Život : Koronavirus

21.3.2020. u 21:00
Prikaza: 2941
|
Autor: JZ/SBplus

Klub vijećnika u Gradskom vijeću

HDZ predlaže smanjenje prireza u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod : HDZ predlaže smanjenje prireza u Slavonskom BroduAnita Holub, Mirko Duspara(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Pored toga što podržavaju mjere za pomoć gospodrstvu - koje je gradonačelnik Mirko Duspara već uveo ili predložio Gradskom vijeću - Klub vijećniak HDZ-a dodaje i financijsko rasterećenje svih Brođanki i Brođana na način da Grad smanji sadašnju stopu prireza.

Priopćenje za javnost Kluba vijećnika HDZ-a
SVJETSKA pandemija virusa Covid-19 osim zdravstvenih posljedica na ljudski život ima utjecaj i na cjelokupno svjetsko gospodarstvo pa tako i na gospodarstvo Republike Hrvatske. Zbog njegova brzog širenja i nužnosti samoizolacije ljudi, virus dovodi do smanjenja gospodarskih aktivnosti, a posljedice osjećamo kao društvo i kao pojedinci.
Svjedoci smo kako - od početka ove izazovne situacije - Vlada Republike Hrvatske i Stožer za civilnu zaštitu čine sve kako bi maksimalno umanjili štetne posljedice u zdravstvu i u gospodarstvu. Hrvatska Vlada je 17. ožujka 2020. donijela paket mjera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja građana i gospodarstva naše države.
Na razini grada Slavonskog Broda donesene su četiri mjere kojima se nastoje ublažiti negativne posljedice na gospodarstvo. Podržavamo svaku inicijativu za dobrobit naših poduzetnika i smatramo da su predložene mjere dobre.
No, s obzirom na trenutno stanje gdje ne možemo znati u kojoj i kakvoj mjeri će se to odraziti na lokalno gospodarstvo u cjelini, predlažemo neka se za sve naše lokalne poduzetnike i obrtnike koji obavljaju različite djelatnosti smanji komunalna naknada bez obzira što te djelatnosti nisu primorane prekinuti obavljanje posla sukladno Odluci stožera civilne zaštite.
Trenutnim stanjem zahvaćeni su, između ostalog, poduzetnici i obrtnici u vodećoj djelatnost u gradu Slavonskom Brodu,  prerađivačkoj industriji, te u poljoprivredi, građevini, kao i putničke agencije, prijevoz i skladištenje, umjetnost, zabava i rekreacija, trgovina na veliko i malo, i drugo.
Sva poduzeća imaju poteškoće s već dogovorenim poslovima, sklapanjem novih poslova te smanjenom potražnjom na domaćem i inozemnom tržištu.
Također, predlažemo i smanjenje stope prireza čime bi se rasteretili svi građani. Na isto smo ukazivali i na sjednicama Gradskog vijeća, a obzirom na trenutno stanje, vrijeme je da se isto i realizira.
U ovim trenucima svaka su dodatna financijska rasterećenja dobrodošla, a Gradska uprava mora pomoći koliko zaista može i upotrijebiti sve dostupne mehanizme stabilizacije gospodarstva te olakšati građanima da prebrode ovu tešku situaciju.

Dakle, pored toga što podržavaju mjere za pomoć gospodrstvu -  koje je gradonačelnik Mirko Duspara predložio Gradskom vijećuKlub vijećnika HDZ-a, na čijem je čelu Anita Holub, dodaje i financijsko rasterećenje svih Brođanki i Brođana na način da Grad smanji sadašnju stopu prireza. Gradsku upravu zamolili smo neka se referira o tom prijedlogu.

