Život : Zdravlje

28.7.2020. u 9:40
Prikaza: 4442
|
Autor: A. Primorac

Akcijama se odazvalo oko 2000 osoba

Kod njih ne možete ni ako ste u zadnjih 14 dana bili u BiH

Slavonski Brod : Kod njih ne možete ni ako ste u zadnjih 14 dana bili u BiHS jedne od ranijih akcija dragovoljnog darivanja krvi u Slav. Brodu (Ilustracija)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

"Pri održavanju akcija dragovoljnog darivanja krvi pridržavamo svih epidemioloških mjera. Uveli smo i naručivanje te rezervaciju termina što darivateljima odgovara. Jer u datumima kada su akcije znaju točno vrijeme kada će biti obrađeni i nema duljeg zadržavanja i čekanja."

SLAVONSKI BROD - Epidemija koronavirusa u mnogočemu je promijenila svakodnevicu građana. No kada je u pitanju odaziv broja građana na akcije dragovoljnog darivanja krvi, čini se, nije imala utjecaja. U prilog tome svjedoče i brojke. U prvih šest mjeseci ove godine na području bivše Općine Slavonski Brod organizirana je 41 akcija u kojoj je prikupljeno 1721 doza krvi. Ako se zna da je plan za ovu cijelu godinu 78 akcija i 3400 doza krvi onda je jasno da je na pola godine ispunjeno više od polovice godišnjeg plana.

Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih 14 dana, uključujući i BIH, one koje nisu bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji, koje nisu pozitivne na koronavirus, kao i sve one osobe koje nisu imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje. 

- S obzirom na epidemiju koronavirusa bojali smo se kako će proći ovogodišnje akcije, no uistinu smo ostali pozitivno iznenađeni činjenicom da nam je akcijama pristupilo 1909 darivatelja, među kojima i 157 novih. Naravno, da se pri održavanju akcija dragovoljnog darivanja krvi pridržavamo svih epidemioloških mjera. Od prvog dana osigurana je dezinfekcija ruku darovatelja i djelatnika, kao i dezinfekcija prostorija i kreveta te mjerenje temperature darovatelja. Uveli smo i naručivanje te rezervaciju termina što darivateljima odgovara. Jer u datumima kada su akcije znaju točno vrijeme kada će biti obrađeni i nema duljeg zadržavanja i čekanja što je naišlo na odobravanje svih koji se odazivaju našim akcijama. - za SBplus kazala je Tatjana Kolobarić, stručni referent za zdravstveno-preventivne programe i dobrovoljno darivanje krvi pri slavonskobrodskom Društvu Crvenog križa.

Društva koje već sutra organizira dvije akcije dragovoljnog darivanja. Jednu u Slavonskom Brodu, a drugu u Velikoj Kopanici. Akcija u Brodu, za koju je potrebna ranija najava dolaska i rezervacija termina pozivom na broj telefona 099/214-2670, bit će provedena u prostorima Crvenog križa u Starčevićevoj ulici i to u vremenu od 9 do 15 sati uz stanku od 12 do 13 sati. Akcija u Kopanici je od 17 do 19 sati.

 - Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih 14 dana, uključujući i BIH, one koje nisu bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji, koje nisu pozitivne na koronavirus, kao i sve one osobe koje nisu imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje. Za sve one kod koji pak pripadaju nekoj od navedenih skupina darivanje krvi privremeno se odgađaju na razdoblje od najmanje 28 dana.- pojasnila je Kolobarić.

