Život : Okoliš

1.12.2018. u 14:00
Prikaza: 2466
|
Autor: Drago Hedl

Još se ne zna tko je zagadio vodu

Donosimo zanimljivosti iz Zapisnika o istrazi

Slavonski Brod : Donosimo zanimljivosti iz Zapisnika o istrazi

Policija se o njemu raspitivala kod njegove bivše supruge, uredno bilježeći i posve privatne podatke koji s istragom ne bi trebale imati nikakve veze. Tako bivša supruga kaže, a policijski službenik uredno bilježi ...

SLAVONSKI BROD - Zagađenje vode u vodovodnoj mreži iz koje se opskrbljuju građani Slavonskog Broda, krajem ožujka ove godine, čini se, jedna je od većih, do danas neobjašnjenih misterija, vrijedna epizode popularne tv-serije X files. Telegram je ovih dana došao u posjed više od 150 stranica materijala iz istrage koja se oko toga vodila, a koji otkrivaju dosad nepoznatu stranu te misterije, piše telegram.hr

Ona se, doduše tek šturo, mogla iščitati iz priopćenja Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu koje se oglasilo u srpnju ove godine senzacionalnim zaključkom kako je: do onečišćenja uzoraka vode, vjerojatno, došlo je slučajno.

U tom priopćenju kaže se kako je istraga o tome zašto su Brođani desetak dana bili bez pitke vode bila usmjerena i na utvrđivanje kaznene odgovornosti osoba koje su sudjelovale u prikupljanju uzoraka vode, njenog transporta i laboratorijskog ispitivanja. Utvrđen je identitet svih osoba ”koje su došle u kontakt s uzorcima vode i aparaturom koja se koristi, odnosno koje su svojim radnjama mogle dovesti do onečišćenja vode”.

Sve je još čudnije, a to brodsku misteriju sa zagađenjem vode čini još zagonetnijom, kada se zna da je tijekom prošlog mjeseca iz produktovoda (za kojeg se tvrdilo da je prazan) odvezeno više od 50 cisterni tekućine koja se u njemu nalazila, dakle više od 500.000 litara nečega čiji sadržaj ni do danas nije objavljen.

SLUČAJ ĆE, DAKLE, OSTATI POTPUNA MISTERIJA

Iz dokumenata u posjedu Telegrama sada se zna i tko su osobe prema kojima je bila usmjerena istraga, kakvog je opsega istraga bila i što je istražitelje zanimalo. No, ta istraga, o kojoj ćemo nešto kasnije, nije dala nikakva rezultata, pa se eto, s obzirom da je zaključena, nikada neće saznati zašto je cijeli jedan grad (s vodovodnom mrežom koju koristi 90.000 ljudi) nekoliko dana bio bez pitke vode. Prava priča za X-files.

ŽDO Slavonski Brod zaključio je kako je ”nakon poduzimanja svih potrebnih radnji, utvrđeno da se ni u postupanju tih osoba ne ostvaruju obilježja prijavljenih, a niti kojih drugih kaznenih djela, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”. Dakle, potpuna misterija.

MIRIS BENZINA I MRLJA NA TISUĆU KVADRATA TRAVE

S obzirom da se cijeli događaj zbio prije sedam mjeseci, valja ukratko podsjetiti kako je do cijelog eko-incidenta došlo. Službenici PU Brodsko-posavske, 28. ožujka, nakon dojave, izašli su na mjesto događaja gdje su oko 13.15 sati, u blizini poslovne zgrade tvrtke Plinacro, na zapadnoj veznoj cesti kod Gromačnika, u blizini Slavonskog Broda, na travnatoj površini uočili crnu mrlju na oko 1.000 metara četvornih koja je, kako stoji u očevidu ”imala intenzivni miris benzina”.

Tada se ispostavilo da je tvrtka Crodux, od Plinacra zatražila ispitivanje cijevi produktovoda, izgrađenog 1968. godine. Crodux je bio potencijalni zakupac produktovoda kojim je trebao snabdijevati plinom rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, gradu u BiH, s druge strane Save.

Plinacro je te radove povjerio tvrtki Mato – LD, iz Ivanić Grada, čiji su radnici toga dana u produktovod utisnuli dušik pod tlakom od 1,8 bara. Bilo je to oko 11 sati, a dva sata kasnije, u krugu tvrtke Plinacro, osjetio se jak miris benzina i pojavila se ona ogromna mrlja, na travnatoj površini, čiju je veličinu policija procijenila na tisuću metara četvornih.

VRLO NEOBIČNI NAVODI PUNOMOĆNIKA TVRTKA CRODUX

U zapisniku PU Brodsko-posavske stoji kako je tijekom očevida ispitan i Branko Radošević, koga se spominje kao punomoćnika tvrtke Crodux. On je, a ovo je za našu priču posebno važno, izjavio kako se iz produktovoda izlilo oko 150 litara (!) tekućine. Dva dana kasnije Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije javlja da je u vodovodnoj mreži kojom se koriste stanovnici sedmog po veličini grada u Hrvatskoj, drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi, a analize pokazuj deseterostruko veće vrijednosti od dopuštenih.

U Slavonskom Brodu nastaje alarmantno stanje. Na sastanak Stožera civilne zaštite u taj grad stižu premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, te ministri zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zdravstva Milan Kujundžić. Hrvatska vojska doprema cisterne s pitkom vodom, a Crveni križ flaširanu vodu. Građani su očajni, tiskaju se pred cisternama i guraju za bočice pitke vode. I sve to, čini se, zbog onih 150 litara (!) benzina koji su, prema riječima punomoćnika tvrtke Crodux, iscurili iz produktovoda za kojeg se tvrdilo da je prazan.

ISPITANI SU LJUDI KOJI SU BILI U DOTICAJU S UZORCIMA

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, odmah je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, pa se prikupljaju uzorci tla, ali i vode. S analizom uzoraka tla sve ide dosta traljavo, no zato istraga oko analize uzoraka vode ide izvrsno. Točnije, istraga o osobama koje su bile u kontaktu s uzorcima vode – od onih koji su uzorke uzimali, vozača koji su prevozili uzorke, do osoba u laboratorijima koje su radile analizu.

A sve je počelo još jednom kaznenom prijavom koju je 13. travnja, također protiv NN osobe, podnijela nezavisna vijećnica u gradskom vijeću, Slavica Lemaić. Ona je posumnjala da su ”uzorci vode bili kontaminirani od strane nepoznatog počinitelja”.

POLICIJA SE RASPITIVALA I O PRIVATNOSTIMA KOD BIVŠE ŽENE

Istraga, po nalogu ŽDO Slavonski Brod, sada kreće u drugom pravcu. Službenici PU Brodsko-posavske u razdoblju od 6. do 15. travnja ispitali su ukupno 18 osoba, koje su dolazile u dodir s uzorcima vode poslanim na analizu. Radi se o zaposlenicima Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) u Slavonskom Brodu i Osijeku. Devetero njih podvrgnuto je i poligrafskom vještačenju, a koliko je napora policija uložila da bi pronašla osobu koja je namjerno ili nehotično kontaminirala uzorke vode (što je bio cilj cijele te 10-dnevne akcije) svjedoči i bilješka o obavijesnom razgovoru s bivšom suprugom jednog od zaposlenika ZZJZ-a u Slavonskom Brodu.

Policija se o njemu raspitivala kod njegove bivše supruge, uredno bilježeći i posve privatne podatke koji s istragom ne bi trebale imati nikakve veze. Tako bivša supruga kaže, a policijski službenik uredno bilježi, kako taj zaposlenik ZZJZ-a sada živi s drugom ženom (njeno ime navodi se u službenoj zabilješci!) u iznajmljenom stanu, te spominje čak i ime stanodavke, kao i podatak da je njihova maloljetna kći (čije se ime također navodi u službenoj zabilješci!) bila na ručku kod oca kada je on komentirao zagađenje vode u Slavonskom Brodu.

ISPITIVALI SU I ČISTAČICU IZ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Jednu od službenica ZZJZ-a iz Slavonskog Broda koja je zajedno s kolegom uzorke prevozila u Osijeku, policijski je službenik pitao jesu li usput, na nekoj od benzinskih crpki, točili gorivo, a koliko se pedantno i sveobuhvatno vodila istraga o tom dijelu priče o zagađenoj brodskoj vodi, vidi se i iz službene zabilješke u kojoj je svoja saznanja o mogućem namjernom ili slučajnom zagađenju dala i čistačica u brodskom ZZJZ-u!