Referirala se Gradska uprava
"Pozdravljamo Priopćenje Kluba vijećnika HDZ-a i zahvaljujemo na podrški mjerama koje je Gradonačelnik već uveo ili Gradskom vijeću predložio njihovo donošenje, kako bismo svi zajedno, u granicama vlastitih mogućnosti, pomogli našim gospodarstvenicima da lakše prebrode predstojeću krizu.
Prijedlog za smanjenje prireza, koji je već duže vrijeme na stolu, potpuno je legitiman, ali operativno nedovoljno efikasan jer nije kvantificiran. Naime, stopom prireza od 12 posto, u 2019. godini, Grad je prihodovao 12,9 milijuna kuna, što je činilo 7,6 posto izvornih prihoda proračuna. Bilo bi dobro da Klub vijećnika HDZ-a predloži novu stopu prireza, a politički ozbiljno da, u iznosu smanjenog prihoda po tom osnovu, predloži koje od planiranih projekata želi da izbacimo iz plana za 2020. godinu.
Međutim, čudi nas kako Klub vijećnika HDZ-a, hvaleći hrvatsku Vladu jer je „17. ožujka 2020. donijela paket mjera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja građana i gospodarstva naše države", nije primjetio da se ona kiti (i) tuđim perjem. Naime, Vlada je odgodila, odnosno obveznike oslobodila plaćanja poreza na dohodak koji je izvorni prihod lokalne samouprave, a ne države. Grad Slavonski Brod je, po tom osnovu, u 2019. godini, prihodovao 121 milijun kuna, što je činilo 71,5 posto posto izvornih prihoda proračuna koji je iznosio 169 milijuna kuna.
Da je Vlada zahvatila u svoj, a ne u lokalne proračune, lako bismo prihvatili smanjenje stope prireza." rekoše nam iz Gradske uprave tijekom referiranja o prijedlogu Kluba vijećnika HDZ-a, a zatim su poentirali: "U slučaju da nam Vlada ne nadomjesti taj gubitak, ne samo u Slavonskom Brodu nego hrvatska lokalna samouprava u cijelosti - kolabirat će".

Doznali smo što o odgodi - ili ukidanju - plaćanja poreza na dohodak misle Dusparine kolege: Darko Puljašić (HDZ) gradonačelnik Požege i Vinko Grgić (SDP) gradonačelnik Nove Gradiške. 

Darko Puljašić, gradonačelnik Požege
"U slučaju da Grad ostane bez prihoda od poreza na dohodak, koji je u prošloj godinu iznosio 52 milijuna kuna, odnosno 85 posto izvornih prihoda proračuna, Grad Požega bit će u velikim poteškoćama, a nakon tri mjeseca nećemo moći funkcionirati. Međutim, ja sam uvjeren da će hrvatska Vlada pronaći način izravnanja tako nastalog nedostatka prihoda te da lokalnu samoupravu neće ostaviti na cjedilu."

 Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške
"Porez na dohodak čini 80 posto izvornih prihoda Grada. Ako Vladina najava - da će odgoditi ili ukinuti naplatu tih prihoda - bude ostvarena bez nadoknade izgubljenog prihoda lokalnim samoupravama, svi ćemo moći staviti ključ u bravu. Naprosto nećemo moći funkcionirati. Naime, niti sredstva iz EU fondova nećemo moći povlačiti jer nećemo imati obvezno vlastito učešće na koje smo se obvezali. Bio bi to kolaps lokalne samouprave. Ipak, vjerujem kako će Vlada okrenuti se drugim izvorima sredstava - kojima će pomoći gospodarstvu i građanima da prebrode stanje u koje ulazimo. Naprosto ne vjerujem da je itko spremna ugasiti lokalnu samoupravu, jer to nije učinjeno ni u ratu."

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.3.2020. | 10:59

1

Gledam jučer podrške iz regiona ZA ZAGREB, SARAJEVA , TUZLE , ZENICE, BEOGRADA, LUBLJANA , A IZ nama BLISKOG MOSTARA NIŠTA ILI možda griješim ,ako griješim izvinite
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.3.2020. | 10:55

2

MatoArt@ . . institucije rade svoj posao. Nesuradnja sa županijskim stožerom nije preporučljiva, kako za pojedince, tako i za jedinice lokalne samouprave...Misliš li ti da grad solira? Ako misliš, onda si ti ispao egotrip. Pokušavaš ovo stanje prebaciti na politiku...ZNAŠ ti koju! Srami se. Nisi prozivao županijske čelnike u vrijeme krize s vodom, one koji su bili odgovorni za pucanje produktovoda kao i one koju su u to vrijeme otišli na golf! Župan u to vrijeme, iako je prolazio kraj mjesta pucanja produktovoda, idući na posao i s posla, nije našao potrebim tamo svratiti da vidi kako to izgleda...Slušaj televiziju i ponašaj se prema uputama. Ne politiziraj! Samo...OSTANI DOMA!
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.3.2020. | 10:32

3

malo o samoodgovornosti i odgovornosti https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sisacko-moslavacki-zupan-sa-sinom-nacelnikom-stozera-civilne-zastite-okupio-drustvo-na-vecernjoj-zabavi-u-zavicajnom-klubu-intervenirala-policija-1011031
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 23.3.2020. | 9:22

4

Je li gradska uprava u suradnji s policijom, civilnom zaštitom i drugim službama organizirala nadzor ulazaka u grad s obzirom na odluku o nenapuštanju mjesta prebivališta ili se to njih ne tiče? Imamo li pri gradu uopće kakav krizni stožer, organiziranu civilnu zaštitu, bilo kakvu akciju vezanu uz pandemiju? Postoji li kakva suradnja s županijskim tijelima u ovoj složenoj situaciji ili i dalje mjerodavni županije i grada soliraju i egotripiraju?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.3.2020. | 17:15

5

Nunc, kriv sam što netko razmišlja na način kako i ja razmišljam?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.3.2020. | 17:10

6

Petar Bašić@ mislio sam da si bolje informiram. Nažalost bio sam u krivu...Sada pušeš u HDZ-ov rog i govoriš nesuvislo! Objektivnost ti je na zadnjem mjestu. Brođani zato već godinama u gradu biraju objektivnost, realnost. Ne živi se u nerealnim snovima. Jadan si i promašen lik!
Lukab

Lukab

Komentirano: 22.3.2020. | 14:24

7

@Petre Bašiću, smeće jedno lažljivo! Nije 20 milijuna, nego 121 milijun! Neprestano lažeš i podmećeš!
Nunc

Nunc

Komentirano: 22.3.2020. | 13:27

8

Marketing hajde papane sad se javi i pod nadimkom ivomarkic,stavi točku na i s svojim komentarima.
Zzx3

Zzx3

Komentirano: 22.3.2020. | 11:50

9

Smanji plaće sebi i svojim ugljenima u gradu. Prodati Škoda Superb od vulete i da vidiš novaca
Gondola

Gondola

Komentirano: 22.3.2020. | 11:39

10

I ja isto podržavam ovo što zahtjeva naš HDZ Podrška za to
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 22.3.2020. | 11:19

11

Čudno, @marketing tvrdi da je hdz krao u najmanju ruku pola proračuna kad je bio na vlasti? Pa kako je onda 2005. kad je gradonačelnik postao gradonačelnik, proračun od 85 milijuna kuna (od čega je pola kao pokradeno) bio dovoljan da nemamo "raspad sustava i smeće po ulicama" a danas je proračun 385 milijuna kuna i sad ćemo, ako se smanji 20tak milijuna prireza, kao propasti!?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.3.2020. | 10:20

12

Nunc@ ubrzo bi se svi valjali u smeću do pupka...Da si šutio ostao bi filozof! Očekujemo da se kandidiraš za gradonačelnika i da bez prireza održavaš gradu dobroj formi! No, samo nam, prije izbora, moraš objasniti kako bi ti bez love to učinio?
Nunc

Nunc

Komentirano: 22.3.2020. | 9:37

13

Podržavam ovaj prijedlog HDZ-A.
mrvica

mrvica

Komentirano: 22.3.2020. | 7:44

14

Svaka njima cast, ali zanimljivo je da ovo traže samo u jedinicama lokalne samouprave gdje nisu na vlasti...Baš me zanima hoće li smanjivati davanja u svojim utvrdama, i hoce li svojim primjerom da sebi smanje plaće potaknuti i druge...
babycream

babycream

Komentirano: 22.3.2020. | 1:19

15

Treba globiti ove koji šeću po gradu i šalju djecu u park na igranje. Ove što roštiljaju na poloju i ove u plavim uniformama što to sve ignoriraju i tu ne vide nikakav problem. Globiti i one koji tvrde da je sveta voda apsolutno čista i one koji tvrde da je Zemlja ravna ploča. Ove koji predlažu ove sulude prijedloge....budale su svuda oko nas. Njima naplatite sve!
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 21.3.2020. | 23:24