S obzirom na sve poduzete mjere predostrožnosti nema razloga zbog epidemije koronavirusa odustati od darivanja krvi. Posebice sada, u ljetnim mjesecima, kada je potreba za njom u pravilu izraženija nego u ostalim dijelovima godine. - Bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život, ovisan o transfuzijskom liječenju, nažalost ne mogu čekati da epidemija prođe, da se otvore granice... Oni svoj lijek – krvni pripravak - trebaju sad i odmah. Vjerujte da smo poduzeli i da svakodnevno poduzimamo sve mjere predostrožnosti sukladno kriterijima za odabir darivatelja krvi, ne samo glede moguće zaraze korona virusom, nego i brojnim drugim, za transfuzijsko liječenje, prepoznatim rizicima. To se prvenstveno odnosi na dobru detaljnu anamnezu, kako osobnu tako i epidemiološku, kao što uostalom uvijek i radimo.”, još ranije je isticala Patricija Topić Šestan, dr.med., spec. transfuziolog, voditeljica odjela za davalaštvo krvi Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu, naglašavajući i tada, na samom početku epidemije koronavirusa, kako razloga za odustajanjem od ovog humanog čina - nema. Tim više što tih 450 ml crvene tekućine ne samo da spašava tuđe živote nego čini dobro i organizmu darivatelja, kao što je održavanje balansa količine željeza u krvi, revitalizaciji krvi, smanjenju rizika obolijevanja od karcinoma. 

Zašto se daruje baš 450 ml krvi?
1. Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek.
2. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55 kg ima više od 4,5 l krvi.
3. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava.
4. Darivanjem 450 ml krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi.
5. Uobičajena doza uzete krvi je 450 ml. To je standardna doza uzete krvi i na osnovu te količine izračunava se broj doza proizvedenih krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.
6. Iz jedne doze od 450 ml krvi priređuje se 1 doza koncentrata eritrocita, 1 doza koncentrata trombocita i 1 doza plazme.
7. Bolesnici liječeni transfuzijama krvi prosječno prime 2 doze koncentrata eritrocita, 1,5 doze plazme i 6 do 8 doza koncentrata trombocita. (www.hztm.hr)


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do sada najveći broj oboljelih

U zadnja 24 sata

Do sada najveći broj oboljelih

17.9.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koronavirus mogao bi negativno utjecati na maligne bolesti

Utrkom i prevencijom do zdravlja

Koronavirus mogao bi negativno utjecati na maligne bolesti

5.9.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče probavu, jača imunitet, „teše“ liniju, usporava bore…

Šljiva - voćka višestrukih dobrobiti

Potiče probavu, jača imunitet, „teše“ liniju, usporava bore…

29.8.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što je pokazala nova analiza vode na Poloju

Stigli novi rezultati

Pogledajte što je pokazala nova analiza vode na Poloju

17.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Meso zaraženo salmonelom povučeno iz prodaje

Kako se zaštititi?

Meso zaraženo salmonelom povučeno iz prodaje

31.7.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sada do rezultata testiranja na COVID-19 za tri sata

Stigao novi uređaj

Od sada do rezultata testiranja na COVID-19 za tri sata

30.7.2020. | 14:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Sad ću ti ja objasniti zašto korona u biti NE postoji."

Reagiranje ogorčenog liječnika

"Sad ću ti ja objasniti zašto korona u biti NE postoji."

29.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravo na besplatan privremeni smještaj najmlađih

Iz Cekina podsjećaju roditelje

Pravo na besplatan privremeni smještaj najmlađih

29.7.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Analiza briseva na koronu od sada i u Slavonskom Brodu

Stiže uređaj vrijedan više od 800.000 kn

Analiza briseva na koronu od sada i u Slavonskom Brodu

28.7.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje prijema na akutne odjele - jeftinije i brže liječenje

Dovršetkom 'Kraćeg puta do zdravlja'

Manje prijema na akutne odjele - jeftinije i brže liječenje

17.7.2020. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

Ukras centra, ali i koristan 'punkt'

Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

4.7.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

Zbog poštivanja protuepidemijskih mjera

Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

10.6.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

Ulaganjem u sebe i tim, došli do uspjeha

'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

1.6.2020. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krajnje je vrijeme za branje bazge

Prije nego je kiša ubije

Krajnje je vrijeme za branje bazge

31.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez povoda i sa 3,16‰  alkohola napao mladića

Korona uzrok problemima s alkoholom?

Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

11.5.2020. | 16:30