Život : Zdravlje

26.11.2019. u 11:30
Prikaza: 4374
|
Autor: Marija Radošević

Brodski liječnici u važnom projektu

U ime znanosti, brodski pacijenti pristali na duge preglede

Slavonski Brod : U ime znanosti, brodski pacijenti pristali na duge pregledePacijenti su strpljivo čekali svoj red na pojedine pretrage.(Foto: Bojan Jelaković/SBplus)

Ispitanici koji su bili voljni sudjelovati poslani su od timova obiteljske medicine te patronažnih sestara. Pregledi koji su trebali pokazati koliko šteti unos kuhinjske soli, trajali su i po nekoliko sati.

SLAVONSKI BROD - Arterijska hipertenzija (AH) vodeći je uzrok pobola i smrti u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Broj smrti zbog povišenoga arterijskog tlaka porastao je tijekom proteklih 20-ak godina za oko dva milijuna godišnje, što je nekoliko puta više nego porast broja smrti zbog ostalih čimbenika rizika kao što su pretilost, hiperkolesterolemija ili povišene vrijednosti šećera u krvi, podatak je koji naglašava grupa hrvatskih liječnika i znanstvenika, sudionika projekta Epidemiologija arterijske hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH-UH 2). Navedeni rezultat objašnjavaju velikom prevalencijom arterijske hipertenzije u svim državama u kojima stanovnici žive zapadnjačkim, sjedalačkim načinom života, izloženosti stresu uz prekomjeran unos kuhinjske soli. Zbirno se može reći da su velika prevalencija i loša kontrola hipertenzije, čemu uveliko pridonose loše životne navike, razlozi zbog kojih je povišen arterijski tlak prvi čimbenik rizika bolesti i nesposobnosti/bolesti prilagođenim godinama života (engl. Disability-Adjusted Life Year, DALY). 

Prema podacima EH-UH 1 istraživanja, prevalencija AH-a iznosila je 37 posto, uz vrlo lošu kontrolu liječenja - oko 20 posto. Jedan od glavnih razloga velike prevalencije i loše kontrole prekomjeran je unos kuhinjske soli koji, prema rezultatima istraživanja, u Hrvatskoj iznosi više od 11 grama dnevno. Podaci su bili temelj za izradu Strateškoga plana Vlade RH za smanjivanje unosa kuhinjske soli. 

Zbog toga je proteklog vikenda u sklopu navedenog projekta, čiji je „cilj na uzorku stanovništva Republike Hrvatske od minimum 2000 ispitanika, saznati pravu prevalenciju arterijske hipertezije te njezine posljedice na bolesnike, odnosno, oštećenja organa-srca mozga bubrega, krvnih žila, kao i stjecanje uvida u unos količine kuhinjske soli kao najvećeg uzročnika povišenog arterijskog tlaka na koji se može djelovati, učinjen je pregled 200 ispitanika u našoj Županiji" kazao je prim. Ninoslav Leko dr.med, voditelj odjela nefrologije i dijalize u slavonskobrodskoj Općoj bolnici. 

Leko navodi kako je u ambulantama Obiteljske medicine Slavonski Kobaš te Bebrina pregledano 80 ispitanika dok je preko 120 ispitanika pregledano u prostorima Poliklinike Opće bolnice dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu.

„Ispitanici koji su bili voljni sudjelovati poslani su od timova obiteljske medicine te patronažnih sestara. Riječ je, naime, o tri do četiri sata dugim pregledima. Radi se vađenje krvi, uzimanje urina te se određuju specifični markeri, snima se EKG, mjeri arterijski tlak, ispituje krutost kvnih žila, težina, visina, indeks tjelesne težine, centralni venski tlak, ultrazvuk štitnjače, anketa…" navodi Leko, dodavši kako će svi nalazi biti dostavljeni ispitanicima. 

Naglašava kako su ovaj obimni posao radili „doktori i medicinske sestre brodske bolnice kao i liječnici obiteljske medicine koji su regrutirali ispitanike, a iz Osijeka te Zagreba došli su timovi koji ta mjerenja rade po cijeloj Hrvatskoj gdje je bilo profesora s medicinskih fakulteta, specijalizanata, studenata…ukupno 25 ljudi je radilo", kazao je brodski liječnik ne skrivajući zadovoljstvo zbog odlično obavljenog posla u Brodsko posavskoj županiji.

„S preko 200 ispitanika koji su pregledani i evidentirani naša je Županija daleko najbrojnija, a uspjeli smo taj veliki posao vrhunski organizirati zahvaljujući svima" kazao je. Samo ovdje je pregledano deset posto potrebnog uzorka, a kada bi se i u ostalim županijama potrudili na isti način, uzorak bi bio puno veći.

„Očito ovdje postoji i vrlo je visoko povjerenje prema liječnicima i osoblju u sistemu zdravstva", uvjeren je dr. Leko, zahvaljujući svim ispitanicima koji su došli i odvojili svoje vrijeme, liječnicima Obiteljske medicine koji su regrutirali ispitanike, patronažnim sestrama na odvojenom vremenu te sestrama i doktorima Odjela nefrologije i dijalize, brodskom dijelu priče u ovom velikom poslu. 

"Rezultati ovog projekta pokazat će pravu prevalenciju arterijske Hiprtenzije u hrvatskoj, njezine posljedice na zdravlje, što će onda biti baza podataka za pregovor sa zdravstvenom administracijom za slijedeće preventivne akcije kao i za druga liječenja posljedica arterijske hipertezije. Da bi se počeli pregovori trebaju nam brojke koje su stvarne a ne izmišljene. Obaveza nas liječnika je da upozorimo na veličinu problema a kad brojke budu gotove organizirati prevenciju te liječenje.Potrebno je i populaciju upoznati s bolesti, razviti svjesnost te kooperativnost bolesnika u liječenju" naglasio je dr. Leko.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Meso zaraženo salmonelom povučeno iz prodaje

Kako se zaštititi?

Meso zaraženo salmonelom povučeno iz prodaje

31.7.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sada do rezultata testiranja na COVID-19 za tri sata

Stigao novi uređaj

Od sada do rezultata testiranja na COVID-19 za tri sata

30.7.2020. | 14:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Sad ću ti ja objasniti zašto korona u biti NE postoji."

Reagiranje ogorčenog liječnika

"Sad ću ti ja objasniti zašto korona u biti NE postoji."

29.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravo na besplatan privremeni smještaj najmlađih

Iz Cekina podsjećaju roditelje

Pravo na besplatan privremeni smještaj najmlađih

29.7.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Analiza briseva na koronu od sada i u Slavonskom Brodu

Stiže uređaj vrijedan više od 800.000 kn

Analiza briseva na koronu od sada i u Slavonskom Brodu

28.7.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kod njih ne možete ni ako ste u zadnjih 14 dana bili u BiH

Akcijama se odazvalo oko 2000 osoba

Kod njih ne možete ni ako ste u zadnjih 14 dana bili u BiH

28.7.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje prijema na akutne odjele - jeftinije i brže liječenje

Dovršetkom 'Kraćeg puta do zdravlja'

Manje prijema na akutne odjele - jeftinije i brže liječenje

17.7.2020. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

Ukras centra, ali i koristan 'punkt'

Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

4.7.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

Zbog poštivanja protuepidemijskih mjera

Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

10.6.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

Ulaganjem u sebe i tim, došli do uspjeha

'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

1.6.2020. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krajnje je vrijeme za branje bazge

Prije nego je kiša ubije

Krajnje je vrijeme za branje bazge

31.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez povoda i sa 3,16‰  alkohola napao mladića

Korona uzrok problemima s alkoholom?

Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

11.5.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

Velike gužve cijeli dan

Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

5.5.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

30.4.2020. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

Uz pomoć, pa i virtualnu, sve je lakše

One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

14.4.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

Ovako su im zahvalili brodski učenici

Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

7.4.2020. | 18:15