No, nakon sati i sati istrage i ispitivanja, poligrafskog vještačenja i kopanja po privatnom životu moguće sumnjivih osoba, u posebnom izvješću koje je brodska policija poslala ŽDO Slavonski Brod skrušeno se priznaje da nije otkriveno tko bi, namjerno ili slučajno, mogao zagaditi uzorke vode. Pri tom je, ponavljamo, bilo i devet (9) poligrafskih vještačenja!

Zanimljivo u cijeloj priči je i to, da kad se radilo o uzorcima tla oko zagađenog područja, nije bilo iste policijske pedantnosti. Postoji samo jedna zabilješka vezano uz osobe koje su sudjelovale u ispitivanju produktovoda. Nitko od onih koji su uzimali uzorke tla - za koje je vještak napisao kako se ne može izjasniti je li tekućina koja je iscurila iz produktovoda mogla dovesti do povećanja razine ugljikovodika u uzorcima vode u brodskom vodovodu - nije dao iskaz policiji. I naravno, nitko od njih nije podvrgnut poligrafskom ispitivanju.

ODVEZENO JE 50 CISTERNI, NI DANAS SE NE ZNA ČEGA

Ostaje pitanje zašto se prema onima koji su nosili uzorke vode na ispitivanje postupalo tako sveobuhvatno, predano i išlo u nevjerojatne detalje, dok se s osobama koje su uzimale uzorke tla i prevozile ih iz Slavonskog Broda u Zagreb, uopće nije razgovaralo, niti se posumnjalo kako se moglo manipulirati tim uzorcima.

Sve je još čudnije, a to brodsku misteriju sa zagađenjem vode čini još zagonetnijom, kada se zna de je tijekom prošlog mjeseca iz produktovoda (za kojeg se tvrdilo da je prazan) odvezeno više od 50 cisterni tekućine koja se u njemu nalazila, dakle više od 500.000 litara nečega čiji sadržaj ni do danas nije objavljen.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jerihon

Jerihon

Komentirano: 1.12.2018. | 18:51

1

A koliko je flaširane vode ostalo u ĐĐ, a nije podijeljena?
12345

12345

Komentirano: 1.12.2018. | 16:44

2

Nemojte se brukat s naslovom. Pitanje je tko je zagadio uzorke vode. Vodu osim politike nije mutio nitko.
joso87

joso87

Komentirano: 1.12.2018. | 16:39

3

Kad kreće zamjena uništenih filtera s aktivnim ugljenom?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji kritiziraju i prigovaraju, vesele se promjenama

Brođani mijenjaju svoj grad

Oni koji kritiziraju i prigovaraju, vesele se promjenama

25.5.2019. | 10:00
Očiste li svojim kritiziranjem i prigovaranjem barem jedno ovakvo parkiralište, učinili su za svoje sugrađane uistinu mnogo.
Očiste li svojim kritiziranjem i prigovaranjem barem jedno ovakvo parkiralište, učinili su za svoje sugrađane uistinu mnogo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Postavljene su plutajuće brane koje sprječavaju širenje'

Državni inspektorat o onečišćenju:

'Postavljene su plutajuće brane koje sprječavaju širenje'

25.5.2019. | 8:15
Vodopravni inspektor pregledao je navedenu dionicu kanala te Hrvatskim autocestama rješenjem naložio sanaciju onečišćenja putem ovlaštene pravne osobe, a Hrvatskim vodama praćenje provođenja te iste sanacije.
Vodopravni inspektor pregledao je navedenu dionicu kanala te Hrvatskim autocestama rješenjem naložio sanaciju onečišćenja putem ovlaštene pravne osobe, a Hrvatskim vodama praćenje provođenja te iste sanacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgovor će dati Vodopravna inspekcija

Onečišćenje i dalje aktualno

Odgovor će dati Vodopravna inspekcija

23.5.2019. | 17:30
Zagađenje na kanalu u Brodskom Varošu i dalje je aktualno, Inspekcija zaštite okoliša pokreće istragu, a zabrinuti građani nagađaju o čemu bi mogla biti riječ. Nadajmo se kako velike količine nafte ili njoj slične tvari neće ugroziti bogati životinjski svijet koji se čuje i na na
Zagađenje na kanalu u Brodskom Varošu i dalje je aktualno, Inspekcija zaštite okoliša pokreće istragu, a zabrinuti građani nagađaju o čemu bi mogla biti riječ. Nadajmo se kako velike količine nafte ili njoj slične tvari neće ugroziti bogati životinjski svijet koji se čuje i na na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski kajakaši danas veslaju uz kej

