Politika : Uprava/Samouprava

7.6.2022. u 20:00
Prikaza: 2021
|
Autor: Željka Gavranović

Duspara pita ministra Fuchsa:

'Zašto Ministarstvo koči izgradnju škole Milan Amruš?'

Slavonski Brod : 'Zašto Ministarstvo koči izgradnju škole Milan Amruš?'

Tenzije nastale na posljednjoj sjednici Županijske skupštine brodsko-posavske, preslikale su se na razinu Grad-država.

SLAVONSKI BROD - „Ministarstvo znanosti i obrazovanja je Planom nabave u 2021. godini planiralo pokretanje postupka izgradnje škole Milan Amruš u Slavonskom Bordu. Stručne službe ministarstva pripremile su Nacrt Dokumentacije o javnoj nabavi. Prije postupka javne nabave s Gradom Slavonskim Brodom i drugim korisnicima prostora, potrebno je izraditi Ugovor o sufinanciranju. Prema postojećim propisima i praksi kod ovakvih projekata realno je očekivati početak radova u razdoblju šest mjeseci od pokretanja postupka javne nabave." - iz Ministarstva su kazali u srpnju 2021. godine.

Više od deset mjeseci kasnije, projekt izgradnje Osnovne škole „Milan Amruš" u Slavonskom Brodu - jedine ustanove usmjerene na odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju na području čitave Brodsko-posavske županije - i dalje je mrtvo slovo na papiru.

Teško je i pregledati arhivu članaka koje je prethodno desetljeće portal SBplus objavio na tu temu, a još je teže roditeljima čija su djeca odavno izašla iz te škole jer žive znajući da ni generacije koje su došle iza njih nisu doživjele promjene nabolje.

Mada je izgradnja takve škole isključiva odgovornost države, izgleda, izostanak takozvane „vertikale vlasti" dovelo je do toga da sve stoji, mada je Grad, dosad, učinio sve kako bi osigurao početak izgradnje. Izrađena je projekta dokumentacija, ishođena građevinska dozvola, poklonjeno zemljište za izgradnju škole. Iako je Vlada, u posljednja dva proračuna, osigurala dio sredstava, još uvijek se ništa ne događa.

- Zanimljivo je da su svi projekti u gradu Slavonskom Brodu stavljeni na čekanje. Vi jako dobro znate koji su to projekti. Problem je kada istekne važenje građevinske dozvole. Onda oni iz vertikale vlasti kažu: „Nemate potrebnu dokumentaciju. Morate sve ponovno.". - na prošloj sjednici Županijske skupštine na problem je ukazao županijski vijećnik, Zoran Marijić (Duspara Mirko Nezavisna lista)

- Bio sam na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Bio je i gradonačelnik koji se hvalio postignućima i svime što je u Gradu napravljeno, a 99 posto toga su državni projekti iz ITU mehanizma i svega ostalog. Ne znam koji projekt u Slavonskom Brodu šteka. Više puta sam pozivao da se netko obrati meni ili nekomu drugom kako bismo vidjeli u kakvom je to stadiju i da o tomu izvijestimo predlagatelja. Nikad me nitko ni za što nije pitao. - odgovorio mu je na sjednici Županijske skupštine predsjednik i saborski zastupnik Pero Ćosić.

Kada je vijećnik Marijić na to kazao kako je najvažniji projekt u gradu Slavonskom Brodu izgradnja Osnovne škole „Milan Amruš" koju čitavo desetljeće netko stopira, predsjednik Skupštine Ćosić uzvratio je: „Što se tiče novaca, mislim da je to i ministar Marić ponovio sa saborske govornice, oni su osigurani. Gospodo draga, Grad Slavonski Brod i Ministarstvo je dužno to provesti. Ako ima nekakvih problema, neka se netko javi. Ako netko neće i opstruira, ja to ne mogu dalje riješiti. Neka se netko obrati meni osobno, uputi dopis ili nešto pa ću ja provjeriti u čemu je problem. Četiri ili tri godine osiguravamo sredstva, a to pitanje gradonačelnika ili ministra. Za sve što možemo pomoći, uputite dopise i pokušat ćemo pomoći."

Portal SBplus uputio je, stoga, Gradskoj upravi dopis - s namjerom utvrđivanja razloga njihova navodnog opstruiranja ovako velikog projekta.

- Takve su optužbe krajnje neozbiljne. Živimo u pravno uređenoj državi i vrlo je neobično što saborski zastupnik svojim izjavama potiče na nepoštivanje zakonskih propisa. Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama jasno propisuje da je izgradnja osnovne škole za djecu s teškoćama u razvoju obveza Ministarstva. Prema tome, g. Ćosić mogao je prozvati samo Ministarstvo, a nikako Grad. Grad Slavonski Brod reagirao je na izjavu predsjednika Županijske skupštine održane 31. svibnja 2022., tražeći žurni odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja. - za SBplus odgovorila je Vesna Zlatarević, mag.prim.educ., pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

U dopisu koji se nalazi u privitku ovog članka (i kojemu je moguće pristupiti preko Desktop verzije portala), između ostalog, stoji:

„Grad Slavonski Brod osigurao je zemljište te izradio projektnu dokumentaciju, a novac za izgradnju već je treću godinu zaredom osiguran u državnom proračunu te je, sukladno članku 142. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, izgradnja u isključivoj nadležnosti Ministarstva. Molimo vas da nam žurno odgovorite zašto Ministarstvo opstruira izgradnju navedene škole jer sredstvima u državnom proračunu raspolaže samo nadležno Ministarstvo." (dopis uz gradonačelnika Mirka Dusparu, potpisuje i pročelnica Vesna Zlatarević)

Bit će zanimljivo pročitati odgovor ministra Radovana Fuchsa na ovaj upit Grada Slavonskog Broda. U međuvremenu, Osnovna škola „Milan Amruš" nastavlja biti ono što je bila prethodno desetljeće - tema koju se izvlači pred izbore, a zaboravlja po zatvaranju mjesta za glasovanje.

Dopis Grada MZO

PDF Dokument(.pdf)

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MarMar

MarMar

Komentirano: 16.6.2022. | 13:43

1

Stipe@ razumio si moje pitanje i razumijem Tvoj ironičan ton u komentaru. Slijedi podpitanje: Postoji li budala koja će graditi na tuđem zemljištu i tko će normalan dati svoje novce drugome da taj drugi gradi na svojem zemljištu? Pa valjda svemu treba prethoditi jasan i precizan ugovor o međusobnim pravima i obvezama a onda- pare na stol! To je smisao mojeg pitanja iz prethodnog mi komentara.
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.6.2022. | 11:50

2

MarMar - bolje da im ne prenosi ništa u vlasništvo, jer bi onda mogli dobiti milijunske iznose komunalne naknade i drugih gradskih nameta za platiti. A opet, ako im ne prepiše, uvijek ih može ucijenjivati najmom, naplatom parkinga.i drugih iznenađenja :).
citizen

citizen

Komentirano: 16.6.2022. | 5:08

3

Nije u ingerenciji? A grad će dobiti kaznu ako ju izgradi? A što grad onda obećava nešto što im nije u ingerenciji? Gdje piše da ju grad ne smije izgraditi i otvoriti? Članak i zakon gdje piše da grad to ne smije graditi? A onda odgovoriti na pitanje zašto grad to obećava? I zašto još nije obrisan uvredljivi komentar???
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 15.6.2022. | 18:56

4

citizen@ i ti si jedan od onih koji ne poznaju tu problematiku...Škola takvog tipa nije u ingerenciji grada...Pročitaj Zakon o lokalnoj samoupravi koji regulira nadležnosti gradova, općina i županija..
citizen

citizen

Komentirano: 15.6.2022. | 7:58

5

Administrator i dalje ne briše uvredljive komentare. Čisti dokaz pristranosti. Dalje, da je grad htio sagraditi školu MA o svom trošku, mogao je. Kao što je gradio vrtiće, domove i kolodvor. To želim reći. Nije da se nema love. Ja bih školu izgradio na svoj trošak i fondove EU a potom bi pljuvao po državi. Ovako se preseravate preko nekakvih pisama a trpe nam samo djeca. Ja tu ne vidim borce koji ginu za naše interese već samo muljatore.
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 10.6.2022. | 22:26

6

Samo_istina, zar sam ja popio svu pamet svijeta ako sam napisao istinu? Istina je da je aktualni gradonačelnik prepoznao problem i da ga neprestano ponavlja kako bi konačno odgovorni reagirali. Dakle to nije obećanje, a kako bi ga i dao kad o novcu brigu vodi vlada, Sabor to odobrava, a ministarstvo kreće u akciju. Gradonačelnik je obećao ono što može obećati...izradu projekta i zemljište. Više ne može. HDZ-ova politika je svoje rekla...imaju novac, rek'o Ćosić i Marić, al' sve stoji. E sad, ako ti i ovo nije jasno, onda te žalim! Konstatiraš da smo svake godine pravili po jedan zid već bi škola bila gotova...E, ne može to tako, jer postoji zakon koji govori što je čija nadležnost...Najgore je što vlada jednima obećava skoro sve i daje novac, a Brod čeka novac za već odobrene projekte okupane u naš hrvatski zakon...To je tebi normalno?
MarMar

MarMar

Komentirano: 10.6.2022. | 15:10

7

Kresimirf@ je li Grad prenio zemljište u vlasništvo škole M Amruš, Županije ili RH ili je donio odluku o pravu građenja i korist neke od ovih ustanova odnosno jedinica? Hvala.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 10.6.2022. | 14:05

8

@kresimirf dobro sam ja upucen cije je nadleznost u pogledu skola i ostalih ustanova, tko je ciji osnivac, ti si jedini izgleda popio svu pamet svijeta ili nekoj stranci drzis ljestve. Pisem ono sto cujem u predizborno vrijeme, a o tome se suti u postizborno vrijeme. Uz sargije i tambure sve vodece politicke koalicije u satorima i dernecima obecavaju tu skolu. Da su svake godine sami napravili samo jedan zid ta skola bi vec bila gotova na radist jadne djece i roditelja.
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 10.6.2022. | 10:26

9

Samo_istina...vidi se da ne znaš kako funkcionira naša stvarnost. Od Duspare si mogao jedino čuti što je grad napravio vezano za slučaj navedene škole. Grad napravio projekt i dao zemljište, ponavljam, a nije morao, dok ostali nisu mrdnuli k...em i ne poštuju odluke Sabora. Išla su obećanja barem od strane 3 HDZ-ova ministra kako će projekt škole krenuti. Kažu, ima love za taj projekt, a nadležno ministarstvo ne pokreće natječaj za izvođača. Tko je tu lud? Štoviše, tijekom predizborne kampanje jedino se Jelić hvalio kako će ON, ako ga izaberu, riješiti taj problem jednom rukom...
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 10.6.2022. | 8:43

10

Ako grad s tim nema veze pa i zupanija cemu onda obecanja pred izbore?....bit ce ove godine, pa trebalo je biti, samo sto nije pocela vradnja, sve je spremno za pocetak, itd...onda treba jasno i glasno reci da grad s tim nema nista i amen.
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 10.6.2022. | 2:53

11

Pravica...prosto si me iznenadio svojim stavom i zaključcima. Škola M. Amruš je u nadležnosti resornog ministarstva. Grad sa školom ima toliko da je napravio projekt, a nije morao, dao zemljište za izgradnju škole (zemljište je vlasništvo građana), a nije morao i čeka zajedno s učenicima s posebnim potrebama da ministarstvo mrdne s mrtve točke. Sredstva su osigurana, kaže ministar financija, Brođanin, što potvrđuje i Pero Ćosić, Brođanin, ali, eto, oni kao ne znaju gdje je zapelo. Mora im Duspara napisati pismo u kojem treba zatražiti da oni raspišu natječaj, jer ne znaju da im je to obveza i ne znaju čija je to obveza...pa će nakon pisma gradonačelnika oni odmah skočiti i izgraditi školu....Svi HDZ-ovi ministri su se naobećavali škole M.Amruš da nas od tih silnih obećanja boli glava. A kako je tek roditeljima te djece? Još mi nije jasno dali su roditelji upućeni u sve ovo što je napisano u ovom članku ili još uvijek vjeruju da je grad trebao izvršiti obvezu koja je u nadležnosti tog ministarstva...
pravicazanas

pravicazanas

Komentirano: 9.6.2022. | 20:49

12

Ne ljutite se na Krešimirf, on je samo jedan od revnih gradskih uhljeba koji moraju na portalima braniti neobranjivo. Činjenica je da su dio problema oko te škole upravo stvari koje nisu dobro napravljene od strane gradske uprave. Zašto je toliko teško priznati grešku?. Tko radi taj i griješi. Popravi i idemo dalje. Međutim do sada ni u jednom slučaju nije se dogodilo da bi iz gradske uprave netko preuzeo odgovornost. Uvijek je netko drugi kriv. To je neozbiljno i neprofesionalno.
citizen

citizen

Komentirano: 9.6.2022. | 20:09

13

Sharon, zahvaljujem na ukazivanju nekulture dotičnog. Administratore, opet ste pokazali koliko ste ažurni samo u svoju korist gdje ste nebrojeno puta proteklih godina brisali komentare koji vam nisu odgovarali a unatoč vašim pravilima ne brišete uvrede jednog neodgojenog komentatora. Čestitam! Krasno ste oličenje novinarstva.
sharon

sharon

Komentirano: 9.6.2022. | 19:14

14

@kresimirf, ništa ti ne razumiješ i okrećeš ploču. Nije stvar u tome je li nešto istina ili nije što si komentirao. Ovdje je riječ o tome da direktno i na vrlo ružan način vrijeđaš druge komentatore nazivajući ih retardiranim i glupim. To najbolje govori o tebi što si i kakav si. A onda se kao ispričaš, ali ostaješ kod svog komentara. To se zove licemjerstvo. Savjetujem ti da ubuduće budeš pristojniji i kulturniji u svojim komentarima jer sam vidjela da često komentiraš i u pravilu vrlo ružno vrijeđaš druge. Lp
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 9.6.2022. | 18:06

15

Aamo_istina, citizen, sharon...istina boli.Što sam pogrešno rekao. Samo sam zaključivao na osnovu vaših smiješnih postova koji nisu utemeljeni na istini. Usput, ako će vam to uljepšati dan...ispričavam se, ali stojim kod komentara...
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 9.6.2022. | 15:01

16

Obrisite uvresljivi komentar @kresimiraf
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 9.6.2022. | 14:50

17

Bilo bi zanimljivo da nam novinari napišu koja firma stalno radi te domove . Domovi su gluposti , ničemu ne služe. Ili bar hdz da istraži izvođače domova.
sharon

sharon

Komentirano: 8.6.2022. | 17:51

18

@citizen, u pravu si, ovaj @kresimirf konstantno vrijeđa komentatore čiji mu se komentari ne sviđaju. Na dnu lijepo piše da će komentari koji vrijeđaju i klevetaju biti obrisani, ali problem je što ovaj portal ne provodi pravila koja je sam propisao. Ako nije vrijeđanje nekoga nazvati retardiranim i glupim, onda ne znam što je.
citizen

citizen

Komentirano: 8.6.2022. | 16:17

19

Mislim da bi administrator trebao obrisati Krešimira jer vrijeđa druge komentatore. Nismo na Vašaru.
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 8.6.2022. | 9:51

20

citizen@ ili se praviš glup ili pokušavaš prodati nelogičnu priču naivcima poput tebe (biračima HDZ-a). Buduća škola "Milan Amruš" je totalno u nadležnosti države, nikako grada, a to je riješeno i ZAKONOM. Grad je pokazao dobru volju, dajući zemljište, izrađujući projekt za izgradnju kako bi hendikepirane mlade osobe dobile školu kakvu zaslužuju, a država je trebala osigurati novac za projekt koji nije samo projekt grada, to je projekt cijele Slavonije. Nakon ovakvih pokušaja zaključujem da si i retardiran i glup, namjerno tražiš krivce u gradskom poglavarstvu, a i sam znaš da to nije istina...Radi takvih je naša županija na dnu ljestvice županija (po uspješnosti). Misliš li da Pero Ćosić ima imalo empatije za te učenike? Da sam ja HDZ-ov zastupnik u Saboru (iz ove naše izborne jedinice) ne bih digao ruku za HDZ dok se ovaj projekt ne pokrene onim tempom koji zaslužuje!

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je zatvorena slavonskobrodska punionica?

Pola godine nakon pompoznog otvorenja

Zašto je zatvorena slavonskobrodska punionica?

1.7.2022. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko financira Institut koji Dusparin rad ocjenjuje izvrsnim?

Slavonski Brod opet superodlikaš

Tko financira Institut koji Dusparin rad ocjenjuje izvrsnim?

30.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ste pomislili da za 250 kuna tjedno ne može bolje...

Dodatno proširili aktivnosti Kampa

Kad ste pomislili da za 250 kuna tjedno ne može bolje...

30.6.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima besplatno rade okvirne izračune za njihove kuće

Nakon Gradske tržnice, sutra su na korzu

Brođanima besplatno rade okvirne izračune za njihove kuće

28.6.2022. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stanovi prilagođeni osobama s invaliditetom i dalje prazni

Hoće li biti popunjeni novim natječajem?

Stanovi prilagođeni osobama s invaliditetom i dalje prazni

27.6.2022. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod 'kroz prozor' bacio 25 tisuća kuna

Usvojena žalba SB Trade-a

Grad Slavonski Brod 'kroz prozor' bacio 25 tisuća kuna

25.6.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad će Brođanima sufinancirati izradu projekta za elektranu

Izvrsna vijest i dobar poticaj

Grad će Brođanima sufinancirati izradu projekta za elektranu

25.6.2022. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li Slavonski Brod slijediti ovaj primjer?

Što vi kažete na dane bez cajki:

Treba li Slavonski Brod slijediti ovaj primjer?

24.6.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Fašizam je najveće zlo do kojeg je u povijesti došlo'

Župan Danijel Marušić:

'Fašizam je najveće zlo do kojeg je u povijesti došlo'

21.6.2022. | 11:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kad će biti dovršena nova južna tribina

Izvođač radi i vikendima

Donosimo kad će biti dovršena nova južna tribina

15.6.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo svakodnevno nailazili na povijesne tragove i ostatke

Završen još jedan tvrđavski projekt

Gotovo svakodnevno nailazili na povijesne tragove i ostatke

15.6.2022. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od njihovog „Sigurno!“, prošla je godina dana'

Od izborne godine do izborne godine

'Od njihovog „Sigurno!“, prošla je godina dana'

14.6.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dokument bez kojeg nema višemilijunskih sredstava

Za Slavonski Brod i okolne općine

Dokument bez kojeg nema višemilijunskih sredstava

10.6.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veleposlanik Kosova prigodno zahvalio Gradu i Brođanima

Nakon prošlogodišnje tragične nesreće

Veleposlanik Kosova prigodno zahvalio Gradu i Brođanima

9.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Meni je dosta kofera. Vrijeme je da ovdje pustim korijenje'

Gradski projekt omogućio joj ostanak

'Meni je dosta kofera. Vrijeme je da ovdje pustim korijenje'

8.6.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srušena kuća na koju smo upozoravali

Grad će vlasnicima dostaviti račun

Srušena kuća na koju smo upozoravali

7.6.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počela izgradnja deset novih stanova za mlade

U brodskom Naselju M. Majstorovića

Počela izgradnja deset novih stanova za mlade

7.6.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad 5 godina ne može okončati natječaj za javni prijevoz

'Sapunica' oko nove koncesije u S. Brodu

Grad 5 godina ne može okončati natječaj za javni prijevoz

6.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imate li vi svoje uspomene iz gradskog odmarališta na Hvaru?

Ostalo još nekoliko slobodnih mjesta

Imate li vi svoje uspomene iz gradskog odmarališta na Hvaru?

6.6.2022. | 18:20