Život : Zdravlje

22.8.2018. u 21:00
Prikaza: 1467
|
Autor: A. Primorac

Jesmo li ispod ili iznad standarda

Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP

Slavonski Brod : Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP(Foto: SBplus/arhiva)

"Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati, ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu."

SLAVONSKI BROD - Slučaj nesretno preminulog 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću, unatoč obdukcijom nalazu koji govori o smrti uzrokovanoj komibnacijom teškog napada astme i srčanog oboljenja, i dalje novinske stupce puni više zbog sustava organiziranosti Htine medicisnke pomoći. Tragom cijele priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županiji te imamo li dovoljan broj timova koji brzu i adekvatnu pomoć mogu pružiti svima kojima ona zatreba.

"Uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba." 

SBplus je odlučio kontaktirati ravnatelja Zavoda za htinu medicinsku pomoć Brodsko-posavske županije, Branka Godića, a u nastavku donosimo što smo doznali.

SBplus: Koliko timova ima Brodskoć-posavski zavod za hitnu medicinu te kako su raspoređeni, odnosno gdje su stacionirani?

B. Godić: Ukupno imamo 35 timova, od čega 20 timova 1, deset timova 2 i pet timova MPDJ - medicinske prijavno-dojavne jedinice. (tim jedan uključuje liječnika, tim 2 se sastoji od medicinskog tehničara specijalista HMP s valjanim Odobrenjem za samostalan rad i najmanje jednog medicinskog tehničara s valjanim Odobrenjem za samostalan rad - nap.a.).

Ovdje valja napomenuti kako u Slavonskom Brodu imamo deset timova 1 i pet timova MPDJ, a u Novoj Gradiški pet timova 1. Isto toliko, dakle pet timova 1, imamo u Vrpolju, dok u Lužanima i Okučanima imamo po pet timova dva. Uz to u pripravnosti imamo i dva liječnika za područje općine Nova Kapela. 

SBplus: S koliko vozila raspolažete i jesu li adekvatno opremljena?

B. Godić: Ukupno imamo 12 voozila opremljenih za intervencije te vozilo za velike nesreće. U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila, no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije. Vozilo za velike nesreće nije propisano standardom, ali smo u suradnji sa Brodsko-posavskom županijom donijeli odluku i realizirali ovaj projekt upravo kako bismo mogli kvalitetnije reagirati u kriznim situacijama.

Vozila su opremljena sukladno pravilnicima i standardima koje propisuju Ministarstvo zdravstva te Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Ovo podrazumijeva vrijednost opreme po vozilu od cca 300.000 kuna što u najvećoj mjeri otpada na defibrilatore, respiratore, aspiratore, grijače infuzije i dr.

SBplus: Koliko je prosječni broj intervencija koje imate na terenu?

B. Godić: Prosječan broj intervencija na razini Zavoda je 30 kroz 24 sata, dok se za isto razdoblje prosječan broj poziva koje zaprimimo kreće oko 70.

Kada se govori o intervencijama nikako se ne smije zanemariti broj i učestalost intervencija u ispostavama Zavoda u koje građani dolaze sami, a kojih u prosjeku ima oko 40 kroz 24 sata tako da ukupan broj intervencija dnevno doseže razinu od cca 70 intervencija dnevno.

Ovdje svakako moramo spomenuti i činjenicu kako sustav dodatno opterećuju nehitni pacijenti koji zovu ili dolaze u ispostave iako bi možda mogli biti zbrinuti i kod svog liječnika obiteljske medicine te ovim putem ujedno apeliram na građane da broj 194 zovu kada je uistinu hitno. 

SBplus: Obzirom na takozvanu razvučenost županije i česte prometne nesreće na autocesti kako pokrivate taj dio te je li postojeći broj timova i vozila dostatan u odnosu na stanje na terenu?

B. Godić: Zbog dužine autoceste A3 te gustoće prometa tijekom cijele godine Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije ima strategiju rada na autocesti koja se temelji na upućivanju tima koji će najbrže doći na mjesto nesreće. S postojećim brojem timova i vozila do sada smo uvijek uspjeli adekvatno zbrinuti sve ozlijeđene u prometnim nezgodama na autocesti, dok u slučaju pozivanja dodatnih timova od kuće imamo tri rezervna vozila koja su potpunosti opremljena za izlazak na intervenciju. Neke od slučajeva zbrinjavanja su aktivno pratili i mediji – zbrinjavanje 70 migranata kod Novske, prometna nezgoda sa 14 ozljeđenih u ljeto 2017. godine kod Brodskog Stupnika, prometna nezgoda sa 11 ozljeđenih u kolovozu 2018. godine, a svakako možemo spomenuti i zbrinjavanje djece prilikom prevrtanja autobusa 2017. g u Vranovcima. Posebno ističemo kako je u navedenim, ali i nekim drugim slučajevima vrlo bitna suradnja sa susjednim zavodima te organiziranost i iskustvo Medicinsko-prijavno-dojavne jedinice Zavoda koja upravlja sa cijelom operacijom.