Iako stagnira, Sava i dalje visoka

Brodski kajakaši danas veslaju uz kej

17.5.2019. | 9:20
Vodostaj Save na području Brodsko-posavske županije uglavnom je u stagnaciji ili u opadanju. Tek je na krajnjem zapadu županije u posljednjih sat vremena narastao za 1 cm.
Vodostaj Save na području Brodsko-posavske županije uglavnom je u stagnaciji ili u opadanju. Tek je na krajnjem zapadu županije u posljednjih sat vremena narastao za 1 cm.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na snazi je pripremno stanje obrane od poplava

Podatci Hrvatskih voda

Na snazi je pripremno stanje obrane od poplava

13.5.2019. | 17:30
Tijekom dana Sava je na području Brodsko-posavske županije rasla u prosjeku tri cm po satu.
Tijekom dana Sava je na području Brodsko-posavske županije rasla u prosjeku tri cm po satu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li gradonačelnik Duspara prihvatiti prijedlog građana?

Inicijativa pčelara

Hoće li gradonačelnik Duspara prihvatiti prijedlog građana?

12.5.2019. | 10:15
Slavonski Brod mogao bi se uključiti u svjetsku inicijativu prihvati li gradonačelnik Slavonskog Broda ideju koja dolazi od dijela građana. Evo o čemu je riječ.
Slavonski Brod mogao bi se uključiti u svjetsku inicijativu prihvati li gradonačelnik Slavonskog Broda ideju koja dolazi od dijela građana. Evo o čemu je riječ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedno drugom vratili život

Neraskidiva veza Klema i Pljuskare

Jedno drugom vratili život

10.5.2019. | 11:40
Sinoćnjim filmom, RVI Ivica Klem, pokazao je mladim planinarima i roditeljima što je to Pljuskara i zašto ju trebaju pohoditi. „Šaljem poruku svima da ne postoji nemoguće, čovjek može sve ako vjeruje. A najveća moja poruka je roditeljima; nemojte zat
Sinoćnjim filmom, RVI Ivica Klem, pokazao je mladim planinarima i roditeljima što je to Pljuskara i zašto ju trebaju pohoditi. „Šaljem poruku svima da ne postoji nemoguće, čovjek može sve ako vjeruje. A najveća moja poruka je roditeljima; nemojte zat
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najveći su problem visoke koncentracije lebdećih čestica'

Maja Knepr Šegina:

'Najveći su problem visoke koncentracije lebdećih čestica'

9.5.2019. | 14:00
- Najveći problem ovdje jesu lebdeće čestice koje se pojavljuju u dosta visokim koncentracijama tijekom godine i premašuju te dozvoljene vrijednosti. Sreća u svemu tome je da su mjerenja pokazala da ovdje na njima i nema baš teških metala poput arsena tako da je to dobro - poruči
- Najveći problem ovdje jesu lebdeće čestice koje se pojavljuju u dosta visokim koncentracijama tijekom godine i premašuju te dozvoljene vrijednosti. Sreća u svemu tome je da su mjerenja pokazala da ovdje na njima i nema baš teških metala poput arsena tako da je to dobro - poruči
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavsku županiju zahvatila tuča

Puno oborina i veliko nevrijeme

Brodsko-posavsku županiju zahvatila tuča

27.4.2019. | 17:13
Iako su crni oblaci na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške dugo najavljivali nevrijeme, ono nije potrajalo duže od sat vremena. No, nakon sparnog i vrućeg dana, žitelje Županije zasuo je hladan tuš i sitne kuglice leda.
Iako su crni oblaci na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške dugo najavljivali nevrijeme, ono nije potrajalo duže od sat vremena. No, nakon sparnog i vrućeg dana, žitelje Županije zasuo je hladan tuš i sitne kuglice leda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon odavanja počasti, hrpa lampiona završila na polju

Nastavak priče o ilegalnom odlaganju

Nakon odavanja počasti, hrpa lampiona završila na polju

8.4.2019. | 19:00
Slavonskobrodski Komunalac svake se godine pobrine za čišćenje ulica nakon takvih događanja, a i sami se bore protiv stvaranja novih ilegalnih deponija pa će zasigurno onaj tko je usred polja iskrcao spornu hrpu i ovaj put ostati anoniman.
Slavonskobrodski Komunalac svake se godine pobrine za čišćenje ulica nakon takvih događanja, a i sami se bore protiv stvaranja novih ilegalnih deponija pa će zasigurno onaj tko je usred polja iskrcao spornu hrpu i ovaj put ostati anoniman.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatrogasci spasili kuće i košnice

I 'preko Save' neprestano gori

Vatrogasci spasili kuće i košnice

3.4.2019. | 10:15
Nevjerojatno blizu kućama i pčelinjim košnicama približila se vatra nakon još jednog neopreznog paljenja suhog korova i granja. Građani na sva zvona hvale vatrogasce koji posljednjih dana nemaju ni trenutka predaha.
Nevjerojatno blizu kućama i pčelinjim košnicama približila se vatra nakon još jednog neopreznog paljenja suhog korova i granja. Građani na sva zvona hvale vatrogasce koji posljednjih dana nemaju ni trenutka predaha.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodski Varoš stigle i 'nepopularne' rode

Povratak u Slavoniju

U Brodski Varoš stigle i 'nepopularne' rode

30.3.2019. | 11:30
Mada mediji svake godine prate samo ponovni susret 'celebrity roda' iz Brodskog Varoša, stanovnici tog slavonskobrodskog naselja javljaju kako im dane sada uljepšavaju i ostali primjerci tih posebnih ptica, nastanjeni duž ulice.
Mada mediji svake godine prate samo ponovni susret 'celebrity roda' iz Brodskog Varoša, stanovnici tog slavonskobrodskog naselja javljaju kako im dane sada uljepšavaju i ostali primjerci tih posebnih ptica, nastanjeni duž ulice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li 'Komunalac' početi vrijeđati Brođane?

Izvrstan potez Gradske uprave

Treba li 'Komunalac' početi vrijeđati Brođane?

29.3.2019. | 21:00
I slavonskobrodske gradske službe muku muče s divljim i ilegalnim deponijama smeća. Počinitelje sami ne mogu otkriti, a još manje kazniti pa se neprestano nalaze u začaranom krugu - jedni čiste, drugi smeće ponovno nanose. Budu li ih uvrijedili, hoće li se stvari promijeniti? Naž
I slavonskobrodske gradske službe muku muče s divljim i ilegalnim deponijama smeća. Počinitelje sami ne mogu otkriti, a još manje kazniti pa se neprestano nalaze u začaranom krugu - jedni čiste, drugi smeće ponovno nanose. Budu li ih uvrijedili, hoće li se stvari promijeniti? Naž
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Brođani posljednjih dana gledaju crveni zalazak sunca?

Malo tko zna objasniti

Zašto Brođani posljednjih dana gledaju crveni zalazak sunca?

29.3.2019. | 19:25
Crvenilo večernjeg neba, tvrde neki meteorolozi, ukazuje na suho i toplije vreme, dok izostanak crvenila ukazuje na to da do nailaska toplog i suhog zraka treba čekati barem do sljedećeg zalaska.
Crvenilo večernjeg neba, tvrde neki meteorolozi, ukazuje na suho i toplije vreme, dok izostanak crvenila ukazuje na to da do nailaska toplog i suhog zraka treba čekati barem do sljedećeg zalaska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine sudjeluju u akciji „Sat za planet Zemlju“

Grad Slavonski Brod

I ove godine sudjeluju u akciji „Sat za planet Zemlju“

28.3.2019. | 10:40
Akcija „Sat za planet Zemlju“ pokrenuta je u Australiji 2007. godine kada je više od dva milijuna kućanstava ugasilo svoja svjetla kako bi pomogli u podizanju razine svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito.
Akcija „Sat za planet Zemlju“ pokrenuta je u Australiji 2007. godine kada je više od dva milijuna kućanstava ugasilo svoja svjetla kako bi pomogli u podizanju razine svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito.