Život : Ostalo

19.6.2020. u 9:00
Prikaza: 5458
|
Autor: A. Primorac

Radionice bi trebale i drugima

Dok jedni rade na sebi, drugi odgajaju male tirane

Slavonski Brod : Dok jedni rade na sebi, drugi odgajaju male tirane(Foto: AP/SBplus)

Uvijek i sve mora biti po njihovome. Roditelji im u tome povlađuju. A sutra kada odrastu žele s ostatkom svijeta raditi ono što su radili s majkama i očevima. Zbog toga bi radionice trebale daleko većem broju roditelja.

SLAVONSKI BROD - Vedran (11) i Vedrana (9) Mitrović sretni su što imaju roditelje koji s njima rade i koji im posvećuju svoje vrijeme. Ulažu u svoju djecu i njihovo znanje. Ovom potonjem posebno se posvetio otac Milan, kojem nije problem, dok mu supruga radi, pričuvati najmlađu, četverogodišnju kćer i uz to djeci pomoći u svladavanju školskog gradiva. Milan radi i ulaže i u svoje znanje, a primjerom potiče svoje sunarodnjake Rome da krenu njegovim stopama. 

Nažalost, u slavonskobrodskom Romskom naselju nemaju svi životnu priču kakvu živi obitelj Mitrović. Koliko je ona potaknula druge da rade na sebi teško je reći, tek veseli činjenica da se radionicama, kojima je cilj educirati tamošnje stanovništvo o važnosti odgovornog roditeljstva, ali i prepoznavanja rizičnih situacija i načina suočavanja s njima, odazvao značajan broj lokalnih Roma.

- Puno toga smo radili ovdje u Romskom naselju i moram priznati da je odaziv uvijek dobar. Ove radionice koje trenutno provodimo, odvijaju se u sklopu projekta "Razvoj Odgovorne Manjinske Integracije (ROMI)". To je projekt kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s konačnim ciljem pridonošenja integraciji i smanjenju socijalne isključenosti pripadnika romske nacionalne manjine. Jedna od aktivnosti koje trenutno provodimo su interaktivne radionice s mladim roditeljima, pretežno majkama, o pravilnom odgoju djece, vođenju kućanstva, upravljanju novcima,..., kako bi se podigla kvaliteta života i zapravo omogućila njihova bolja integracija u širu lokalnu zajednicu. Također, u sklopu projekta, provodimo i razgovore s roditeljima koji imaju djecu s delinkventnim ponašanjem, jer smo kroz dugogodišnje iskustvo primijetili da mladi često dolaze u kontakt s raznim vrstama sredstava ovisnosti, što zbog prekida školovanja, teškog zapošljavanja, lošeg socio-ekonomskog položaja, ali i nedostatka sadržaja za društvene aktivnosti zbog čega puno vremena provode na ulici i tu dolazi do problema. Sastanci su dio preventivnog djelovanja, ali i za prevenciju takvog ponašanja i osnaživanje roditelja kako bi što ranije kod svoje djece prepoznali probleme i imali priliku na vrijeme reagirati - istaknula je Matea Jagodanović, iz Informativno pravnog centra koji provodi radionice.

S majkama, koje se za razliku od očeva odazivaju u znatno većem broju, rade slavonskobrodski psiholozi koji im daju praktične, stručne savjete kako izaći na kraj sa situacijama u kojima se svakodnevno nalaze, a koje su, u njihovom slučaju, dodatno opterećene diskriminacijom od strane društva.

- Odaziv na radionice o roditeljstvu s ciljem osnaživanja roditelja, je dobar. Malo nam nedostaju očevi i žao nam je što ih nema u većem broju, mada to nije neočekivano. Teme su različite, pa smo tako govorile o težini uloge roditelja, koja je vjerojatno jedna od najozbiljnijih i najtežih uloga koje odrasli imaju u svom životu, o razvojnim fazama djece, načinu discipliniranja, o kaznama, važnosti i vještinama komunikacije,.. Dio polaznika su i roditelji koji imaju djecu s poteškoćama u ponašanju pa smo s njima više govorili o tom aspektu i općenito o ovisnosti, prevenciji te načinima liječenja - kazala je magistra Davorka Čavar Lovrić, specijalista kliničke psihologije koja je, uz kliničku psihologinju Dijanu Rac, vodila radionice.

Kaže kako je riječ o obiteljima koje su, kao i sve druge, opterećene socijalnim pritiscima i financijskim teškoćama. Dodatni teret je diskriminacija koja je velika kočnica pri uključivanju u zajednicu opterećenu predrasudama i ograničenjima zbog čega Romi teško pronalaze posao, ali se i općenito integriraju u sredinu. Teško je u takvim okvirima živjeti, pa s toga raduje činjenica da dobar dio njih, sa svoje strane, želi učiniti sve što je moguće kako bi barem svoju djecu spasili od ulice, okrenuli ih školi i naučili vrijednostima i vještinama koje im mogu donijeti bolji i kvalitetniji život.

- Imam petomjesečnu kćer Lunu. Ona je još jako mala, ali svejedno sam se uključila u ovu radionicu jer sam željela od samog početka i djetetu i sebi pružiti najbolje. Naučili smo ovdje, uistinu, puno toga. Čuli smo kako biti roditelj, na koji način prepoznati stresne situacije, pokazali su nam vještine s kojima se možemo služiti pri svladavanju takvih situacija. Sigurna sam kako će mi sve ovo što sam ovdje naučila pomoći da budem strpljiva u odgoju svoga djeteta. Rekli su nam da neće biti lako i to znam, ali i da trebamo biti jaki i strpljivi te ustrajati. Ja sam odlučila da hoću - kazala je 21-godišnja Gabrijela Nikolić, čiji suprug, kaže, nije došao jer radi.

Ljilja Radić stanovnica je Romskog naselja koja animira žene i potiče ih na dolazak na ovakve radionice sa željom da rade na sebi i za sebe. - Želimo naučiti o svojim pravima, o onome što nas sljeduje i što možemo ostvariti. Puno žena nije znalo što je to zapravo nasilje u obitelji i kako ga prepoznati. Ovdje smo to mogli naučiti. Naučili smo kako djecu odgajati od malih nogu pa do tinejdžerske dobi. Naučili smo kako biti strpljiv roditelj, kako raditi sa školskom djecom, to da moramo biti dostupni svojoj djeci u svako vrijeme, naučili smo kako biti strpljiv u svemu. - kazala je Ljilja, i sama majka petero djece i baka četvero unučadi.

Uvjerena je da ove radionice osnažuju mlade majke Romkinje, a kroz njih onda i članove njihovih obitelji, kako u pravilnom odgoju djece u najranijoj dobio tako i u uspješnom vođenju kućanstava u suradnji s partnerima, ali i očuvanju svog identiteta i integriteta. 

I tako, dok mlade, i one nešto starije Romkinje rade na sebi, dok njihovi očevi, poput Milana, poklanjaju vrijeme svojoj djeci i služe za primjer koji će možda potaknuti i druge, dotle bi netko mogao razmisliti o sličnim radionicama i za daleko veći broj roditelja. Nije da nam ne trebaju, jer zadnjih smo godina postali društvo u kojem smo, zamijenivši teze o poštivanju prava djeteta s raspuštenošću, stasali u obitelji kojima vladaju mali tirani. Uvijek i sve mora biti po njihovome. Roditelji im u tome povlađuju. A sutra kada odrastu žele s ostatkom svijeta raditi ono što su radili s majkama i očevima. Zbog toga bi radionice trebale daleko većem broju roditelja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani neobičnim natpisom uljepšali dan svojim sugrađanima

Kad bi svi ljudi na svijetu odlučili...

Brođani neobičnim natpisom uljepšali dan svojim sugrađanima

30.9.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretnete li ih danas - čestitajte im!

Zbog korone tek skromna proslava

Sretnete li ih danas - čestitajte im!

29.9.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponose li se Brođani plasmanom na sramotnoj ljestvici?

Grafite lako brišemo, mržnju puno teže

Ponose li se Brođani plasmanom na sramotnoj ljestvici?

23.9.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kraj ovogodišnje sezone kupanja na Poloju

Kasno ljetno spremanje

Kraj ovogodišnje sezone kupanja na Poloju

10.9.2020. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki broj otvorenih radnih mjesta u bolnicama BPŽ

Traže više od 35 novih radnika

Veliki broj otvorenih radnih mjesta u bolnicama BPŽ

9.9.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne dopustimo da ostanu s druge strane ograde!

Udomimo brodske (ne)sretne šapice

Ne dopustimo da ostanu s druge strane ograde!

26.8.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlada Brođanka za volanom borbenog vozila

'Govorili su da sam previše ušminkana'

Mlada Brođanka za volanom borbenog vozila

25.8.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stranac odlutao s odmorišta na autocesti

Neobična akcija brodskih HGSS-ovaca

Stranac odlutao s odmorišta na autocesti

21.8.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jedna minuta (auto) terora'

Iz 'pisma' čitatelja

'Jedna minuta (auto) terora'

18.8.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Večeras uživajte u 'zvijezdama padalicama'

Bit će ih 'puno nebo'

Večeras uživajte u 'zvijezdama padalicama'

12.8.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : One ne čekaju druge da obave posao umjesto njih

Mlade Brođanke zasukale rukave

One ne čekaju druge da obave posao umjesto njih

10.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Kuzmić izgubio je bitku s bolešću

In Memoriam

Vinko Kuzmić izgubio je bitku s bolešću

6.8.2020. | 13:34
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bako, a gdje ćemo mi živjeti ako nam kuća izgori?"

Neizmjerno smo zahvalni vatrogascima

"Bako, a gdje ćemo mi živjeti ako nam kuća izgori?"

6.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite kako i gdje ostavljate svoja vozila

Dovoljan je trenutak nesmotrenosti

Pazite kako i gdje ostavljate svoja vozila

3.8.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhvatio zmiju u automobilu

Video

Uhvatio zmiju u automobilu

3.8.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su 'prvaci' po broju rođenih beba i sklopljenih brakova

U Brodsko-posavskoj županiji

Oni su 'prvaci' po broju rođenih beba i sklopljenih brakova

2.8.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bespilotne letjelice za rano otkrivanje požara

Važna oprema za brodske vatrogasce

Bespilotne letjelice za rano otkrivanje požara

26.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednostavnim 'trikom' do zaštite od provalnika

Policija apelira i predlaže:

Jednostavnim 'trikom' do zaštite od provalnika

24.7.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upoznajte Brođanku koja je Stankoviću 'nabila' rogove

Odlučila je ostati i uspjeti

Upoznajte Brođanku koja je Stankoviću 'nabila' rogove

19.7.2020. | 16:00