MADA su još uvijek bili zaljubljen mladi bračni par koji je idilično provodio svoje prve mjesece u 'zajedničkom kućanstvu', jedan problem ih je mučio do te mjere da im se zbog njega, ponekad, otela pokoja strelica iz oka ili viši ton s usana. On, srednjoškolski profesor engleskog jezika, molio je da mu supruga kuha grah po receptu njegove mame, a Ona, profesorica biologije i kemije, tvrdila je kako upravo to čini. Stalno je ponavljala kako koristi sve sastojke kao i njegova mama te kako ga priprema na način na koji to ona čini. Zbog toga, nije joj bilo jasno zašto muž nije zadovoljan. Je li stvarno u pitanju način na koji mu kuha grah, ili je nešto drugo. Skuhano.
„Uvijek, večer prije kuhanja, pola litre graha namočim u dvije litre vode kako bi te gotovo jelo manje nadimalo. Sutradan ga prvo kuham u dvije i pol litre hladne vode dok ne prokuha, a potom tu vodu bacim. Nakon toga, na grah nalijem tri litre vruće vode i stavim nek' se kuha.
Odmah dodam jedan nasjeckani crveni luk i suhomesnato po tvojoj želji, potom sve umjereno posolim i zapaprim. Kad to prokuha, dodam jednu narezanu mrkvu, jedan režanj češnjaka, jedan krumpir, jedan dcl. ulja, papar, peršin, pastrnjak te nastavim kuhati na jakoj vatri, najmanje sat vremena, a po potrebi i duže - sve dok grah ne omekša, jer nisu sve vrste iste kakvoće.
Kad grah skuham, napravim zapršku tako da u posebnom loncu, na ulju, popržim nasjeckani češnjak - samo da zamiriši - na to dodam brašno i popržim ga. Zatim nadolijem malo vruće vode, dodam crvenu papriku, promiješam i umutim u grah. Potom, kuham još nekoliko minuta.
Uz tako skuhan grah, uvijek ti serviram salatu od luka i rajčica, a kad god je to moguće priložim i domaći kruh iz šokačke vanjske peći. Istina, tijekom posluživanja, ne poljubim te kao mama ali, zbog toga, nikad se bunio nisi. Dapače, ponekad bi grah i ohladio, jer si ti već prevruć bio", bezmalo u dahu, pomalo šeretski ali profesorski pedantno ispričala je Ona - jer sve čini kako bi ga zadovoljila.
Unatoč tome, On je bio nesretan sve dok nije jednog dana, nakon što je kušao ručak, uskliknuo: „Aleluja, kuhala si k'o moja mama!".
Osjećaj sreće koji ju je obuzeo nakon što je konačno uspjela zadovoljiti muža, profesorica nije mogla potisnuti niti za vrijeme čekanja dok se jelo ne podgrije - u mikrovalnoj peći.
Mada je sav iscrpljen i pregladnio jeo podgrijan ručak, On nije zaboravio upitati ju kako je ipak uspjela skuhati mu grah koji obožava.
Svjesna svojih vrijednosti zbog kojih je muž spreman i podgrijan joj ručak hvaliti, trepnuvši tek dva-tri puta prirodno velikim trepavicama, Ona mu reče: „Zagorio!".
Dakle, zagoren grah također može biti vrhunski ručak, ako ga priredi i servira nama posebno draga osoba.
Ni sanjati nisam mogao kako ću se, nakon jedne posjete zubaru, osjećati zadovoljno kao taj mladi profesor. Nakon što sam prihvatio savjet prijatelja - da ručam kod Oroza jer, reče mi, u tom starom brodskom restoranu, između ostalog, poslužuju dobar čobanac, grah i fiš - nisam požalio. Dapače, bio sam toliko oduševljen grahom sa slaninom koji sam tamo pojeo, da evo čak i pišem o tome. A nisu mi ga servirali ni 'zagorenog' ni 'podgrijanog'.
Koliko se sjećam, kod Oroza sam zadnji put bio prije tridesetak godina. U najudaljenijem kutu od ulaza, tada je stajao relativno dobar bilijar uz kojeg smo se ponekad znali družiti. Brzorastućem industrijskom gradu, s puno radnika, đaka i nadolazećom sitnom buržoazijom - čiji sinonimi su bile obitelji: Majić, Pracny, Molnar, Radoš i drugi - trebao je restoran s kvalitetnom, a ne skupom hranom. Vjerojatno zbog toga, Oroz je tada dobro radio.
Jer Slavonski Brod više nije brzo rastući industrijski grad u kojem je dominirala radnička klasa - koja si je kod Oroza mogla priuštiti grah s kobasicom - ili zbog toga što je postao „najveći grad na granici Europske unije", Oroz više nije 'Krčma' nego 'Restoran'. Njegovom unutrašnjošću više ne dominiraju sivilo i dim iznad malih stolova prekrivenih kockastim stolnjacima - niti se kroz glasan žamor mogu čuti udarci bilijarskih kugli - nego moderno uređen interijer prostranog srednjeeuropskog lokala, prirodno osvijetljenog suncem koje u blagovaonicu prodire kroz velike staklene stijene, a gosti tiho razgovaraju dok objeduju iz lijepo oblikovanog posuđa.
U tom i takvom brodskom restoranu, ljubaznu i urednu ženu koja me došla poslužiti, zamolio sam neka mi donese nešto što se jede žlicom (hrv. kašikom). Ponudila mi je grah, čobanac i fiš. Na moje pitanje: „Što biste vi od toga jeli?", odgovorila mi je: "Grah!".
Povjerovavši joj na riječ, naručio sam grah i bočicu vode. Vrlo brzo bio sam poslužen i ugodno iznenađen, ne samo bojom nego i fantastičnim okusom serviranog jela. Pomislih, tek moja mama i žena kuhaju približno tako dobar grah.
Nakon jela, zamolio sam servirku neka pozove kuhara kako bih mu iskazao zahvalnost na dobrom teku. Uskoro, za stol mi je sjeo Alen Ambrozić. Zadovoljan mojom zahvalom, objasnio mi je kako grah kuha prema receptu njegove bake te kako se „trudi kvalitetu učiniti svakodnevno ujednačenom, mada to i nije tako lako jer ni sastojci od kojih pravi jelo nisu uvijek iste kakvoće".
Kako god, meni je bilo toliko dobro da se usuđujem i drugima predložiti neka kušaju, uvjeren kako u pitanju nije bila tek iznimka, nego pravilo kuće. Ne činim to kao kulinarski ekspert niti kao spin doktor, nego kao slučajan gost s otečenom čeljusti koji se najeo kao da mu je posljednje. A nije.
Tek jednu majušnu primjedbu iznosim na rad Restorana Oroz. S unutrašnje strane mape, korica, kusoara… ili kako se već zove omot u kojem konobar donese račun, piše: 'Thank you!', a ne 'Hvala!'. Da sam imao priliku, vlasnika restorana upitao bih: "Zašto?". Zbog čega, uglavnom domaćim gostima, zahvaljujete na stranom 'imperijalističkom' jeziku, a ne svom, materinjem, službenom, hrvatskom? Kad već nije jezik podaničkog naroda. Ili jeste?
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -