Život : Vjerski život

15.8.2019. u 16:00
Prikaza: 5072
|
Autor: Ina Cirkveni

Svatko ima svoj razlog današnjeg slavlja

"Danas zahvaljujem Gospi jer mi je muž još živ"

Slavonski Brod : "Danas zahvaljujem Gospi jer mi je muž još živ"(Foto: Ina Cirkveni/SBplus)

- Osjećam se jako uzbuđeno i sretno radi ove velike svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije jer je moj muž nedavno imao infarkt koji je preživio, pa sam upravo platila misu zahvalnicu i došla ovdje zahvaliti se Bogu što je bio uz nas kada nam je to uistinu bilo potrebno. – ispričala nam je gospođa koja je na misu u župu Gospe Brze Pomoći stigla čak iz Jaruga.

SLAVONSKI BROD – Veliki broj vjernika je odlaskom na svečanu misu već proslavio jedno od najvećih otajstava rimokatoličke vjere - najmlađu dogmu Crkve kako je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Zapovjedna svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije iliti blagdan Velike Gospe, proslavljena je i u središtu Slavonskog Broda, u župi Gospe Brze Pomoći, gdje je na svečanoj misi u 10.30 sati sestra Maria Pia Jurić, iz župe Bistrica pored Žepča (BiH), položila svoje prve redovničke zavjete te tako postala dijelom zajednice Sestara Uršulinki.

- Zavjet koji će naša sestra Marija Pia Jurić, čiji sam duhovnik, položiti, poziva nas da se molimo Gospi da nam pošalje još odvažnih i duhovnih zvanja, novih časnih sestara i svećenika koji će svjedočiti vjeru u Boga što u današnjem vremenu nije lako. Trebamo staviti Boga na prvo mjesto u svom životu baš kao što je to učinila i Blažena Djevica Marija koja je Božji izazov prihvatila i svoj život uskladila s Njegovom voljom kazavši „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!". – kazao je fra Danijel Rajić, župnik u Dobrinju – Sarajevo, dodavši kako je dogmu o Marijinom Uznesenju službeno proglasio papa Pio XII. 1950. godine, a kojoj je prethodila duga tradicija slavljenja, stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

- U Bosni i Hercegovini imamo iste izazove kojima se susreću mnogi katolici i u cijelom svijetu – materijalizam i relativizam. Točnije izazovu u kojem ljudi ne prepoznaju Boga u svom životu nego žude steći nešto materijalno smatrajući kako će time ispuniti potrebe svoga srca. Nažalost, to je nemoguće jer je čovjek prvenstveno duhovno biće. Jedino je Bog punina života i ljubavi koja nam je potrebna, a bez Boga je život prazan. S tim izazovima se suočavamo kao i s iseljavanjem, što je aktualno i u Hrvatskoj, gdje mi svećenici, kao pastiri naroda, pokušavamo ljudima predočiti da materijalna sigurnost nije prava, nego je ona samo u Bogu te s njime trebamo kročiti u život i biti tamo gdje je volja Božja. - komentirao je župnik u Dobrinju, Danijel Rajić.

Vjernicima je Marija najprije uzor i primjer koja ih svakodnevno kroz život prati majčinskim blagoslovom i zaštitom, kao i vjera kako će svi jednog dana zajedno s Gospom i drugim svecima slaviti Boga u vječnosti. Stoga smo nekolicinu upitali, koji su na misu u 10.30 sati došli proslaviti ovu zapovjedni blagdan, što ona znači za njih.

- Osjećam se jako uzbuđeno i sretno radi ove velike svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije jer je moj muž nedavno imao infarkt koji je preživio, pa sam upravo platila misu zahvalnicu i došla ovdje zahvaliti se Bogu što je bio uz nas kada nam je to uistinu bilo potrebno. – ispričala nam je gospođa koja je na misu u župu Gospe Brze Pomoći stigla čak iz Jaruga.

- Najveći marijanski blagdan koji rado obilježavamo kao obitelj. – kazao je mladi roditelj koji je zajedno s dvojicom sinova prilazio ulazu u Katehetski centar gdje se svečana misa i odvijala.

- Za mene znači i previše koji sam se za blagdan Velike Gospe 1992. godine kršio na Kostrešu i preživio, zbog čega sam itekako sretan. Ni smrtno bolestan ne propuštam ovaj blagdan. Mada živim u Hamburgu, svake se godine trudim doći ovdje u Crkvu. - podijelio je stariji gospodin kazavši kako pod svaku cijenu obilježava kolovošku svetkovinu.

Unatoč životu u modernom svijetu, gdje religija polako gubi na težini, važnost Blažene Djevice Marije i dalje je velika među Hrvatima kojima je Ona odavno utočište i utjeha u teškim vremenima.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.8.2019. | 11:40

1

Taubek@ Iako je na ovu temu, nažalost ove godine preminuli, akademik Marko Samardžija doktorirao još 1986. godine, tema nije iz prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti (računalne analize tekstova) a to što sam u komentaru ekstenzivan uzrok ima u želji koš jednom i s moje strane ukazati na bogatstvo hrvatskog leksika.
Taubek

Taubek

Komentirano: 16.8.2019. | 9:11

2

@stipicu ode ti od 7. Stoljeca.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.8.2019. | 20:18

3

Klima@ CROVALLEX (javno dostupni elektronički valencijski leksikon koji opisuje strukturu glagola hrvatskoga jezika i donosi sintaktičkosemantičke informacije nužne za računalnu analizu tekstova na hrvatskom jeziku i brojne druge zadaće obrade prirodnog jezika): Glagoli SLAMANJA (break) opisuju promjenu materijalnog integriteta određenog entiteta. Često se uspoređuju s glagolima rezanja, koji isto obuhvaćaju promjenu materijalnog integriteta, no glagoli slamanja su pravi glagoli promjene stanja, a njihovo značenje ne osigurava nikakvu informaciju o tome kako je došlo do promjene stanja. Svi glagoli su prijelazni, a neki od glagola uzimaju dijelove tijela u funkciji direktnih objekata, što ih također svrstava i pod glagole ozljeda pa tako: drobiti, gaziti, gnječiti, gristi, izdrobiti, kidati, KRŠITI, lomiti, mljeti, mrskati, mrviti, nadrobiti, natucati, odlamati, odlomiti, odvaliti, odvaljivati, okrhnuti, otkinuti, otrgnuti, parati, poderati, pokidati, polomiti, prebiti, prekidati, prekinuti, prelomiti, rascijepiti, raskidati, raskoliti, rasporiti, rastakati, rastrgnuti, razbijati, razderati, razdirati, razdrobiti, razmrskati, runiti, sitniti, skršiti, slomiti, smrskati, smrviti, trgati, točiti (rastakati), tucati, zdrobiti, zgaziti, zgnječiti
Taubek

Taubek

Komentirano: 15.8.2019. | 16:33

4

Ni on nezna sta je tim htio reci!

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moli Ga da pronađeš i samoga sebe'

Fotografijom kroz Podvinje

'Moli Ga da pronađeš i samoga sebe'

13.6.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podvinje će danas biti najposjećenije mjesto u Slav. Brodu

Blagdan je sv. Antuna Padovanskog

Podvinje će danas biti najposjećenije mjesto u Slav. Brodu

13.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Proteklih trideset dana, pohađali smo školu discipline'

Nakon velikog posta, dočekali Bajram

'Proteklih trideset dana, pohađali smo školu discipline'

24.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krizme ipak u svibnju

Oglasila se Biskupija

Krizme ipak u svibnju

12.5.2020. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripreme i za slavlja prve pričesti i krizme

U susret vjerskim slavljima

Pripreme i za slavlja prve pričesti i krizme

23.4.2020. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako Hristos ne vaskrse, uzalud je vjera naša'

Blagdanska poruka paroha Gatarevića:

'Ako Hristos ne vaskrse, uzalud je vjera naša'

19.4.2020. | 7:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolje dobročinstvo je ostati u svom domu

Čestitka slavonskobrodskog imama

Najbolje dobročinstvo je ostati u svom domu

12.4.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne boj se, čovječe, ja sam pobijedio'

Uskrsna poslanica za čitatelje SBplus-a

'Ne boj se, čovječe, ja sam pobijedio'

12.4.2020. | 7:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 'doba korone' nije moguće da je 'vuk sit, a ovce na broju'

Župnici se trude, ali...

U 'doba korone' nije moguće da je 'vuk sit, a ovce na broju'

10.4.2020. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izravni prijenos mise večere Gospodnje

Veliki četvrtak - dan posljednje večere

Izravni prijenos mise večere Gospodnje

9.4.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjernici misu mogu pratiti 'live'

Internet prijenos

Vjernici misu mogu pratiti 'live'

21.3.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grijeh ne ide u usta, nego iz usta'

Počela je Korizma, vrijeme odricanja

'Grijeh ne ide u usta, nego iz usta'

26.2.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bitno je da nikad ne odustajemo"

Svetosavska akademija

"Bitno je da nikad ne odustajemo"

2.2.2020. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Križevi u vijećnicama - znak religije ili općih vrijednosti?

Različita tumačenja raspela na zidovima

Križevi u vijećnicama - znak religije ili općih vrijednosti?

11.1.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz službene čestitke, danas Božić čestitali i 'uživo'

To treba biti pravilo, a ne izuzetak

Uz službene čestitke, danas Božić čestitali i 'uživo'

7.1.2020. | 13:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Manjina jesmo, ali nas ima dovoljno za molitvu prema Bogu'

Mir Božji, Hristos se rodi!

'Manjina jesmo, ali nas ima dovoljno za molitvu prema Bogu'

6.1.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je novaca potrebno staviti u kuvertu?

Vrijeme blagoslova kuća

Koliko je novaca potrebno staviti u kuvertu?

27.12.2019. | 8:15