SBplus: Situacija koja se dogodila u Zaprešiću utjecala je na to da se kod mnogih pojavi bojazan od ponavljanja sličnog scenarija i u drugim mjestima. Kolike su, zapravo, šanse da se takvo što, dakle nemogućnost intervencije  zbog izlaska tima na drugu lokaciju, dogodi na području Brodsko-posavske županije?

B. GodićNažalost, uvijek postoji mogućnost dok su postojeći timovi na terenu da se dogodi dodatan hitan slučaj bez obzira koliko timova imali u pripravnosti. Ovakve situacije nisu slučaj koji se dogđa samo kod nas nego u cijelom svijetu gdje je organizirana izvanbolnička hitna medicinska služba. 

Ovdje je bitno napomenuti kako je vrlo važna svijest građana i znanje o pružanju prve pomoći kako bi se postotak smrtnih ishoda dodatno smanjio, jer je za pacijenta vrlo bitno da se što prije krene sa procesom zbrinjavanja do dolaska timova HMS.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije nastoji pratiti korak sa svjetskim i europskim trendovima u hitnoj medicini te smo u tom smislu zadovoljni razinom opremljenosti naših vozila i educiranosti naših djelatnika.

Ono što je bitno naglasiti je činjenica kako, nastavno na dosadašnja iskustva, u Zavodu nastojimo razmišljati i djelovati progresivno te stoga kontinuirano radimo na nabavci novih vozila, nove opreme, redovnom servisiranju postojeće, ali i uspostavi određenih preventivnih sustava unutar Zavoda i same Brodsko-posavske županije. Kao primjer, ovdje bih spomenuo naše vozilo za velike nesreće koje smo predstavili 30.04.2018. godine prilikom obilježavanja nacionalnog Dana hitne medicinske službe. Riječ je o vozilu jedinstvenom u RH te će u cijelosti biti opremljeno opremom nabavljenom iz EU sredstava. Svakako bih istaknuo i mrežu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD-a) u BPŽ. Po broju instaliranih AVD-a zauzimamo 3. mjesto u RH, a jedina smo županija gdje je mreža AVD-a ciljano uspostavljena i po ruralnim dijelovima županije sa ciljem što bržeg djelovanja prema hitnom pacijentu u dijelovima BPŽ koji su vremenski udaljeni i cestovno lošije povezani sa ispostavama Zavoda.

Osim opremanja svjesni smo i nužnosti edukacije kako zaposlenika tako i okoline u kojoj djelujemo. Stoga kroz Nastavni centar koji egzistira u sklopu Zavoda kontinuirano provodimo edukaciju naših zaposlenika, zaposlenika drugih Zavoda, pripadnika drugih žurnih službi, timova civilne zaštite ali i laika. U sklopu Nastavnog centra rade četiri nacionalna instruktora verificirana od strane Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu iz područja izvanbolničke hitne medicine, a tijekom 2017. i 2018. godine osigurali smo sredstva za školovanje još dva instruktora kako bismo dodatno osnažili rad našeg Nastavnog centra i Zavoda u cjelini.

U smislu edukacije vrlo je bitno napomenuti kako djelatnici Zavoda aktivno sudjeluju u provedbi i pripremi CroMRMI tečaja u suradnji sa OB "dr. Josip Benčević" te da u sklopu tog tečaja također imamo dva međunarodna instruktora.

U slučaju našeg Zavoda Standard propisan od strane Hrvatskog Zavoda propisuje minimum od 10 vozila no iskustva su pokazala kako je 12 optimalan broj te u našem slučaju predstavlja nadstandard koji financiramo vlastitim sredstvima i sredstvima Brodsko-posavske županije.
SBplus: Kakva je situacija s brojem liječnika?

B. Godić: Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu. Nastavno na navedeno, izuzetno mi je drago kako mogu reći da smo tijekom 2018. godine osigurali sredstva iz EU fondova za financiranje specijalizacije iz hitne medicine za jednu našu mladu liječnicu te kako je to prvi specijalizant Zavoda od njegovog osnutka, ali nadamo se ne i posljednji. 

Osobno sam mišljenja kako hitna medicinska služba u Brodsko-posavskoj županiji, ali i u cijeloj zemlji u postojećim, zadanim, okvirima vrlo dobro funckionira. Određena poboljšanja u sustavu su nužna, no za to je potrebno posložiti cijeli zdravstveni sustav, doraditi zakone o radu, zdravstvenoj zaštiti i dr., kolektivne ugovore, način financiranja, plaće i još dosta toga što nije u domeni HMS-a.

O problemima unutar sustava hitne medicinske službe proteklih dana je sve već rečeno no jedno je sigurno, a to je da ljudi koji rade u hitnoj daju sve od sebe, ulažu nadljudske napore i često riskiraju svoj život kako bi spasili tuđi. 

Godić je na kraju iskoristio priliku kako bi pohvalio sve djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije zahvalivši im se na svemu što su do sada učinili i pokazali. Ako je suditi po dosadašnjim intervencijama, posebice onim 'velikim', nema razloga za strah da vam hitna neće stići na vrijeme, ili ako dođe da neće imati opremu s kojom vam može pomoći. 

No, ponovimo još jedanputa na kraju. Naravno kako je broj liječnika, broj timova, opremljenost vozila presudan, ali bitan čimbenik u cijeloj priči smo i mi - pacijenti. Ne tratimo njihovo vrijeme pozivima zbog bezazlenih zdravstvenih problema koje smo mogli riješiti kod svog izabranog liječnika, ali nam se nije dalo čekati. Jer onome kome je hitna pomoć uistinu potrebna bitne su sekunde, koje mu možda baš mi 'ukrademo'.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 23.8.2018. | 13:54

1

Ovo je super kad naglase da ima odobrenje za samostalan rad. Pa to ima i sestra kod dr opće medicine. Poanta je da nemaju nikakvu dodatnu obuku koja bi im bila od koristi pri hitnim slučajevima. Imala je i ona sestra u Zaprešiću odobrenje ali nije imala znanja. To je ključno. Odobrenje dobiju svi ako plate...
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 23.8.2018. | 13:06

2

naručen intervju sa naručenim pitanjima!!! Bolje bi bilo pitati gosp. Godića koje kompetencije ima za poziciju ravnatelja osim vrha vlasti u lokalnom HDZ-u.
profesor

profesor

Komentirano: 22.8.2018. | 22:26

3

Potpuno promašen intervju. Ovaj novinar kao da je pao s Marsa. Za ne povjerovati. "Tragom cijele (zaprešićke op.a.) priče odlučili smo istražiti kako funkcionira Hitna medicinska pomoć u Brodsko-posavskoj županij?? Pa nama je na stadionu kraj Save nedavno preminuo mladić, hitna prevalila tih 200 metara za 10 minuta i također stigla bez defibrilatora, a ni pitanja o tome nego sluša ove hvalospjeve!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U lipnju broj intervencija Hitne pomoći povećan čak 20 posto

U odnosu na ostatak godine

U lipnju broj intervencija Hitne pomoći povećan čak 20 posto

18.6.2019. | 11:15
Posebno osjetljivim skupinama smatraju se osobe starije od 65 godina, trudnice, djeca te osobe sa kroničnim bolestima, osobe koje su imale moždani udar, srčani infarkt, pacijenti sa hipertenzijom, dijabetesom, bolestima dišnih puteva, kao i radnici izloženi suncu i vrućini poput
Posebno osjetljivim skupinama smatraju se osobe starije od 65 godina, trudnice, djeca te osobe sa kroničnim bolestima, osobe koje su imale moždani udar, srčani infarkt, pacijenti sa hipertenzijom, dijabetesom, bolestima dišnih puteva, kao i radnici izloženi suncu i vrućini poput
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čovjek kojem je transplantirano srce je Brođanin

Josip: 'Ovo je moj drugi rođendan.'

Čovjek kojem je transplantirano srce je Brođanin

17.6.2019. | 9:40
"Sinoć je bila transplatacija, osjećam se odlično. Ovo je moj drugi rođendan, zahvaljujem osoblju bolnice i Vladi koja je omogućila avion."
"Sinoć je bila transplatacija, osjećam se odlično. Ovo je moj drugi rođendan, zahvaljujem osoblju bolnice i Vladi koja je omogućila avion."
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz spreja za inhaliranje u grlo mi je izletjela spužvica'

Brođanin šokiran nakon doživljenog:

'Iz spreja za inhaliranje u grlo mi je izletjela spužvica'

16.6.2019. | 10:00
Neugodno iskustvo doživio je Brođanin, korisnik 'pumpice' koja pri napadu gušenja širi dišne puteve jer se, umjesto da mu lijek pomogne, gotovo ugušio nečim drugim - dijelom samog tog proizvoda.
Neugodno iskustvo doživio je Brođanin, korisnik 'pumpice' koja pri napadu gušenja širi dišne puteve jer se, umjesto da mu lijek pomogne, gotovo ugušio nečim drugim - dijelom samog tog proizvoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se prirodnim načinom zaštititi od komaraca?

Jabučni ocat, češnjak, bosiljak...

Kako se prirodnim načinom zaštititi od komaraca?

15.6.2019. | 19:15
Komarci zamijete žrtvu već na udaljenosti od 25 do 35 metara. Najviše ih privlači ugljikov dioksid koji izlučujemo izdahom, no i ljudi koji su pili pivo ili su vježbali, kao i miris ljudskih stopala, ali i neke vrste sira.
Komarci zamijete žrtvu već na udaljenosti od 25 do 35 metara. Najviše ih privlači ugljikov dioksid koji izlučujemo izdahom, no i ljudi koji su pili pivo ili su vježbali, kao i miris ljudskih stopala, ali i neke vrste sira.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako pomažu djeci i odraslima u udruzi Niteo

Energiju u tijelu blokiraju naše emocije

Evo kako pomažu djeci i odraslima u udruzi Niteo

14.6.2019. | 19:00
Kako bi pomogli svojoj djeci i ostalima u svojoj okolini, bitno je da sami budemo dobro, a to možemo postići radom na sebi, usvajanjem antistres tehnika, uspostavljanjem normalnog toka energije i jačanjem prirodnih obrambenih mehanizama, točnije preuzimanjem odgovornosti za pobo
Kako bi pomogli svojoj djeci i ostalima u svojoj okolini, bitno je da sami budemo dobro, a to možemo postići radom na sebi, usvajanjem antistres tehnika, uspostavljanjem normalnog toka energije i jačanjem prirodnih obrambenih mehanizama, točnije preuzimanjem odgovornosti za pobo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra još toplije nego danas. Pazite na zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju

Sutra još toplije nego danas. Pazite na zdravlje.

12.6.2019. | 20:00
Prema trodnevnoj prognozi DHMZ-a za Slavonski Brod četvrtak, petak i subotu moglo bi nas očekivati još toplije vrijeme. Tako stručnjaci DHMZ-a prognoziraju kako bi sutra u Slavonskom Brodu temperatura zraka već u 11 sati mogla biti 29°C, što je za dva stupnja više nego li danas u
Prema trodnevnoj prognozi DHMZ-a za Slavonski Brod četvrtak, petak i subotu moglo bi nas očekivati još toplije vrijeme. Tako stručnjaci DHMZ-a prognoziraju kako bi sutra u Slavonskom Brodu temperatura zraka već u 11 sati mogla biti 29°C, što je za dva stupnja više nego li danas u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na županiji 1063 novooboljele osobe od raka

U Hrvatskoj novih 23 650 slučajeva

Na županiji 1063 novooboljele osobe od raka

3.6.2019. | 8:00
Ukupan broj novodijagnosticiranih zloćudnih bolesti (bez raka kože) u zemlji prema posljednjim službenim podatcima iznosi 23 650 i to 12 632 muškaraca i 11 018 žena. U Hrvatskoj je 2016. godine od raka umrlo 13 969 osoba, 8 061 muškarac i 5 908 žena.
Ukupan broj novodijagnosticiranih zloćudnih bolesti (bez raka kože) u zemlji prema posljednjim službenim podatcima iznosi 23 650 i to 12 632 muškaraca i 11 018 žena. U Hrvatskoj je 2016. godine od raka umrlo 13 969 osoba, 8 061 muškarac i 5 908 žena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti nam najezda krpelja?

Kako se ponašati

Prijeti nam najezda krpelja?

1.6.2019. | 11:00
Pojavi li se bilo kakvo crvenilo oko mjesta uboda treba se javiti liječniku jer se može dogoditi da se pojave posljedice uboda krpelja.
Pojavi li se bilo kakvo crvenilo oko mjesta uboda treba se javiti liječniku jer se može dogoditi da se pojave posljedice uboda krpelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li epidemije svraba na brodskom području?

Razgovarali smo s dr. Cvitkovićem

Ima li epidemije svraba na brodskom području?

28.5.2019. | 22:00
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske medicinske sestre na ponos su Bolnici

'Moraju dobiti status koji su zaslužili'

Brodske medicinske sestre na ponos su Bolnici

9.5.2019. | 19:15
'Svi mladi trebaju doći vidjeti s kojom snagom sestre dolaze na predavanja, čak i nakon napornog rada i noćnih smjena. Zahvaljujući tome, drugi djelatnici ove Bolnice mogu stremiti sofisticiranijim, naprednijim metodama rada i pružanja zdravstvene usluge jer imamo široku znanstve
'Svi mladi trebaju doći vidjeti s kojom snagom sestre dolaze na predavanja, čak i nakon napornog rada i noćnih smjena. Zahvaljujući tome, drugi djelatnici ove Bolnice mogu stremiti sofisticiranijim, naprednijim metodama rada i pružanja zdravstvene usluge jer imamo široku znanstve
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brze dijete s bananama i jabukama u kratkom roku tope kile

Kratke i umjerene

Brze dijete s bananama i jabukama u kratkom roku tope kile

8.5.2019. | 15:50
Umjerene i kontrolirane, kratkotrajne dijete mogu detoksicirati organizam, ubrzati metabolizam i probavu te pomoći da u kratkom roku izgubimo višak težine koji nas opterećuje.
Umjerene i kontrolirane, kratkotrajne dijete mogu detoksicirati organizam, ubrzati metabolizam i probavu te pomoći da u kratkom roku izgubimo višak težine koji nas opterećuje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Liječnik ostajete cijeli život'

Brodski stomatolog i dalje neumoran

'Liječnik ostajete cijeli život'

5.5.2019. | 16:20
U devetom desetljeću života, poznati slavonskobrodski stomatolog radi i volontira više i od puno mlađih sugrađana. U razgovoru nam je otkrio poneku tajnu svoje struke, iskreno progovorio o zubarskim početcima i poručio kako bez žene kakvu je on upoznao već u srednjoškolskim danim
U devetom desetljeću života, poznati slavonskobrodski stomatolog radi i volontira više i od puno mlađih sugrađana. U razgovoru nam je otkrio poneku tajnu svoje struke, iskreno progovorio o zubarskim početcima i poručio kako bez žene kakvu je on upoznao već u srednjoškolskim danim
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alergičnim Brođanima smetalo je cvjetanje breze

Uskoro će imati tegobe i zbog trava

Alergičnim Brođanima smetalo je cvjetanje breze

1.5.2019. | 14:15
Proteklih je dana kiša znatno ublažila tešku situaciju alergičnim osobama zbog čega su koncentracije peluda niske. Stoga, vjerujemo kako će mnogi alergičari uspjeti danas uživati u prirodi uz obitelj i prijatelje bez nekih težih posljedica i alergijskih reakcija.
Proteklih je dana kiša znatno ublažila tešku situaciju alergičnim osobama zbog čega su koncentracije peluda niske. Stoga, vjerujemo kako će mnogi alergičari uspjeti danas uživati u prirodi uz obitelj i prijatelje bez nekih težih posljedica i alergijskih reakcija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Darivanje krvi ponovno u Općoj bolnici

Umjesto u Crvenom križu

Darivanje krvi ponovno u Općoj bolnici

23.4.2019. | 17:00
Najavljeno je kako će sutrašnja akcija darivanja krvi slavonskobrodskog Crvenog križa biti održana u zgradi Opće bolnice. Saznali smo hoće li to odsad biti ustaljena praksa ili se radi o trajnoj promjeni.
Najavljeno je kako će sutrašnja akcija darivanja krvi slavonskobrodskog Crvenog križa biti održana u zgradi Opće bolnice. Saznali smo hoće li to odsad biti ustaljena praksa ili se radi o trajnoj promjeni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li koliko je ovisnika u vašem gradu?

Povratak liječenih ovisnika u društvo

Znate li koliko je ovisnika u vašem gradu?

17.4.2019. | 14:00
Čak i kada su izliječeni, bivšim se ovisnicima teško ponovno vratiti u društvo. Ni sami ne žele da drugi znaju te 'sočne' detalje o dijelu njihove prošlosti, a poslodavci pa i obitelj, teško ih prihvaćaju.
Čak i kada su izliječeni, bivšim se ovisnicima teško ponovno vratiti u društvo. Ni sami ne žele da drugi znaju te 'sočne' detalje o dijelu njihove prošlosti, a poslodavci pa i obitelj, teško ih prihvaćaju.