Život : Zdravlje

13.11.2021. u 8:00
Prikaza: 3850
|
Autor: A. Primorac

Nažalost

'Pravi muškarci' najčešće dođu prekasno

Slavonski Brod : 'Pravi muškarci' najčešće dođu prekasnoIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajima opisanim u članku)(Foto: SBplus/arhiva)

'Nažalost, 'pravi muškarci' najčešće dođu prekasno. U prvom redu jer su to osjetljive teme i bolesti koje zahtijevaju drugačije preglede i pristupe na koje nisu navikli, kojima nisu skloni i koji su im na prvu malo i nelagodni. Zbog svega toga često, nažalost, dođu prekasno, kada im već voda dođe do ušiju.'

SLAVONSKI BROD - Sve je krenulo s modnim trendovima, a završilo s borbom za zdravlje. Tako bi ukratko izgledao opis događaja koji je doveo do, danas itekako poznate, javnozdravstvene akcije 'Movember'. Akcije kojoj je cilj potaknuti muškarce da ne zanemaruju svoje zdravlje i preveniraju tumore prostate i testisa, koji spadaju među najučestalije kod muškaraca.

- Opće je poznato kako je mjesec studeni mjesec u kojem se pojačano posvećujemo muškom zdravlju i govorimo o najčešće prisutnim temama na tom polju. A to su karcinom prostate i testisa, kao i  karcinom bubrega i mokraćnog mjehura. Sve to zbog akcije koja je započela u Australiji kao svojevrsna šala, da bi na kraju uzela maha i, ono što je najbitnije, sasvim sigurno pomogla dijelu onih koji su, potaknuti njome, otišli na preventivne preglede. - kazao je Bošnjak Branimir, dr. med. specijalizant urologije na Odjelu urologije slavonskobrodske Opće Bolnice dr. Josip Benčević.

Nažalost, sve vrste karcinoma su u porastu pa tako i urološki vezani uz muško zdravlje. Dr. Bošnjak ističe kako je teško procijeniti je li taj rast rezultat bolje dijagnostike ili stvarnog porasta broja oboljelih, no sigurno je da se na zdravlje mora obratiti pozornost.

Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čak 21 posto svih oboljenja od raka kod muškaraca otpada na prostatu. U 2018. godini u Hrvatskoj je od raka prostate zabilježeno čak 2867 novooboljelih. Brodsko-posavska županija ne zaostaje, nažalost, za hrvatskim prosjekom. Kada se promatra ukupan broj oboljelih od svih vrsta ove bolesti Hrvatska, prema posljednjim podatcima iz 2018. godine, ima incidenciju od oko 718 novooboljelih na sto tisuća stanovnika, a Brodsko-posavska županija 773, dok je u Požeško-slavonskoj županiji ta brojka nešto manja i iznosi 713 novooboljelih.

Izlječivost je gotovo sto postotna ako se jave na vrijeme

- Incidencija oboljelih od raka prostate je visokih 97 oboljelih na sto tisuća stanovnika zbog čega je nužno podići svijest muškaraca, posebice mladih, o pravovremenoj posjeti i javljanju urologu. Tim više što je izlječivost sto postotna ako se jave na vrijeme - poručio je Danijel Marinčić, dr. med. specijalist urologije na slavonskobrodskom Urološkom odjelu.

Zanimljiv je podatak da od gotovo tri tisuće novooboljelih u godini dana kada je u pitanju rak prostate nije zabilježen niti jedan slučaj kod muškaraca starosti do 40 godina. Tek u kategoriji od 40 do 44 godine je njih četvero, a onda s 19 i 78 novooboljelih u dubi do 50 odnosno 55 godina 'skače' na 220 novooboljelih u dobi od 55 do 59. gotovo dvostruko više, njih 429, je u dobnoj skupini od 60 do 65. Najviše novooboljelih je u dobi od 65 do 69, njih čak 674, a onda brojke padaju, ali neznatno

Kada je u pitanju rak testisa posljednji podatci Zavoda za javno zdravstvo govore o pojavi ovih slučajeva već u dobi od 15 do 19 godina (11) dok ih je najviše, njih 41 u dobi od 35 do 39 godina. 

- Rana detekcija je od presudnog značenja, jer ako se na vrijeme otkrije rak prostate izlječenje je gotovo sto posto sigurno. Ako pogledamo brojke onda bi ključna godina za prvi preventivni pregled trebala biti u dobi od 50 godina života. U slučaju da je obiteljska anamneza pozitivna, odnosno da imate u obitelji nekoga tko je već imao tumor prostate, onda na taj pregled treba doći i pet godina prije. - poručio je dr. Bošnjak.

Neka briga o zdravlju postane moderna

I dok su žene puno osvještenije o važnosti prvih pregleda, čini se kako situacija kod muškaraca na tom polju ide nešto teže.

- Nažalost, 'pravi muškarci' najčešće dođu prekasno. U prvom redu jer su to osjetljive teme i bolesti koje zahtijevaju drugačije preglede i pristupe na koje nisu navikli, kojima nisu skloni i koji su im na prvu malo i nelagodni. Zbog svega toga često, nažalost, dođu prekasno, kada im već voda dođe do ušiju - slikovito se izrazio dr. Bošnjak poručivši kako su brojne akcije koje se održavaju tijekom studenog, ali i kroz ostatak godine, zapravo napori da se muškarce osvijesti da na vrijeme potraže pomoć.

Movember je krenuo 2003. Australiji kada su Luke Slattery Travis Garone, razmatrajući modne trendove, zaključili kako bi se muškarce ponovno trebalo potaknuti da nose brkove. Majka jednog od njihovih prijatelja u to je vrijeme radila u kampanji ranog otkrivanja i liječenja raka te je tako nastala i sama ideja za Movember. Pa neka, ako već nije ranije, od ovog Movembera za sve muškarce preventivna briga za zdravlje postane zdravstveni trend kojeg će se držati, kao i onih modnih trendova u kojima ne zaostaju za ženama. I struka poručuje kako si muškarci ne bi trebali dozvoliti da u pogledu zdravlja zaostaju za ženama. Jer zdravlje je na kraju ipak najbitnije. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred blagdane dobili 340 tisuća kuna

Pomoć u realizaciji važnog projekta

Pred blagdane dobili 340 tisuća kuna

27.12.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pod rotirkama su je preko mosta dovezli u brodsku bolnicu'

Ključne odluke donijeli brodski doktori

'Pod rotirkama su je preko mosta dovezli u brodsku bolnicu'

18.12.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : EU sredstva ulagali u medicinsku opremu, izgradnju i obnovu

Razvoj zdravstvene usluge

EU sredstva ulagali u medicinsku opremu, izgradnju i obnovu

8.12.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

Nastavni zavod za javno zdravstvo

Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

25.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

Svi zaslužujemo jednake uvjete

On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

15.11.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

Potrebni su prilagodba i ustrajnost

Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

13.11.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

Pristiglo gotovo osam tisuća doza

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

25.10.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

Ohrabrujuća priča o borbi za život

Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

17.10.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za njih je sada plivanje na bazenima besplatno

Do kraja godine

Za njih je sada plivanje na bazenima besplatno

16.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

Epidemija koronavirusa

Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

12.10.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?

U uglednom Dječjem centru Logos

Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?

9.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

Magdalena (24) o životu sa shizofrenijom

'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

9.10.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

Očajna majka tinejdžera:

'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

1.10.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

Mudre životinje

U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

25.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

Mjesec i pol dana bila je na rubu smrti

'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

17.9.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

Nastavljaju obavljati zadaću države

Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

15.9.2021. | 20:45