Život : Ostalo

9.12.2019. u 8:15
Prikaza: 5899
|
Autor: Željka Gavranović

Provjerili smo

Što je bilo sa sumnjivim zapošljavanjem na Općinskom sudu?

Slavonski Brod : Što je bilo sa sumnjivim zapošljavanjem na Općinskom sudu?Ilustracija(Foto: blogspot.com)

Slučajeve o kojima pišemo, nastavljamo pratiti čak i onda kada nelogičnosti na koje upućujemo, bivaju opravdane radnjama koje su 'u okviru zakona'. Ponovno smo pitali što je s jednim radnim mjestom na Općinskom sudu za koje su istovremeno na bolovanju bile dvije zaposlenice.

SLAVONSKI BROD - U travnju ove godine, SBplus pisao je o jednom od slučaja zapošljavanja na slavonskobrodskom Općinskom sudu. Radilo se o natječaju raspisanom u listopadu prošle godine, kada je posao čišćenja zgrade Stalne službe u Novoj Gradiški dobila - Brođanka. Izbor djelatnice, dakako, vršio je poslodavac; Općinski sud u Slavonskom Brodu. Izbor Brođanke za posao spremačice u više od pedeset kilometara udaljenoj zgradi tim je više čudan jer se na natječaj prijavila i mlađa Novogradiščanka koja je ispunjavala sve uvjete. Neobičan detalj leži u tome da je gospođa koja je dobila posao, već prvog radnog dana, otvorila bolovanje.

- Nevjerojatna koincidencija ili klasična hrvatska 'deja vu' namještaljka? Ne znam, ali mislim da je svima jasno kako bi malo tko svakodnevno na posao putovao iz Slavonskog Broda u Novu Gradišku. Osim toga, nevjerojatno mi je da u trenutku sklapanja ugovora oni nisu znali za zdravstveno stanje djelatnice odnosno nesposobnost za rad. - komentirao je slučaj za SBplus Brođanin koji je takav neobičan izbor i otkrio redakciji SBplus-a.

U vezi spomenutog slučaja, Općinskom smo sudu tada postavili pitanja i dobili sljedeći odgovor: „Po završetku natječaja, na radno mjesto čistačice u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, Stalna služba u Novoj Gradiški, primljena je osoba iz Slavonskog Broda. Ista je primljena u radni odnos na određeno vrijeme (zamjena za bolovanje V.J.) na radno mjesto namještenika IV. vrste, uz probni rad od dva mjeseca jer je u provedenom postupku utvrđeno kako ispunjava uvjete iz oglasa. Odluka je postala konačna 2. studenog 2018. Točno je da je ista odmah po zaposlenju otvorila bolovanje te se i dalje nalazi na bolovanju. Naime, Ugovorom o radu na određeno vrijeme kao dan početka rada određen je 12. studeni 2018., a prema Izvješću o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad, istoj je upravo na dan kada je trebala početi raditi, odnosno 12. studenog 2018. konstatirana privremena nesposobnost za rad i to do datuma 23. prosinca 2018., a potom je bolovanje produženo. Dopisom od 17. siječnja 2019. od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Područna služba Slavonski Brod, zatraženo je da hitno dostave podatak do kada će navedena osoba biti na bolovanju, ako to mogu predvidjeti, odnosno u svakom slučaju, koliko procjenjuju daljnje trajanje bolovanja. Podneskom od 4. veljače 2019. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izvijestio je ovaj Sud da je privremena nesposobnost za rad navedene radnice od 12. studenog 2018. medicinski opravdana, a isto su utvrdili temeljem uvida u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju, tijek bolesti, način i rezultate liječenja. Nadalje, obavještavamo Vas kako nismo uzeli zamjenu za tu radnicu, budući da je u Stalnoj službi u Novoj Gradiški na radnom mjestu čistačice zaposlena još jedna osoba te ista obavlja poslove čišćenja zgrade."

Sporno radno mjesto, dakle, odnosilo se također na zamjenu za bolovanje stalne zaposlenice Suda. Prije nekoliko dana, ponovno smo pitali što je sa zaposlenom novom djelatnicom te je li, u konačnici, došla na svoje radno mjesto, odnosno, putuje li na njega svaki dan iz Slavonskog Broda u Novu Gradišku.

- V.J. zaposlenici Suda bolovanje je zaključeno s danom 30. travnja 2019. te je počela raditi. Osobi koja je bila primljena kao zamjena za V.J. zbog bolovanja, radni odnos po sili zakona prestao je s istim danom kada je V.J. zaključeno bolovanje, a to je 30. travnja 2019. Osoba koja je radila kao zamjena za V.J. nije sklopila novi ugovor, niti je zaposlenik Općinskog suda u Slavonskom Brodu. U sjedištu Općinskog suda u Slavonskom Brodu, sukladno važećim rješenjima o rasporedu na radna mjesta, tri osobe obavljaju posao čistačice, a u Stalnoj službi Nova Gradiška dvije osobe. - odgovorili su na pitanja SBplus-a krajem ovog tjedna.

