Politika : Uprava/Samouprava

30.11.2018. u 16:00
Prikaza: 1613
|
Autor: Željka Gavranović

'Za' 14, 'protiv' sedam, 'uzdržan' jedan

Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kuna

Slavonski Brod : Usvojen brodski proračun 'težak' 371 milijun kunaIlijana Vrbat Pejić i Boro Grubišić - oporbeni vijećnici glasuju 'protiv'(Foto: Ž.G./SBplus)

- Ponavljamo iste postupke, a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - komentirao je HDZ-ov gradski vijećnik novi proračun Grada Slavonskog Broda, dok je SDP-ov vijećnik zatražio da zaposlenici Grada imaju sistematski pregled barem svake druge godine. Za kakve će sve 'ludosti' biti izdvojen novac građana u narednoj godini, pročitajte u nastavku.

SLAVONSKI BROD - Danas usvojenim prijedlogom na desetoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Slavonski Brod ulazi u 2019. godinu s proračunom 'teškim' 371 milijun kuna. Prilikom glasovanja, četrnaest je vijećnika ga je podržalo, sedmero je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Klub vijećnika HDZ-a proračunu je prigovorio 'ponavljanje prijašnjih grešaka'.

- Ponavljači smo u školskom smislu ponavljanja godine. Vidimo da se kreativnost ne mijenja značajno i na istim se mjestima ponavljaju iste brojke, a u izvršenju iste posljedice. Ponavljamo iste postupke,  a očekujemo drugačije rezultate. Upravo se tako definira ludost. - kazao je Josip Samardžić (HDZ), potpredsjednik Gradskog vijeća.

Ipak, nova proračunska godina donosi i nove razvojne projekte u Slavonskom Brodu. Potvrđuje to i činjenica da je proračunom za 2019. godinu predviđeno čak 80 milijuna kuna više za kapitalne investicije u odnosu na ovu godinu. U 2019. godini započet će realizacija dijela projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam - Inovacijskog inkubatora, obnove sjevernog kavalira, izgradnje infrastrukture te opremanje Kuće tambure kao i otvorenje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna.

- S obzirom na dugogodišnju tradiciju, moramo ukazati povjerenje gradonačelniku i njegovom timu te će naš klub vijećnika podržati prijedlog proračuna za 2019. godinu. - kazao je Stanislav Sorić (NL- Duspara Mirko), potpredsjednik Gradskog vijeća.

Slavica Lemaić, nezavisna gradska vijećnica za gradonačelnika je imala deset pitanja vezanih uz proračun. Zanimale su je informacije o višku prihoda iz proračuna, strategiji gospodarskog razvoja kojim je usvojena izgradnja novog autobusnog kolodvora, koliko je planirano ulaganje u odmaralište na Korčuli, koliko će biti potrošeno na opremanje Društvenog doma na Koloniji, koliki je iznos planiran za izgradnju Dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici, što će se raditi na Stadion kraj Save i koliko će sve koštati, koliko će biti izdvojeno na obnovu Sportske dvorane Sokol te izgradnju dvorane Osnovne škole Bogoslav Šulek i zašto se stadioni kao i novi autobusni kolodvor ne grade privatnim kapitalom.

- Opozicija se buni, pozicija brani svoje stavove. U Županiji će biti obrnuta priča pa će gospodin Marušić pričati kako je proračun idealan. Moje je pitanje postoji li mogućnost povećanja sredstava za Sveučilište. Pet milijuna dovoljno je tek za uspostavu rektorata, a nipošto za razvoj. Ostvarenje isplata stipendija je u studenom bilo tek 58 posto. Kasnimo li s isplatama studentima ili su završili studiranja pa je ostao višak sredstava? Ako je tako, zašto sredstva nisu preraspodijeljena. - pitao je SDP-ov Roberto Lujić te predložio da vrtići i škole zajednički i umrežavanjem, smanje davanja roditelja za svoje usluge ako se radi o obiteljima s više djece. Zanimljivo, vijećnik je predložio da polovica zaposlenika Grada barem svake druge godine ima plaćeni sistematski pregled.

U proračun za sljedeću godinu uvrštena je izgradnja novih stanova za mlade, trećeg reciklažnog dvorišta, sortirnice otpada i kompostane u Slavonskom Brodu. Na popisu novih projekata je obnova rodne kuće Đure Đakovića, za što je planiran iznos od 1,6 milijuna kuna, dok je skoro 30 milijuna kuna predviđeno za nastavak ulaganja u sportske objekte na području Slavonskog Broda te oko 32 milijuna kuna za radove na energetskoj obnovi gradskih osnovnih škola u Slavonskom Brodu. Popisu gradskih škola sa kvalitetnijim uvjetima rada od iduće će se godine pridružiti i osnovne škole „Antun Mihanović", „Vladimir Nazor", „Blaž Tadijanović" i „Hugo Badalić". Na listi novih projekata u 2019. godini su i radovi na uređenju Hrvatskog doma, za što je proračunom predviđen iznos od 4 milijuna kuna te obnova Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu za što je predviđen iznos od 2 milijuna kuna.

Nakon usvajanja gradskog proračuna za 2019. godinu, gradski su vijećnici usvojili i sve ostale točke Dnevnog reda desete sjednice Gradskog vijeća koje možete pronaći OVDJE.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
petar24

petar24

Komentirano: 1.12.2018. | 18:45

1

Al ovaj stipe mašta i priča bajke.Ovi iz opozicije više od muke i bijesa neznaju šta di,nikako da pronađu čarobnu formulu kako da Dusparu skinu sa vlasti.
Volan

Volan

Komentirano: 1.12.2018. | 18:22

2

On zna voziti kamion ko krava latinski. Pejićka krešti ko kreštalica
Stipe

Stipe

Komentirano: 1.12.2018. | 17:37

3

marketinghr - kreću u sljedeće lokalne izbore s ogromnom prednošću. Kome da se zahvale za dodijeljenih par aduta i aseva? Još kad Slavica uđe s njima u koaliciju pa ti postane nadređena. Auuuu
Volan

Volan

Komentirano: 1.12.2018. | 16:59

4

Brm brm brm viče mali Petar s golom guzicom u pijesku Vidi me mama vozim kamion i to vatrogasni Brm Brm brm
Volvo_sb

Volvo_sb

Komentirano: 1.12.2018. | 16:29

5

Ko ko ko ko ko da kodaaa kaže ova kreštalica sa slike . A kako si muža zaposlila u vatrogasce da vozi vatrogasni kamion a nezna ni hodati kako treba. Onda nisi kreštala i kokodakala na Dusparu. Iššššš išššššš
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 1.12.2018. | 3:56

6

Stipe@ . . Sabor je donio odluku o osnivanju sveučilišta prije četiri godine, za vrijeme SDP-a i Milanovića. Zašto HDZ-ovci nisu ispoštovali tu odluku odmah? Negdje sam pročitao da su prethodno, prije glasovanja o sveučilištu, naši brodski zastupnici otišli u toalet. Manjkalo je glasova za sveučilište. I na kraju, ako naši zastupnici vole Brod, zašto Plenkoviću nisu zaprijetili uskraćivanjem ruku u Saboru pri donošenju nekih drugih odluka. Kalmetu i Zadar Plenković nije mogao mimoići...Sve je otišlo u Zadar i više nego je trebalo, a naši brođani su branili taj Zadar svojim tijelima dugo vremena. To im je hvala.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 1.12.2018. | 3:42

