Život : Udruge građana

13.4.2019. u 13:00
Prikaza: 1609
|
Autor: M. Radošević / Ž. Gavranović

Projekt koji nameće pitanje:

Mogu li Regoč i Kosjenka pomiriti Grad i Županiju?

Slavonski Brod : Mogu li Regoč i Kosjenka pomiriti Grad i Županiju?(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Udruženi, mala Kosjenka i div Regoč, uspjeli su spasiti selo. Pokazuju kako mali i veliki, za opće dobro, moraju pružiti ruke jedni drugima. Bez obzira tko je u svima dobro znanoj stvarnoj priči jači, a tko slabiji, puno bi od Ivaninih likova mogli naučiti Grad i Županija koji su dosad, uglavnom, djelovali kao posvađani i potpuno odvojeni, umjesto da surađuju na dobrobit građana.

SLAVONSKI BROD - „ReKo uključi" koji je danas, još uvijek u sklopu Svijeta bajki, trebao u punom svjetlu biti održan na središnjem gradskom trgu, ipak je krenuo uz podršku onih najupornijih, zaštićen od kiše i hladnoće, na sigurnom u prostorima slavonskobrodske Gradske knjižnice.

'To su nas naučili Regoč i Kosjenka; da su neki veliki, neki mali, neki jači, neki slabiji, ali svi imamo svoju svrhu postojanja, a to je da pomažemo jedni drugima kao što su to međusobno činili njih dvoje i tako spasili selo.'

Riječ je o Projektu dviju slavonskobrodskih udruga; Obiteljski koordinator - Udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu i partnerske organizacije Projekta, Udruge osoba s invaliditetom Loco-moto. Udruženim snagama, u ožujku ove godine pokrenuli su "ReKo uključi!", projekt čiji je krajnji cilj aktivno uključiti marginaliziranu skupinu ljudi u kulturni i javni život zajednice. Članovi Udruge Loco-moto su tehnikom kaširanja pur pjenom izradili ogromnu figuru Regoča i Kosjenke, likova iz priče Ivane Brlić Mažuranić, koju je osmislila i oblikovala Lucija Lebić, nastavnica u Osnovnoj školi Antun Mihanović.

- Ta dva lika Ivane Brlić Mažuranić, svojim osobnostima i odnosom prezentiraju osobe s invaliditetom te ideju da, bez obzira na prisutne teškoće u razvoju i invalidnost, zajedno možemo pozitivno mijenjati sebe i društvo u kojem se nalazimo. - kazala je voditeljica Udruge, Ivana Kljaić, mag.rehab.educ.

- Cilj projekta je senzibilizacija društva za marginalne skupine, posebice za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Div je izašao iz priče Ivane Brlić Mažuranić kako bi u društvu ispričao svoju priču. Pokušavamo uključiti različite ustanove, odgojitelje, studente, učenike, djecu predškolskog odgoja, kako bismo stvorili pozitivne odnose među članovima našeg društva. - za SBplus kazala je Ivana Rašić iz Udruge O.K. - URID, naglasivši kako građane žele potaknuti na odnos kakav imaju Regoč i Kosjenka koji su fizički neravnopravni, ali se međusobno tretiraju jednako i tako su 'zajedno jači'.

Regoč i Kosjenka prvi su put danas predstavljeni brodskoj javnosti uz brojne sadržaje za mališane, a organizatori cijelog događanja interakcijom s prolaznicima i sudionicima pokušali su doznati što uopće misle o njihovoj ideji.

- Da sam ja vila, čarobirala bih da postane mladić jedan. Poslala bih ga kod njegove mame da živi s njom sretno i dobro. Učinila bih da na svijetu budu svi sretni i zdravi te da se druže i budu prijatelji. - kazala je malena Lana, a na pitanje „Bi li učinila da se svi vole?", odlučno je odgovorila „Ne, to ne!" i time, zapravo, nesvjesno, poslala poruku kako se, možda, ne moramo svi međusobno voljeti i obožavati, ali se možemo i trebamo poštovati.

Nakon predstavljanja, „ReKo" kreće na svoj put u zainteresirane vrtiće, škole, fakultete, knjižnicu i druge institucije u Gradu i Županiji koji će, kako autori vjeruju, biti pun novih prijateljstava, rasta, razvoja, ideja, kreativnosti i pozitivnih promjena.

- Poanta je u tome da živimo zajedno, poštujemo se i podržavamo te da svi budemo jednako uključeni, da imamo jednake mogućnosti života u ovom gradu. To su nas naučili Regoč i Kosjenka; da su neki veliki, neki mali, neki jači, neki slabiji, ali svi imamo svoju svrhu postojanja, a to je da pomažemo jedni drugima kao što su to međusobno, u Ivaninoj bajci, činili njih dvoje i tako spasili selo. - kazala je Gordana Mišković, predsjednica Udruge „Loco-moto" koja je izrazila vjeru da će život i u slavonskobrodskoj zajednici ubuduće biti bolji za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, baš kao što su se stvari promijenile od vremena u kojemu je ona odrastala.

'Regoč i Kosjenka prenose poruku iz priče z kojoj su povezali dva sela koja su naizgled bila stalno u svađi i nepoveziva... da različiti „svjetovi", poput osoba s invaliditetom i onih koji su drugačiji, postanu jedno s društvom u kojem žive, da ih se drži ravnopravnima, što u suštini i jesu.'

Osnovna je ideja da Regoč i Kosjenka kroz godinu-dvije posjete što više institucija i organizacija a gdje god da dođu cilj je postići interakciju. Primjerice s djecom u vrtićima da ih mališani crtaju ili smišljaju svoje priče dok ih gledaju, da školarci u sklopu svog nastavnog sadržaja s „ReKo" rade neke svoje teme, da „ReKo" bude poticaj za stvaranje novih priča, crteža, pjesama, plesa ili da, jednostavno, svojim prisustvom djeluje na posjetitelje institucija i tako sudjeluje u životu Grada i Županije. Nastali će materijali biti izloženi tijekom sljedećeg Svijeta bajki.

- Na taj bi način, Regoč i Kosjenka prenosili poruku, kao i u priči, kada su uspjeli povezati dva svijeta, točnije dva sela koja su naizgled bila stalno u svađi i nepoveziva... da zapravo različiti „svjetovi", poput osoba s invaliditetom i onih koji su drugačiji, postanu jedno s društvom u kojem žive, da ih se drži ravnopravnima, što u suštini i jesu. - naglašava Ivana Kljaić.

Dva Ivanina lika - Regoč - div, golem, motorički nezgrapan, sniženih intelektualnih sposobnosti, godinama na kiši i snijegu, broji kamenje starog grada Legena. Kosjenka - mala vila, živahna, stalno nemirna baš kao dijete s deficitom pažnje i koncentracije - postaju najbolji prijatelji koji tijekom svog putovanja spašavaju djecu, čobane i čobanice, dva zavađena sela od Zlovode. Djeca pomiruju dva svijeta i na kraju bajke, stvaraju jedno novo, zajedničko selo. Spajanje, uključivanje, inkluzija - to je poruka ovog velikog i značajnog Projekta.

Hoće li „ReKo" na svom putu češće posjetiti gradsku i županijsku zgradu, nije nam poznato, no bilo bi svakako uputno provjeriti učinkovitost Regoča i Kosjenke u povezivanju gradske i županijske vlasti koje, nažalost, često funkcioniraju kao da su u različitim državama, a sve radi dobrobiti (preostalih) žitelja koji su ih i birali.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši zmijolovci jedini se u Hrvatskoj bave ovom aktivnošću

Kada će im konačno pomoći zajednica?

Naši zmijolovci jedini se u Hrvatskoj bave ovom aktivnošću

24.5.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Teško je objasniti što im i koliko plivanje znači u životu'

Njih se tijekom 'korone' malotko sjetio

'Teško je objasniti što im i koliko plivanje znači u životu'

20.5.2020. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski novinari sudjelovali u minikonferenciji

Kako je Europa odgovorila na koronavirus

Slavonskobrodski novinari sudjelovali u minikonferenciji

14.5.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mijo Šoš preko šest desetljeća pohodio planinske gorostase

Otišao najstariji brodski planinar

Mijo Šoš preko šest desetljeća pohodio planinske gorostase

11.5.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HGSS-ovci posljednjih 40 dana obilaze izletišta

Lijepo vrijeme i topliji dani

HGSS-ovci posljednjih 40 dana obilaze izletišta

5.5.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je produkt 'štancanja' pojedinih pasmina'

Još jedan primjer ljudske bešćutnosti

'Ovo je produkt 'štancanja' pojedinih pasmina'

6.4.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako su igrališta zatvorena, na njima se događaju promjene

Građani sretni zbog poboljšanja

Iako su igrališta zatvorena, na njima se događaju promjene

2.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako oni vraćaju društvu koje ih ne prihvaća baš uvijek

Tu su za sve koji trebaju pomoć

Ovako oni vraćaju društvu koje ih ne prihvaća baš uvijek

1.4.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednoj će brodskoj udruzi pripasti ovaj gradski prostor

Nova stara aktivnost u centru grada?

Jednoj će brodskoj udruzi pripasti ovaj gradski prostor

9.3.2020. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zbog patrijarhalnih odnosa, romske žene su ranjiva skupina'

Put u izoliranost od društva

'Zbog patrijarhalnih odnosa, romske žene su ranjiva skupina'

5.3.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Opasni' momci velikog srca

Bikeri bikerima

'Opasni' momci velikog srca

2.3.2020. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su spremni na sve izazove odgovoriti profesionalno

Obilježili 50 godina postojanja

Oni su spremni na sve izazove odgovoriti profesionalno

1.3.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Marina prikupili više od 15 tisuća kuna

Vrijedni djelatnici brodske televizije

Za Marina prikupili više od 15 tisuća kuna

29.2.2020. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Različiti, a opet tako jednaki

Kad se male ruke slože

Različiti, a opet tako jednaki

22.2.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlado Lađarević novi predsjednik

Planinarsko društvo Dilj-gora

Vlado Lađarević novi predsjednik

16.2.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu obučili su već više od 400 kandidata

Prilika Brođanima za novu avanturu

U Slavonskom Brodu obučili su već više od 400 kandidata

10.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska se djeca s govornim teškoćama ne moraju boriti sama

Iako logopeda posvuda manjka

Brodska se djeca s govornim teškoćama ne moraju boriti sama

5.2.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovom gradu za svakog ima mjesta

Slavonski Brod glasno poručio:

U ovom gradu za svakog ima mjesta

3.2.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestalo je svega - od igala do pristupnica

Svi i sve za malog Marka

Nestalo je svega - od igala do pristupnica

30.1.2020. | 12:00