim su dijelom ovog Zaključka.

Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a dostavit će se svim članovima Gradskog vijeća putem elektroničke pošte te javno objaviti na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda. Slijedom iznesenoga, odlučeno je kao u izreci.", piše u Zaključku koji je potpisao predsjednik Gradskog vijeća Slavonskog Broda, Stribor Valenta.

Ova, 17. po redu sjednica Gradskog vijeća ima predloženi Dnevni red od 17 točaka, a na kojem će se, uz ostalo, naći i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu te   Prijedlog Odluke o raspodjeli financijskih rezultata Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postavili šator za one koji čekaju u redu

Ublažili nesnosne vrućine

Postavili šator za one koji čekaju u redu

2.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obustavljene prijave obrtnika za financijsku pomoć

Brodsko-posavska županija izvijestila:

Obustavljene prijave obrtnika za financijsku pomoć

31.7.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među primateljima potpore čak 28 poreznih dužnika

Zajedno državi dužni 106 milijuna kuna

Među primateljima potpore čak 28 poreznih dužnika

31.7.2020. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za besplatno korištenje gradskih bicikla

Javni Gradski bicikli

Prilika za besplatno korištenje gradskih bicikla

31.7.2020. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisan natječaj za izgradnju najvećeg parkirališta u gradu

Trideset dana po našem zadnjem osvrtu

Raspisan natječaj za izgradnju najvećeg parkirališta u gradu

30.7.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vrućina utječe na zdravlje i kako si pomoći

Stručnjaci upozoravaju

Kako vrućina utječe na zdravlje i kako si pomoći

30.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osmijeh na licu žena

Među prvima nastavili s projektom

Osmijeh na licu žena

30.7.2020. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li gledatelji na županijske nogometne utakmice?

Stožer odgovorio:

Mogu li gledatelji na županijske nogometne utakmice?

30.7.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan v.d. ravnatelj brodske Ustanove za športske objekte

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća

Imenovan v.d. ravnatelj brodske Ustanove za športske objekte

28.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najam javne površine već od 50 kn/m2 dnevno

Raspisan natječaj

Najam javne površine već od 50 kn/m2 dnevno

27.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slav. Brod ulaže 20 mil. kn u ponajveću hrvatsku školu

Nova dvorana i novih osam učionica

Grad Slav. Brod ulaže 20 mil. kn u ponajveću hrvatsku školu

25.7.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoć i posao u jednom

Otvoreno sedam radnih mjesta

Pomoć i posao u jednom

25.7.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 49 tisuća kuna za udruge iz rata, HVIDR-i idu 33 tisuće

Sufinanciranje programa/projekata udruga

Od 49 tisuća kuna za udruge iz rata, HVIDR-i idu 33 tisuće

24.7.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na listi prioriteta za najam gradskih stanova su 22 osobe

Nakon obrađenih prijava

Na listi prioriteta za najam gradskih stanova su 22 osobe

23.7.2020. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Produžen rok za upis djece u programe dnevnog boravka

Nova školska godina ipak u klupama?

Produžen rok za upis djece u programe dnevnog boravka

23.7.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četrnaest novih lokacija za kuće mladih obitelji

U slavonskobrodskim naseljima

Četrnaest novih lokacija za kuće mladih obitelji

23.7.2020. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznata kakvoća vode na Gradskom kupalištu Poloj

Može li se kupati na Poloju?

Poznata kakvoća vode na Gradskom kupalištu Poloj

22.7.2020. | 15:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : U cijelosti ograđen ogroman prostor za uživanje

Sadržaji za male i velike

U cijelosti ograđen ogroman prostor za uživanje

22.7.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uklonjen 'kamen spoticanja' u dobrosusjedskim odnosima

Pitanje je kakvo riješenje slijedi

Uklonjen 'kamen spoticanja' u dobrosusjedskim odnosima

21.7.2020. | 21:00