Drugim riječima, Brođanka primljena kao zamjena za spremačicu u Novoj Gradiški, zbog vlastitog bolovanja, nije ni putovala na radno mjesto udaljeno više od pedeset kilometara jer se, u međuvremenu, s bolovanja vratila i ona čistačica koju je trebala mijenjati - trinaest dana nakon objave članka portala SBplus.

Općinski je sud, dakle, od 12. studenog 2018. do 30. travnja 2019. na bolovanju imao dvije djelatnice zaposlene na istom radnom mjestu. Za to je vrijeme, umjesto uz neku od njih dvije, posao obavljala tek jedna spremačica koja je čistom držala čitavu zgradu novogradiške Stalne službe.

Portal SBplus nastavlja pratiti i ostala zapošljavanja u Općinskom sudu Slavonski Brod. Posljednji je natječaj izdan za administrativnog referenta za prijem i otpremu pošte. Sudska službenica za informiranje, Kristina Zetović Urbanovski koja nam je ljubazno odgovorila na prethodne upite i Zahtjeve za pristup informacijama. Jednako nas je ljubazno i ovaj put uputila neka 'relevantne podatke' o ishodu tog natječaja potražimo na internetskoj stranici Suda - što i planiramo učiniti te o svemu izvijestiti javnost.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kraj ovogodišnje sezone kupanja na Poloju

Kasno ljetno spremanje

Kraj ovogodišnje sezone kupanja na Poloju

10.9.2020. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki broj otvorenih radnih mjesta u bolnicama BPŽ

Traže više od 35 novih radnika

Veliki broj otvorenih radnih mjesta u bolnicama BPŽ

9.9.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne dopustimo da ostanu s druge strane ograde!

Udomimo brodske (ne)sretne šapice

Ne dopustimo da ostanu s druge strane ograde!

26.8.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlada Brođanka za volanom borbenog vozila

'Govorili su da sam previše ušminkana'

Mlada Brođanka za volanom borbenog vozila

25.8.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stranac odlutao s odmorišta na autocesti

Neobična akcija brodskih HGSS-ovaca

Stranac odlutao s odmorišta na autocesti

21.8.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jedna minuta (auto) terora'

Iz 'pisma' čitatelja

'Jedna minuta (auto) terora'

18.8.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Večeras uživajte u 'zvijezdama padalicama'

Bit će ih 'puno nebo'

Večeras uživajte u 'zvijezdama padalicama'

12.8.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : One ne čekaju druge da obave posao umjesto njih

Mlade Brođanke zasukale rukave

One ne čekaju druge da obave posao umjesto njih

10.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Kuzmić izgubio je bitku s bolešću

In Memoriam

Vinko Kuzmić izgubio je bitku s bolešću

6.8.2020. | 13:34
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bako, a gdje ćemo mi živjeti ako nam kuća izgori?"

Neizmjerno smo zahvalni vatrogascima

"Bako, a gdje ćemo mi živjeti ako nam kuća izgori?"

6.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite kako i gdje ostavljate svoja vozila

Dovoljan je trenutak nesmotrenosti

Pazite kako i gdje ostavljate svoja vozila

3.8.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhvatio zmiju u automobilu

Video

Uhvatio zmiju u automobilu

3.8.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su 'prvaci' po broju rođenih beba i sklopljenih brakova

U Brodsko-posavskoj županiji

Oni su 'prvaci' po broju rođenih beba i sklopljenih brakova

2.8.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bespilotne letjelice za rano otkrivanje požara

Važna oprema za brodske vatrogasce

Bespilotne letjelice za rano otkrivanje požara

26.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednostavnim 'trikom' do zaštite od provalnika

Policija apelira i predlaže:

Jednostavnim 'trikom' do zaštite od provalnika

24.7.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upoznajte Brođanku koja je Stankoviću 'nabila' rogove

Odlučila je ostati i uspjeti

Upoznajte Brođanku koja je Stankoviću 'nabila' rogove

19.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kakvom je stanju brodski pothodnik danas

Godinu dana kasnije u obilasku

Provjerili smo u kakvom je stanju brodski pothodnik danas

14.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zanimljiva videopromocija Slavonskog Broda

Sport i turizam

Zanimljiva videopromocija Slavonskog Broda

7.7.2020. | 19:25