Život : Koronavirus

9.11.2020. u 12:35
Prikaza: 3081
|
Autor: SBplus

Opterećenje na zdravstveni sustav

U bolnici na respiratoru 6 osoba pozitivnih na COVID19

Slavonski Brod : U bolnici na respiratoru 6 osoba pozitivnih na COVID19Ilustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Zavodi za javno zdravstvo Brodsko-posavska i Požeško-slavonske županije izašli s podatcima o broju novozaraženih u posljednja 24 sata. Sjednice su, povodom epidemiološke situacije, održali i županijski Stožeri Civilne zaštite, koji se potom, putem medija, obratili javnosti.

Brodsko-posavska županija:

SLAVONSKI BROD - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 86 novoboljelih, dok su dvije osobe preminule. Riječ je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi, oboje u devetom desetljeću života, koje su imale primarne bolesti. Od 45 hospitaliziranih u slavonskobrodskoj bolnici njih šest je na respiratoru. U novogradiškoj bolnici hospitalizirano je trenutno 18 osoba.

- Situacija je prilično teška i nalazimo se u u gornjoj trećini hrvatskih županija. Mi smo u proteklih tjedan dana imali ukupno 643 novozaražene osobe, a tjedan ranije njih 552. Od početka epidemije bilježimo ukupno 2272 zaražene osobe, što govori o tome da je na 150 tisuća stanovnika svaki 66 zaražen virusom. Uzlazni trend je prisutan u broju hospitaliziranih, ali i onih koji, nažalost, podlegnu. Tako smo prošli tjedan imali ukupno četiri preminule osobe, a danas već imamo dvije nove. Od početka epidemije na području Brodsko-posavske županije preminulo je ukupno 20 osoba koje su bile pozitivne na COVID. - istaknuo je načelnik Stožera Civilne zaštite brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Kako raste broj oboljelih tako raste i broj onih koji se šalju na testiranje. S tim je razlogom preoteli tjedan kod COVID ambulante u Slavonskom Brodu postavljen još jedan kontejner i angažiran dodatni tim za testiranje, čime se želi, koliko je to moguće, brže obaviti testiranje i skratiti čekanje pacijenata.

- Opterećenje na zdravstveni sustav bolnice je veliko. Imamo 92 djelatnika u samoizolaciji. Pozitivan nam je 41 djelatnik i ti nas brojevi prisiljavaju na redukciju hladnog pogona. Mi ne biramo gdje ćemo smanjiti hladni program. To se događa na onim odjelima gdje djelatnici idu u samoizolaciju. Trenutno svi sustavi i dalje rade i funkcioniraju, ali u smanjenom opsegu. Urgentne zdravstvene situacije se rješavaju, a mi se prilagođavamo situaciji na dnevnoj razini. U ovom tjednu smo napravili i Odjel za izolaciju uz Objedinjeni hitni bolnički prijem, gdje je usmjeren jedan dio djelatnika. Molim sve da budu strpljivi. Nadamo se da će nam u bržem detektiranju pomoći brzi testovi koji su stigli i koji će se koristit prema naputku struke. Nadamo se da će nam sve što činimo u organizacijskom smislu znatno pomoći u odgovoru na krizu u kojoj smo se našli. No i dalje bez ljudi i njihove angažiranosti neće biti velike koristi. Ono što i dalje moram moliti, a u ovom slučaju posebno Zdravstvene djelatnike i sve one koji rade u zdravstvu da se s posebnom pozornošću odnose prema svom pozivu i budu odgovorni - poručio je danas ravnatelj slavonskobrodske bolnice, dr. Josip Samardžić.

Od ukupnog broja trenutno u brodskoj bolnici hospitaliziranih pozitivnih osoba njih 19 nalazi se u COVID1 zgradi, 20 ih je u COVID2 zgradi, a šestero u jedinici za intenzivno liječenje COVID pozitivnih pacijenata, koja je nedavno ponovno aktivirana na mjestu donedavne jedinice za moždani udar. COVID odjel u novogradiškoj bolnici, u kojoj je hospitalizirano 18 osoba, smješten je na bivšem odjelu palijative.

- Kod nas su četiri djelatnika pozitivna, osam ih je u samoizolaciji i u tom smislu trenutno je situacija relativno zadovoljavajuća. Ono što je pozitivna stvar u cijeloj ovoj priči jeste da je Brodsko-posavska županija novogradiškoj bolnici odobrila sredstva za nabavku PCR uređaja. Aparat bi trebao biti danas isporučen i, iskreno se nadam, vrlo brzo stavljen u funkciju. - istaknuo je ravnatelj novogradiške bolnice dr. Josip Kolodziej

S obzirom na ozbiljnost situacije za sutra ja najavljen sastanak stožera i predstavnika županije te ravnatelja bolnica, a na kojem bi trebalo biti govora o iznalaženju novih smještajnih kapaciteta za COVID poztivine pacijente u slučaju težih scenarija, za koje se ipak svi nadamo da do njih neće doći. No da bi to uistinu i bilo tako nužna je osobna odgovornost svakog pojedinca.

Izvješće Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije
Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (45), grad Nova Gradiška (8), općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Sibinj, Sikirevci i Velika Kopanica (po 3), općine Davor, Garčin, Gornja Vrba, Okučani, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 2), općine Bebrina, Bukovlje, Cernik, Donji Andrijevci, Nova Kappela i Oprisavci (po 1) te 1 pozitivna osoba s prebivalištem u drugoj županiji. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 2.283. Istovremeno, u zadnja 24 sata oporavilo se 76 osoba tako da broj aktivnih slučajeva u Brodsko-posavskoj županiji sada iznosi 657 (10 više nego prethodni dan).
U slavonskobrodskoj bolnici preminule su dvije osobe (jedna muška osoba 1931. godište i jedna ženska osoba 1933. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 20. Hospitalizirane su ukupno 63 osobe od čega u slavonskobrodskoj bolnici 45 osoba, a u novogradiškoj bolnici 18 osoba. Šest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.344 osobe (246 osoba manje nego prethodni dan).
Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 139 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. Kod 33 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u caffe barovima (11), u trgovinama raznim (10), u noćnim klubovima (9) i u ostalim gospodarskim subjektima (3) te su izrečena upozorenja radi pridržavanja istih.

Požeško-slavonska županija:

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 205 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 186 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 672 osobe, a ukupno je testirano 13865 osoba. Pristigli su pozitivni nalazi za 14 osoba, a koje su testirane 6. studenoga (petak). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U posljednja 24 sata preminulo je 28 osoba

Epidemija koronavirusa

U posljednja 24 sata preminulo je 28 osoba

24.1.2021. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Porast broja hospitaliziranih osoba oboljelih od COVID-19

Epidemija koronavirusa

Porast broja hospitaliziranih osoba oboljelih od COVID-19

23.1.2021. | 11:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanku uvjerili da im mora uplatiti desetke tisuća kuna

Brodskoj policiji prijavila prijevaru

Brođanku uvjerili da im mora uplatiti desetke tisuća kuna

22.1.2021. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Hrvatskoj 32, a u Brodskoj županiji dvije preminule osobe

Epidemija koronavirusa

U Hrvatskoj 32, a u Brodskoj županiji dvije preminule osobe

22.1.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas nešto više oboljelih nego jučer

Epidemija koronavirusa

Danas nešto više oboljelih nego jučer

20.1.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U posljednja 24 sata preminulo je 29 osoba

Epidemija koronavirusa

U posljednja 24 sata preminulo je 29 osoba

19.1.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas mali broj novozaraženih

Epidemija koronavirusa

Danas mali broj novozaraženih

18.1.2021. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19

U Brodsko-posavskoj županiji

U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19

17.1.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas manji broj zaraženih nego jučer

Epidemija koronavirusa

Danas manji broj zaraženih nego jučer

15.1.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na području Brodsko-posavske žup. hospitalizirano 66 osoba

Novosti o širenju koronavirusa

Na području Brodsko-posavske žup. hospitalizirano 66 osoba

14.1.2021. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovni rast broja oboljelih

Podatci za protekla 24 sata

Ponovni rast broja oboljelih

13.1.2021. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U odnosu na jučer osam je umrlih osoba više

Podatci za zadnja 24 sata

U odnosu na jučer osam je umrlih osoba više

12.1.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pristigla nova 23 pozitivna nalaza

U posljednja 24 sata

Pristigla nova 23 pozitivna nalaza

9.1.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani prikupili 16 tona pomoći

Mjere na snazi ostaju do kraja siječnja

Brođani prikupili 16 tona pomoći

8.1.2021. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U posljednja 24 sata preminulo je 38 osoba

Epidemija koronavirusa

U posljednja 24 sata preminulo je 38 osoba

8.1.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj umrlih i dalje visok

Epidemija koronavirusa

Broj umrlih i dalje visok

5.1.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno veliki broj hospitaliziranih

Epidemija koronavirusa

Ponovno veliki broj hospitaliziranih

4.1.2021. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : U porastu broj hospitaliziranih

Epidemija koronavirusa

U porastu broj hospitaliziranih

3.1.2021. | 11:00