7

Ljubišmipišu@ . . Otkrio si se, jedan si od vjećnika koji je u suprotnom taboru od ovih koje si nabrojao. Kako znaš da je ovaj imao takvu košulju? Sliku dotičnoga sa sjednice ovdje nigdje ne vidim. Svi ti protivnici lupetaju, svi čitaju, nitko se ne zna izražavati, trebali bi vježbati. Znači, može se zaključiti da ti kao, gradski vjećnik, vježbaš pred ogledalom, a obzirom na tvoj nick može se zaključiti da si pročitao knjigu Ljubavnik lady Chatterley kako bi uvježbavao govore na gradskom vijeću. I da je sve tako, kako primjećuješ, ja kao promatrač sa strane mogu zaključiti, ali i pitati: kako svi ti mutavci, kako ih zoveš, vladaju Brodom već četvrti mandat, a ti kao dobar govornik na marginama, u oporbi. Ti Dusparini ljudi tamo, a znam ih neke i osobno, imaju nešto što ti nikada nećeš imati, a to je POŠTENJE. Slušam danas prijenos, Stribor uhvati Holubicu u laži. Zanimljivo, ona se ne buni kad i sama zna da je jedan podatak preuveličala kako bi si dala značaj. Zaboravih, moraš još učiti razlikovati č i ć, ne piše se piđama već pidžama. Za zadaću uči primjenu tih slova na pravim mjestima. Lijep pozdrav od objektivnog promatrača.
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.11.2018. | 21:03

8

Gejmer - tako ostrašteno govoriti o politici može samo onaj koji od nje živi. Ja od nje ne živim pa si mogu priuštiti pohvaliti dobro odrađen posao ili pokuditi loše učinjeno. Nisam ničime prisiljen držati se nekog rova, a onaj tko tvrdi da je pošten u politici laže prvenstveno sebi. U Hrvatskoj je do sada bilo svega nekoliko takvih.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 30.11.2018. | 20:43

9

Kad smo već kod zamolbi. Molim da sve HDZ ovce ne budu licemjeri, pljuju po gradu koji funkcionira, a ljube županiju i vladu koji ne funkcioniraju. Pričaju o čitanju, a sami nose skripte koje im drugi pišu. Koaliraju sa bilo kim (Borom i Ilijanom) koji su se do jučer pljuvali. Pričaju o nekoj ko fol dobronamjernosti a stranku im vode lopovi i osuđeni kao kriminala organizacija. Mene bi bilo sram da sam u hdzu, a oni su u hdzu, dobili poslove i pljuju po malim ljudima! Dajte licemjeri, skinite se više!
Gejmer

Gejmer

Komentirano: 30.11.2018. | 18:47

10

Koje si ti stipe smrdljivo đubre,pa ti si stvarno pokvaren ko mućak. Jedan dan pljuješ po HDZ u drvlje i kamenje a drugi dan hvališ na sav glas Stvarno si bolestan.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kudrjašov: Dokazali smo da možemo naći kompromis

Kreće plinofikacija Rafinerije

Kudrjašov: Dokazali smo da možemo naći kompromis

25.5.2019. | 16:15
- Prije dvije godine nismo vjerovali kako ćemo uspjeti realizirati ovu ideju, ali današnji događaj dokaz je da možemo raditi brzo i naći kompromis - poručio je Kudrjašov. Odnosi li se taj kompromis na činjenicu da će "nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod imati pravo o
- Prije dvije godine nismo vjerovali kako ćemo uspjeti realizirati ovu ideju, ali današnji događaj dokaz je da možemo raditi brzo i naći kompromis - poručio je Kudrjašov. Odnosi li se taj kompromis na činjenicu da će "nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod imati pravo o
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Gradskoj upravi traže tri radnika

Prilika za nezaposlene

U Gradskoj upravi traže tri radnika

23.5.2019. | 10:00
Radni odnos s onima koji zadovolje bit će zasnovan na neodređeno vrijeme. Evo koji su uvjeti za kandidate.
Radni odnos s onima koji zadovolje bit će zasnovan na neodređeno vrijeme. Evo koji su uvjeti za kandidate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za studente koji žele raditi preko ljeta, ali i uživati

Grad nudi poslovnu priliku

Za studente koji žele raditi preko ljeta, ali i uživati

22.5.2019. | 15:20
Tijekom godine studentski rasporedi zatrpani su odlascima na predavanja, pisanjem seminara, učenjem i drugim obavezama pa često nemaju vremena raditi. Stoga im sezonski poslovi omogućavaju osvježenje budžeta, za koji ovaj puta ne moraju odlaziti na Jadran.
Tijekom godine studentski rasporedi zatrpani su odlascima na predavanja, pisanjem seminara, učenjem i drugim obavezama pa često nemaju vremena raditi. Stoga im sezonski poslovi omogućavaju osvježenje budžeta, za koji ovaj puta ne moraju odlaziti na Jadran.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započela izgradnja sportske dvorane prilagođene i invalidima

U Osnovnoj školi "Bogoslav Šulek"

Započela izgradnja sportske dvorane prilagođene i invalidima

21.5.2019. | 13:00
U sklopu sanitarija za posjetitelje predviđeni su pristupačni sanitarni čvorovi za invalide. Također, uz glavni ulaz u dvoranu te uz pomoćni ulaz za učenike predviđena je i rampa za invalide.
U sklopu sanitarija za posjetitelje predviđeni su pristupačni sanitarni čvorovi za invalide. Također, uz glavni ulaz u dvoranu te uz pomoćni ulaz za učenike predviđena je i rampa za invalide.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li radovi na istočnoj tribini biti gotovi u roku?

Projekt vrijedan 8,4 milijuna kuna

Hoće li radovi na istočnoj tribini biti gotovi u roku?

21.5.2019. | 12:30
Izabrani izvođač radova za 8,4 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje istočne tribine Stadiona kraj Save je tvrtka Hidromont industrijska montaža d.o.o. Slavonski Brod, a rok za dovršetak radova iznosi šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. No hoće li radnici uspjeti p
Izabrani izvođač radova za 8,4 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje istočne tribine Stadiona kraj Save je tvrtka Hidromont industrijska montaža d.o.o. Slavonski Brod, a rok za dovršetak radova iznosi šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. No hoće li radnici uspjeti p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na 13,5 milijuna kuna vrijednim projektima

Dobra vijest

Napreduju radovi na 13,5 milijuna kuna vrijednim projektima

21.5.2019. | 10:30
Na priloženim fotografijama možete vidjeti dokle su stigli radovi na izgradnji objekata čija je ukupna vrijednost 13,5 milijuna kuna.
Na priloženim fotografijama možete vidjeti dokle su stigli radovi na izgradnji objekata čija je ukupna vrijednost 13,5 milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koja područja grada će biti obuhvaćena deratizacijom

Ovaj tjedan nastavljaju posao

Evo koja područja grada će biti obuhvaćena deratizacijom

20.5.2019. | 9:30
U Slavonskom Brodu ove godine deratizacija je obavljana kroz četiri tjedna, a bit će nastavljena i u ovome. Evo rasporeda po naseljima i ulicama kako će biti obavljana:
U Slavonskom Brodu ove godine deratizacija je obavljana kroz četiri tjedna, a bit će nastavljena i u ovome. Evo rasporeda po naseljima i ulicama kako će biti obavljana:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad objavio novi natječaj za gradnju mjesnog doma Kolonija

Projekt vrijedan 5,3 mil. kn

Grad objavio novi natječaj za gradnju mjesnog doma Kolonija

19.5.2019. | 12:00
Gradonačelnik Duspara je 18. travnja donio odluku o poništenju javne nabave za izgradnju mjesnog doma Kolonija jer jedina pristigla ponuda nije bila u skladu s dokumentacijom o nabavi te je prelazila planirana sredstva.
Gradonačelnik Duspara je 18. travnja donio odluku o poništenju javne nabave za izgradnju mjesnog doma Kolonija jer jedina pristigla ponuda nije bila u skladu s dokumentacijom o nabavi te je prelazila planirana sredstva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako sami sačuvati zdravlje od utjecaja lebdećih čestica?

Stručnjaci pojašnjavaju

Kako sami sačuvati zdravlje od utjecaja lebdećih čestica?

17.5.2019. | 23:00
Evo kako i na koji način lebdeće čestice mogu utjecati na zdravlje ljudi, te kako i na koji način i sami možemo sačuvati svoje zdravlje.
Evo kako i na koji način lebdeće čestice mogu utjecati na zdravlje ljudi, te kako i na koji način i sami možemo sačuvati svoje zdravlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjesma i ples mališana odjekivali su i ove godine Korzom

Volim Brod

Pjesma i ples mališana odjekivali su i ove godine Korzom

16.5.2019. | 20:40
Igra, pjesma, ples i smijeh odjekivali su Korzom kao najljepši dar koji jedan grad može dobiti za svoj rođendan. Pogledajte kako su mališani darivali svoj grad i sugrađane.
Igra, pjesma, ples i smijeh odjekivali su Korzom kao najljepši dar koji jedan grad može dobiti za svoj rođendan. Pogledajte kako su mališani darivali svoj grad i sugrađane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne postoje veliki i mali, svaki pojedinac jednako je važan'

Oni su grad učinili boljim i ljepšim

'Ne postoje veliki i mali, svaki pojedinac jednako je važan'

16.5.2019. | 14:30
'Liječnik koji spašava ljudske živote, odgojiteljica koja usađuje prva znanja našoj djeci, sportaš koji svojim rezultatima upisuje ime našeg grada u stranice povijesti te prenosi ljubav prema sportu na nove generacije, volonter koji nesebičnim trudom i zalaganjem pomaže drugima u
'Liječnik koji spašava ljudske živote, odgojiteljica koja usađuje prva znanja našoj djeci, sportaš koji svojim rezultatima upisuje ime našeg grada u stranice povijesti te prenosi ljubav prema sportu na nove generacije, volonter koji nesebičnim trudom i zalaganjem pomaže drugima u
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mladi su naša budućnost i u njih moramo ulagati'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'Mladi su naša budućnost i u njih moramo ulagati'

16.5.2019. | 8:00
Povodom Dana grada Slavonskog Broda čitateljima donosimo razgovor s gradonačelnikom Mirkom Dusparom o dosadašnjem radu ali i planovima za budućnost.
Povodom Dana grada Slavonskog Broda čitateljima donosimo razgovor s gradonačelnikom Mirkom Dusparom o dosadašnjem radu ali i planovima za budućnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanjski krijes gorio i večeras

Velika foto galerija

Ivanjski krijes gorio i večeras

15.5.2019. | 21:00
U sklopu obilježavanja Dana grada gradonačelnik Mirko Duspara zapalio Ivanjski krijes.
U sklopu obilježavanja Dana grada gradonačelnik Mirko Duspara zapalio Ivanjski krijes.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslovni anđeli stižu i u Slavonski Brod

Razvojna agencija pomaže poduzetnicima

Poslovni anđeli stižu i u Slavonski Brod

15.5.2019. | 9:40
Hrvoje Prpić, osnivač HGspota i CRANE-a, partner u Trilleniumu - futurističkom 3D web mailu te investitor u još nekoliko projekata stiže u Slavonski Brod kako bi poduzetnicima i 'biznis-početnicima', pokazao kako ima onih koji su spremni pomoći im i dati krila njihovim idejama.
Hrvoje Prpić, osnivač HGspota i CRANE-a, partner u Trilleniumu - futurističkom 3D web mailu te investitor u još nekoliko projekata stiže u Slavonski Brod kako bi poduzetnicima i 'biznis-početnicima', pokazao kako ima onih koji su spremni pomoći im i dati krila njihovim idejama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radio sam 24 godine za 6300 kn. Ovdje imam 3000 eura

Magistar iz Broda otišao u Njemačku:

Radio sam 24 godine za 6300 kn. Ovdje imam 3000 eura

14.5.2019. | 22:18
"Bio sam godinama potplaćen za svoj rad. Zvanje magistra sestrinstva nije mi se priznavalo, radio sam kao prvostupnik i tako sam bio plaćen. S druge strane, ostajao sam besplatno raditi do 23 sata navečer", priča magistar sestrinstva koji je iz brodske Opće bolnice otišao u Njema
"Bio sam godinama potplaćen za svoj rad. Zvanje magistra sestrinstva nije mi se priznavalo, radio sam kao prvostupnik i tako sam bio plaćen. S druge strane, ostajao sam besplatno raditi do 23 sata navečer", priča magistar sestrinstva koji je iz brodske Opće bolnice otišao u Njema