16

walter@ pa svrha političara i je da upravlja novčanim resursima (proračunima koje pune građani). Lokalna zajednica ne može funkcionirati bez love. Nedostatak novca u proračunu znači kolaps grada općine, županije...E sad, dobro je kad se novac troši na transparentan način, ali ako netko želi ovladati gradom i njegovim proračunom kako bi napunio samo svoj džep...to nije dobro. Mnogi su gradonačelnici općina, gradova već završili u crnim kronikama...ali postoji problem, sporo pravosuđe!
walter

walter

Komentirano: 21.3.2020. | 22:07

17

Administrator je izbrisao komentar!
Mladen

Mladen

Komentirano: 21.3.2020. | 21:09

18

Bolje vam je da ovo pročitate i svaki dan ovako nesto i na vasem portalu objavljujete, ali uključite i sve gradonacelnike, zupane, njihove zamjenike, pročelnike, načelnike itd.,itd https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2167440

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Voljeli bi da ova zgrada i dalje ostane prazna'

OsposobitI će i novu operacijsku salu

'Voljeli bi da ova zgrada i dalje ostane prazna'

3.4.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiže nova donacija zaštitnih maski

Dobra vijest

Stiže nova donacija zaštitnih maski

3.4.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje će građani bez naknade moći platiti vodu, plin,..

Računi polako pristižu

Gdje će građani bez naknade moći platiti vodu, plin,..

3.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prethodna 24 sata kroz županiju prošao 31 kamionski konvoj

Pokrivaju najdulju dionicu autoceste

Prethodna 24 sata kroz županiju prošao 31 kamionski konvoj

3.4.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros potvrđena zaraza prve zdravstvene djelatnice

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici

Jutros potvrđena zaraza prve zdravstvene djelatnice

3.4.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uživo s konferencije za medije Stožera civilne zaštite

Donosimo novosti o koronavirusu

Uživo s konferencije za medije Stožera civilne zaštite

3.4.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potvrđena deveta osoba oboljela od COVID-19

Večeras pristigli nalazi

Potvrđena deveta osoba oboljela od COVID-19

2.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Prošetajte' brodskim ulicama u sigurnosti svoga doma

Velika fotogalerija Antuna Lukšića

'Prošetajte' brodskim ulicama u sigurnosti svoga doma

2.4.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ne smiju raditi ono u čemu uživaju

Zbog nepoštivanja mjera do daljnjeg

Više ne smiju raditi ono u čemu uživaju

2.4.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo do kada trebate dostaviti stanje plinomjera

Obavijest građanima

Evo do kada trebate dostaviti stanje plinomjera

2.4.2020. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Diskriminirani smo. Ne možemo do roditelja, ni do bankomata.

Produžit će rok za e-propusnice?

Diskriminirani smo. Ne možemo do roditelja, ni do bankomata.

2.4.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto trgovina nije zatvorena odmah pri sumnji na zarazu?

Donosimo odgovor koji zanima mnoge

Zašto trgovina nije zatvorena odmah pri sumnji na zarazu?

2.4.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sedmero brodskih bolesnika, samo jedan hospitaliziran

Oboljeli se liječe u svojim kućama

Od sedmero brodskih bolesnika, samo jedan hospitaliziran

2.4.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnosti se i danas obratili članovi Stožera BPŽ

Najnovije informacije donosimo uživo

Javnosti se i danas obratili članovi Stožera BPŽ

2.4.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do zubara u doba koronavirusa?

Iz Doma zdravlja pojasnili:

Kako do zubara u doba koronavirusa?

1.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad osnovao grupu s provjerenim informacijama o COVID-19

Evo o čemu je riječ

Grad osnovao grupu s provjerenim informacijama o COVID-19

1.4.2020. | 19:00